TERKINI :

Thursday, July 24, 2014

Kerajaan serius tangani hutang negara


Datuk Chua Tee Yong  
Datuk Chua Tee Yong
PUTRAJAYA - Kerajaan serius dalam menangani hutang negara dan berusaha ke arah meningkatkan pertumbuhan ekonomi, kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chua Tee Yong.
  
Beliau berkata walaupun jumlah hutang itu agak tinggi, ekonomi negara masih mempunyai ruang untuk diperbaiki bagi memastikan kadar pertumbuhan negara bergerak secara sihat dan tidak akan menjejaskan Bajet 2015.
  
Katanya kenyataan Institut Ekonomi Penyelidikan (MIER) bahawa prestasi kewangan kerajaan pada suku pertama tahun ini adalah lemah dan hutang negara telah melebihi siling adalah tidak tepat.
  
"Kalau kita lihat analisis-analisis sama ada daripada bank dunia, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) atau agensi penarafan, mereka tidak memberi gambaran seperti MIER.
    

Ketika Semua Memuji Najib, Jangan Sampai Terlupa Hakikat Ini...

Shahbudin Husin, 

http://www.thestar.com.my/~/media/Images/TSOL/Photos-Gallery/Nation/2014/07/22/najibconferencemh17.ashx/?w=620&h=413&crop=1&
Ketika ini ramai yang memuji usaha Perdana Menteri, Najib Razak yang secara senyap menghubungi dan mengadakan rundingan dengan ketua militan pro Russia di Ukraine, Aleksander Borodai berkaitan tiga perkara iaitu penyerahan kotak hitam, jasad yang terkorban dipulangkan dan akses penuh ke kawasan nahas bagi memudahkan penyiasatan.

Selain pujian dari dalam negara, media luar negara juga turut memuji langkah berani dan luar biasa Najib itu yang disifatkan tidak pernah dilakukan oleh mana-mana pemimpin dunia pun sebelum ini. Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan rakan-rakannya yang lain juga turut memuji tindakan Perdana Menteri itu.

Atas rasa terharu sokongan yang diterimanya, sebaik berakhirnya sessi Parlimen khas yang mengutuk tragedi MH17 semalam, Najib dengan diiringi Muhyiddin sekali lagi mengambil langkah luar biasa dengan pergi ke tempat duduk barisan pembangkang untuk bersalam dengan Anwar dan lain-lain Ahli Parlimen pembangkang.

Sejak tragedi MH17 berlaku, memang diakui ini merupakan langkah terbaik yang telah dilakukan oleh Najib, khususnya terhadap keluarga mangsa dan juga dalam usaha menuntut keadilan atas apa yang berlaku itu.

Pesawat Algeria pulak didapati hilang dari radar

 
Syarikat penerbangan Algeria, Air Algerie dilaporkan terputus hubungan dengan pesawat tersebut hampir sejam selepas berlepas dari Burkina Faso dalam perjalanan ke Algiers.

Laporan AFP yang memetik agensi berita tempatan APS menyebut, pesawat tersebut terputus hubungan ketika dalam perjalanan dari Ouagadougou ke Algiers, 50 minit selepas berlepas.

Menurut Reuters, APS tidak menyebut jumlah penumpang dalam penerbangan AH5017.

Laporan Reuters yang memetik kenyataan Swiftair yang berpengkalan di Madrid pula menyebut, pesawat itu aadalah pesawat Swiftair yang dikendalikan bagi pihak Air Algerie.

Sementara itu, laporan Reuters menyebut, Swiftair mengesahkan bahawa ia terputus hubungan dengan pesawat MD83 yang dikendalikan Air Alegerie.

Pesawat itu dilaporkan membawa 110 penumpang dan enam orang anak kapal pada masa itu.

ASTRO ada hadiah dari ISRAEL untuk rakyat MALAYSIA pada raya nanti..!!

Berita Mengejutkan Dari Ibu Pejabat Astro.. Saksikanlah


Pada ketika umat Islam seluruh dunia sedang sakit hati dengan Zionis Israel, sebuah kelompok manusia yang merampas dan melakukan kekejaman serta penindasan ke atas masyarakat yang serba-serbi kekurangan...

ASTRO yang dimiliki oleh Ananda Krishnan dan merupakan pemonopoli siaran televisyen kabel yang mengenakan bayaran sesuka hati, mengambil sikap MENENTANG KERAJAAN MALAYSIA, umat Islam di negara ini dan perjuangan rakyat Palestin.

ASTRO yang bersikap seperti maharaja di negara ini telah memutuskan untuk menyalurkan kewangan, bantuan serta dana kepada Zionis untuk terus membunuh rakyat Palestin menerusi perlantikan AMDOCS sebagai 'Subscriber Management System' syarikat media tersebut.

Selama ini, tiada sesiapa pun hatta Menteri Penerangan pun yang dapat menegur ASTRO.

ASTRO tidak pernah terikat atau patuh kepada sesiapa pun, termasuklah kepada SKMM yang semakin nyenyak tidur dan hidup bergelumang dengan timbunan wang yang merupakan UFTI syarikat-syarikat telekomunikasi kepada SKMM.

Selama ni, ASTRO telah menerima pelbagai bentuk kecaman terutama perkhidmatannya yang sangat uzur pada waktu hujan.

ASTRO kemudiannya menaikkan yuran dan pelanggan perlu membayar harga lebih kononnya sebagai penanggung kos perkhidmatan yang telah dipertingkatkan.

Bagaimanapun, perkhidmatan ASTRO tetap di takuk lama. Program-program yang disiarkan adalah program-program lapuk yang diulang-ulang siar berpuluh-puluh kali. Yang dipertingkatkan hanyalah bayaran bil oleh pelanggan.

Sekarang, pendedahan telah dibuat oleh Dr. Asyraf Wajdi Dusuki membabitkan kerjasama ASTRO dengan Zionis Israel.


Pengesahan Amdocs adalah Syarikat milik Israel sila lihat di SINI.

Sumber info dari SINI.

MH17: Apa akan jadi kepada mayat mangsa?

Keranda mayat yang membawa mangsa pesawat terhempas MH17 tiba di Belanda semalam. Gambar fail Reuters.
Sementara keranda mayat mangsa nahas pesawat MH17 yang diterbangkan dari lokasi kejadian ke Belanda, tersusun dalam satu upacara rasmi yang memilukan, CNN melaporkan, berbelas saintis forensik di sebuah pangkalan tentera di sana sedang bersedia untuk tugasan berat.

Mereka akan mengenal pasti identiti mangsa yang terdiri daripada 298 penumpang dan anak kapal - termasuk kanak-kanak - yang terbunuh apabila pesawat MAS Boeing 777 yang mereka naiki terhempas di timur Ukraine pada 17 Julai.

Menurut CNN, semua jasad dan anggota badan yang ditemui di tapak kejadian itu akan dibawa ke Hilversum, Belanda, di mana sekumpulan pakar dari unit forensik kebangsaan Belanda (Landelijk Team Forensische Opsporing atau LTFO) akan melakukan sedaya upaya mereka mengecam mayat dan memulangkannya kepada waris.

"Kita tidak tahu kewarganegaraan setiap jasad," kata Jos van Roo dari LTFO seperti dipetik CNN.

"Jadi, kami cuba mengenal pasti semua mayat. Kami juga berhubung dengan negara lain untuk mendapatkan kerjasama dalam melakukannya," katanya.

LTFO berpengalaman dalam malapetaka besar lain seperti tsunami Asia pada 2004, kapal terbang Afriqiyah Airways 771 yang terhempas di Libya pada 2010 dan insiden lain di Belanda.

Van Roo memberi jaminan mereka akan terus memelihara mayat dengan baik sebagai tanda hormat kepada mangsa elak daripada menambahkan lagi kesedihan kepada keluarga mereka.

Pakar forensik: Mesti sangat teliti dan tepat

Ia satu tugas yang cermat dan teliti, kata Van Roo:"Ada banyak jasad dan anggota badan. Semuanya perlu diperiksa. Mesti teliti dan tepat. Kita mesti pastikan kita tidak tersilap dalam memulangkan mangsa kepada keluarga mereka."

Menurut CNN, pasukan ini memulakan kerja dua hari lalu di lokasi kejadian iaitu di sebuah ladang di Ukraine dekat sempadan Rusia di mana jatuhnya MH17 dan semua penumpangnya yang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, pakar forensik genetik, Denise Syndercombe-Court dari King's College London dilaporkan berkata, sesetengah proses pengecaman dijangka agak mudah. – 24 Julai, 2014.

MH17: Proses menyaring, melabel mayat dijangka selesai menjelang esok

KHARKIV: Proses menyaring dan melabel mayat mangsa nahas pesawat Malaysia Airline (MAS) MH17 dijangka selesai menjelang Jumaat.

Ketua Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Lt Kol Mohd Sakri Hussain berkata pakar forensik dari Malaysia, Belanda dan Australia telah menyaring mayat di dalam lebih dua gerabak sejuk beku pada Rabu.

Terdapat empat gerabak sejuk beku yang membawa 282 mayat daripada timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia ke Kharkiv untuk dilabel sebelum diterbang keluar ke Eindhoven, Belanda, katanya kepada Bernama pada Rabu.

Empat gerabak tersebut dibawa dengan kapal pada Selasa ke bandaraya Kharkiv sebelum diterbang ke Eindhoven dari di Kharkiv dan tiba dua hari lalu.

Mohd Sakri berkata mayat lain dalam lebih sebuah gerabak dijangka disaring dan dilabel menjelang Jumaat.

Sehingga kini 56 mayat telah diterbang ke Belanda pada Rabu untuk pengecaman.

Pesawat Boeing 777-200 itu dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur apabila ia terhempas di Donetsk, timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia Khamis lalu.

Ia membawa 298 orang - 283 penumpang dan 15 anak kapal yang dipercayai ditembak jatuh, tetapi sehingga kini tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab melakukannya.

Al-Quran 'Halimunan' Tarikan Pameran Antarabangsa

AL-QURAN 'halimuman' menjadi antara objek paling menarik dipamerkan di Pameran al-Quran Antarabangsa ke-22 diadakan di Teheran, Iran ketika ini.

Naskhah itu ditulis dengan tinta emas tetapi kalimahnya tidak akan dapat dilihat dengan mata biasa, sebaliknya perlu dibaca di bawah sinaran cahaya khas.

Sebuah laman web melaporkan, naskhah istimewa itu ditulis Mohsen Khanjari Anbouhi dan menjadi al-Quran pertama ditulis dengan dakwat khas yang tidak boleh dibaca secara biasa.

Laman web itu berkata, tulisan berkenaan dihasilkan menggunakan teknologi nano digabungkan dengan dakwat emas asli.

Jurucakap penganjur berkata, dakwat unik itu hanya dapat dilihat di bawah sinar inframerah.

Naskah itu ditulis mengikut rasm Uthman dan setiap halaman berukuran 29 sentimeter kali 20 sentimeter.

Obama terpaksa hantar 2000 tenteranya masuk GAZA untuk bantu ISRAEL !!!

Gaza: Obama akan hantar 2,000 tentera ke Semenanjung Gaza bagi membantu Israel


Rabu, hari ke 16 'Operation Protective Edge' dilancarkan oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF) terhadap penduduk Gaza menyaksikan ststistik kehilangan jiwa dipihak mereka semakin meningkat..

Lagi dua orang IDF mati dalam pertempuran dengan Hamas menjadikan jumlahnya meningkat kepada 29 orang dan seorang lagi dilaporkan hilang..

Wednesday, the 16th day of Operation Protective Edge. The IDF death toll is at 29, with another soldier MIA and claimed by Hamas to be in their hands (dead or alive). 
US Secretary of State John Kerry and UN Secretary-General Ban Ki-moon are in the region, but a ceasefire does not appear close. 
Prime Minister Benjamin Netanyahu says the operation will continue until sustained quiet is achieved for Israel and Hamas’s terrorist capabilities greatly degraded. 

Sudah Siap Tempahan Baju Raya Anda?

Dr Harith Abdul Malek

http://gorgon0.readthisstory.net/my-7990890
TIDAK lama lagi, 1 Syawal akan bertamu. Tanpa disedari, Ramadan pun berlalu. Kini, ke mana-mana sahaja kita pergi, kemeriahan suasana hari raya boleh dirasa. Lagu raya telah mula berkemundang di corong-corong radio. Tidak ketinggalan juga iklan-iklan hari raya di televisyen.

Di pasar-pasar raya, sudah kelihatan pilihan kuih raya yang berwarna-warni. Tukang jahit dan pelanggan sudah mula risau memikirkan tempahan baju raya yang masih belum disiap dijahit.

Bagaimana pula dengan kita? Sudah siap baju yang ditempah?

Baju Raya atau Baju Taqwa?

Mari kita refleksi tentang tujuan sebenar kita ibadah puasa difardukan ke atas kita. ALLAH SWT berfirman dalam surah al-Baqarah, ayat 183, “Wahai orang-orang yang beriman, telah difardukan berpuasa ke atas kamu, seperti mana yang telah diwajibkan kepada mereka yang datang sebelum kamu; semoga kamu menjadi orang yang ber-TAQWA.”

Dalam surah al-A’raaf, ayat 26, ALLAH SWT berfirman lagi, “Wahai anak keturunan Adam, sesungguhnya kami telah berikan kepada kamu pakaian yang menutup aurat dan pakaian perhiasan; dan pakaian TAQWA adalah sebaik-baik pakaian. Demikianlah sebahagian daripada ayat-ayat ALLAH, supaya kamu beringat.”

Majlis Presiden setuju MB Selangor ditukar

KENYATAAN MALAM

Mesyuarat majlis pimpinan Pakatan Rakyat yang diadakan semalam telah bersetuju dengan cadangan parti Keadilan (PKR) untuk membuat pertukaran Menteri Besar Selangor dan mencalonkan Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai bakal MB.

Perkara itu dijelaskan dalam kenyataan bersama ditanda tangani Penasihat Umum PKR, Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden Pas Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guang Eng.

Dengan persetujuan itu bermakna Pakatan sudah mendapat konsensus untuk menerima cadangan Keadilan memecat Khalid dan diganti dengan Wan Azizan. Khalid Ibrahim tidak perlu berklu klik lagi untuk mempertahankan diri bagi menerus menjadi MB.

Bagaimana pun kenyataan tiga perenggang yang diemaikan kepada blog ini menyebut Pas dan DAP akan membawa perkara itu ke peringkat tertinggi parti masing-masing untuk membuat keputusan.

Disertakan kenyatan berkenaan sepenuhnya di bawah ini:

Pokok Sena - Pelajar terlantar perlukan sumbangan


Zainal dan isterinya, Aishah Wan memerlukan sumbangan bagi membiayai kehidupan anaknya, Mohd Alif yang terlantar di atas katil selepas mengalami kemalangan jalan raya.  
Zainal dan isterinya, Aishah Wan memerlukan sumbangan bagi membiayai kehidupan anaknya, Mohd Alif yang terlantar di atas katil selepas mengalami kemalangan jalan raya.

POKOK SENA - Seorang peniaga ikan merayu kepada pihak berkenaan supaya dapat membiayai perbelanjaan anaknya yang terlantar di atas katil kerana kemalangan jalan raya hingga tidak sedarkan diri sehingga hari ini.

Zainal Che Mat, 64, dari Taman Seri Gading, dekat sini, merayu kepada pihak berkenaan supaya dapat membantunya membeli susu dan lampin pakai buang untuk anaknya, Mohd Alif, 17, selepas tidak sedarkan diri hampir dua bulan.

Menurutnya, selepas kemalangan anaknya itu terpaksa melakukan pembedahan di kepala bagi membuang tempurung kepala dan kini terlantar di atas katil di rumahnya.

data Kotak Hitam MH17 masih baik walaupun alami kerosakan

 

EINDHOVEN, Belanda: Penyiasat Belanda berkata alat perakam suara pesawat Malaysia Airlines MH17 yang ditembak jatuh di Ukraine rosak tetapi tidak dimanipulasi dan datanya masih baik.

Penyiasat Belanda menyerahkan dua kotak hitam berkenaan kepada sebuah makmal di selatan England hari ini.

Lembaga Keselamatan Belanda, dalam satu kenyataan hari ini, menyatakan alat perakam suara itu "rosak tetapi modul ingatannya masih baik" dan tiada tanda-tanda manipulasi ditemui.

Menurutnya, maklumat alat perakam itu akan mula dianalisis esok.

Jika MH370 berakhir di Lautan Hindi, Di manakah pula kita akan berakhir...

Dr Ismail Ibrahim

KETIKA Ramadan memasuki kepenghujung ketika ini, banyak kematian yang telah berlaku dan demikian juga, banyak orang baru, bayi, yang lahir untuk menghuni dunia ini.

Manusia pergi dan manusia datang, untuk silih berganti meninggalkan dunia ini dan kedatangan yang baru untuk menggantikan yang telah pergi, selama mana dunia ini belum berakhir dan hari kiamat belum menjelma.

Ketika Ramadan baru melangkah masuk ke hari ini, hari ke-7, kita melihat beberapa kematian berlaku di hadapan mata kita, atau di dalam pengalaman dan pengetahuan kita.

Baru semalam, kita mendengar Allahyarham Datuk Sharifah Aini meninggal dunia. Subuh Jumaat lalu, seorang anggota keluarga, juga meninggal, minggu lepas seorang ahli keluarga meninggal, dan beberapa hari yang lalu, seorang kawan sekerja jemaah surau kami meninggal dunia, semuanya di dalam bulan puasa, di samping banyak lagi yang pergi di atas jalan raya seperti yang dapat kita baca dalam media.

Yang meninggal pula, maka kematiannya berlaku ditakdirkan oleh ALLAH SWT di dalam beberapa keadaan yang tertentu. Kawan sekerja yang meninggal, rebahnya ketika berada di pasar Ramadan pada petang hari, sedang menunaikan kewajipan untuk mencari makanan bagi keluarga berbuka puasa.

[TERKINI] Ada kapal terbang terhempas lagi selepas MH17 baru-baru ini...!!

Pesawat Taiwan terhempas, 47 dikhuatiri maut

View image on Twitter
TAIPEI, Taiwan: Sebuah pesawat yang cuba mendarat ketika ribut terhempas di luar lapangan terbang sebuah pulau kecil Taiwan hari ini dan Menteri Pengangkutan Taiwan berkata 47 orang terperangkap dan dikhuatiri maut.

Menteri berkenaan, Yeh Kuang-shih dipetik Agensi Berita Pusat sebagai berkata 11 lagi individu cedera apabila pesawat berkenaan terhempas dan terbakar ketika cubaan mendarat kali kedua.
Agensi berita itu sebelum ini melaporkan 51 orang terbunuh.

Penerbangan GE222 iaitu pesawat ATR-72 yang dikendalikan syarikat penerbangan taiwan, TransAsia Airways, dalam perjalanan dari Kaohsiung ke Penghu.

Ia terhempas di luar lapangan terbang di perkampungan Xixi. - AP
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...