TERKINI :

Tuesday, May 27, 2014

BN sangat terdesak di Teluk Intan

oleh MSO

Abdul Hadi puji Dyana kerana berani menjadi calon.
Keadaan BN benar-benar terdesak untuk merampas balik kerusi parlimen Teluk Intan pada 31 Mei ini. Keterdesakan ini nampak jelas apabila tukang-tukang kempen BN memainkan apa saja isu asalkan boleh dijadikan daya tarikan untuk meraih undi.

BN akan melakukan apa saja untuk merampas kerusi berkenaan termasuk dengan cara samseng dan jahat. Kekalahan dalam pilihan raya ini memberi indiksi kepada BN parti itu masih gagal untuk memulihkan prestasinya selepas kalah teruk dalam pilihan raya lalu.

Kekalahan di Teluk Intan nanti akan menjadi kekalahan ketiga selepas di Kajang dan Bukit Gelugur. Kekalahan di Teluk Intan memabsahkan bahawa parti Cina dalam BN tidak mendapat sokongan lagi. Di Kajang baru-baru ini naib presiden MCA Chew Mei Fun telah dihumban ke dalam longkang, sekiranya di Teluk Intan ini Presiden Gerakan Mah Siew Keong pula dicampak ke dalam sungai sesuatu yang malang buat BN. BN akan terus demam tanpa kebah.

Api kehebatan kedua parti itu selama ini mungkin akan terpadam dan DAP akan mengambil alih menjadi parti nombor satu orang Cina di negara ini sepenuhnya.

YB PSM sudah istihar harta, YB PAS, PKR & DAP bila lagi.. takan nak tanya YB BN kot..??

Pengisytiharan harta Dr Jeyakumar – Parti Sosialis Malaysia

http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/resizer/aset_2014_dr_jeyakumar_psm_300_534_100.jpgIni merupakan surat akuan aset Dr Michael Jeyakumar Devaraj bagi tahun 2014.Ini merupakan surat akuan aset Dr Michael Jeyakumar Devaraj bagi tahun 2014.Ahli Parlimen Sungai Siput Parti Sosialis Malaysia (PSM) Dr Michael Jeyakumar Devaraj hari ini sekali lagi mengisytiharkan harta di Pusat Khidmat Parlimen Sungai Siput.

Dia merupakan satu-satunya ahli Parlimen yang berbuat demikian sehingga kini.

Orang yang hadir ke sidang media termasuk penduduk tempatan, Setiausaha Agung PSM S Arulchetvan, Timbalan Pengerusi Saraswathy, Timbalan Bendahari Soh Sook Hwa, Ahli Jawatankuasa Pusat Rani Rasiah, Sukumaran dan pemimpin cawangan Sungai Siput Agastin.

Arulchetvan menjelaskan perwatakan PSM dalam isu nasional seperti peneroka Kampung Hakka, bantah GST, bantah Trans Pacific Partnership Agreement (TPPA), himpunan Blackout 505, pilihan raya kerajaan tempatan, alam sekitar dan pengangkutan.

Arulchetvan memberikan enam program yang disertai oleh PSM: 6 orang ditahan Ordinan Darurat saman Kementerian Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara menang RM200,000, Soh dakwa Akta Universiti bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan, menuntut hak pekerja bagi pekerja Myanmar Aye Cho yang dalam proses dibicara oleh Mahkamah Buruh, membentang rang undang-undang ahli persendirian Akta Keterangkuman Sosial, membuka Kedai Buku Kiri Tinta Merah, kes kemenangan 44 orang yang disaman dalam protes tahun 2008.

Untukmu PR : Kalau kebolehan hanya membangkang, teruskan jadi pembangkang, jangan jadi kerajaan....!!

– Aspan Alias
http://1.bp.blogspot.com/-KveCxbHdrKg/U3mIgsEFykI/AAAAAAAA-u0/uPvCijzc_4w/s1600/template+sharing.jpg

Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan kian panas dengan kempen kedua-dua pihak yang agresif bagi mendapatkan undi dan sokongan. Masing-masing dengan hujah masing-masing.

Dalam pilihan raya di negara ini ia adalah medan untuk berkelahi dan ejek-mengejek di antara satu dengan lain. Tiada apa yang elok di pihak lawan dan tidak ada yang tidak elok di pihak sendiri.

Apa pun ia bergantung kepada pengundi untuk menentukan di pihak mana mereka hendak berikan undi pada 31 Mei nanti.

Pengundi mempunyai banyak pertimbangan untuk melakukan pemilihan. Di Teluk Intan ini saya mempunyai banyak hubungan sejak dulu lagi kerana puluhan tahun saya bergiat dahulu.

Saya hanya mendapatkan pandangan dari mereka yang saya kenal dan memahami sikap rakan-rakan di sana.

Ramai juga di antara pengundi tidak mahu mengambil berat dalam PRK ini kerana mereka merasakan siapa pun yang menang ia tidak membawa perubahan kepada politik negara.

Jika DAP memenanginya ia hanya meletakkan keadaan status quo dalam Parlimen Malaysia. Ia tidak mempengaruhi “equation” kekuatan mana-mana pihak dalam Parlimen negara kita.

Mereka beranggapan jika DAP terus memenangi kerusi itu ia tidak dapat menolak Barisan Nasional (BN) dari kuasa pemerintahan.

Belum Pun Menang, Calon BN Sudah Mahu Lari Dari Tanggungjawab!!

Shahbudin Husin,

 Calon BN bagi pilihanraya kecil Teluk Intan, Mah Siew Keong dilaporkan berkata, beliau tidak bertanggungjawab terhadap janji-janji yang dibuat oleh menteri sepanjang kempen pilihanraya ini berikutan ia dibuat tanpa kehadirannya.

Katanya lagi, itu adalah janji-janji menteri berkenaan dan bukannya janji beliau.

Mah yang juga Presiden Gerakan menegaskan, beliau hanya membuat janji yang dirasakan mampu ditunaikannya sebagaimana yang terdapat dalam manifesto yang dilancarkannya saja. Antara janji yang terkandung dalam manifesonya ialah mewujudkan sebuah universiti, menyenaraikan Menara Condong Teluk Intan sebagai tapak warisan dunia oleh Unesco, membina stadium, lebih banyak padang futsal dan menyelesaikan masalah setempat seperti perparitan dan lampu jalan.

Sebelum ini ramai menteri yang datang berkempen di Teluk Intan telah menabur janji-janji manis bagi memastikan BN memenangi pilihanraya pada 31 Mei ini. Antaranya Menteri Komunikasi dan Multimedia, Ahmad Shabery Cheek yang menjanjikan akses internet yang lebih laju akan dilakukan manakala Menteri Wilayah Persekutuan yang juga Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor pula menjanjikan lebih banyak pembangunan akan didatangkan ke bandar ini jika BN menang nanti.

Yang lebih gah janji BN ialah apabila Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin melancarkan projek lebuhraya antara Taiping dengan Banting yang turut melalui jajaran ke Teluk Intan sebagai usaha merancakkan lagi pembangunan ekonominya. Lebuhraya ini bernilai RM5 biliion sudah pun diumumkan oleh Perdana Menteri, Najib Razak sejak 2011 tetapi tiada perkembangan bila ia mahu dimulakan dan pilihanraya Teluk Intan telah dijadikan modal untuk melancarkan projek mega itu.

Boikot Kilang buat Cadbury sebab mereka jual Cadbabi..!!

Boikot barangan syarikat Kraft Foods atau Mondelēz International pembuat coklat BABI Cadbury!


Kementerian Kesihatan telah mengesahkan keputusan analisis sampel dua produk coklat Cadbury mengandungi DNA babi (porcine). Ujian ini dikatakan telah dilakukan pada Februari 2014 yang lalu. Kenapa sekarang baru keluar keputusannya.

Malah dikatakan ada 15 lagi produk yang mengandungi DNA babi (porcine) yang masih dirahsiakan oleh pihak kementerian. Kenapa masih rahsia??
Kementerian Kesihatan (KKM) yang mendedahkan keputusan ujian tiga sampel coklat Cadbury selepas tiga bulan analisis itu dilakukan secara rasmi selepas maklumat berkenaan bocor dan tersebar luas melalui media sosial dan ia disifatkan sebagai penganiayaan kepada pengguna.

Menteri Kesihatan YB Datuk Seri Dr. S.Subramaniam memang celaka dalam hal ini. Sepatutnya umat Islam mesti minta CELAKA ini meletak jawatan!

Benarkah Ketua Polis Daerah Langkawi telah menerima rasuah..???

Pengerusi Pasukan Petugas Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch) R Sri Sanjeevan mendakwa bahawa Ketua Polis Daerah Langkawi Supt Harrith Kam Abdullah telah menerima rasuah dalam dua kes jenayah yang bertujuan untuk melindung beberapa sindiket Cina di Langkawi.

Menurutnya, beliau mendedahkan perkara ini setelah pihaknya iaitu MyWatch menerima laporan dari seorang pegawai kanan polis yang identitinya dirahsiakan.

Jelasnya, kes pertama iaitu serbuan ke atas pusat hiburan, Supt Harrith telah mengarahkan supaya kes tersebut diklasifikasikan sebagai ‘No Further Action’ (NFA) atas alasan pusat hiburan tersebut mempunyai lesen perniagaan.

“Tujuan Supt Harrith berbuat demikian adalah bagi melindungi tauke pusat hiburan tersebut yang bernama Nicky Tan Peng Chun kerana Nicky Tan Peng Chun merupakan anak kepada Lai San, iaitu sindiket loteri haram di Langkawi.

“Kini, terdapat lima sindiket loteri haram di Langkawi yang membayar wang perlindungan secara bulanan kepada Supt Harrith dengan cara menyerahkan sendiri wang di rumah beliau di Kuarters Ketua Polis Daerah Langkawi,” katanya dalam satu kenyataan kepada FMT.

Al Kisah Ibu Dyana yang juga ahli UMNO, Antara Sahabat dan Penenggek Jalanan.

Antara Sahabat dan Penenggek Jalanan.

http://4.bp.blogspot.com/-CAr7qiFd-WA/U3cYn6IfsYI/AAAAAAABnu8/3_oN-KrVbLs/s1600/IMG-20140517-WA021.jpgYami Samat, ahli UMNO yang kuat dalam team B bersama dengan Tengku Razaleigh dahulu. Dia ibu kepada Dyana Daud. Saya kenal secara peribadi dengan beliau. Seorang yang mulut lepas dan tidak segan menyatakan pendapat nya dalam bahasa yang berwarna sekali. Rakan2 lain yang mengenali Yami jauh lebih lama dari saya, faham apa yang saya maksudkan.

Pernah Yami Samat beritahu saya- sudahlah Brahim Ali tu- bawak jumpa bomoh untuk kuatkan lemah tenaga batin pun aku yang cari. Demikian rapat nya Yami Samat dengan Ibrahim Ali. Hari ini Ibrahim Ali pun sama2 membantai Yami Samat. Yami mungkin sekarang sedar bahawa Irahim Ali seorang yang tidak boleh dipercayai.

Bolehkah kita percaya orang yang berdoa untuk Anwar Ibrahim segera dipenjarakan dan akan berkenduri bila Anwar masuk jel? Itulah Ibrahim Ali yang sekarang mengintai ngintai untuk masuk parlimen semula atas tiket UMNO. Marilah kita berdepan dengan fakta bahawa Perkasa itu surrogate UMNO dan pertubuhan yang mesra UMNO. Ianya bayangan ekstremisme UMNO.

Hari ini, anakya Dyana Daud bertanding untuk kawasan parlimen Teluk Intan. Dia bertanding atas tiket DAP, kerabat Pakatan Rakyat yang kerajaan takut untuk beri pendafaran.

GST: Siapa Untung Siapa Rugi.

GST: Siapa Untung Siapa Rugi

Dari kiri - Moderator Prof Madya Dr Shaharuddin, Rafizi, Nur Jazlan, Muhammad Sha’ani dan Prof Dr Faridah membahaskan topik yang diketengahkan dalam sidang Wacana Sinar Harian bertajuk
GST: Siapa Untung Siapa Rugi.  
Dari kiri - Moderator Prof Madya Dr Shaharuddin, Rafizi, Nur Jazlan, Muhammad Sha’ani dan Prof Dr Faridah membahaskan topik yang diketengahkan dalam sidang Wacana Sinar Harian bertajuk GST: Siapa Untung Siapa Rugi.

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan bajet tahun lalu telah mengumumkan yang cukai barangan dan perkhidmatan (GST) akan dilaksanakan pada 1 April 2014. Susulan pengumuman tersebut, banyak pihak menyifatkan perlaksanaan cukai itu akan membebankan rakyat.

Bagaimanapun, GST telah diakui oleh 160 negara yang mengamalkan bahawa sistem tersebut adalah lebih baik berbanding cukai yang lain. Bagi mengupas sejauh mana keberkesanan GST dan sama ada akan membebankan rakyat, ikuti laporan Wacana Sinar Harian bertajuk, GST: Siapa Untung Siapa Rugi.

Wacana ini membariskan empat orang panel iaitu Profesor Pengurusan Strategi dan Pemasaran, Fakulti Pengurusan Perniagaan, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof  Dr Faridah Hassan, Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli, Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara, Datuk Nur Jazlan Mohamed, Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Muhammad Sha’ni Abdullah dan moderatornya, pensyarah Fakulti Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Terknologi Mara (UiTM), Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin.
 

GST akan menyebabkan harga barang naik - Bekas Timb. Pengarah Bank Negara


PELAKSANAAN CUKAI GST : HARGA BARANG AKAN NAIK KATA BEKAS TIMBALAN PENGARAH BANK NEGARA MALAYSIA ~

cukai Gst akan membebankan rakyat. Menteri umno berkata cukai gst tidak membebankan rakyat. Itu hanya pandangan menteri cap ayam umno saja.

Cukai gst dilaksanakan oleh kerajaan kerana sikap boros & tidak berjimat cermat mereka dalam mengurus tadbir kewangan negara.

Kerugian dana awam berlaku akibat perbagai projek untuk mengkayakan kaum kerabat dan kroni pemimpin umno. Bukannya meringankan beban rakyat.

Setiap projek yang dilaksanakan kerajaan umno, kos nya akan melambung berlipat kaliganda. Dari situ ketirisan dana awam berlaku sekaligus melonjakkan hutang negara ke tahap bahaya.

400,000 netbook untuk guru..ada baik dan buruknya, yang pasti duit negara akan di faraid lagi..!!

Agus: Kaji semula pemberian netbook.

Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff  
Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), 
Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff

SHAH ALAM - Cadangan kerajaan bagi membekalkan netbook kepada 400,000 guru perlu dikaji keberkesannya terlebih dahulu sebelum keputusan muktamad dibuat.

Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, pemberian tersebut sama sekali tidak dapat membantu pendidik malah merugikan negara.

“Pertanyaan saya, untuk apa dibekalkan komputer tersebut?

“Bagi saya ia projek membazir yang boleh merugikan duit negara.

“Alasannya mudah, bagi saya, sudah ramai guru yang mempunyai laptop peribadi, laptop guru lebih ‘canggih’ daripada netbook yang hendak dibekalkan kerajaan.

“Netbook sudah ketinggalan zaman kerana spesifikasi yang terhad. Ultrabook adalah lebih sesuai.

“Oleh itu, saya tidak melihat penggunaan netbook sebagai keutamaan pada guru sekarang malah ianya bukan satu kriteria untuk meningkatkan kecemerlangan pendidikan negara,” katanya yang dipetik menerusi laman sosial Facebooknya.

Alhamdulillah.. rupa-rupanya masih buka pej. Zakat, ingatkan dah tutup tadi..!!

Jabatan zakat jelas status bantuan kepada penerima

Logman (kanan) memberi bantuan keperluan harian kepada Sofiah (kiri) di Kampung Melayu.  
Logman (kanan) memberi bantuan keperluan harian kepada Sofiah (kiri) di Kampung Melayu.

ALOR SETAR - Jabatan Zakat Negeri Kedah Darul Aman (JZNK) menjelaskan, penerima bantuan wang bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) tidak layak menerima agihan zakat.

Pegawai Zakat Kota Setar, Logman Husain berkata, pendedahan mengenai agihan zakat dibuat kerana kemusykilan orang ramai terhadap pengagihan bantuan kepada penduduk miskin.

“Jabatan zakat tidak dapat memberikan sumbangan kepada penduduk terlibat, jika dia sudah menerima bantuan kewangan bulanan daripada pihak lain.

“Namun, bantuan diberikan kepada mereka akan dipertimbangkan apabila membabitkan kes tertentu. Sebagai contohnya, pemohon memiliki anak yang ramai dan masih bersekolah,” katanya.

Beliau berkata sedemikian sebagai mengulas mengenai keadaan warga emas, Sofiah Dahalan, yang mengambil upah mengupas bawang demi menyara kehidupan mereka anak beranak.

Alor Setar sekarang ini sudah semakin ramai 'gelandangan'..tapi pej. Zakat & JKM sudah tutup..!!

Nasib si penghuni tetap kaki lima

Antara gelandangan yang ditemui di sekitar Pekan Rabu  
Antara gelandangan yang ditemui di sekitar Pekan Rabu

ALOR SETAR - Hanya beralaskan lantai simen, berbantalkan lengan dan berselimutkan kepingan surat khabar, kelihatan ada individu tertentu tidak mengendahkan kekurangan terbabit apabila lena dibuai mimpi.

Tatkala jam menginjak angka 11 malam, kebanyakan susuk tubuh terbabit kelihatan sudah tidur baring di kaki lima dan gazebo sekitar Pekan Rabu, dekat sini.

“Bukan diminta jadi begini. Sebaliknya, faktor kemiskinan menyebabkan golongan seperti kami tidak mampu menyewa rumah mahupun bilik sebagai tempat beradu.

“Ada juga mengambil keputusan menjalani hidup tidak terurus sebegini disebabkan hidup sebatang kara tanpa keluarga,” demikian luahan antara penghuni tetap kaki lima itu.

Bagaimanapun, katanya, kebanyakan golongan gelandangan tidak mempunyai tempat tinggal seperti dirinya sebenarnya memiliki pekerjaan tersendiri ketika waktu siang.

Kepayahan hidup mereka diselami pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Merbok, Kedah dengan kerjasama sukarelawan Kindness dalam usaha membantu golongan ini.

Jakim, umat Islam boleh saman syarikat coklat

Cadbury
KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan umat Islam yang mempunyai bukti serta berasa tertipu dengan syarikat pengeluar coklat Cadbury boleh mengemukakan saman menuntut ganti rugi, kata Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia Datuk Zainul Rijal Abu Bakar.
  
Beliau berkata, Jakim disaran mengambil tindakan tegas terhadap Cadbury Confectionery (M) Sdn Bhd susulan penemuan DNA khinzir dalam dua produknya selain meminta syarikat itu memohon maaf secara terbuka dengan beberapa syarat lain.
  
"Saya menyarankan Jakim mengambil tindakan tegas terhadap syarikat pengeluar yang telah memberi salah representasi mengenai isu halal," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.
  
Katanya, Jakim perlu tegas untuk memberi pengajaran kepada syarikat terbabit dan semua pengeluar produk makanan supaya lebih sensitif dalam isu halal haram terutama bagi umat Islam.
    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...