TERKINI :

Sunday, June 1, 2014

3 sebab awal kekalahan DAP di Teluk Intan

LIM GUAN ENG | 01 Jun 2014.

DAP mengucapkan tahniah kepada UMNO sebagai pemenang sebenar Pilihan Raya Kecil Parlimen Teluk Intan. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak begitu gembira atas kemenangan yang menjadi berita "manis" kepadanya pada malam terakhir lawatan rasmi ke China.

Walaupun Presiden Gerakan, Mah Siew Keong menang dengan undi majoriti tipis, 238 undi, dan akan dilantik sebagai Menteri Kabinet, kemenangan itu adalah milik UMNO. Sama ada Mah akan menjadi Menteri "UMNO" bergantung kepada sama ada dia boleh lulus ujian pertamanya bahawa dia tidak akan menjadi Menteri "UMNO" dengan memastikan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta maaf kerana menggelar orang Cina sebagai tidak bersyukur?

Walaupun mempunyai Menteri UMNO ini bermakna lebih banyak projek pembangunan, namun projek-projek ini akan memberi lebih manfaat kepada kroni UMNO berbanding rakyat. Mah perlu membuktikan bahawa beliau boleh menunaikan janji yang dibuat kepada pengundi Teluk Intan dalam tempoh 3 tahun akan datang dan tidak hanya bergantung kepada "gula-gula 'yang diberikan kepada pengundi dalam tempoh pilihan raya.

Tiga Sebab Awal Bagi Kekalahan DAP: Pembetulan Untuk Laporan Palsu Bahawa Saya Menyalahkan Dyana Sofya Atas Kehilangan Kerusi Parlimen Teluk Intan

Saya terkejut dengan laporan palsu bahawa saya telah menyalahkan pencalonan Dyana Sofya sebagai punca kehilangan kerusi Parlimen Teluk Intan yang sebelum ini milik DAP. Kenyataan tersebut jelas jauh dari kebenaran dan saya berharap pembetulan ini boleh diterbitkan.

Dalam ucapan saya malam tadi di luar Pusat Operasi Pilihan Raya Teluk Intan, saya telah menegaskan bahawa DAP tidak menyesal dalam menamakan Dyana sebagai calon DAP. Saya telah menggariskan 3 sebab untuk menamakan Dyana sebelum ini pada 17 Mei 2014. Bahawa masa telah tiba untuk kita memberi peluang kepimpinan kepada wanita dan anak muda serta melahirkan Malaysia baru yang menolak politik perkauman, supaya seorang Melayu boleh mewakili Cina atau India dan sebaliknya.

Mungkin Dyana tidak mempunyai cukup masa dalam 2 minggu ini kerana beliau adalah muka baru kepada pengundi tetapi saya dipetik dari Soekarno bahawa jika kita boleh mendapatkan 10 lagi anak-anak muda seperti beliau, kita boleh "goncangkan" Malaysia dan UMNO. Saya membuat kesimpulan dengan mengatakan bahawa DAP tidak akan berputus asa dengan usaha ini seperti yang dinyatakan di atas.

Kemudian media bertanya kepada saya tentang punca kekalahan DAP, termasuk sama ada pengundi bukan Melayu tidak dapat menerima calon dari kaum lain. Saya telah menyatakan tiga sebab. Satu, kemerosotan peratus keluar mengundi daripada 48,649 undi atau 80.4% dalam pilihan raya umum tahun lepas kepada 39,850 undi atau 66.5% dalam pilihan raya kecil ini merupakan faktor kritikal dalam mengurangkan majoriti 7,313 DAP sebelum ini kepada kemenangan tipis BN dengan 238 undi.

Dua, pengundi takut dengan ancaman politik pembangunan dengan dakwaan pembangunan hanya boleh diberikan oleh seorang Menteri Kabinet, dan juga ancaman politik samseng dan keganasan oleh UMNO dalam tempoh pilihan raya.

Ketiga, mungkin kerana Dyana baru, seorang wanita, muda dan calon parlimen Melayu yang pertama daripada DAP, dia tidak diterima sepenuhnya oleh semua 3 kaum. Analisis awal menunjukkan bahawa terdapat penurunan dalam sokongan antara pilihan raya umum tahun lepas untuk pilihan raya kecil ini untuk pengundi Cina dari 85% kepada 70%, kaum India jatuh dari 61% kepada 50% tetapi sedikit peningkatan sokongan orang Melayu dari 25% kepada 28%. Laporan penuh analisis bedah siasat akan diumumkan kemudian.

Saya juga telah mengucapkan terima kasih kepada cawangan tempatan di bawah Jawatankuasa Perhubungan Parlimen (PLC) Teluk Intan yang bekerja rapat dengan DAP Kebangsaan dan Perak, Pengarah Operasi Pilihanraya, Sdr Tony Pua dan Wong Kah. PLC menemani saya untuk hari dari pagi hingga malam apabila saya melakukan tinjauan mesra di sekitar Teluk Intan. DAP kalah walaupun kita berjuang sebagai satu pasukan dari peringkat nasional ke negeri dan cawangan.

Pada masa akan datang, DAP perlu bekerja keras untuk meyakinkan pengundi luar kawasan untuk pulang ke rumah untuk meningkatkan jumlah pengundi; untuk meyakinkan pengundi bahawa pembangunan bukan hak keistimewaan; dan juga menerima Malaysia baru tanpa politik perkauman di mana seorang Melayu boleh mewakili bukan Melayu dan bukan Melayu mewakili Melayu.

Tiada mana-mana pemimpin DAP termasuk saya menyalahkan Dyana atas kekalahan ini. DAP juga tidak menyalahkan mana-mana komuniti untuk tidak menyokong secukupnya DAP. Sebaliknya DAP mengucapkan terima kasih kepada semua yang menyokong kami dengan mempercayai impian DAP untuk era baru politik tanpa rasuah dalam Malaysia baru bagi setiap rakyat.

DAP menerima keputusan sebenar rakyat kerana dalam demokrasi, sentiasa ada menang dan kalah. DAP akan kembali dan bekerja untuk mendapatkan kembali sokongan rakyat dari semua kaum dalam masa 3 tahun untuk pilihan raya umum yang akan datang. Seperti semua pemimpin DAP, Dyana juga tidak akan berhenti dan beliau berkata, "Ini bukan kali terakhir anda melihat saya, dan saya akan meneruskan perjuangan ke arah Me'Malaysia'kan Malaysia."

DAP akan terus menyokong Dyana Sofya untuk Malaysia baru. DAP menggesa semua rakyat Malaysia, anak muda dan wanita, untuk menyertai Dyana Sofya dalam DAP dengan mengatakan "Tidak" kepada politik perkauman.

DAP tumbang di Teluk Intan, di mana silapnya?

Ahmad Fadli KC

ANALISIS Pilihan raya kecil Parlimen Teluk Intan berakhir semalam. Dan DAP gagal mempertahankan kerusi tersebut apabila calonnya, Dyana Sofya Mohd Daud kalah tipis kepada calon veteran BN, Datuk Mah Siew Keong majoriti 238.

Semasa pengiraan undi semalam, di peringkat awalnya, Dyana mendahului dengan majoriti besar sehingga mencecah lebih 2,000. Namun majoriti itu turun naik dan turus merosot pada satu ketika ia tinggal 25 undi sahaja, dan seterus tewas tipis kepada Mah.

Sekali imbas, DAP dilihat telah gagal menterjemahkan keghairahan yang mengiringi pencalonan Dyana kepada kempen yang boleh memenangkan mereka.

DAP bermula dengan penuh semangat selepas penamaan calon pada 19 Mei lalu, tetapi berakhir dengan kekalahan tipis semalam.

Ada pihak yang berpandangan bahawa Dyana, seorang wanita Melayu muda dari DAP - gagal diperkenalkan dengan baik kepada pengundi Melayu luar bandar yang kurang mesra dengan parti yang majoriti ahlinya masih lagi orang Cina.

Pengundi Melayu ini merupakan penyokong setia BN tetapi pada masa yang sama mempunyai rasa ingin tahu tentang wajah baru DAP itu.

Namun, DAP tidak menembusi kubu kuat BN/Umno dan hanya berpuas hati dengan siri-siri ceramah serta sesi ramah mesra calonnya bersama orang ramai.

DAP hanya mula melakukan lawatan rumah ke rumah di kawasan luar bandar dalam tempoh seperempat terakhir kempen mereka.

Peningkatan undi Melayu sebanyak 3 peratus sahaja kepada DAP seperti dinyatakan pengarah strateginya, Dr Ong Kian Ming adalah petunjuk jelas yang parti itu tidak menggunakan Dyana sepenuhnya untuk mencuri lebih banyak undi daripada BN.

Pada masa sama, DAP nampaknya juga tidak memahami demografi kerusi Parlimen ini yang merupakan campuran di antara kawasan bandar dan kawasan luar bandar.

Menurut satu sumber DAP, analisis awal mereka mendapati parti itu menggunakan strategi kempen kawasan bandar untuk berkempen di kawasan luar bandar.

Dengan 65 peratus daripada penduduk di sini terlibat dengan industri berasaskan pertanian, isu seperti cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan urus tadbir kerajaan yang baik tidak mempunyai makna yang jelas buat pengundi di sini.

DAP pada awalnya mungkin menarik nafas lega apabila ceramah mega terakhir mereka sehari sebelum hari membuang undi menarik kira-kira 10,000 orang.

Namun, ia juga tidak diterjemahkan kepada undi apabila peratusan pengundi Cina yang merupakan majoriti mereka yang hadir pada majlis itu, merosot sebanyak 15 peratus.

Ini kerana, sewaktu tempoh kempen yang bermula pada 19 Mei genap seminggu, cabaran terbesar DAP untuk mengekalkan kerusi ini mula kelihatan jelas.

Peratusan keluar mengundi yang rendah seperti pilihan raya kecil Bukit Gelugor pada 25 Mei, berulang di Teluk Intan.

Akhirnya, BN kembali merampas kerusi ini apabila majoriti lebih 7,000 undi pada pilihan raya umum lalu kini hanya tinggal sejarah.

DAP mungkin boleh meletakkan beban kekalahan kepada pengundi luar Teluk Intan yang menyokong parti itu tetapi tidak pulang dalam jumlah yang cukup ramai untuk mengundi dan mengekalkan kemenangan mereka.

Namun, mereka ini juga tidak cukup dimotivasikan untuk pulang ke kampung bagi memastikan 'politik baru' yang dibawakan Dyana, menjadi satu kenyataan.

Selepas Teluk Intan : Adakah zaman gelap PR sudah tiba?

Matematik macam nie dah kena banyak kali dah dahulu, namun PR tetap dengan cara PR...berbangga dengan rekod silam sedangkan pengundi sekarang sudah bukan spt dahulu..

Yang pasti semua dah kena muhasabah balik...masing2 ada kesilapan sendiri... PAS dengan HUDUD nya, PKR dengan berebut jawatannya, DAP dengan penentangan HUDUD nya...

Ingat rakyat meluat dan boring dengan retorik dan cerita ideologi parti masing-masing...rakyat skrg ditekan kesempitan hidup dan ingin meneruskan kehidupan...rakyat bukan nak dengar sembang pasal percakaran politik sesama sendiri....

w.pun ini dikatakan propaganda dan manipulasi BN boleh menang.. Itu memang kerja BN..dah tahu dah jika undi dlm 100, 200 tuu bersedialah dgn manipulasinya...yang pasti kerja apa yg PR nak buat... Majority 7k boleh hilang undi sudah pasti ada yg tak kena....

Jadi beringatlah kepada pimpinan PR semua, jika anda tak berubah kembali menyusun gerak kerja bersama rakyat dibawah usah di harap kejayaan dlm PRU14 nanti...anda semua nak kalah ghuyup mungkin ada harapan...

Kunci kejayaan: Kembali kepada al-Quran, Sunnah

SHAH ALAM - Kunci kejayaan umat Islam dalam perniagaan adalah kembali kepada al-Quran dan Sunah, kata Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Hussamuddin Yaacub.

Menurutnya, ibu bapa perlu memainkan peranan penting dalam mengukuhkan kefahaman anak-anak terhadap kandungan al-Quran dan Sunnah.

"....kita kembalikan orang Islam dengan al-Quran dan Sunnah. Fahamkan betul-betul serta fahamkan. Kita bina balik karakter orang Melayu.

"Perkara ini kita boleh buat. Andai setiap keluarga amalkan perkara ini, hasilnya mereka tak akan buat perkara tak betul. Mereka akan mengurus (pekerjaan) dengan baik," katanya ketika berkongsi pengalaman pada Bengkel Eksekutif Muslim Profesional, semalam.

Jelasnya, melalui peranan ibu bapa itu, karakter anak-anak akan dapat dibina.

"Ibu bapa di sini (peserta bengkel), ajar balik anak-anak al-Quran. Penuhkan jiwa mereka dengan kitab suci dan tanamkan matlamat untuk masuk syurga.

"Bapa selepas kerja mencari rezeki yang halal, ajak anak-anak main bola, memancing, pergi masjid untuk solat jemaah, dengan sendirinya ia akan membentuk satu karakter.

"...Dia akan jadi jurutera yang berjiwa al-Quran, jurutera yang nak masuk syurga," katanya lagi.

Kuala Kedah - Hentian bas semakin dimamah usia, maaf ahli majlis di luar kawasan

KUALA KEDAH - Kebanyakan pengguna bas didakwa berdepan dilema apabila hentian bas di sekitar Jalan Kuala Kedah, dekat sini, tidak sempurna.

Tinjauan mendapati, struktur bumbung hentian bas dimaksudkan pengguna berkenaan makin usang, sekali gus tidak berfungsi sebagaimana sepatutnya.

Mohd Uzair Ahmad, 15, berkata, kemudahan awam terbabit rosak sehingga mengakibatkan pengguna tidak selesa menggunakannya.

"Terpaksa berpanas terkena cahaya matahari. Lebih teruk, sekiranya hujan turun.

"Sepatutnya hentian bas menjadi tempat berteduh sementara menunggu ketibaan bas. Ini tidak, kami tidak dapat berteduh langsung kerana air menitik," katanya.

Katanya, dia dan rakannya terpaksa menantikan bas di situ, meskipun kemudahan awamnya usang.

Manakala, Nur Umairah Athirah Nazri, 25, berkata, mereka juga terpaksa berhimpit antara satu sama lain demi mengelakkan dari terkena panas mahupun hujan.

"Saya bimbang kayu alang jatuh ketika angin ribut kuat, lalu terkena pengguna hentian bas. Nanti, tak pasal-pasal cedera," katanya.

Kerana terpaksa, Sumayyah Sulaiman, 28, berkata, pengguna sepertinya terus berteduh di hentian usang berkenaan, meskipun tidak selesa.

Katanya, mereka merayu pihak berkenaan membaiki kerosakan ataupun menaik taraf kemudahan awam berkenaan demi keselamatan dan keselesaan penggunanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...