TERKINI :

Friday, September 19, 2014

Pemegang diari presiden ditegur disebabkan ketidakhadiran Hadi dalam mesyuarat pakatan

Susulan rungutan terhadap Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang tidak hadir dalam beberapa kali mesyuarat Pakatan Rakyat, perwakilan Pemuda PAS Malaysia menegur 'pemegang diari' beliau.

Mohd Sany Hamzan berkatanya hal demikian penting bagi membolehkan Abdul Hadi hadir dalam mesyuarat Pakatan untuk membuat "keputusan penting" demi memperkukuhkan gabungan parti pembangkang itu.

"Mutakhir ini ketidakhadiran presiden kita dalam dua atau tiga kali mesyuarat Pakatan. Yang jaga diari presiden kena jaga betul-betul. Tengok betul-betul.

"Kalau ditulis mesyuarat Pakatan, jangan (ada pertindihan) dengan program lain.

"Kalau sudah mesyuarat Pakatan itu penting, kita mahu pimpinan kita, Tuan Guru Presiden (kanan) untuk sama-sama buat keputusan penting dalam mesyuarat Pakatan Rakyat," katanya tanpa merujuk isu yang terbabit.

"Setuju atau tidak," katanya ketika membahaskan ucapan dasar presiden dan kemudiannya sambil disambut segelintir perwakilan yang melaungkan "setuju".

Mohd Sany yang juga pengarah pilihan raya Pemuda PAS berkata kepimpinan sayap itu juga tidak mahu kepimpinan PAS membuat keputusan sendiri dalam perkara tertentu.

Live Muktamar PAS di JOHORLive Dari radio : http://www.hijau.fm

PAS perlu mendominasi isu rakyat

BATU PAHAT: Mendominasi isu rakyat perlu menjadi agenda utama PAS dalam mengambil hati rakyat terutama mereka yang semakin tertekan dengan keadaan ekonomi sekarang.

Perwakilan Pahang, Andansura Rabu menekankan walaupun terdapat banyak isu membabitkan rakyat seperti Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), kemelut dalam krisis Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) namun PAS tetap gagal untuk mengetuai isu tersebut.

"Di mana PAS dalam isu membabitkan rakyat? Tidak cukup sekadar kita menghantar memorandum semata-mata kemudian diam begitu sahaja tanpa mendominasi terus isu tersebut.

"Kita perlu konsisten dan bergerak pantas dalam setiap isu kerana ia dapat memenangi hati rakyat yang memerlukan perhatian," ucap beliau ketika membahaskan ucapan dasar Presiden pada Muktamar Tahunan PAS ke-60.

Beliau turut menggesa PAS Pusat menilai semula isu-isu rakyat dan mengkaji kesan yang telah dibuat sebelum ini serta menggariskan tindakan untuk bergerak membawa isu tersebut.

"Walaupun mereka merasakan PAS tidak mampu menyelesaikan isu tersebut kerana ia adalah masalah nasional tetapi sekurang-kurangnya mereka melihat PAS berusaha untuk menyelesaikan masalah mereka," katanya.

Dalam pada itu Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Beserah itu turut meminta PAS menyelesaikan krisis kedudukan jawatan Menteri Besar di Selangor dengan segera agar ia tidak berterusan.

"Krisis Selangor perlu diselesaikan dengan segera, kita tidak mahu ia berterusan begitu lama.

"Kita mahu bila selesai ia dapat menenangkan kembali keharmonian yang kita ada selama ini, jangan pula pada muktamar tahun depan kita akan berbincang perkara yang sama," sambung beliau. - HARAKAHDAILY, 19/9/2014

MP Langkawi mohon maaf padang kaum JAWA...

Lapan pegawai Kastam didakwa terima rasuah bulanan RM500-RM130,000


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dakwa lapan pegawai Kastam Diraja Malaysia (KDRM) yang menerima rasuah bulanan dari RM500 hingga RM130,000.

Pengarah Bahagian Siasatan SPRM Datuk Jamidan Abdullah berkata pada sidang media, kesemua pegawai berhadapan 8 hingga 52 tuduhan kesalahan menerima wang perlindungan berkaitan kes penyeludupan arak dan rokok.

"Tujuh daripada mereka didakwa di Mahkamah Seksyen Khas Petaling Jaya dan seorang lagi di Mahkamah Seksyen Khas Rasuah Kuala Lumpur," kata Datuk Jamidan kepada wartawan.

Hebat Orang PAS sekarang ini, Perwakilan ajak hadirin baca doa kutuk Mat Sabu, dua ADUN

 
  Seorang perwakilan di Muktamar PAS mengambil peluang dalam ucapannya untuk membacakan doa yang mengutuk pemimpin parti – termasuk timbalan presiden Mohamad Sabu dan dua ADUN parti itu di Selangor.

Dua ADUN yang disasarkan oleh wakil PAS Wilayah Persekutuan, Azhari Ariffin itu ialah Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib).

Mahathir berkata di zaman dia dahulu hanya 1 nama sahaja

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berucap di Sidang Kemuncak Pembinaan Malaysia 2014 di Kuala Lumpur, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 19 September, 2014.
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berucap di Sidang Kemuncak Pembinaan Malaysia 2014 di Kuala Lumpur, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 19 September, 2014.

Pakatan Rakyat (PR) bukan entiti tunggal, disebabkan itu ia perlu menghantar nama calon menteri besar lebih daripada satu kepada sultan, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata dirinya boleh menghantar satu nama saja kerana Barisan Nasional (BN) merupakan gabungan parti yang berdaftar dan tidak ada siapa pernah membantah keputusannya.

"Saya pilih (calon menteri besar) berdasarkan sokongan popular dan tiada siapa yang tidak puas hati, maka tidak perlu saya bagi lebih daripada satu nama," katanya mengulas tentang pertikaian jumlah nama yang perlu dihantar ke istana mengikut konvensyen.

Dalam krisis menteri besar Selangor yang masih belum selesai sekarang, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, amalan menghantar satu nama dipraktikkan sejak zaman pemerintahan BN pada 1957.

Adam Adli dihukum penjara 12 bulan kerana menghasut

 
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan ke atas bekas pemimpin pelajar Adam Adli Abdul Halim, setelah didapati bersalah atas tuduhan hasutan.

Hakim Mahkamah Sesyen Mat Ghani Abdullah berkata pihak pendakwa telah membuktikan kes itu melampaui keraguan munasabah.

Adam Adli dituduh membuat kenyataan berbaur hasutan dalam satu ceramah selepas pilihan raya di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur.

Terdahulu, peguam Adam Adli, Latheefa Koya dalam mitigasinya berkata ia adalah kesalahan pertama Adam Adli yang masih belajar undang-undang di sebuah kolej swasta.

Pesalah pertama di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan membawa hukuman denda maksimum RM 5,000 atau maksimum tiga tahun penjara.
 

Kita ada peluang pilih pemimpin setiap 2 tahun

BATU PAHAT: Ahli-ahli PAS diingatkan agar menghormati pemimpin parti yang dipilih pada muktamar lalu walaupun mungkin terdapat perbezaan pandangan antara satu sama lain.

Perwakilan dari Selangor, Sallehen Mukhyi berkata setiap perbezaan yang wujud perlu dihadapi dengan hujah yang baik, bukannya dengan kenyataan yang berbentuk penghinaan terhadap mana-mana pemimpin.

Beliau yang memandang serius perkara tersebut mengatakan selagi mana seseorang pemimpin yang dipilih perwakilan, selagi itu ia perlu dihormati sama ada setuju atau tidak.

"Kita perlu hormat pemimpin yang dipilih. Kita ada peluang untuk memilih pemimpin pada muktamar setiap dua tahun. Selagi mana mereka dalam tempoh, kita perlu hormat," tegas beliau ketika membahaskan ucapan dasar Presiden sempena Muktamar Tahunan PAS kali ke-60, petang semalam.

Dalam pada itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sabak itu turut mengingatkan pimpinan parti menggunakan saluran yang betul jika terdapat sebarang perbezaan pendapat di antara satu sama lain.

Mengulas kemelut yang melanda Selangor, Sallehen berkata PAS, khususnya barisan exco PAS negeri itu tetap meneruskan khidmat kepada rakyat selaras dengan arahan pimpinan tertinggi biarpun kerusi menteri besar akan berganti.

"Kita bekerja untuk kukuhkan Pakatan Rakyat. Dengan adanya empat exco, walaupun dapat sindiran daripada rakan-rakan komponen lain, tetapi yang empat inilah menjadi benteng pertahankan PR di Selangor," kata beliau.

Beliau juga berkata kerajaan negeri Selangor boleh melantik exco lain bagi menggantikan exco yang dipecat sebelum ini, bagaimanapun tidak berbuat demikian atas dasar menghormati rakan-rakan lain. - HARAKAHDAILY 19/9/2014

MP BN Langkawi duduk halau orang Jawa balik Jawa lah pulak..!

Macam macam hal dengan hang sorang nie...nanti menagmok orang Jawa tu kami tak tau lah...

UPSR: Dua lagi guru ditahan di Bedong, Kedah

Polis menahan dua guru lelaki petang ini berhubung kes kebocoran soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi matapelajaran Sains dan Bahasa Inggeris, menjadikan jumlah tangkapan 14 orang setakat ini.
    
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur SAC Gan Kong Meng berkata kedua-dua guru berusia 48 dan 51 tahun itu ditahan di Bedong, Kedah pada  jam 5 petang semalam bagi membantu siasatan.
    
"Setakat ini, 14 orang yang ditahan adalah 12 guru, seorang agen insurans dan seorang jurutera," katanya dalam kenyataan malam tadi.
    
Polis turut merampas gajet komunikasi milik kedua-dua guru itu.
    
Sehingga kini, seramai 22 individu telah dipanggil untuk memberi keterangan termasuk enam pegawai Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM), masing masing seorang wartawan, ejen insurans dan jurutera dan 13 guru.
    
Kelmarin, seorang guru wanita berumur 26 tahun ditahan di Labis, Johor dan seorang guru lelaki berumur 31 tahun ditahan di Nilai, Negeri Sembilan.
    
Berikutan kebocoran itu, kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 dibatalkan setelah murid mendudukinya Khamis lepas manakala kertas peperiksaan Sains 018, 028 dan 038 terpaksa ditangguhkan sebelum pelajar mendudukinya pada hari yang sama.
    
Lembaga Peperiksaan Malaysia menetapkan 30 Sept sebagai tarikh baru peperiksaan bagi kedua-dua mata pelajaran itu.

- Bernama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...