TERKINI :

Friday, December 12, 2014

Alhamdulillah..nilai ringgit makin turun, syok la org BN lepas nie..!

Ringgit terus alami kerugian minggu ke-9

Ringgit Malaysia yang terus mengalami kerugian masuk minggu kesembilan dan kejatuhan bon ekoran kebimbangan kejatuhan harga minyak, akan menjejaskan usaha kerajaan untuk mengurangkan defisit fiskal.
 
Mata wang tersebut merosot 6.8 peratus sejak 10 Oktober - prestasi paling teruk di Asia - ketika kejatuhan harga minyak mentah mengancam menjejaskan pendapatan negara pengeksportnya.

Harga komoditi itu jatuh di bawah paras AS$60 (RM209.06) setong buat pertama kali sejak 2009, dan menolak turun nilai ringgit kepada 3.5073 bagi setiap dolar AS minggu ini - yang terendah dalam tempoh lima tahun.
 
"Dengan harga minyak mentah di bawah AS$60, ringgit kini sedang menghadapi tekanan tambahan," kata Nizam Idris, ketua bahagian strategi tukaran asing dan pendapatan tetap Macquarie Group Ltd yang berpejabat di Singapura. "Tahap psikologi untuk unit Malaysia adalah 3.50."
 
Ringgit menyusut nilai 0.7 peratus dari 5 Disember kepada 3.4940 bagi setiap dolar AS pada 10.21 pagi di Kuala Lumpur, jangka masa terpanjang kerugian mingguan tahun ini, demikian menurut data yang dikumpul leh Bloomberg.

Pemimpin Umno lapor polis ke atas 1MDB

Seorang pemimpin bahagian Umno membuat laporan polis terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB), firma pelaburan yang dicetuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Datuk Khairuddin Abu Hassan dari Umno bahagian Batu Kawan membuat laporan polis itu di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi petang ini.

"Saya berasa curiga dan ragu-ragu dengan pengurusan kewangan 1MDB yang tidak telus," katanya kepada pemberita.

1MDB menerima kritikan pelbagai pihak, termasuk Pakatan Rakyat, yang menyifatkan 1MDB sebagai "ibu segala skandal" dan juga bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga mengkritik keras badan pengurusan dana tersebut.

Laporan itu dibuat ke atas 1MDB dan lembaga pengarahnya.

Khairuddin juga memberi amaran bahawa beliau akan membuat laporan ke atas Najib sebagai menteri kewangan sekiranya tiada tindakan susulan diambil ke atas laporannya.

Ku Li kecewa dengan keadaan negara bawah pentadbiran sekarang


Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah, ahli Parlimen paling lama berkhidmat di Malaysia kecewa dengan keadaan negaranya.

"Saya tidak boleh hadapi semula pengalaman apabila Malaysia, selepas Merdeka, terperangkap dalam situasi sama dengan apa yang kita hadapi sekarang," katanya dalam temubual bersama The Edge Review.

Landskap politik Malaysia bermasalah, apabila isu sensitif perkauman dan agama mendominasi tajuk utama media dan bualan umum, menerima kesan kemerosotan ekonomi serius dengan hutang sektor awam yang meningkat dan isi rumah meninggalkan negara ini sangat terdedah kepada kejutan luar.

"Kita tidak pernah berada dalam situasi sebegini," kata ahli politik veteran berumur 77 tahun itu.

Tengku Razaleigh, putera raja daripada negeri pantai timur Kelantan itu sememangnya tahu.

Lapor polis, perkataan 'kemaluan' dalam surat kementerian

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) membuat laporan polis berhubung sepucuk surat rasmi kementerian itu di mana pihak ketiga didakwa sengaja meminda perkataan 'kemajuan' menjadi 'kemaluan'.
 
Laporan itu dibuat di balai polis Seremban 2 semalam.
 
Kementerian itu juga membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) berhubung pengedaran keratan surat itu.
 
Surat itu ditandatangani oleh Mohd Alfian Alwi bagi pihak pengarah Bahagian Pembangunan dan Pemantauan Projek, Pejabat Cawangan Negeri Sembilan dan Melaka.
 
"Hasil semakan kementerian mendapati salinan surat asal yang ditandatangani oleh pegawai tersebut telah sengaja dipinda. 
 
'Tindakan yang tidak bertanggungjawab ini telah menyebabkan salah faham sekaligus menjejaskan nama baik dan imej kementerian," kenyataan kementerian itu dipetik.
 
Surat yang disunting itu beredar di media sosial minggu ini.
 

Hari tu Umno menyalak kata Guan Eng nak roboh kg melayu tapi kenapa UDA yg bercakapnya!?

UDA: Roboh rumah ikut prosedur undang-undang

Tindakan meroboh baki rumah di Kampung Tanjung Tokong adalah mengikut prosedur undang-undang dan perintah mahkamah, kata Pengarah Urusan Kumpulan UDA, Ahmad Abu Bakar.

Beliau berkata mahkamah turut memberi kebenaran kepada pihaknya untuk menjalankan pembangunan semula di tapak kampung berkenaan.

"Kami amat prihatin dengan masalah yang dihadapi penduduk malah telah beberapa kali menunda hasrat merobohkan rumah mereka atas dasar perikemanusiaan," katanya dalam satu kenyataan.

Katanya UDA telah mengeluarkan notis pada 8 November 2012 apabila penduduk tidak memberi maklum balas terhadap tawaran yang diberikan kepada mereka, diikuti notis peguam pada 12 Disember 2012 dan 14 Januari 2013.

Beliau berkata penduduk telah diberi cukup masa untuk mempertimbangkan tawaran berkenaan sebelum notis mahkamah berikutnya dikeluarkan pada 19 Jun 2013.

"Kes tidak mahu berpindah ini sebenarnya hanya melibatkan beberapa buah keluarga kecil dan kebanyakan mereka tidak mendiami kampung itu," kata Ahmad.

Beliau berkata demikian bagi mengulas insiden kekecohan melibatkan 200 penduduk yang cuba menghalang kerja meroboh sebuah rumah penduduk kelmarin.

Suasana menjadi tegang sehingga menyebabkan lima pemuda ditahan polis namun mereka dibebaskan kemudiannya.

Hasil rundingan ADUN Tanjong Bungah, Teh Yee Cheu, perhimpunan itu bersurai kemudiannya dan pihak pemaju bersetuju untuk memberi tempoh tujuh hari lagi bagi keluarga terlibat mengosongkan kediaman mereka.

Katanya buat masa ini, 241 keluarga sudah ditempatkan di rumah transit lebih dari tiga tahun dan kesemua mereka akan dipindahkan sebaik sahaja projek pembangunan di kampung berkenaan siap.

Ahmad berkata UDA telah bersetuju untuk mengecualikan bayaran sewa rumah selama tiga tahun di samping memberi sebuah rumah percuma untuk setiap keluarga terlibat mengikut kelayakan yang ditetapkan.

Katanya UDA turut memperuntukkan hampir 1.6 hektar tanah untuk dijadikan Kampung Warisan Melayu Tanjung Tokong di samping membaik pulih Masjid Tuan Guru, Masjid Karwa dan sekolah agama di kawasan itu.

UDA memohon penduduk terlibat supaya menghormati keputusan yang telah ditetapkan sebelum ini dan mematuhi perintah mahkamah serta memenuhi hak pemaju, katanya.

"Apa yang ditawarkan UDA sememangnya menguntungkan penduduk terlibat dan tidak ditawarkan pemaju lain," katanya.

- Bernama

*cuba search pakcik google tengok....
- siapa UDA
- under siapa... Pusat ka Negeri...
- projek bila
- ada sangkut arahan Guan Eng tak

Apabila Kontraktor Rumah Mesra Rakyat bina rumah tak berkualiti

Kecewa binaan kualiti rendah
Wartawan Sinar Harian December 11, 2014


Keadaan RMR yang siap dibina namun didapati tidak mengikut spesifikasi ditetapkan.

SUNGAI PETANI – Seorang pemohon Rumah Mesra Rakyat (RMR) di Kampung Sungai Jagung kecewa apabila projek berkenaan tidak berjalan lancar seperti mana yang telah dipersetujui.

Pengadu, Norakmaliza Abdullah, 29, mendakwa, hasratnya ingin memiliki rumah sendiri hampir tercapai apabila permohonannya kepada Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) diluluskan.

“Bagaimanapun, setelah rumah siap dibina pada Oktober lalu, kerja penambahbaikan perlu dibuat berikutan pembinaan yang tidak mengikuti spesifikasi,” dakwanya.

Norakmaliza mendakwa, jika dilihat dari pandangan kasar, RMR itu cukup cantik, tetapi setelah diperiksa, ia tidak mengikut spesifikasi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...