TERKINI :

Saturday, October 4, 2014

PAS yang saya kenali

Oleh Lim Hong Siang

http://sin.stb.s-msn.com/i/E3/E0F26FF74DA82ACEBF46D610B84E47.jpg
Gelombang "Reformasi" meledak sebelum saya memasuki dewan peperiksaan SPM. Saya tidak mengenali PAS ketika itu. Imej PAS dibentuk melalui bacaan komentar dalam media bahasa Cina. Negara Islam, hukum hudud, konservatif, ektremis dan sebagainya, antara inilah yang paling memahat dalam minda.

Pengalaman bersemuka dengan orang PAS hanya bermula selepas memasuki universiti. Kami dibawa senior untuk menghadiri ceramah politik. Ketika itu saya amat teruja dengan ucapan Mahfuz Omar yang berapi-api. Kemudian kami diatur untuk berdialog dengan Hu Pang Chaw (bekas Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS), melawat ke Kelantan untuk melihat dengan mata sendiri keadaan sebenarnya.

Pemikiran kami dipengaruhi senior pada ketika itu, yang aktif dalam DEMA - satu pertubuhan mahasiswa. Kami lebih cenderung untuk mempertahankan Barisan Alternatif, maka DAP dianggap sebagai "penghalang", yang menggagalkan pertukaran kerajaan. Kami berkempen untuk calon Parti KeADILan ketika PRU11 pada tahun 2004. Seringkali kami ditanya oleh pengundi Cina yang tebal prejudisnya terhadap agama, bagaimana ulamak boleh mentadbir negeri, sedangkan mereka tidak tahu apa-apa tentang ekonomi?

Warga emas kena ditipu orang ‘BN’


MIRI - Seorang lelaki berusia 74 tahun kerugian wang simpanan berjumlah RM157,765.71, ditipu seorang lelaki yang mendakwa daripada Barisan Nasional (BN), Selasa lepas.

Ketua Polis Miri, Asisten Kominsioner Gan Tian Kee berkata, mangsa membuat laporan polis semalam dan kes sedang disiasat.

"Suspek bertemu mangsa pada pukul 10 pagi Selasa lepas di belakang Hotel Grand Palace dan memperkenalkan diri daripada parti BN," katanya kepada Bernama hari ini.

Gan berkata, suspek mendakwa mahu membantu mangsa mendapatkan keuntungan lebih besar dengan mencadangkan mangsa menyimpan dalam akaun simpanan tetap sebuah bank yang menawarkan kadar faedah tinggi.

"Mangsa dibawa ke CIMB oleh suspek untuk mengeluarkan wang berjumlah RM157,765.71 dalam akaun simpanan tetap mangsa di bank itu," katanya.

ATM kantoi, siapa lebih pandai?

ABDUL JALIL ALI

http://news.abnxcess.com/bm/wp-content/uploads/2014/09/ATM.jpg
SETAKAT rencana ini ditulis – semalam – tidak dapat dipastikan siapa pandai, siapa kurang pandai, dan siapa bodoh. Tetapi satu hal yang sudah pasti ialah pihak bank telah kerugian berjuta-juta RM, dalam masa singkat.

Sepanjang tempoh empat hari, 17 kes dikesan, dan lebih RM3 juta telah dirompak dari beberapa buah mesin ATM. Seperti yang dilaporkan media, bermula Sabtu sejumlah RM530,600 wang tunai dari ATM di Johor, Melaka dan Selangor telah lesap.

Hari-hari berikutnya terjadi lagi rompakan ATM, antaranya di Jalan Yong Shook Lin, Petaling Jaya (RM303,000); Dataran Sunway (RM285,700); Seksyen 14, Petaling Jaya (RM395,850); Kota Damansara (RM221,160), dan Seksyen 9, Shah Alam (RM116,000).

Menurut polis modus operandi yang sama dikesan dalam semua rompakan ATM berkenaan, iaitu dengan menggunakan sim kad telefon dan teknologi tercanggih. Perompak membuka panel atas mesin ATM, kemudian memasukkan satu cakera padat ke dalam pusat pemprosesan mesin itu yang kemudiannya akan ‘reboot’ sistem mesin ATM berkenaan.

Mana perginya salinan perjanjian penstrukturan air Selangor?

MB air

SHAH ALAM, 3 OKT: Pengumuman Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali bahawa Kerajaan Negeri tidak memiliki salinan perjanjian penstrukturan semula air Selangor mengejutkan.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara ,Tony Pua, berkata hanya dengan memiliki salinan itu Kerajaan Negeri boleh membuat keputusan mengenai langkah seterusnya demi melindungi kepentingan rakyat .

MB airMenurutnya tidak ada alasan keselamatan negeri untuk tidak mendedahkan kandungan perjanjian itu kerana ia dikatakan hanya meliputi langkah penstrukturan semula.

“Tidak masuk akal bagaimana seluruh kerajaan negeri termasuk ahli Exco di bawah pentadbiran Khalid Ibrahim langsung tidak tahu menahu kenapa kerajaan negeri tidak memiliki salinan perjanjian tersebut.

“Kami menyeru Kerajaan Persekutuan untuk menyerahkan perjanjian tersebut dengan segera kepada Kerajaan Negeri supaya pihak negeri dapat mengetahui hak dan tanggungjawabnya,” katanya dalam satu kenyataan media.

Harga minyak: 17 kali naik, sekali turun

NIK NASRI NIK MALEK

Ayat al-Quran di antaranya menegaskan tentang keadilan pemerintah. Adil bererti meletakkan sesuatu di tempatnya.

Hadis Nabi pula di antaranya menekankan sumber dan hasil negara yang diurus dengan baik. Sirah perjalanan Nabi SAW dan para khulafa ar-Rasyidin dipenuhi dengan pemerintahan yang sangat mesra rakyat dalam pelbagai sudut.

Kaedah fiqh pula menyebut 'tindak-tanduk pemerintah dikaitkan dengan kepentingan rakyat'.

Namun, pemerintahan BN berlandaskan apa? Al-Quran? jauh rasanya. Hadis Nabi SAW? Tak juga. Sirah perjalanan Nabi dan khulafa ar-Rasyidin? Tak nampak jalan juga.

Hakikatnya kerajaan BN terus gagal dalam sejarah pemerintahannya mengurus segala sumber asli dan lain-lain nikmat yang Allah berikan untuk kepentingan rakyat teramai.

Saya bukan ahli ekonomi, namun petunjuk dari al-Quran dan Hadis yang menjadi panduan buat seorang yang mengaku Islam nampaknya tidak diikuti dalam menguruskan ekonomi negara, termasuk dalam isu subsidi petrol dan diesel yang dikurangkan kelmarin, sekaligus menjadikan kos hidup dan pelbagai kos lain meningkat dan akan meningkat.

Ada orang yang membuat analisis kronologi harga minyak di Malaysia sebelum tahun 1990 (RM0.89 seliter) hingga 2 Okt 2014 (RM2.30 seliter).

Ia mengalami 17 kali kenaikan dan hanya sekali penurunan. Yang lawaknya pula ialah di saat dunia luar memperkatakan tentang harga minyak yang jatuh, tetiba dalam negara tumpah tanahnya darahku ini, subsidi petrol dan diesel dikurangkan atas nama rasionalisasi yang tak berapa nampak rasional.

Bagi yang berpendapatan tinggi, bergaji mahal, barang kali boleh absorb kesan pengurangan subsidi ini.

Namun bagi mereka yang hidupnya kais pagi makan pagi, kais petang makan malam, ia hanya menambahkan sengsara hidup mereka.

BR1M hanyalah seperti panadol buat menghilangkan sakit kepala rakyat buat sementara.  Negara tanah tumpahnya darahku ini sudah bertukar tema: 'negara tanah naiknya darahku'.

KRONOLOGI HARGA MINYAK MALAYSIA

Sebelum 1990 – RM0.89
Tahun 1990 – RM1.10 (kenaikan RM0.21)
01/10/2000 – RM1.20 (kenaikan RM0.10)
20/10/2001 – RM1.30 (kenaikan RM0.10)
01/05/2002 – RM1.32 (kenaikan RM0.02)
31/10/2002 – RM1.33 (kenaikan RM0.01)
01/03/2003 – RM1.35 (kenaikan RM0.02)
01/05/2004 – RM1.37 (kenaikan RM0.02)
01/10/2004 – RM1.42 (kenaikan RM0.05)
05/05/2005 – RM1.52 (kenaikanRM 0.10)
31/07/2005 – RM1.62 (kenaikan RM0.10)
28/02/2006 – RM1.92 (kenaikan RM0.30)
04/06/2008 – RM2.70 (kenaikan RM0.78)
01/09/2009 – RM1.80 (TURUN RM0.90)
16/07/2010 – RM1.85 (kenaikan RM0.05)
04/12/2010 – RM1.90 (kenaikan RM0.05)
03/09/2013 – RM2.10 (kenaikan RM0.20)
02/10/2014 – RM2.30 (kenaikan RM0.20)

Berita luar negara mengenai harga minyak (ketika harga minyak mula naik di Malaysia malam semalam):

1) Kejatuhan harga minyak baik untuk pemandu – Telegraph UK

2) Harga minyak dijangka turun pada paras plg rendah dlm lingkungan suku tahun sejak 2012 – Bloomberg

3) Harga minyak mentah jatuh teruk dalam tempoh 4 tahun – Wall Street

4) Menteri minyak risau harga minyak yang rendah akan mengurangkan pelaburan – Reuters UK

5) Harga minyak jatuh teruk kerana lebihan penawaran – The Globe and Mail

6) Saham tenaga jatuh kerana harga minyak turun – Edmonton Journal

7) Bank Negara Rusia bersedia dengan keadaan harga minyak yang dijangka turun – Daily Mail

8) Harga minyak turun dan ekonomi dunia semakin mapan – Business Week

Hari Qiamat, ibadah haji dan politik

Muhammad Khalil Abdul Hadi
SEBENTAR lagi saudara-saudara kita yang sedang menunaikan ibadah haji akan melaksanakan salah satu rukun daripada ibadah ini iaitu wuquf di Arafah.

Saya tertarik bila membaca surah Al-Hajj di dalam al-Quran. Satu-satunya surah yang dinamakan dengan nama ibadah yang tergolong di kalangan rukun-rukun Islam iaitu ibadah haji.

ALLAH memulakan firmanNya di dalam surah ini dengan mengingatkan akan perihal dahsyatnya apabila berlakunya Hari Qiamat sehinggakan memperumpamakannya; ibu yang menyusukan anak melupainya dan ibu yang mengandung gugur kandungannya kerana terlalu dahsyat.

Kedahsyatan Hari Qiamat ini digambarkan sebahagiannya di dalam ibadah haji khususnya ketika wuquf di Arafah. Begitulah keadaan manusia kelak apabila dibangkitkan di Padang Mahsyar sementara menunggu untuk dihisab di hadapan ALLAH.

Di dalam ayat 41 surah Al-Hajj ALLAH menyebut pula berkait dengan politik. Bahawa pemerintah yang diredhai oleh ALLAH adalah pemerintah yang menjaga hubungannya dengan ALLAH dan menjaga kebajikan rakyat yang berada di bawah pemerintahannya serta melaksanakan peraturan yang menggalakkan rakyat berbuat baik dan mencegah kemungkaran.

Di sini menunjukkan bahawa politik adalah sebahagian daripada Islam bahkan ianya adalah satu ibadah yang mendapat pahala jika sekiranya mengikut lunas-lunas syarak bukannya menjadikan hawa nafsu sebagai asas.

Di Hari Qiamat kelak bukan sahaja orang yang bersolat, berpuasa, menunaikan zakat dan haji akan dimasukkan ke dalam syurga begitu juga pemimpin dan ahli politik yang mengikut landasan agama akan beroleh ganjaran yang sama bahkan lebih daripada itu lagi pemimpin yang adil golongan pertama yang akan berada di bawah naungan ALLAH di Padang Mahsyar kelak sebagaimana yang tsabit di dalam hadis yang sahih.

Itulah hubung kait yang menghubung dan menjalinkan ketiga-tiga perkara yang menjadi asas yang sangat penting di dalam agama Islam ini.

Perbanyakkan doa dan istighfar, tingkatkan ibadah dan ketaatan di masa yang penuh dengan keberkatan ini.


Muhammad Khalil Abdul Hadi
Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Malaysia

Pemuda Pas cari penyokong muda

KOTA BHARU - Pemuda Pas Kelantan akan mempergiatkan lagi usaha untuk meraih sokongan anak muda bagi persediaan PRU14 akan datang walaupun berdepan kekalahan semasa PRK Pengkalan Kubor, baru-baru ini.

Ketuanya, Ahmad Fadhli Shaari berkata, ada beberapa kelemahan yang telah dikenal pasti dan pihaknya juga akan mengadakan satu 'post-mortem' untuk membaiki kembali kelemahan-kelemahan yang ada.

"Kita menyedari banyak faktor kekalahan baru-baru ini, terutamanya ialah kita berhadapan dengan jentera kerajaan pusat, sekali gus memperlihatkan sokongan terutamanya daripada golongan muda semakin menurun.

"Insya-ALLAH melalui 'post-mortem' itu, banyak perkara kita akan baiki nanti, kita secara terbukanya menerima teguran, selepas ini kita akan pergiatkan lagi usaha untuk menambah penyokong muda di seluruh Malaysia," katanya kepada Sinar Harian selepas ceramah sesi pertama Kuliah Mingguan Medan Ilmu semalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...