TERKINI :

Tuesday, October 15, 2013

Salam Aidil Adha dari KedahLanie...

 

WE ARE BACK..
http://d2o0t5hpnwv4c1.cloudfront.net/2167_Templates/templates-best-practices.jpg

Apabila anak-anak kita di sekolah dijadikan "Bahan Uji kaji"

PBS: Sekolah bukan bahan uji kaji
Abu Bakar Chik

Lajnah Pendidikan PAS sentiasa memberi perhatian kepada dasar-dasar awam berkaitan pendidikan di negara ini.

Mutakhir ini, berita mengenai Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah (PBSMR) sebagai ganti kepada Penilaian Menengah Rendah (PMR) telah menarik perhatian kami.

PBSMR diputuskan pelaksanaannya menggantikan PMR di bawah satu dasar yang dikenali dengan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).

PBS telah mendapat banyak kritikan daripada guru kerana sistemnya yang sukar untuk dilaksanakan dengan lancar disebabkan oleh kekurangan prasarana serta isu-isu lain yang berkaitan seperti nisbah guru dan pelajar.

Persoalannya, bagaimana satu perubahan yang besar melibatkan masa depan pelajar boleh dilakukan mungkin dengan keadaan tergesa-gesa tanpa persediaan yang mencukupi?

Dilaporkan di muka hadapan Berita Harian pada 1 Oktober lalu bahawa peperiksaan PBSMR hanya membabitkan empat subjek teras sahaja iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik. Format baru dijangka akan dimuktamadkan November ini.

HIDUP MELAYU - Bumi di Pijak Milik Orang.. Dulu sewa RM750 kini meningkat RM2200 sebulan...!!!



Pasar seni dah juai pada pelabur singapore ???...lima tahun lepas sewanya RM750 kini meningkat RM2200 sebulan.....itu baru lot anak seluang...

walau pun isu ini sudah lama, aku sekadar nak refresh semula ingatan semua sempena bergaung nya laungan HIDUP MELAYU HIDUP MELAYU di PWTC dalam minggu ini.

siapa hidup, melayu mana ?




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...