TERKINI :

Saturday, March 29, 2014

Memali: Dr M tak ingat sama ada berada di KL

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau 'tidak ingat' sama ada beliau ada di negara ini ketika peristiwa Memali berlaku pada 1985.

Katanya, beliau perlu mengkaji kembali perkara tersebut.

"Saya sedang kaji kebenaran tentang apa yang disebut oleh beliau (Tun Musa Hitam).

"Pasal ini berlaku sudah begitu lama saya kena semak baliklah apa yang dia kata betul ataupun tidak," kata Dr Mahathir ketika ditemui pemberita di sesi minum petang bersama Alumni Universiti Utara Malaysia (UUM) di Hotel Istana hari ini.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Tun Musa Hitam mendakwa Dr Mahathir berada di ibunegara ketika kereta perisai menuju ke kampung terpencil di Baling, Kedah itu untuk melumpuhkan satu kumpulan agama yang diketuai oleh Ibrahim Mahmud, yang lebih dikenali sebagai Ibrahim Libya.

Malah, Musa dilaporkan memberitahu satu forum di Kota Bharu semalam dan petikannya dimuat naik di Youtube, bahawa Dr Mahathir masih berada di Kuala Lumpur pada hari kedua, ketiga dan keempat selepas peristiwa tersebut.

Peristiwa bersarah Memali berlaku apabila kira-kira 400 anggota polis menyerbu kampung itu pada 19 November 1985 selepas berdepan dengan penduduk kampung yang enggan menyerahkan seorang pendakwah, Ibrahim Libya kepada pihak berkuasa yang menuduhnya sesat.

Serbuan itu mengakibatkan 14 penduduk kampung dan empat anggota polis terbunuh.

2 comments:

CICIT PAWANG ALI said...

KAH KAH KAH KAH TIBA TIBA MUSA HITAM JADI ULAMAK LAH PULAK. BAHAN RUJUKAN PAS ! KAH KAH KAH..
TANYA MUSA HITAM APA CERITA TABUNG MEMALI YANG DIURUSKAN OLEH MAT SABU NORMA TU? DIA INGAT LAGI TAK?
KAH KAH KAH..

Realised voter said...

Kahkahkah..
Kalu papagomo homo pondan asyik nk ngelak diri dgn alasan blog papagomo tu bkn milik dia, yg sei tan sekoq yg di kenali ni plak dgn jwpn standard dia utk ngelak diri.. Masih tak nak "repent" deini?
Meimei confirmed sei tan yg di kenali..
Kahkahkah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...