TERKINI :

Tuesday, February 17, 2015

PR ambil sikap terbuka isu Pasma

RAZIATUL HANUM A.RAJAK
17 Februari 2015

KUALA LUMPUR - PR sentiasa mengambil sikap yang terbuka dalam mendengar hujah daripada semua pihak termasuk berkaitan isu Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma).

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali ketika ditemui hari ini berkata, sikap itu bagi mengelak dituduh mendukung mana-mana perjuangan seseorang atau dua individu.

"Pandangan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Iskandar A. Samad memohon supaya perkara ini diberikan perhatian.

"Tapi kita di PR sentiasa mengambil sikap yang terbuka. Kita akan mendengar semua pihak yang menerima dasar perjuangan PR.

"Bukan soal kita mendukung perjuangan satu atau dua individu tetapi secara kolektifnya kita menerima prinsip bahawa mana-mana pihak atau organisasi yang mendukung perjuangan PR ," katanya ketika ditemui media di pekarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini.

Semalam, Iskandar menasihatkan pimpinan PR di Selangor agar tidak terlibat dengan mana-mana program anjuran Pasma memandangkan kerjasama perikatan itu di negeri itu dalam keadaan baik.

Azmin akui memahami maksud kenyataan yang dikeluarkan Iskandar semalam yang menyebut supaya isu Pasma itu diselesaikan oleh Pas secara dalaman.

"Kita perlu dengar dan 'engage' dengan mereka supaya kita mengambil sikap yang lebih inklusif bukan sebagai sebuah kelab yang eksklusif dan menolak pihak-pihak yang lain.

"Sementara kita memahami kenyataan tersebut dan juga kita tidak mahu mencampuri urusan dalaman Pas, tetapi sikap yang diambil oleh PR selama ini ialah mendengar, engage dan temu tembung dengan semua pihak yang mendukung dasar PR," katanya.

Kenyataan terbaru Pas Selangor itu dilihat selepas nama Pasma kembali hangat diperkatakan dikaitkan dengan gerakan mahu menjatuhkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Presiden Pasma, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi bagaimanapun berkata, sudah lali dengan tuduhan itu, dan menganggapnya sebagai isu yang sengaja diperbesarkan untuk menarik perhatian umum menjelang pemilihan parti yang dijangka pada penghujung tahun ini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...