TERKINI :

Wednesday, April 16, 2014

Media putar belit kenyataan exco Pas Selangor, tanya lain tulis lain..!

MH370 Selesai 1 Saat : 'Rujuk terjemahan salah, kemudian hentam saya'

 
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menempelak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana menyerangnya dalam isu MH370 berdasar laporan yang didakwa salah terjemah.

Bernama semalam melaporkan Najib membidas kenyataan Anwar yang dikatakan mampu menyelesaikan misteri kehilangan pesawat Malaysia Airlines itu dalam sesaat.

Agensi berita nasional itu memetik kenyataan Anwar dalam media China Southern Weekly pada 5 April yang dikatakan mampu berbuat demikian jika menjadi perdana menteri

"Bernama membuat terjemahan yang salah dalam laporan akhbar China Sourthen Weekly.

"Apa yang saya katakan adalah saya akan mengambil masa satu saat untuk mengambil keputusan tindakan yang perlu diambil untuk keselamatan rakyat bukannya menyelesaikan.

"Kerajaan BN telah merekayasa satu kenyataan dan menyerang dengan tidak merujuk kenyataan sebenar," katanya dalam sidang media hari ini.

Mahfuz: Tak wajar tutup AiU


 Mahfuz Omar
ALOR SETAR - Pas Kedah bimbang penutupan operasi Universiti Antarabangsa Albukhary (AiU) yang dijangka berkuat kuasa Jun nanti akan menjejaskan nama baik dan imej Kedah sebagai pusat pendidikan yang menjadi kebanggaan ramai.

Pesuruhjayanya, Datuk Mahfuz Omar berkata, adalah tidak wajar menutup AiU atas apa alasan sekalipun sebaliknya pengurusan AiU sejak awal lagi perlu membuat perancangan rapi tentang bentuk pengurusan universiti berkenaan.

“Kalau mereka rasa tidak mampu untuk menjadi universiti berkonsepkan kebajikan, mereka tidak patut buat perkara itu sejak dari awal lagi,” katanya kepada Sinar Harian, kelmarin.

Bagaimanapun katanya, usaha untuk menyelamatkan universiti itu sudah terlambat kerana AiU didakwa telah meminta pelajar mengosongkan institusi berkenaan.

Menurutnya, kerajaan negeri juga perlu campur tangan dalam perkara ini bagi memastikan kebajikan pelajar terjaga.

“Saya difahamkan universiti telah membuat perjanjian baharu dengan pelajar yang nak sambung pengajian ke tempat lain atau menamatkan pengajian.

MH370: Persoalan utama masih belum dijawab

Anwar Ibrahim  
Anwar Ibrahim. - Foto Sinar Harian oleh ZULFADLI ZAKI

PETALING JAYA - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa kerajaan masih belum menjawab beberapa persoalan utama mengenai kehilangan MH370 yang sudah masuk hari ke-39.

Menurutnya, kerajaan sepatutnya memberikan maklumat dan jawapan mengenai radar yang tidak dapat mengesan pertukaran laluan pesawat MH370 dan juga isi kargo yang dibawa oleh pesawat tersebut.

"Perdana Menteri Malaysia harus tampil ke hadapan untuk menjawab persoalan-persoalan ini, jangan sembunyikan apa-apa maklumat mengenai MH370.

"Kita ingin tahu sama ada radar yang mengawasi ruang udara negara ini tidak berfungsi atau kerajaan sebenarnya sedang menyorokkan maklumat mengenai kehilangan MH370," katanya dalam satu sidang media hari ini.

Pemburu bangkai yakin pencari jumpa kawasan MH370 terhempas, lapor SMH

Bluefin-21 diturunkan dari kapal Ocean Shield milik Australia di Lautan Hindi untuk mengesan sebarang petunjuk yang boleh dikaitkan dengan bangkai pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu. Gambar Reuters.
 Bluefin-21 diturunkan dari kapal Ocean Shield milik Australia di Lautan Hindi untuk mengesan sebarang petunjuk yang boleh dikaitkan dengan bangkai pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu. Gambar Reuters.

Seorang pemburu bangkai yakin pasukan mencari sudah menemui kawasan di mana pesawat Malaysia Airlines MH370 terhempas dan kotak hitam dipercayai akan dikesan tidak lama lagi, lapor Sydney Morning Herald (SMH).

Pengarah Blue Water Recoveries, Davied Mearns, dalam program 7.30 ABC semalam, berkata beliau yakin berdasarkan kepada kekuatan mereka, empat ping yang dikesan kapal tentera laut Australia, Ocean Shiled minggu lalu adalah dari kotak hitam.

“Saya fikir, pada asasnya mereka sudah menemui kawasan bangkai,” SMH memetiknya sebagai berkata dalam program berkenaan.

“Walaupun kerajaan masih belum mengumumkannya lagi, jika seseorang tanya saya 'secara teknikal adalah mereka mempunyai maklumat mencukupi untuk berkata demikian?', jawapan saya jelas, ya.

“Mereka terima empat pengesanan yang sangat baik dengan spectrum bunyi yang tepat datang dari mereka dan ia tidak boleh daripada benda lain,” katanya.

Mearns, seorang warga Amerika, dianugerahkan pingat Order of Australia kerana berjaya menemui bangkai kapal HMAS Sydney pada 2008, iaitu 66 tahun selepas ia hilang di Lautan Hindi ketika Perang Dunia Kedua.

Daripada Menteri Amaran Menjadi Menteri Penafian

Shahbudin Husin, 

http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/resizer/MAS-conference-hishamuddin-reuters-130314_380_253_100.JPG
Ramai yang memuji keupayaan Hishammuddin Hussein dalam mengendalikan sidang akhbar, menjawab soalan dan memberi penjelasan, terutamanya daripada asakan soalan media asing sepanjang tugasnya sebagai pemangku Menteri Pengangkutan berkaitan kehilangan pesawat MH370.

Caranya menjawab soalan-soalan wartawan dikatakan cukup meyakinkan, tenang dan menunjukkan beliau memang membuat persiapan yang sewajarnya sebelum setiap kali sidang akhbar itu diadakan.

Kemampuannya berhadapan dengan media bukan saja menunjukkan beliau lebih baik berbanding Perdana Menteri, Najib Razak yang dua kali membaca kenyataan akhbar mengenai tragedi MH370, sekali di Kuala Lumpur dan sekali lagi di Perth, tetapi mengelak untuk disoal jawab oleh wartawan, bahkan gaya dan stail yang ditunjukkan oleh Hishammuddin itu mengingatkan kita kepada kemampuan yang ditunjukkan oleh Anwar Ibrahim dalam aspek yang sama, terutama ketika dalam kerajaan.

Kelemahan isu keselamatan gambaran kerajaan lemah, kata Musa Hassan

OLEH DIYANA IBRAHIM

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata isu keselamatan perlu diberi penekanan utama kerana ia mencerminkan kekuatan pentadbiran sesebuah negara.

Katanya, kerajaan akan dianggap lemah jika terdapat kelemahan dalam soal keselamatan.

“Jika soal keselamatan tidak dijaga, orang akan cakap kerajaan lemah, itu sebabnya pemimpin perlu baiki ciri keselamatan dalam negara,” katanya pada forum bertajuk Situasi Melayu Pasca PRU13 yang diadakan di Kuala Lumpur, malam tadi.

Beliau berkata, berdasarkan pemerhatiannya, perubahan polisi yang membabitkan politik menyukarkan pegawai kerajaan untuk mempertingkat keselamatan negara.

"Pemimpin kena percaya kepada pegawai kerajaan kerana mereka tahu apa yang mereka perlu buat. Mereka jaga keamanan dan keselamatan kalau ubah polisi mereka kena ikut," katanya.

Musa berkata, perkara itu pernah dibangkitkan pada mesyuarat Kabinet ketika beliau masih lagi menjadi ketua polis negara.

"Polisi diubah kerana hendak menggalakkan pelancong datang ke negara ini, maka mereka tidak perlu menjalani peperiksaan ketat, tetapi kalau pelancong bawa RM1,000 bagi saya itu bukan melancong.

Fikir nyawa, bukan untung sahaja


 PEMBACA budiman tidak perlu naik kapal terbang untuk sampai ke destinasi dalam masa singkat.

Ada pemandu bas ekspres yang boleh bawa anda antara Kuala Lumpur (atau Shah Alam) dan Pulau Pinang dalam masa sedikit lebih daripada tiga jam.

Tidak percaya? Cuba bas malam dan kalau nasib anda ‘baik’, anda akan mendapat perkhidmatan seperti itu.

Mulai tengah malam dan pada waktu dini hari, apabila lebuh raya tidak banyak kenderaan, anda boleh lihat beberapa pemandu yang memandu macam pelesit.

Barangkali mereka berazam  jadi seperti juara Formula One.

Peratusan pemandu yang degil, pandu lebih daripada had laju dan tidak mempedulikan keselamatan penumpang, tidak besar. Kebanyakan pemandu berdisiplin dan berhemah, tetapi yang sedikit ini sudah cukup untuk mengakibatkan ramai hilang kaki dan tangan, bahkan nyawa.

Saya sudah menulis masalah pemandu pelesit beberapa kali dan sangat kecewa dengan kekerapan kemalangan di negara ini dan tindakan yang diambil. Saya percaya saya bukan keseorangan; pasti ramai lagi berkongsi perasaan, apa lagi mereka yang kehilangan isteri, suami, anak, ibu bapa, saudara-mara dan rakan-rakan dalam keadaan menyayat hati.

Nasib baik yang kata Esscom tak masuk akal nie Bekas Ketua Polis Sabah, Jika ANWAR.....

Bekas ketua polis Sabah: Esscom tak masuk akal

Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) menyebabkan pertindihan kerja, kata bekas ketua polis Sabah.

Bagaimanapun, Ramli Yusuff, sebagai ketua polis negeri antara 2002 hingga 2004, enggan mengulas sama ada Esscom patut dimansuhkan atas alasan ia berkaitan isu dasar negara.

Dalam perkembangan yang sama, Ramli berkata, Esscom patut diketuai oleh ketua polis negeri bagi mengelakkan pertindihan arahan dan bagi memastikan cengkaman lebih baik terhadap perkara berkaitan operasi keselamatan.

“Saya sudah kaji kawasan itu dan saya fikir Esscom, atau apa yang kamu mahu gelarkannya, patut diketuai oleh polis atau tentera. Tetapi saya lebih suka polis kerana ia masalah (keselamatan) dalaman...,” kata Ramli.

“Ini pandangan peribadi saya, tetapi (ketua Esscom sekarang) Datuk Mohammad Mentek daripada Jabatan Imigresen dan dia tidak tahu hal-hal operasi,” tambahnya ketika diwawancara Malasiakini semalam.

Ramli, yang mengetuai Ops Nyah yang menyaksikan pengusiran lebih 100,000 pendatang haram di Sabah pada masanya berkata, Esscom mewujudkan percanggahan arahan.

“Saya tidak tahu.. mereka mungkin ada tatacara operasi standard. Tetapi bagi saya. Sebagai bekas pesuruhjaya polis, saya fikir ia tidak masuk akal.

"Lebih baik meningkatkan aset polis tempatan atau tentera untuk perkara itu... Perkara itu sepatutnya sudah diselaraskan,” tambahnya.

Sudah ada bank berperangai Yahudi, hubungi keluarga mangsa MH370 untuk tagih hutang..!!

Selepas Sebulan MH370 Hilang, Keluarga Mangsa Mula Dikejar Oleh Bank

Institusi perbankan adalah tempat di mana mereka meminjamkan anda payung dalam cuaca baik dan meminta anda supaya mengembalikan semula apabila mulai hujan" memetik kata-kata penyair Amerika Robert Frost lebih tepat menggambarkan dilema mereka yang berurusan dengan institusi perbankan hari ini. 
Akan tetapi bagaimana seseorang itu menggambarkan perasaannya apabila sebuah bank menghubungi keluarga penumpang pesawat MH370 masih hilang mengenai pinjaman perumahan beliau? 
Dilaporkan bahawa Zamani Zakaria (foto di atas), 56, bapa kepada Mohd Rahman Zamani, 33, baru-baru ini telah menerima panggilan daripada seorang pegawai bank yang memintanya (bapa masih dalam kebingungan susulan situasi tersebut) untuk mendapatkan surat pengesahan daripada syarikat penerbangan Malaysia Airlines (MAS) menyatakan bahawa Mohd Rahman dan isterinya, Norli Akmar Hamid juga 33 berada di atas pesawat kapal terbang Beijing yang hilang dari radar pada 8 Mac. 

Jawapan kepada penyelewengan anti-Hadis

AKHIR-AKHIR ini, masyarakat didedahkan kembali kepada pemikiran  golongan yang menolak hadis di dalam sistem perundangan Islam,  dikenali sebagai golongan “anti-hadis”.

Walaupun pada zahirnya mereka merupakan sebuah aliran yang ‘hanya mempertikaikan kedudukan hadis sebagai sumber hukum’, mereka sebenarnya membawa satu cara pemahaman dan penafsiran baru terhadap sejarah awal umat Islam dan sumber perundangan yang harus menjadi rujukan.

Lantas pentafsiran dan pemahaman baru ini menimbulkan satu kerangka konsep, ideologi dan cara-hidup dan berlainan dari apa yang dipegang oleh umat Islam selama ini.

Pada zahirnya mereka menggunakan prinsip bahawa Islam memberi kebebasan kepada mereka membuat tafsiran dan berpegang kepada tafsiran yang mereka yakini,  di atas prinsip Islam membenarkan perbezaan pendapat.

Namun, perlu diingat, perbezaan pendapat antara kita harus diasaskan kepada satu titik tolak yang dipersetujui bersama, yakni kita berpegang kepada al-Quran dan as-Sunnah sebagai sumber pegangan yang primer dan kaedah perolehan hukum yang jelas dan sistematik.
 

Pertahanan: Kenapa M’sia beli mahal, negara lain murah?

KUALA LUMPUR: Usaha menaik taraf sistem pertahanan negara mesti dimulakan dengan siasatan terhadap laporan penyelewengan dalam pembelian peralatan pertahanan, kata Ketua Penerangan PAS Puat, Datuk Mahfuz Omar.

Sambil menyokong kenyataan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein untuk menaik taraf sistem pertahanan negara, beliau berkata, jika usaha menaik taraf sistem pertahanan itu tidak dimulakan dengan siasatan terhadap laporan penyelewengan tersebut, usaha itu tidak akan berjaya.

"Mesti disiasat mengapa negara lain beli peralatan pertahanan yang sama dengan harga yang jauh lebih murah.

"Kenapa Malaysia beli dengan harga yang berlipat kali ganda lebih mahal, sedangkan yang dibeli adalah benda yang sama," katanya.

Hishammuddin sebelum itu menyatakan, wujud keperluan untuk menaik taraf sistem pertahanan negara bagi memperkukuh kawalan keselamatannya pada masa depan susulan tragedi pesawat Malaysia Airlines MH370.

Katanya, langkah itu perlu selepas ada keperluan mendedahkan maklumat sulit radar ketenteraan dalam pencarian pesawat yang hilang pada 8 Mac lepas.

Cukai, GST, amanah dan hukum Islam

Oleh DR ZAHARUDDIN ABD RAHMAN

Sewaktu saya menulis artikel ini, GST telah pun diluluskan oleh kerajaan dan parlimen Malaysia dengan undi majoriti ahli dewan rakyat. Namun apa pula sebenarnya pandangan ahli fiqh dan ulama berkenaannya? Banyak perbincangan timbul berkenaan cukai lantaran pengumuman kerajaan untuk memperkenalkan Goods and Service Tax (GST) bermula April 2015 nanti.

Tidak kurang juga yang mengulas berkaitan hukum GST terbabit, ada yang mendakwanya haram secara mutlaq (total), ada juga yang menganggapnya haram kerana sebab-sebab lain dan sebagainya. Ada pula yang menyebutnya sebagai harus lagi halal. Menteri Agama pula menyatakan tiada keperluan untuk membincangkan hukum GST di peringkat Majlis Fatwa.

HUKUM KERAJAAN MENGENAKAN CUKAI

Penulisan ringkas ini akan berkongsi persoalan cukai menurut ahli fiqh Islam berdasarkan ijtihad masing-masing. Secara umumnya, para ulama fiqh terbahagi kepada tiga kumpulan dalam menentukan hukum kerajaan mengenakan cukai. Ia seperti berikut:-

1.Haramnya cukai secara mutlak. Mereka berhujjah berdasarkan dalil :

a.Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 188 yang mengharamkan memakan harta sesama manusia secara bathil.

Justeru, pungutan cukai dianggap tergolong dalam pendapatan yang bathil kerana tanpa rela dan keperluan mendesak.

b.Sabdaan Nabi sallaallahu ‘alaihi wasallam yang menyebut, ertinya: “Janganlah kami menzalimi dan tiada halal harta seseorang muslim yang (diambil) tanpa disertai rela dan izin dari pemiliknya.” (Riwayat Ahmad : hadis sohih)

Justeru, mengambil cukai dari rakyat sedang rakyat tidak rela disebabkan pendapatan kerajaan yang mewah adalah tiada halal.

Pengguna Facebook, waspada pepijat Heartbleed

KUALA LUMPUR - Pengguna laman sosial Facebook di negara ini perlu berhati-hati dengan pautan laman sesawang berantai yang disyaki mengandungi pepijat 'Heartbleed', iaitu sejenis penggodam akaun pengguna.

Bermula awal minggu lalu, pepijat Heartbleed atau CVE-2014-0160 yang belum diketahui asal-usulnya, membolehkan penggodam mencuri data peribadi pengguna Facebook bagi tujuan yang tidak baik.

Awal minggu ini, Reuters melaporkan kerajaan Amerika Syarikat mengeluarkan amaran kepada institusi perbankan dan perniagaan di negara itu agar memperketat kawalan keselamatan siber serta berwaspada dengan serangan penggodam yang ingin mencuri maklumat peribadi pelanggan melalui pepijat Heartbleed.

Presiden dan Pengasas Gerakan Belia Teknologi Informasi Khaireel Azlee Abdul Aziz, berkata pepijat Heartbleed disasar kepada pengguna media sosial kerana laman seperti itu mempunyai kandungan data peribadi yang banyak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...