TERKINI :

Friday, November 7, 2014

Mufti jumpa SIS 2 tahun sebelum keluar fatwa

Jabatan Mufti Negeri Selangor (JMNS) menafikan dakwaan tiada pertemuan dibuat dengan NGO Sister in Islam (SIS) sebelum fatwa pemikiran liberalisme dan pluralisme agama diwartakan pada 17 Julai 2014.

"Satu pertemuan dengan SIS bersama ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor telah diadakan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 12 Januari 2012 bertempat di Bilik Mesyuarat JMNS," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, pertemuan itu dipengerusikan oleh Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid (kiri); dan dihadiri oleh seramai lapan orang wakil SIS.

"Antara (wakil SIS yang hadir) ialah Zainah Mahfoozah Anwar (bekas pengarah eksekutif SIS), Datin Marina Mahathir (pengasas SIS) dan Puan Ratna Osman (pengarah eksekutif SIS)," kata kenyataan itu.

SIS telah memfailkan semakan kehakiman terhadap jawatankuasa fatwa Selangor, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan kerajaan negeri Selangor berhubung fatwa yang melabel NGO itu sebagai "sesat dan menyeleweng" dari ajaran Islam.

Fatwa yang diwartakan di Selangor pada 17 Julai itu menyatakan mana-mana individu, pertubuhan atau institusi yang berpegang kepada fahaman liberalisme dan pluralisme agama adalah sesat dan menyeleweng daripada ajaran Islam dan memetik NGO itu sebagai contoh.

Semalam, Tamyes dilaporkan berkata beliau mahu memberi ruang kepada cabaran fatwa itu yang dikemukakan SIS di mahkamah untuk melalui proses sewajarnya sebelum bersetuju untuk bertemu mereka.

Kenyataan itu dibuatnya selepas Menteri Besar, Azmin Ali mencadangkan satu pertemuan di antara mufti dan SIS diadakan untuk merungkai kontroversi fatwa itu.

Demo KLCC: 'Hutang peneman kubur'

KUALA LUMPUR: Hujan lebat tidak menghalang lebih 100 orang mengadakan himpunan aman 'Turun Beban Rakyat’ di hadapan bangunan KLCC hari ini.Himpunan anjuran Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun) dan beberapa NGO lain itu bermula sejurus selesai solat Jumaat di Masjid As-Syakirin, sebelum berarak ke kawasan pintu masuk bangunan yang menempatkan Ibu Pejabat Petronas itu.

Antara lain, tujuan himpunan ini adalah bagi membantah kenaikan harga minyak dan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang sekaligus memberi kesan kepada peningkatan kos hidup rakyat.Mereka antara lain membawa plakad bertulis "Minyak Naik", " Getah Jatuh", "Jangan curi duit poket kami", "Hutang peneman kubur rakyat" dan "Menteri ikat perut, rakyat jerut leher".

Sebahagian mereka juga turut memakai baju berwarna merah berlogo "R" iaitu merujuk kepada royalti.Selain itu, satu memorandum turut diserahkan kepada pihak Petronas berhubung tuntutan bayaran royalti minyak kepada Kerajaan Negeri Kelantan.

Sebelum itu berlaku sedikit kekecohan apabila pihak petronas enggan menerima memorandum secara terbuka, sebaliknya mahu menerimanya di dalam bangunan dengan membenarkan hanya wakil sahaja masuk.

Bagaimanapun ia dibantah perserta himpunan yang mahu melihat memorandum itu diterima sendiri oleh pihak petronas di hadapan mereka.Turut serta dalam himpunan itu, Ketua Pemuda PAS Malaysia Suhaizan Kaiat, Ketua Penerangan Pemuda PAS Mohd Nasaie Ismail, Ahli Parlimen Kuala Terengganu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, AJK Dewan Muslimat Aiman Athirah dan Setiausaha

Dr. Mujahid : penjelasan tentang fatwa Pluralisme & Liberalisme

PENJELASAN TENTANG FATWA PLURALISME DAN LIBERALISME

"Perbincangan dengam SIS dalam suasana mencari dan mendapat penjelasan isu-isu fatwa mengharamkan SIS atas alasan mengamalkan Liberalism dan Pluralism. Dato' Saifudin Abdullah sebagai moderator dan dihadiri oleh saya, MP Shah Alam, Khalid Samad dan MP Kota Raja, Dr Mariah Mahmud selain Pn Fareedah Samad drpd Amerah Pas. SIS diwakili Pn Zainah Anuar, Pn Ratna dan Dato' Paduka Marina Mahathir. Sidang media diadakan selesai muzakarah.
Kenyataan kami daripada beberapa Ahli Parlimen PAS tentang Fatwa Pluralisme dan Liberalisme bertarikh 4 November 2014 serta pertemuan kami dengan Sisters In Islam (SIS) pada 6 November 2014 telah dimanipulasi secara malafide oleh pihak-pihak tertentu termasuk daripada segelintir ahli PAS sendiri.

Ingin saya jelaskan beberapa perkara:

1. Kami tidak pernah mempertikaikan fatwa tentang sesatnya pandangan yang mengatakan semua agama adalah sama dan mengimani kepada kebenaran secara relatif.

2. Kami juga berpendapat bahawa ilmu syariat perlu dipandu dengan disiplin ilmu Islam bagi memahami tuntutan nas.

3. Persoalan kami adalah proses fatwa pengharaman yang perlu mendapat proses keadilan, ruang mempertahankan pertuduhan dan menilai faktor masa antara fatwa dan pengharaman.

4. Pertikaian PAS terhadap proses pengfatwaan dibuat bukanlah perkara baru malah Fatwa Memali dan Fatwa Amanat Haji Hadi yang difatwakan sesat senantiasa dipersoalkan tentang ketulusan dan menuntut ruang mendapat pembelaan. Mengapakah hari ini premis yang sama kami pertikaikan ke atas SIS dipolemikkan oleh pihak-pihak tertentu termasuk segelintir ahli PAS sendiri?

Kes Gila..3X di dakwa kes yang sama tapi Nik Nazmi tetap bebas, akan saman AG

 
  Anggota exco Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad yang didakwa sebanyak tiga kali oleh Pejabat Peguam Negara atas kesalahan sama, dibebaskan lagi hari ini, kali ini oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Dalam keputusan hari ini, Hakim Datuk Abdul Halim Aman berkata beliau terikat dengan keputusan Mahkamah Rayuan 25 April, yang membebaskan Nik Nazmi atas tuduhan menganjurkan perhimpunan tanpa mengemukakan notis.

Keputusan Mahkamah Rayuan itu juga mengisytiharkan Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman yang memperuntukkan kesalahan Nik Nazmi itu sebagai tidak mengikut perlembagaan.

Seksyen berkenaan mentakrifkan perhimpunan spontan sebagai jenayah, dan menyediakan hukuman denda sehingga RM10,000.

Liwat II : Perbicaraan selesai, hakim mintak tarikh keputusan ditetapkan kemudian

 
3.48pm: Shafee membangkitkan satu kes mahkamah berhubung ikatan dokumen yang hilang

Gopal berkata pasukan pembelaan tidak akan membalas.

Hakim Ariffin berkata, mahkamah akan mendedahkan keputusan pada satu tarikh lain yang akan ditetapkan kemudian.

Ini memandangkan proses penghujahan mengambil masa lama.

Mahkamah turut melanjutkan tempoh ikat jamin Anwar.

3.45pm: Shafee mempersoalkan takrif "tanpa kerelaan".

Katanya, pendakwaan memberikan 14 ikatan dokumen kepada para hakim namun Hakim Suriyadi berkata mereka hanya menerima 13 ikatan.

Kenapa puting beliung hanya di Kedah..?????

Oleh: Dr Tanaka Mustafa

 

1) Pertama sekali, secara saintifiknya, saya pun tak tahu. Malah Pakar Meteorologi pun tak tahu nak explain. Jika ia fenomena alam akibat perubahan cuaca, kenapa hanya di Kedah? Adakah hanya Kedah mengalami perubahan cuaca?

2) Kerosakan akibat 3 puting beliung yang melanda Kedah tidak sedikit. Namun jika dibanding dengan taufan yang melanda negara luar, ia lebih mengerikan.

3) Jika Pakar Meterologi pun tak tahu nak jawab, malah tanya kita balik, maka satu-satu jalan untuk mengetahuinya puncanya adalah dengan cara mengkaji asal usul puting beliung, yakni siapakah yang menjadikan puting-beliung.

4) Dengan itu tahulah kita, Tuhan yang mencipta alam semesta inilah, yang menjadikan puting beliung tersebut, dan menghantarnya ke negeri jelapang padi itu.

PAS perlu terajui isu rakyat untuk tarik anak muda

MUHAMMAD FAIZAL | 07 November 2014.


KUALA LUMPUR: ‎PAS digesa menerajui isu rakyat jika ingin menarik sokongan dan perhatian anak muda.

‎Koordinator Lensa Anak Muda (Lensa) Safwan Anang berkata tindakan sedemikian merupakan pendekatan yang sewajarnya dilakukan PAS dalam senario politik sekarang.‎

"Walaupun perjuangan PAS adalah politik tetapi mereka perlu mengepalai dan menjuarai isu rakyat, ‎ini secara tidak langsung akan dapat mendekatkan anak muda dengan PAS.

"Anak muda ingin melihat PAS menerajui isu rakyat," katanya pada program Bicara Harakah di MyHarakah Bazaar, petang semalam
Beliau yang turut meminta agar lebih banyak dialog diadakan dalam PAS bagi membincangkan isu-isu semasa.

"Kita lihat PKR ada program 'Meet Anwar Ibrahim', PAS perlu mengambil pendekatan sedemikian dan ia satu perkembangan terbaik untuk kita berbicara.

Pakat pakai la baju jantan betina selepas nie, mahkamah dah kata boleh...

Mahkamah putus enakmen Syariah halang lelaki berpakaian wanita tidak berperlembagaan
BY V. ANBALAGAN, PENOLONG PENGARANG BERITA

 Lelaki transgender di luar Mahkama Rayuan hari ini, mencabar enakmen Syariah Negeri Sembilan yang menghalang mereka berpakaian wanita. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Raiezal, 7 November 2014.
Lelaki transgender di luar Mahkama Rayuan hari ini, mencabar enakmen Syariah Negeri Sembilan yang menghalang mereka berpakaian wanita. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Raiezal, 7 November 2014.

Mahkamah Rayuan hari ini mengisytiharkan peruntukan enakmen agama Islam Negri Sembilan yang menghalang lelaki Islam yang berpakaian dan berkelakuan seperti wanita adalah tidak berperlembagaan.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Mohd Hishamuddin Mohd Yunus berkata seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah melanggar Artikel 5, 8, 9, dan 10 Perlembagaan Persekutuan.

Keputusan sebulat suara itu bermakna undang-undang yang sama di peringkat negeri dan Wilayah Persekutuan juga tidak sah dan batal.

Anwar Tetap Ke Penjara.. jika terlepas KES LIWAT ada pula kes baru sedang menanti..!!!

Anwar Tetap Ke Penjara?

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2014/10/anwar-ibrahim-keadilan.jpg
Sesiapa pun yang mengikuti dengan teliti kes rayuan liwat Anwar Ibrahim yang sedang berlangsung di Mahkamah Persekutuan dari awal hingga detik-detik akhir ini, pastinya tidak dapat mengelak daripada mengakui bahawa semakin banyak keraguan telah berjaya diserlahkan.

Para peguambela Anwar yang diketuai oleh Gopal Sri Ram berjaya menimbulkan banyak persoalan serta keraguan dan para hakim pula memberi ruang yang seluas-luasnya untuk mereka menimbulkan persoalan itu demi menegakkan keadilan.

Pada peringkat awal, isu seluar dalam Saiful yang berbeza yang ditemui kesan air mani serta wajahnya yang selamba menghidangkan teh kepada tetamu Anwar walaupun mendakwa diliwat sehari sebelum itu, telah pun ditimbulkan.

Ia kemudian disusuli dengan kaitan konspirasi politik kerana Saiful juga didapati bertemu dengan pegawai tinggi polis dan Najib sebelum kejadian liwat didakwa berlaku serta turut menghubungi Musa Hassan yang ketika itu menjadi Ketua Polis Negara melalui telefon.

Adakah KEDAH akan kehilangan KM18..???

Hijaukuning.Com

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/s851x315/10003480_844772955555183_4313018827963395362_n.jpg?oh=cb7ecbc23d26dda9f4e52c14dcd92066&oe=54F1D053&__gda__=1424798702_20f88c2e4a48fdedd29dd97ed0bba477

Hat ni Bang Chik kutip-kutip dari beberapa posting oleh admin KM18 dan ahli keluarganya sendiri..hangpa pun mungkin ada baca dah kot nohh..Bagus sungguh kelaku, orang lantik jaga amanah Felcra depa pula dok lulus bonus untuk diri sendiri..!!

Lembaga Pengarah Felcra beri bonus tidak diluluskan untuk diri sendiri
OLEH THE MALAYSIAN INSIDER

 Felcra Bhd adalah sebuah syarikat dan mereka hanya boleh memberi ganjaran kepada diri sendiri jika mendapatkan kelulusan daripada para pemegang saham di mesyuarat agung tahunan. – Gambar Felcra, 7 November, 2014.
Apa harga yang perlu dibayar jika kerja dilakukan dengan baik? Bagi ahli lembaga pengarah Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra) Bhd, mereka dibayar kira-kira RM700,000 dalam bentuk bonus tunai dan barangan, iaitu beberapa ekor lembu.

Lembaga pengarah agensi tanah Putrajaya itu mengabaikan perintah Perbendaharaan selama tiga tahun apabila memberikan diri mereka bonus, walaupun pegawai Kementerian Kewangan
berada dalam lembaga itu dan memimpin jawatankuasa audit.

Tadbir urus yang lemah dan sengaja tidak mematuhi arahan Perbendaharaan disedari minggu ini melalui pendengaran di hadapan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC), yang mendorong kepada gesaan agar siasatan lanjut dibuat atas kemungkinan pecah amanah.

Terdapat juga cadangan agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat masalah ini, dan melihat ke dalam agensi kerajaan yang lain yang menyediakan bonus untuk ahli lembaga pengarah mereka.

"Felcra Bhd adalah sebuah syarikat dan mereka hanya boleh memberi ganjaran kepada diri sendiri jika mendapatkan kelulusan daripada para pemegang saham di mesyuarat agung tahunan. Perbendaharaan sebagai pemegang saham tidak pernah memberi kelulusan, tetapi mereka teruskan juga.

Filem genre gangster punca buli?


Yusof Haslam 
 
KES buli melibatkan pelajar kembali menghantui pemikiran masyarakat selepas penyebaran klip video yang dipercayai berlaku di kalangan pelajar sekolah berasrama.

Dalam hal ini, rata-rata ibu bapa melahirkan kerisauan apabila memikirkan keselamatan anak-anak mereka di sekolah. Malah, selebriti terkenal, Wardina Safiyyah, juga turut meluahkan rasa sekaligus meletakkan kesalahan ini di bahu segelintir penggiat seni yang lebih berminat dalam menghasilkan filem bercorak keganasan dan gangster.

Kenyataan Wardina yang lantang menerusi tulisannya di laman Facebook, sedikit sebanyak mengguris perasaan penerbit terkenal, Datuk Yusof Haslam.

Pemilik syarikat penerbitan, Skop Production ini, turut menasihati personaliti itu agar tidak terlalu menyalahkan pihak lain termasuk penggiat seni dalam industri tempatan.

"Gunakanlah akal fikiran yang waras sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan terlalu lantang menyalahkan orang lain dalam apa jua isu yang timbul.

Kumpul pakaian bantu orang miskin


Abd Aziz dan Aminah memilih pakaian yang boleh disumbangkan kepada orang ramai.  
Abd Aziz dan Aminah memilih pakaian yang boleh disumbangkan kepada orang ramai.

KUALA NERANG - Seorang pesara kerajaan sanggup mengumpul pakaian terpakai bagi membantu penduduk miskin di sekitar Padang Terap.

Abd Aziz A Lateh, 60, berkata, jiwanya masih ingin berbakti kepada masyarakat dengan cara mewujudkan stesen pakaian terpakai Bundle Free di hadapan rumahnya, di Kampung Barokas.

“Saya berbuat demikian kerana kedudukan rumah terletak di tepi jalan utama dan mudah untuk mereka singgah dan mengambilnya," katanya yang juga bekas Ketua Sektor Jabatan Pelajaran Negeri Kedah.

Abd Aziz berkata, orang ramai boleh mengambil pakaian sebanyak mungkin di Bundle Free.

Pantau tekanan darah tinggi

Alat untuk mengesan tekanan darah di rumah.
Alat untuk mengesan tekanan darah di rumah.

Hipertensi atau tekanan darah tinggi membunuh secara senyap, selalunya tanpa sebarang simptom.

Ia membebankan sistem kardiovaskular yang membawa kepada pembesaran kebuk jantung dan merosakkan salur darah yang membekalkan darah ke jantung.

Peningkatan tekanan di dalam salur darah menyebabkan pendarahan intrakranium dan boleh merosakkan organ-organ penting termasuk hati, ginjal, otak dan paru-paru.

Menurut statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tekanan darah tinggi merupakan faktor risiko utama kematian di rantau Asia Tenggara dan meragut sehingga 1.5 juta nyawa setiap tahun.

Di Malaysia pula, 32 daripada rakyat negara ini yang berumur 18 tahun ke atas menghidap tekanan darah tinggi.

Tidak maksum, kenapa tidak boleh ditegur?

NASRUDIN HASSAN | 05 November 2014.

http://3.bp.blogspot.com/_4QyfTrGonI8/TBMGEe4URbI/AAAAAAAAC0A/3qYtKXS87PY/s1600/ulama.jpg
"Ulama tidak maksum! Kenapa tidak boleh ditegur? Kenapa tidak boleh dikritik? Mereka bukan maksum!"

Demikianlah berlegar di satu sudut laman sosial facebook dan lainnya secara berulang ketika melampirkan hujah dalam mempersoal dan mempertikai beberapa keputusan dan tindakan pimpinan.

Saya lihat hujah sebegini hanyalah memaparkan sikap skeptikal yang berterusan terhadap para alim ulamak kita, justeru:-

Pertama: semua orang tahu bahawa tidak ada manusia yang maksum di muka bumi ini kecuali para Anbiya' Alaihimus Solaatuwas Salam.

Kedua: tidak ada siapa, khasnya dari alim ulama kita yang mengeluarkan kenyataan bahawa ulama tidak boleh ditegur dan dikritik.

Petua Mencuci Buah Pinggang Dengan Kos Kurang RM2


Bertahun-tahun buah pinggang kita ditugaskan untuk menapis darah kita untuk mengeluarkan garam, racun-racun dan bahan-bahan lain yang tidak diingini yang telah memasuki badan kita melalui pemakanan, minuman dan lain-lain.

Dengan peredaran masa itu, kandungan garam akan terkumpul di dalam badan kita dan ini perlu dikeluarkan.

Di sinilah buah pinggang akan menjalankan fungsinya sebagai mesin rawatan pembersihan ini.

Tapi tahukah anda, ada satu cara yang boleh diamalkan untuk mengeluarkan bahan-bahan garam serta racun lain dari dalam badan kita dengan kos RM1 atau kurang.

Caranya adalah dengan amalan meminum air dari rebusan daun parsli/daun ketumbar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...