TERKINI :

Sunday, October 5, 2014

Kaji semula kebenaran tambang BAS sekolah ikut suka hati mak bapak mereka

http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/articles/SCHOOLBUS_061113_TMIAFIF_003.jpg
KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) perlu menimbang semula keputusan untuk membenarkan kadar bayaran tambang bas sekolah ditentukan oleh kuasa pasaran bagi mengelakkan berlaku kenaikan berterusan harga tambang pengangkutan itu.

Pengerusi Pertubuhan Sukarelawan Peguam Malaysia (SukaGuam), Datuk Khairul Anwar Rahmat berkata, se*perti pengangkutan awam lain, harga tambang bas sekolah juga perlu dikawal kerana ia pilihan majoriti rakyat di negara ini untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah.

Menurut beliau, SPAD seharusnya memikirkan kaedah lain sekiranya berhasrat untuk membantu pengusaha bas daripada mengalami kerugian akibat peningkatan kos ekoran kenaikan harga bahan api yang dihadapi mereka dan bukannya de*ngan memindahkan kos itu kepada rakyat.

"Tidak semua anak-anak bertuah sehingga boleh dihantar ke sekolah oleh ibu bapa atau pemandu khas seperti orang yang membuat dasar seperti ini.

"Kita tidak boleh guna kuasa pasaran untuk selesaikan masalah kerana ak*hirnya rakyat yang akan ditekan dan ditindas dengan pelbagai alasan kenaikan kos oleh pengusaha-pengusaha bas," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...