TERKINI :

Saturday, March 29, 2014

Lokasi MH370 lebih dekat berdasarkan kiraan kelajuan pesawat

KUALA LUMPUR 28 Mac - Lokasi pencarian pesawat MH370 yang dianjakkan 1,100 kilometer (km) ke arah timur laut dari lokasi sebelum ini dibuat berdasarkan maklumat meyakinkan daripada Boeing hasil pengiraan kompleks terhadap kelajuan pesawat tersebut.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, dengan mengambil kira kelajuan, ketinggian, jarak dan keupayaan pesawat, Boeing merumuskan MH370 mungkin terbang lebih dekat tetapi masih dalam kawasan pencarian di koridor selatan.

Katanya, zon baharu itu lebih kecil berbanding sebelum ini dan operasi menyelamat mesti dilakukan berpandukan pada petunjuk terbaik yang diperoleh ketika ini.

"Semalam proses pengiraan itu memberikan petunjuk baharu yang menunjukkan MH370 terbang lebih laju daripada disangka sebelum ini iaitu 855 km sejam. Ini bermakna lebih banyak minyak telah digunakan MH370 dan pesawat itu tidak boleh terbang lebih jauh seperti disangka.

"Pasukan penyelamat Australia telah mengubah lokasi pencarian tetapi kekal konsisten iaitu di kawasan di mana banyak objek berpotensi berjaya dikesan oleh satelit pelbagai negara sebelum ini," katanya dalam sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...