TERKINI :

Thursday, April 24, 2014

Walaupun rakan-rakan suruh tinggal di London, Anwar tetap mahu pulang di Malaysia w.pun ke penjara


Anwar: Ya, saya akan ke penjara lagi


Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau yakin terpaksa kini hampir tiada jalan lain dari segi undang-undang untuk menghadapi tuduhan Liwat II.

Dalam satu wawancara dengan majalah antarabangsa The Diplomat, ketua pembangkang itu berkata beliau yakin akan kembali ke penjara kerana tidak mendapat pendengaran yang adil di mahkamah.

"Melihat kepada nama hakim (Mahkamah Rayuan) dan cara mereka mempercepatkan proses tersebut, mereka malah tidak membenarkan saya meminta beberapa hari untuk mendapatkan dokumen perubatan.

"Maka, melihat kepada penghakiman (Mahkamah Rayuan) saya fikir ia secara asasnya cacat, kerana mereka tidak menangani fakta yang disalahgunakan.

“Maka saya berpendapat, ianya jelas bahawa badan kehakiman bertindak mengikut arahan pemimpin politik mereka.

Ramkarpal sengkang mata demi rayuan Anwar


Walau baru kehilangan bapanya seminggu lalu, Rampkarpal Singh terpaksa bersengkang mata dengan seorang peguam di firmanya untuk merangka petisyen rayuan bagi mengenepikan sabitan kes Liwat II Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Peguam Zaleha Al Hayat, dari firma mendiang Karpal Singh, memfailkan rayuan tersebut pada jam 1.40 petang ini di pejabat Pendaftar Mahkamah Persekutuan.

“Kami (Ramkarpal dan Zaleha) bersengkang mata sejak jam 6 petang semalam untuk menulis asas rayuan ini.

"Jika ia tidak difailkan sebelum jam 3 petang ini, mungkin Anwar terpaksa menjalani hukuman penjara,” kata Zaleha.

Ramkarpal yang turut terlibat dalam kemalangan yang menyebabkan bapanya serta seorang pembantu terbunuh itu kemudiannya bergegas ke Pulau Pinang untuk satu upacara keagamaan untuk mendiang Karpal.

Mujurlah Ada Mahathir, Jika Tidak, Pastilah Sebatang Jalan Di Putrajaya Dinamakan "Lebuh Obama"

Semalam bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad menulis di blognya mengenai peranan pembodek dan penasihat kepada seseorang yang berkuasa sehingga menyebabkan kemarahan rakyat dan seterusnya boleh mengakibatkan seseorang pemimpin itu tersingkir daripada takhta kuasa.

Walaupun beliau menulis secara umum dan tidak menyebut nama mana-mana pemimpin, tetapi jelas difahami bahawa tulisannya itu ditujukan kepada Perdana Menteri, Najib Razak yang bukan saja dikelilingi paling ramai penasihat, bahkan juga pembodek yang sentiasa mengiyakan apa saja yang dilakukannya.

Yang lebih menarik, sindiran Mahathir ini hanya muncul sehari selepas bekas Menteri Kewangan, Daim Zainuddin bercakap dalam satu program bual bicara yang jelas menzahirkan sikap anti Najibnya kerana Perdana Menteri dan Menteri Kewangan itu dilihatnya mengamalkan dasar tidak betul dalam mengurus negara dan membangunkan ekonomi.

Saya bukanlah seorang yang anti kerajaan, tetapi saya anti kepada dasar yang lompong dan tidak betul, tegas Daim menjelaskan tentang prinsip dirinya.

Jangan lawan kerajaan!

– Dr Azman Ibrahim

April 24, 2014

“Orang PAS ni dok habih-habih nak lawan kerajaan. Semua hok kerajaan buat dok kena belako!” Seorang pakcik yang datang ke sebuah kedai kopi di Jabi dengan Honda Cup buruk membebel sambil makan nasi berlauk.

“Anak kita sekolah kerajaan, jalan kerajaan buat, lektrik kerajaan bagi, air kerajaan bagi tapi dok tahu nak terima kasih, nak lawan semacang kerajaan!” Saya terdengar dialog ini daripada seorang pakcik umur 50-an yang tengah naik haji di atas wakaf ketika kebetulan saya singgah membeli nasi bungkus di sebuah gerai di Kuala Besut.

Sewaktu kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu, ada terdengar di telinga saya, “Calon PAS tu boleh jadi doktor kerana bantuan kerajaan, tapi kelik lawan kerajaan. Pesen dok kenang budi!”

“Makcik bukan tak boleh nak pakah PAS, tapi kerajaan banyak bantu makcik. Dekat nak raya kekgi, boleh pitih pulok.” Jawab seorang warga emas di Jabi ketika saya mengunjunginya dalam kempen pilihan raya 2008.

Najib digesa beritahu Obama tak terima TPPA

 
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mahu kerajaan memberitahu Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama bahawa Malaysia menarik diri daripada Perjanjian Perkongsian Trans Pacific (TPPA).

Presidennya SM Mohamed Idris (kanan) berkata, jika perkara itu tidak dapat dilakukan, Malaysia sekurang-kurangnya harus tidak bersetuju dengan sebarang kompromi baru semasa rundingan TPPA, yang besar kemungkinan berlaku ketika kedatangan Obama Ahad depan.

Mohamed Idris berkata, beliau sudah menghantar surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi memaklumkan perkara itu pada 21 April, dengan salinan kepada timbalan perdana menteri dan menteri berkaitan.

Bekas ketua TLDM kesal Malaysia gagal kesan isyarat kecemasan kapal Jepun yang dirompak

Kegagalan penguatkuasa maritim Malaysia mengesan isyarat kecemasan dari kapal Jepun yang disamun dekat Pulau Ketam awal pagi Selasa lalu dikesali oleh Ahli Parlimen Lumut, Laksamana Pertama (B) Imran Abdul Hamid (gambar).

Bekas ketua staf Logistik Markas Armada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) itu mempersoalkan apakah pengawasan agensi penguatkuasaan maritim negara begitu longgar sehingga tidak peka terhadap kapal bermasalah di perairan Selat Melaka.

“Kapal Jepun ada alat kecemasan, kenapa Malaysia tidak kesan?

“Takkan mereka tidak boleh kesan. Sebab kapal Jepun itu ada radio signal untuk kecemasan, kapal-kapal lain boleh kesan. Takkan APMM tidak boleh,” kata Imran sebagaimana dilaporkan oleh Keadilandaily, lidah rasmi PKR.

Dalam kejadian awal pagi Selasa, 18 kru termasuk kapten kapal berhadapan detik cemas apabila kapal yang membawa 5 juta liter diesel dilaporkan disamun kira-kira 16 batu nautika dari Pulau Ketam berhampiran Klang.

Hudud : Impian PAS Berkecai jika MP yang beragama ISLAM tak sokong

PETALING JAYA: PAS sama sekali tidak dapat merealisasikan impian untuk melaksanakan hudud di Kelantan kerana ia tidak akan mendapat 148 undi untuk mendapat sokongan dua pertiga apabila rang undang – undang berkenaan hudud dibentangkan semasa sidang Parlimen dalam bulan Jun.

Pada masa sekarang PAS kekurangan 39 undi. Umno dengan sejumlah 88 undi dan undi PAS sebanyak 21 hanya berjumlah 109.

Jumlah 148 ini penting kerana ia merupakan jumlah dua pertiga yang membolehkan pindaan perlembagaan terhadap Perkara 8 dan Jadual Sembilan Perlembagaan Persekutuan dibuat.

Ini kerana Perkara 8 adalah berkaitan kebebasan beragama dan Jadual Sembilan tersebut secara terang menyatakan bahawa kuasa menggubal undang-undang jenayah terletak dalam bidang kuasa kerajaan persekutuan.

MH370 - Tu dia aihh.. dok pie korek duit kat Petronas pulak..!!!

Hisham: Petronas sedia dapat aset baru SAR

 
  Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata hari ini Petronas tidak keberatan mendapatkan aset baru bagi operasi mencari pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370, yang memasuki hari ke-47, dan syarikat minyak dan gas itu tidakpun membincangkan soal wang.
  
Bercakap pada sidang media untuk memberi maklumat terbaru mengenai operasi mencari itu semalam, Hishammuddin berkata beliau telah berbincang dengan Petronas berhubung penglibatan badan komersial dalam operasi mencari.
  
"Dalam beberapa hari lagi, kami akan berunding dengan beberapa pihak lain untuk melihat kemungkinan menambah aset yang boleh dibekalkan untuk pencarian di laut dalam," tambahnya.
  
Beliau mengambil perhatian ketika operasi mencari memasuki fasa berikutnya, negara yang tidak dapat turut serta sebelum ini, kini tampil untuk memberi bantuan kepada pasukan mencari dan menyelamat (SAR).
  
"Ini memerlukan aset laut dalam, mungkin Bluefin-21, lebih banyak kenderaan selam yang agak mahal.
  

Hudud: PKR, DAP tiada hak campur

OLEH: Tarikh: April 23, 2014

KOTA BHARU - Pas akan meneruskan agenda melaksanakan hukum hudud di peringkat negeri dan mengingatkan parti-parti daripada rakan sekutunya bahawa mereka tidak mempunyai sebarang hak untuk campur tangan.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, Pas Kelantan sekali lagi memberi peringatan kepada PKR dan DAP bahawa mereka tidak berhak untuk menghalang pelaksanaan hukum hudud di negeri ini.

Katanya, cadangan melaksanakan hukum hudud itu telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 1993 lagi menerusi pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) 1993 di Kelantan.

Beliau berkata, cadangan yang diluluskan sejak 21 tahun lepas itu tidak berkaitan dengan perjanjian pakatan pembangkang.

"Perjanjian (Majlis Pimpinan Pembangkang) dan permuafakatan dalam pakatan pembangkang menyatakan untuk tidak melaksanakan hukum hudud itu hanya melibatkan konteks negara.

Mohd Amar berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bahawa sokongan pembangkang terhadap hukum hudud tidak timbul memandangkan parti itu tidak menyokong pelaksanaannya.

Nasihat Tun M tentang kuasa, pengampu

OLEH: CHE DET

1. DI mana negara pun akan ada orang yang berkuasa. Mereka berada di berbagai peringkat. Di negara yang demokratik pun terdapat orang yang berkuasa. Budaya orang Malaysia pula demikian sehingga orang yang berkuasa lebih berkuasa kerana tidak akan ada sesiapa yang akan menegur.

Orang yang berkuasa boleh buat apa sahaja termasuk yang tidak dibenar. Hanya jika diadakan pemilihan oleh rakyat atau pengikut barulah ketidakpuasan hati mereka dilahirkan. Walaupun demikian faktor lain sering menenggelamkan faktor salahguna kuasa.

2. Saya mengaku bahawa inilah pengalaman saya semasa menjadi pemimpin yang berkuasa. Jarang terdengar teguran melainkan oleh musuh terutama parti lawan. Dan teguran oleh musuh jarang dapat diterima kerana ini memang sifat mereka. Saya dapati teguran pihak ketiga, pihak yang tidak punyai kepentingan biasanya lebih ikhlas dan perlu ditimbang secara serius.

3. Kebiasaannya ramai yang bersedia untuk menyokong dan memuji apa sahaja yang dilakukan oleh orang yang berkuasa. Sokongan mereka mungkin kerana mereka betul-betul dan ikhlas berpendapat apa yang dilakukan memang baik atau buruk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...