TERKINI :

Wednesday, April 23, 2014

Kerajaan perlu basmi kes buang bayi

OLEH: FATHIN ATHIRAH HASLI
Tarikh: April 23, 2014

Gambar kecil: Keadaan mayat bayi yang ditinggalkan di dalam tandas.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa untuk mengambil tindakan segera bagi mengatasi kes pembuangan bayi luar nikah yang semakin meningkat akhir-akhir ini.

Menurut ahli Dewan Negara, Senator Datuk Dr Johari Mat, lebih 200 ribu kes pembuangan bayi dilaporkan berlaku di seluruh negara dan jika kerajaan tidak bertindak, kes pembuangan bayi akan terus meningkat lebih-lebih lagi di ibu kota.

"Jika kerajaan tidak mahu tangani masalah ini, banyak kesan buruk dan implikasi yang akan dapat dilihat pada masa akan datang, impaknya kita boleh lihat kepada masyarakat dan bayi itu sendiri.

"Antaranya ialah masalah psikologi yang akan dihadapi oleh bayi tersebut, apabila bayi tersebut meningkat dewasa, dia akan menghadapi tekanan di sekelilingnya," katanya dalam sidang Dewan Negara, hari ini.

Menurutnya lagi, penekanan oleh kerajaan perlu diberi terhadap permasalahan ini supaya angka pembuangan bayi di seluruh negeri terutamanya di kawasan bandar dapat dikurangkan.

"Jangan hanya fokus terhadap isu-isu semasa, isu yang melibatkan kemasyarakatan juga perlu diambil kira demi memelihara kesejahteraan rakyat," katanya lagi.

Adakah JPJ sedang jadi "ALONG", nak makan duit pemohon lesen..!!!

http://4.bp.blogspot.com/-0TM1qckXJo8/UGT2g6BsQAI/AAAAAAAAAU0/iygJ7k3XbA0/s1600/geoff-gives-driving-lessons.jpg 
Sistem permohonan lesen memandu diperkatakan lebih cenderung kepada meterialistik oleh kerana setiap pemohon lesen amat sukar utk lulus dlm ujian samada undang2 atau praktikal...setiap ujian yg gagal akan dikenakan sekitar rm27 hingga rm60 utk mengambil ujian yg baru...

Utk masa sekarang ini adalah mustahil pemohon2 lesen kenderaan ini lulus sekali ujian...ini adalah caj2 tersembunyi yg dikenakan tanpa kita ketahui utk mengambil lesen penunggang motosikal sahaja kita dikenakan caj sehingga ribuan ringgit...bagi yg tak mampu, mereka akan berputus asa dan lebih banyak pemandu dan penungggang akan tidak mempunyai lesen...

Temubual pihak Persatuan Pengguna Kedah dengan pemohon2 lesen mendapati mereka telah 18 kali membuat ujian komputer..markah sepatutnya lulus adlh 42markah namun kebiasaannya beliau mendapat 41markah...diperkatakan mulai 1 mei ini, soalan utk ujian komputer adalah sebanyak 100 soalan dan markah lulus adalah 65markah...sekiranya ini dilaksanakan lebih mustahil pemohon2 lesen memandu untuk lulus ujian...

Diharap pihak2 berkenaan dapat memandang serius keatas perkara ini demi menjaga hak2 dan kepentingan pengguna dan juga suara orang2 muda

Sekian

MOHAMAD YUSRIZAL BIN YUSOFF
Setiausaha Eksekutif
Persatuan Pengguna Kedah

BN berani redah jerumun harimau?

 
Apakah Barisan Nasional (BN) akan meletakkan calon untuk pilihan raya kecil Bukit Gelugor berikutan kematian Karpal Singh, penyandang kerusi Parlimen itu?

BN secara tidak langsung telah membayangkan bahawa parti itu akan bertanding kerusi itu.

Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dipetik sebagai berkata terpulang kepada parti komponen BN, MCA untuk membuat keputusan lantaran menghormati persetujuan berhubung agihan kerusi.

Bagaimanapun, beberapa kumpulan pemikir dan ahli politik percaya BN perlu mempertimbangkan semula ura-ura untuk bertanding bagi kerusi itu memandangkan laluan untuk memenanginya amat sukar.

Sejumlah 74 peratus pengundi di kawasan Parlimen Bukit Gelugor adalah kaum Cina.

Masa harga getah turun mengapa tak puji kerajaan?

EDISI RAKYAT YANG TIDAK TAHU BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH ???? ... MASA HARGA GETAH TURUN MENGAPA TIDAK PUJI KERAJAAN .. INI TIDAK ADIL!!!!

Apa sebenar Obama mahu bila lawat Malaysia?

DR ROSLI YAAKOP

PRESIDEN Amerika Syarikat Barrack Obama dijadualkan tiba 
di Kuala Lumpur pada hari Ahad,

Lawatan beliau ke Asia kali ini juga membawa beliau ke negara Jepun, Korea Selatan dan Filipina, khabarnya bertujuan untuk mempertingkatan “hubungan diplomatik, ekonomi dan keselamatan” dengan negara-negara di rantau Asia-Pasifik. Kesemua negara ini adalah peserta di dalam TPPA.

Umum mengetahui, apa pun perkara yang dimuat dalam agenda lawatan, fokus lawatan adalah TTPA. Obama mahu mempastikan bahawa kesemua dua belas negara pesisiran Lautan Pasifik yang kini menyertai perundingan TPPA akhirnya mesti menandatangani perjanjian itu. Kata kunci di sini "mesti".

Amerika melihat hanya TPPA boleh menyelamatkan masa depan negara itu dari merudum dan hanya TPPA dapat mengimbangi kemaraan kuasa ekonomi China di persada dunia yang mencabar kuasa ekonomi Amerika.

Dulu NFC dapat RM250juta, kini NSERC dapat RM150juta....pakai pokai gitu ja MALAYSIA...!!!

NSERC dapat RM150 juta, pegawai Najib hubungi Rafizi

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak perlu menerangkan kepada rakyat apakah hubungan istimewa di antara NSERC dan beliau yang membolehkan NSERC diluluskan dana RM150 juta secara percuma untuk mengusahakan satu projek oleh syarikat tersebut.

“Jika tiada apa-apa makluman dari pihak Datuk Seri Najib, saya akan membuat satu laporan SPRM mengenai perkara ini minggu depan,” kata Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli dalam satu kenyataan, sebagaomana di bawah.

Sebelum ini, saya telah sertakan perutusan surat-menyurat di antara sebuah syarikat iaitu NSE Resources Corporation Sdn Bhd (NSERC) dan Datuk Seri Najib Tun Razak yang meminitkan pertimbangan agar NSERC diberikan dana sebanyak RM100 juta untuk membiayai projek komersilnya.

Mengikut rekod NSERC sendiri, di dalam satu surat kepada Kerajaan Negeri Terengganu bertarikh 27 Januari 2014, selain dari dana awam berjumlah RM100 juta di bawah geran R&D yang dikelolakan Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI), syarikat yang sama juga telah dianugerahkan satu lagi dana berasingan di bawah Skim Pembiayaan Teknologi Hijau (di bawah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air). Salinan surat dari NSERC kepada Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) mengenai perkara ini ada dilampirkan bersama.

Akhirnya DAIM mengaku bahawa beliau ada BANK di TANZANIA..

'Memang saya ada bank di Tanzania, apa masalah?'

 
Bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin mengakui bahawa beliau memiliki sebuah bank di Tanzania namun ia tidak melibatkan sebarang penyelewengan.

Daim dalam satu laporan Utusan Malaysia berkata demikian bagi menjawab dakwaan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang antara lainnya membangkitkan mengenai wangnya yang disimpan di Tanzania.

"Dia (Anwar) ketika itu berjumpa dengan presiden Tanzania dalam sesi pelaburan dan bertanya tentang aset saya. Presiden itu berkata, memang saya ada bank di Tanzania, jadi apa masalahnya?

"Anwar lepas dibuang daripada parti, semua dia kata tak betul, jadi apa yang dibuat masa dalam parti? Anwar ini kaki goreng," kata Daim seperti dipetik dalam laporan Utusan.

Tudia aih alasan EXCO SUKAN bahawa KEDAH KALAH sebab player letih....

 

Demo air NOH OMAR di Selangor hanya umpama meludah ke langit

oleh Shahbudin Husin 
 
http://1.bp.blogspot.com/-wsJmGcWBDi0/UZRTwadzVTI/AAAAAAAAEkY/ZZheC2TuWhQ/s400/Noh+Omar.jpg
SUARA LANTANG: Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar yang kehilangan jawatan menterinya berikutan kegagalan BN menawan negeri Selangor dalam pilihanraya umum lalu, dikhabarkan mahu mengadakan demontrasi besar-besaran jika masalah catuan air masih gagal diatasi oleh kerajaan negeri pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Beliau dilaporkan memberi tempoh sehingga 4 Mei depan kepada kerajaan negeri Selangor untuk mencari penyelesaian isu air dan jika tidak, pada tarikh itu satu demonstasi besar-besaran akan diadakan sebagai membuktikan bantahan rakyat terhadapnya.

Katanya, program catuan air yang berlaku di Lembah Kelang sekarang adalah bukti kepimpinan yang lemah serta membuktikan betapa pentingnya projek Langat 2 yang ditolak oleh kerajaan negeri sebelum ini.

Sekali imbas nampak garang sekali amaran beliau itu. Tetapi jika dihalusi latar belakang krisis air ini, ia sebenarnya seperti Datuk Seri Noh sedang meludah ke langit dan akhirnya percikan itu membasahi muka BN sendiri.

Fitnah Anwar buat Tahlil Untuk Karpal berlegar di alam maya, tak takut dosa ka hangpa?

 

Betulkah Tun Daim miliki bank di Bangladesh?

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin yang dipersoal ekoran kekayaan luar biasa yang dimilikinya turut didakwa pernah memiliki sebuah bank di Bangladesh.

Maklumat tersebut didedahkan Pesuruhjaya PAS Perak Razman Zakaria dalam satu temubual bersama Harakahdaily semalam.

Menurut Razman, beliau mempunyai maklumat bahawa Daim pernah mengambil alih ICB Islamic Bank Limited berdaftar di Karwan Bazar, Dhaka sekitar antara tahun 2006 dan 2007.

"Bagaimanapun maklumat yang kami perolehi, beliau telah menjual bank itu pada Oktober 2010 dengan harga USD55,000 juta," kata Razman kepada Harakahdaily.

Razman juga mendakwa, Daim mempunyai beberapa lagi milikan di luar negara melalui syarikat induk ICB Financial Group Holding AG atau juga dikenali sebagai ICB Banking Group yang berpengkalan di Switzerland.

Syarikat induk itu katanya, disenarai di Bursa Saham London pada Mei 2007.

Mampukah GST mengatasi ketirisan ekonomi?

– Husaif Mamat

http://docs.jpa.gov.my/docs/flipbook/ketirisanamanah/ketirisanamanah.jpgCukai merupakan salah satu perkataan atau perkara yang cukup sensitif di dalam sesebuah masyarakat di mana-mana negara termasuklah di Malaysia. Perkataan cukai pada maksud awam adalah suatu kadar caj yang dikenakan oleh kerajaan terhadap rakyat yang memiliki suatu hasil di dalam negara. Cukai sering kali diibaratkan sebagai suatu bebanan dan tekanan yang dikenakan oleh pemerintah kepada rakyatnya.

Biarpun cukai mempunyai tahap sensitivitinya tersendiri di dalam masyarakat, namun ia tidak pernah dihapuskan atau dimansuhkan oleh mana-mana pemerintah yang memegang tampuk kerajaan sejak dahulu hingga kini.

Rakyat kebanyakannya kekal taat kepada tatacara berkerajaan dengan memberikan sumbangan cukai mereka kepada pemerintah tanpa banyak soal bicara selagi ianya munasabah serta diuruskan dengan cara yang teratur, di samping untuk mengelak masalah litigasi mendatang. Secara umumnya, penerimaan rakyat terhadap sistem cukai masih diragui walaupun mereka kelihatan patuh terhadap obligasinya.

Di dalam sejarah ekonomi Islam, terdapat tiga jenis cukai yang dikenakan ke atas masyarakat bukan Islam, iaitu Kharaj, Jizyah dan Usyur. Kharaj bermaksud cukai hasil tanah (pertanian) yang dikenakan ke atas orang bukan Islam.

Jizyah pula ialah cukai yang dikenakan ke atas individu bukan Islam yang berlindung di negara Islam,manakala Usyur ialah cukai perdagangan yang dikenakan kepada kapal-kapal milik orang bukan Islam yang berlabuh di negara Islam.

21 NGO Cina bukan saja jahil, tetapi jahat....!!!!

oleh Mohd Sayuti Omar,


21 buah NGO Cina menyatakan bantahan kepada hasrat Kerajaan Kelantan untuk membentangkan private bill di parlimen bagi membolehkan Kelantan diberikan pengecualian melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (II), hukum hudud. Bantahan juga disuarakan oleh Dewan Perniagaan Cina negeri-negeri, persatuan alumi Cina serta persatuan Budha dan Dong Zong.

Alasan mereka kenapa tidak mahu hudud dilaksanakan kerana negara ini adalah negara sekular dan pernah ditegaskan mahkamah tahun 1998. Alasan dan pandangan NGO berkenaan pelik dan tidak sesuatu yang praktikal dan tidak masuk akal serta berbau prejudis.

Kenapa mereka jadi begitu takut alias membenci hukum hudud. Dalam masa sama ada orang Islam meragui akan keadilan hukum hudud kerana tidak memberi keadilan kepada umat Islam, tetapi orang Cina juga menyatakan hal yang sama. Apakah mereka ini terpengaruh dengan otak Melayu sebegitu?

Misalnya Dr Mahathir Mohamad ragu hudud dapat memberi keadilan kerana hanya orang Islam dipotong tangan dan tidak orang kafir. Situasi itu menjadi alasan kepada Mahathir untuk membantah pelaksanaan hukum hudud. Jadi dimanakah logiknya kalau NGO Cina itu takutkan kepada hukum hudud sedangkan hakikatnya seperti mana kata Mahathir itu.

Apa yang kena faham, kalau pun kerajaan Kelantan dapat dan laksanakan hudud bukan secara automatik negara ini akan jadi negara Islam. Perlembagaanya yang sekular akan bertukar menjadi negara Islam. Yang lebih penting lagi orang Cina perlu faham hudud tidak merampas hak-hak mereka seperti berbudaya, makan babi, minum arak dan main mercun.

Harga Rumah yang semakin tinggi mengakibatkan Pembeli rumah baharu sukar buat keputusan

Pembeli rumah baharu sukar buat keputusan

rumah  
Sekadar gambar hiasan.

SEKARANG ini bukan mudah untuk membeli harta terutama sekali dengan harga yang semakin melambung tinggi, yang tidak mampu dibeli oleh kebanyakan orang.

Di bandar-bandar besar, membeli harta bukan lagi tentang membeli rumah impian tetapi lebih kepada membeli apa yang mampu.

Bagi kebanyakan orang, membeli rumah impian yang hampir dengan tempat kerja serta kemudahan awam akan tinggal sebagai impian.

Kos harta di kawasan yang tidak asing lagi dalam lingkungan Lembah Klang dianggarkan tidak kurang daripada RM500,000 bagi kediaman pangsapuri sementara hartanah pula boleh mencecah lebih RM1 juta.

Malahan mereka yang berfikir untuk membeli rumah untuk kali kedua sebagai pelaburan mungkin mendapati sukar memperoleh keuntungan dalam jangka pendek kecuali boleh membeli secara tunai.

Dilemanya lagi berat bagi mereka yang mahu membeli rumah buat kali pertama.

[Gempar] Ingatkan nak jumpa lanun di laut SOMALIA sana tapi rupa-rupanya dekat SELAT MELAKA pun dah ada!!

Kapal Jepun disamun, culik kru dekat Pelabuhan Ketam

http://mesraonline.com/wp-content/uploads/2012/01/Going_Merry-1.png
Lima lelaki, dua bersenjatakan pistol seorang lagi parang, menyamun sebuah kapal Jepun dengan memindahkan dua juta liter minyak diesel ke dalam dua buah kapal tanker berhampiran Pulau Ketam awal pagi Selasa.

Tiga kru kapal dipercayai diculik.

Pegawai Pemerintah Polis Marin Pelabuhan Klang, DSP Norzaid Muhammad Said berkata kejadian berlaku pada pukul 1 pagi pada jarak 16 batu nautika dari Pulau Ketam di Pelabuhan Klang.

Kapal bermuatan lima juta liter itu dalam perjalanan ke Myanmar dan berlepas dari Singapura pada 21 April.

Beliau berkata lima lelaki terbabit bertindak mengikat 18 kru termasuk kapten kapal sebelum memindahkan diesel itu.

Kes Liwat II: Sulaiman dijangka ganti Karpal

 
Bekas presiden Badan Peguam Sulaiman Abdullah dijangka akan menggantikan mendiang Karpal Singh untuk mengetuai pembelaan dalam rayuan kes Liwat II di Mahkamah Persekutuan.

Satu sumber yang dekat dengan kes berkenaan mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa Sulaiman bersetuju untuk mewakili Anwar.

"Ramkarpal, yang turut memainkan perana utama dalam perbicaraan Liwat II dan dalam rayuan di Mahkamah Rayuan akan turut menganggotai pasukan pembelaan,” kata sumber berkenaan yang tidak mahu namanya disiarkan.

Sulaiman, yang memainkan peranan utama dalam rayuan Liwat II sebelum diambil alih oleh pasukan Karpal, turut menjadi penggerak utama dalam pasukan pembelaan dalam perbicaraan kes Liwat I.

Daim kritik dasar Kerajaan Najib yang berhutang sampai RM600 billion setahun..!!
KUALA LUMPUR - "Saya bukan anti-kerajaan," tegas bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin ketika mengulas tentang kepincangan Menteri Kewangan dalam mentabdir urus sistem perbelanjaan negara.

Menerusi ucapannya dalam Program Bicara Petang Bersama Tun Daim Zainuddin petang ini, beliau turut menegaskan tegurannya tidak ada kaitan dengan sebarang unsur anti-kerajaan sebaliknya ianya hanya satu perbincangan dan cadangan yang dikemukakan sebagai penambahbaik dalam penyelarasan ekonomi bersama.

"Saya bukan bermusuh dengan kerajaan, saya cuma anti dengan dasar kerajaan yang sudah lompong dan tidak betul.

"Ini isu yang serius, rakyat harus tahu bahawa dasar yang diamalkan kerajaan tidak memberi faedah serta manfaat kepada rakyat malah ianya telah membebankan rakyat dari segi peningkatan perbelanjaan ekonomi seharian," katanya.

Adakah Pej. Daerah 'lapaq duit tokey tanah' sampai tak dengaq aduan rakyat | @mukhrizmahathir tengok sat

Bantah buka semula kuari tanah

Bantah buka semula kuari tanah  
Setiap kali lori keluar masuk, penduduk Kampung Tengah akan berhadapan masalah debu.

POKOK SENA - Penduduk dari Kampung Tengah, Mukim Derang dekat sini kecewa dengan tindakan Pejabat Daerah Pokok Sena kerana meluluskan kembali kerja mengambil tanah di kampung itu hingga menimbulkan masalah debu.

Sejak kuari tanah itu dibuka semula, banyak lori keluar masuk ke kampung itu hingga menimbulkan masalah debu, malah keselamatan dan kesihatan penduduk turut terancam.

Penduduk, Mohd Asri Zakaria, 49, berkata, kuari tanah itu telah dibuka lima tahun lalu dan masalah sama menyebabkan penduduk membuat bantahan hinggalah kerja mengorek tanah itu dihentikan.

“Sejak kuari tanah itu beroperasi, penduduk terpaksa menghidu udara yang tercemar kerana debu.

"Oleh kerana masalah itu bertambah serius, penduduk telah membuat bantahan dan kerja mengambil tanah itu telah dihentikan seketika,” katanya.

MBAS bikin "duit terbang" dengan buka tender untuk lot bazar Ramadhan | @mukhrizmahathir tengok sat..

Peniaga minta kekalkan sistem undi

Peniaga minta kekalkan sistem undi  
Atan menunjukkan borang permohonan sewa tapak MBAS

ALOR SETAR - Seorang peniaga meminta Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) mengekalkan sistem cabut undi untuk semua tapak bazar Ramadan dan mengekalkan harga sewa seperti tahun lalu bagi semua kategori lot perniagaan.

Atan Senapi, 47, merayu MBAS menimbang semula keputusan itu kerana membebankan peniaga kecil-kecilan yang tidak mampu membayar harga tender tinggi.

“Sebelum ini tapak di Jalan Sultan Badlishah dibuat secara undian dan kami berpuas hati kerana lebih adil. Jika dibuat secara tender, hanya golongan peniaga berduit yang mampu. Bagaimana pula dengan nasib peniaga seperti kami.

“Memang kami akui tindakan itu untuk membanteras kegiatan individu yang mengambil kesempatan menjadi orang tengah mengaut keuntungan menjual semula tapak kepada peniaga lain. Tetapi MBAS boleh menyenarai hitam mereka yang terlibat,” katanya kepada Sinar Harian di sini, kelmarin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...