TERKINI :

Saturday, November 30, 2013

Muktamar ke-59 dan 5 agenda baru IT PAS

Suhaimi Embong

Salam perkenalan kepada semua pembaca Harakahdaily. Muktamar Parti Islam SeMalaysia (PAS) ke-59 baru melabuhkan tirainya pada petang 24hb November, 2013 di Stadium Malawati di Shah Alam.

Muktamar pada kali ini meriah dan kehadiran pengunjung juga ramai termasuk rakan-rakan media juga diluar jangkaan pihak penganjur mungkin kerana pada tahun ini dibuat di sekitar Lembah Kelang dan juga ada pemilihan kepimpinan.

Sebagai orang diamanahkan mengendalikan persiapan prasarana IT, pihak Jabatan IT PAS (JITP) sedaya upaya cuba memberikan yang terbaik kepada pihak perwakilan dan juga media yang bertugas. Pihak kami juga berusaha dengan sebuah syarikat telekomunikasi terkenal untuk menyediakan kemudahan perkhidmatan ‘Wifi’ disekitar stadium tersebut secara sementara untuk tempoh muktamar ke-59 tersebut.

Agak mendukacitakan, disaat-saat akhir muktamar ke-59 hendak bermula syarikat telekomunikasi tersebut menarik diri dan pihak kami tidak sempat untuk berunding dengan syarikat telekomunikasi lain pada masa tersebut.

Kerajaan di penghujung hayat

- Dr Mohd Asri Zainul Abidin

November 30, 2013

Kerajaan di penghujung hayat adalah kerajaan yang zahir padanya tanda-tanda keruntuhan. Banyak petanda bahaw  sesebuah kerajaan itu menuju kepada penghujungnya. Antara tanda yang jelas apabila negara sudah tidak terkawal dengan terlalu banyak konflik berlaku sesama rakyat.

Kerajaan kelihatan bersikap tidak toleransi dan dibenci oleh banyak puak dan pihak yang merasakan mereka tertindas ataupun hak mereka diketepikan dalam negara sendiri. Kebencian merayap dan keinginan rakyat untuk keadaan itu dihapuskan membuak-buak. Akhirnya rusuhan dan pergaduhan kaum dan puak mula tercetus.

Jika kita lihat dalam sejarah, kejatuhan empayar dan dinasti ialah bermula apabila mereka bersikap tidak toleransi sehingga dalam negara berlaku banyak konfliks antara rakyat. Kerajaan bersifat kepuakan dan gagal menaungi inspirasi rakyat yang pelbagai. Politik pecah perintah mungkin menguntungkan golongan politik tertentu untuk sementara waktu, tetapi akhirnya akan menjadikan negara porak peranda.

Semoga ustaz Kazim Elias tidak sekadar berperanan baca doa dalam Umno

- Shahbudin Husin


Umno semalam mengumumkan pelantikan sembilan ahli MT untuk melengkapkan barisan kepimpinan tertingginya, sesuai usainya pemilihan parti pada 12 Oktober lalu dan dalam menghadapj Perhimpunan Agung Umno minggu depan. Pelantikan yang dibuat dan disahkan oleh Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak itu bagaimanapun hanya diumumkan oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Mereka yang dilantik ialah Nazri Aziz, Hamzah Zainuddin, Sharkar Shamsuddin, Irmohizam Ibrahim, Johari Abdul Ghani, Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Dr Asraf Wajdi Dusuki, Prof Ibrahim Abu Shah dan seorang pendakwah bebas, Ustaz Kazim Elias.

Sudah tentu yang paling mengejutkan ialah pelantikan Ustaz Kazim Elias manakala yang lain tidaklah begitu memeranjatkan seperti Dr Asraf dan Prof Ibrahim Abu Shah. Dr Asraf, walaupun menjadi Pengerusi Yadim tetapi beliau memang orang Umno. Ayahnya, Dusuki Ahmad ialah bekas Ahli Parlimen di Kelantan dan pernah menjadi Setiausaha Politik Dr Mahathir dan Dr Asraf juga pernah menjadi calon pilihanraya mewakili BN.

Percubaan Jadikan Shuhaizan Boneka

http://3.bp.blogspot.com/-cWPvR6dkfoo/UlrsNF5d1rI/AAAAAAAAiwE/ww9MzDAvXgg/s400/a16.jpegSesungguhnya apa yang berlaku dalam Mesyuarat Exco Pemuda yang lepas adalah sangat jijik dan busuk sekali.

Kesahnya telah menjadi buah mulut ramai. Tak perlu nak dapat kan maklumat sahih dari mereka yang hadir. Cukup dgn makluamt dari aktivis2 Pemuda peringkat Kawasan.

Konon puak2 yang ke sana ke mari menjaja wala' namun dalam mesyuarat semalam merekalah yang paling tidak wala'.

Setiap pencalonan Ketua Pemuda ditolak mentah2 oleh mereka. Misalnya Ketua Pemuda mencalonkan Raja Ahmad Iskandar sebagai calon Ketua Penerangan Pemuda juga ditolak mentah2 dan dinaikkan Din Ayam.

Kita semua maklum Din Ayam bila buka mulut lebih banyak yang buruk dari yang baik yang keluar. Tapi yang mereka pentingkan adalah menaikkan orang2 mereka semata-mata.

Yang hairannya, Timbalan dan Naib Ketua Pemuda sepatutnya memberi sokongan kepada Ketua Pemuda kerana mereka di dalam Dewan Harian tetapi langsung sepatah haram tidak buka mulut.

Ketua Pemuda mahu mencalonkan Abang Ahmad Kardee sebagai SU Pemuda. Dia adalah exco yang menang serta terbukti kebenarannya.

Khalid nafi bayar Anwar RM15 juta, ini semua fitnah..


Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Jumaat menafikan dakwaan kerajaan negeri membayar tuntutan elaun dan sebagainya berjumlah RM15 juta kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Penasihat Ekonomi negeri.

“Perkara itu tidak betul,” katanya ringkas ketika ditemui pemberita selepas persidangan Dewan Undangan Negeri di sini.

Dalam pada itu, Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Arfaa’ Eza Abdul Aziz ketika dihubungi Bernama, turut menegaskan dakwaan tersebut palsu dan Abdul Khalid tidak pernah membuat sebarang kenyataan dan ulasan mengenai tuntutan berkenaan.

“Pejabat Menteri Besar sendiri tidak pernah keluarkan kenyataan mengenai tuntutan Anwar dan saya berasa hairan bagaimana isu itu boleh timbul malah mendakwa pula ia disiarkan di laman web rasmi kerajaan negeri sedangkan itu tidak benar.

Ust Sharil Long menempelak Ahli Majlis tertinggi UMNO terbaru Ust Kazim yang mempelekehkan Hudud


Faekah jangan biadab, Azmin jangan main wayang, TS Khalid dengarlah nasihat Bos & Rakyat..

FAEKAH JANGAN BIADAB DENGAN ORANG POLITIK, AZMIN JANGAN MAIN WAYANG KULIT DAN TS KHALID PERLU DENGAR NASIHAT BOS

FAEKAH Husin, Setiausaha Politik MB Selangor tidak perlu bersikap kurang ajar bila menggelar YB Azmin, Timbalan Presiden PKR sebagai sarkas di dalam twitter beliau. Walaupun beliau mahu menunjukkan setia tidak berbelah bahagi kepada TS Khalid, tetapi beliau harus membela bosnya dengan hujah bukan menghina.

Di dalam isu kenaikan gaji mendadak dan terlalu tinggi yang diluluskan oleh Dun Selangor, bukan sedikit yang tidak bersetuju malah aku jamin jika diadakan pungutan suara pasti ramai yang tidak bersetuju. Kita bukan tidak bersetuju kesemua Adun dan Speaker itu dinaikkan gaji tetapi biarlah munasabah dengan situasi semasa rakyat kini. Jika Azmin menentang kenaikan gaji tersebut dan mohon ditangguhkan, kita mahu persoal Azmin mengapa beliau tidak menentang sewaktu Rang Undang-Undang tersebut dibaca dan dibahaskan di dalam Dun? Aku bersetuju dengan saranan Azmin tetapi tidak bersetuju dengan sikap beliau yang menunggu DS Anwar berbunyi dahulu baru beliau mahu berbunyi.

ALOR SETAR - Pengguna motosikal sengsara dengan bayaran paking RM1.

Pengguna motosikal sengsara 
 Tempat parkir motosikal berkunci disediakan di hadapan bangunan sebuah bank dengan bayaran RM1.

ALOR SETAR - Kadar parkir yang dikenakan kepada pengguna motosikal di sekitar bandar raya Alor Setar dilihat menjadi rungutan dan bebanan berikutan penguatkuasaan pihak berkuasa tempatan (PBT) sejak Mei lalu.

Parkir berkunci yang disediakan PBT kini diperluas khususnya di kawasan-kawasan awam yang menjadi tumpuan orang ramai seperti stesen bas, bank dan pasar raya termasuk Pekan Rabu.

Kadar bayaran RM1 untuk sekali parkir dilihat tidak munasabah berikut pengguna motosikal meletakkan kenderaan mereka itu secara tidak berkala, contohnya untuk urusan mengeluarkan wang di bank hanya memerlukan masa yang singkat.

Langkah pihak berwajib mewujudkan tempat parkir berkunci itu satu langkah baik bagi menangani kes-kes kecurian motosikal yang semakin berleluasa.

Kita tak miskin, tapi kekayaan itu disalah tadbir.. 'buang' BN, hilanglah masalah itu...

Kewangan bukan masalah Malaysia tetapi...

rafizi ramli  
Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli

PETALING JAYA - PKR mendakwa negara tidak mengalami masalah kewangan sebaliknya urus tadbir negara.

Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli berkata, negara mempunyai kekayaan tetapi disalah tadbir oleh pemerintah kerajaan BN.

Beliau mendakwa, untuk menyelesaikan spekulasi negara mengalami masalah kewangan, rakyat perlu "buang" BN yang memerintah sekarang.

"Kita tak ada masalah kewangan, kita hanya ada masalah pemerintahan.

"Kita tak miskin, tapi kekayaan itu disalah tadbir, jangan sampai generasi muda kata negara kita ada masalah kewangan.

"Jika 'buang' BN, hilanglah masalah itu (kewangan)," katanya pada Forum Masa Depan Masa Kita, di sini, hari ini.

Gaji baru YB Selangor mampu cegah rasuah


Mohd Fauzi Mohd Jani  
Mohd Fauzi Mohd Jani

SHAH ALAM – Kenaikan gaji pemimpin Selangor yang berkuat kuasa pada 1 Januari 2014 dilihat mampu mencegah gejala rasuah di negeri itu.

Pengarah Pusat Pembangunan Keusahawanan & Enterprise Kecil dan Sederhana (EKS), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Mohd Fauzi Mohd Jani berkata, pendapatan yang mencukupi tidak akan mendorong seseorang pemimpin untuk terlibat dengan aktiviti tidak bermoral itu.

“Sudah pasti peningkatan gaji ini sedikit sebanyak mampu mencegah dan mengelakkan penyelewengan dan rasuah terus berleluasa.

“Malah dengan kenaikan ini juga, pemimpin dapat melakukan tugas dan tanggungjawab mereka dengan lebih ikhlas dan baik,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, sama ada kenaikan tersebut wajar atau tidak ia bukan soalan utama memandangkan usul tersebut telah pun dipersetujui sebulat suara oleh semua Adun.

[Video] Tahniah Ust Kazim, Akhirnya umno jua yang kami sertainya...Tok Guru Nik Aziz terjemah hal mudah dan indah dalam Islam

Oleh KASSIM MUHAMMAD

Ada yang bertanya, apakah cabaran masa depan PAS? Walaupun senarai cabaran tersebut mungkin panjang, berikut adalah persoalan yang perlu difikirkan bersama:

Satu cabaran besar kepada PAS ialah kesungguhan, kemampuan dan kreatitivi untuk menterjemahkan sisi-sisi keindahan Islam ke dalam amalan-amalan yang mudah dilihat, yang dapat dirasakan oleh seluruh rakyat Malaysia.

Sebenarnya ini jugalah cabaran paling getir kepada sekalian orang Islam. Kita memerlukan contoh-contoh nyata kehebatan Islam yang diterjemahkan dalam kehidupan seharian.

Sesungguhnya fasa cakap-cakap dan segala syarah tentang segala yang muluk-muluk dan indah-indah Islam itu bukan saja tidak begitu berkesan tapi kerap kali pula mencederakan imej agama apatah lagi sekiranya tingkah laku para pemimpin PAS itu sendiri dilihat bercanggah tuntutan Islam.

Istilah Muzakarah disalah erti


Mujahid Yusof Rawa  
Mujahid Yusof Rawa

PETALING JAYA - Muzakarah antara Pas dan Umno bukan melambangkan kedua parti itu akan bergabung, kata AJK Pas Pusat, Dr Mujahid Rawa.

Menurutnya, istilah itu membawa maksud perbincangan seperti yang sering digunakan masyarakat serta parti politik lain.

Beliau juga menambah, mengapa perlu mempunyai perkataan "khusus" untuk digunakan di antara Pas dan Umno menyebabkan timbul persepsi ke arah pergabungan parti.

Selamat masuk UMNO wahai Ust Kazim

Ustaz Kazim Elias antara MT Umno yang dilantik


PUTRAJAYA - Pendakwah terkenal, Ustaz Mohammad Kazim Elias adalah antara sembilan Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno yang dilantik, demikian diumumkan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini.

Lapan lagi yang dilantik dalam MT ialah Menteri Pelancongan, Datuk Seri Mohamad Nazri Abdul Aziz, Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainudin, Exco Kerajaan Negeri Pahang Datuk Mohd Sharkar Shamsudin, Ketua Umno Bahagian Lembah Pantai Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Anggota Parlimen Titiwangsa Datuk Johari Abdul Ghani, bekas Naib Canselor UiTM Prof Tan Sri Dr Ibrahim Abu Shah, Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah (YADIM) Dr Asyraf Wajdi Dusuki dan anggota Parlimen Kuala Selangor Datuk Irmohanizam Ibrahim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...