TERKINI :

Wednesday, October 9, 2013

Umno jaga Umnoputera, bukan bumiputera

Kamaruzaman Mohamad,

Dewan Pemuda PAS WP berasa lucu dengan kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang diadakan pada Sidang Kemuncak CEO APEC 2013 baru-baru ini.

Semasa Sidang Kemuncak CEO APEC 2013, Datuk Seri Najib berkata bahawa kerajaan membantu bumiputera dalam konteks mewujudkan masyarakat yang adil dan saksama.

Seandainya bumiputera yang merupakan golongan majoriti ini diabaikan, ianya boleh menjejaskan kestabilan negara.

Malaysia telah 56 tahun mencapai kemerdekaannya. Selama tempoh itu, UMNO/BN telah menguasai tampuk pemerintahan negara.

Apa yang menyedihkan ialah minda para pemimpin UMNO/BN dalam membantu golongan bumiputera tidak seperti minda negara yang telah merdeka selama 56 tahun.

Golongan bumiputera yang dibantu ialah golongan bumiputera yang menyokong UMNO/BN semata-mata. Golongan bumiputera yang tidak menyokong UMNO/BN, telah dipinggirkan.

Lihat sahaja apa yang berlaku kepada negeri Kelantan yang majoritinya adalah kaum Melayu dan bumiputera.

Sikap 'double standard' terus diamalkan oleh pemimpin rakus UMNO/BN seusai PAS memerintah Kelantan pada tahun 1990. Bahkan sikap itu terus menerus diamalkan sehingga kini.

Adakah Muktamar PAS kali ini akan jadi seperti Pemilihan CEC DAP...!!??

KRISIS PAS KAWASAN PUTRAJAYA DARI SUDUT UNDANG-UNDANG PERLEMBAGAAN DAN KESANNYA TERHADAP PAS

Semalam 8 Oktober 2013 Ustaz Nazir Zakaria, Yang DiPertua Pas Kawasan Putrajaya telah mengadakan sidang akhbar berkaitan beberapa isu melibatkan Pas Kawasan tersebut. Antaranya ialah:

a) Status perehatan beliau sebagai YDP Kawasan;
b) Kesahan Mesyuarat Agung Kawasan

Tulisan ini bukan untuk mempertahankan mana-mana pihak tetapi untuk melihat dari sudut perundangan dan kesannya terhadap Pas secara keseluruhan.

a) Status perehatan Ustaz Nazir Zakaria sebagai YDP.

Ustaz Nazir Zakaria merupakan Yang DiPertua Pas Kawasan Putrajaya yang telah dipilih secara sah melalui Mesyuarat Agung Kawasan pada 2011 untuk penggal 2011 – 2013. Pada 3 April 2013 sepucuk surat telah dikeluarkan kepada Ustaz Nazir yang ditandatangani oleh Sdr Kamaruzaman Mohamad atas kapasiti Pemangku Timbalan Yang DiPertua Pas Kawasan Putrajaya, Sdr Mohamad Hj Hassan, Pemangku Naib Yang DiPertua dan Sdr Kamarul Arif bin Ambak, Penolong Setiausaha. Surat tersebut memaklumkan bahawa keputusan Mesyuarat Khas Jawatankuasa Kerja Pas Kawasan Putrajaya pada 18 Mac 2013 dan 20 Mac 2013 telah memutuskan bahawa Ustaz Nazir direhatkan daripada menjalankan tugas sebagai YDP Kawasan sehingga suatu tempoh yang akan diputuskan kembali oleh Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pas Kawasan. Surat makluman tersebut bagaimana pun tidak menjelaskan alasan keputusan tersebut dibuat.

Menjelang Aidil Adha, politik wang pun turut bermula!

oleh - Shahbudin Husin

October 09, 2013

Sambutan Hari Raya Aidil Adha mungkin disambut secara biasa oleh kebanyakan umat Islam di negara ini, tetapi bagi orang Melayu beragama Islam yang menjadi perwakilan Umno, sambutan pada tahun ini barangkali berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Mereka yang terbabit mungkin menyambutnya dengan sedikit meriah serta poket yang agak berisi.

Tahun ini umat Islam akan merayakan sambutan Aidil Adha pada 15 Oktober manakala pemilihan Umno pula akan berlangsung pada 19 Oktober. Pemilihan bagi jawatan dalam Wanita, Pemuda dan Puteri Umno pula akan diadakan pada Sabtu.

Ini bermakna, Hari Raya Aidil Adha atau Raya Haji tahun ini berada di tengah-tengah di antara pemilihan Umno dengan pemilihan jawatan dalam sayap-sayapnya.

Oleh itu, bagi yang menjadi perwakilan Umno dan mempunyai undi dalam menentukan kepimpinan parti itu, perbezan berbanding tahun-tahun sebelumnya pasti akan dapat dirasakan. Malah tidak mustahil sudah ada yang dapat merasai nikmat perbezaan itu.

Apabila PAS sudah tidak cukup hijau...!

PAS tak cukup hijau, kata MCA


Walaupun hijau menjadi warna rasmi PAS, ia bukanlah sebuah parti untuk aktivis alam sekitar jika dinilai daripada aspek kelemahan pengurusan hutan, kata MCA.

Timbalan ketua publisiti MCA Loh Seng Kok berkata, kedua-dua Kedah dan Kelantan menjadi mangsa pembalakan berterusan, yang menyebabkan menjejaskan alam sekitar.

Pertembungan pro-ulama dan pro-profesional makin parah

Irwan Muhammad Zain 

KUALA LUMPUR: Pertembungan antara kumpulan profesional dan ulama dalam PAS dilihat semakin parah apabila dikatakan ada usaha dari kumpulan pro-ulama untuk menguasai pimpinan PAS kawasan.

Usaha kumpulan pro-ulama ini dilihat ketara di Wilayah Persekutuan apabila ada usaha dari kumpulan ini untuk 'merampas' pimpinan PAS kawasan Putrajaya, Bukit Bintang dan Batu.

Sumber dalaman PAS Wilayah Persekutuan memberitahu Astro AWANI, kumpulan pro-ulama ini telah lama menggerakkan usaha mereka untuk memastikan pimpinan yang pro-profesional di Putrajaya, Bukit Bintang dan Batu.

Namun usaha itu dikatakan hanya berjaya di Putrajaya manakala di kawasan Bukit Bintang dan Batu pula pemimpin pro-profesional berjaya mengekalkan jawatan sekaligus menafikan hasrat kumpulan pro-ulama.

"Mereka (kumpulan pro-ulama) sudah lama buat kerja nak jatuhkan kumpulan pro-profesional ini, mereka memang target kawasan Putrajaya, Bukit Bintang dan Batu sebab ahli tak ramai sangat.

"Puak ini (kumpulan pro-ulama) kalau bab susun gerak kerja nak jatuhkan puak profesional ni lebih profesional daripada puak yang dikatakan profesional.

Sungai Limau: PKR buka Bilik Gerakan 17 Okt

KUALA LUMPUR: PKR akan membuka Bilik Gerakan Utama pada 17 Oktober ini, kata Pengarah Pilihan Raya Kecil (PRK) parti itu bagi Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Limau, Ir Zamri Yusoff.

Keadilan Daily melaporkan, beliau berkata bilik gerakan itu akan dibuka di Pekan Sungai Limau dan pelancarannya dibuat serentak dengan jentera Pilihan Raya Kecil Pakatan Rakyat.

Tambahnya, PKR akan menyusun program bersama PAS dan Pakatan Rakyat Kedah dengan menumpukan kepada beberapa kawasan Unit Peti Undi (UPU).

Tangkap Penjenayah boleh, Tangkap Perasuah Tak Boleh!

oleh Sakmongkol AK47,

Minggu lalu parlimen telah meluluskan pindaan rang undang2 pencegahan jenayah. Parti pembangkang menentang pindaan ini kerana menyalahi perlembagaan Malaysia dan berlawanan dengan prinsip rule of law. Kita khuatir Parlimen akan menjadi suatu star chamber dimana ahli politik menyegerakan pembentangan undang2 untuk menutup kelemahan mereka sendiri. 

Menteri Dalam Negeri dan pihak Polis tidak berupaya mengemukakan bahan buktian, maka oleh yang demikian mereka mahukan satu undang2 yang memintas dan menutup kelemahan mereka. Oleh kerana BN mempunyai suara undi yang banyak, maka pindaan kepada Akta Pencegahan Jenayah diluluskan. Mari kita tengok sama ada kerajaan memilih milih untuk melaksanakan undang2 ini.

Kalau mengikut definisi undang2 baru ini, kerajaan patut menangkap Ibrahim Ali dan pertubuhan Perkasa diharamkan.

Jangan terasa: 'Barua' ada di mana-mana, bukan dalam polis sahaja!

http://wartashubhi.blogspot.com,
 09 Okt 2013

Polis bukan semua baruaSiapa yang tak merah telinga panas hati bila dipanggil "Barua". Perkataan barua adalah perkataan yang berdaftar di dalam kamus dewan. Ertinya perkataan tersebut memang digunakan dalam Bahasa Malaysia bagi menggambarkan maksudnya.

Ada dua maksud perkataan Barua:

Orang perantaraan yg digunakan utk mengerjakan sesuatu pekerjaan jahat
Kata makian.

Sebenarnya definisi kedua itu boleh dijangka. Apa saja perkataan yang membawa maksud tak bagus boleh dijadikan kata makian samada benar orang itu seperti yang digambarkan oleh perkataan atau tidak. Ia tetap menimbulkan kemarahan, dan itupun tujuan orang maki orang lain. Untuk timbulkan kemarahan.

Wahai menteri, Jangan Bohong.. Belanja K-Pop dari kantung kerajaan..!!

Amrin: Belanja K-Pop dari kantung kerajaan

Di tengah-tengah kontroversi perbelanjaan RM1.6 juta oleh Kementerian Belia dan Sukan untuk konsert K-Pop tahun lepas, Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang tampil menjelaskan perbelanjaan itu sememangnya ditanggung oleh kerajaan.

Tegasnya sewaktu kerja-kerja audit dibuat, Jabatan Audit Negara mendapati sejumlah wang dibelanjakan bagi membiayai beberapa aktiviti berkaitan sambutan Hari Belia Negara 2012 yang dianggap tidak berhemat, termasuklah konsert K-Pop tersebut.

"Perbelanjaan ini dibuat menerusi peruntukan kerajaan yang disalurkan menerusi Majlis Belia Malaysia (MBM) dan ia tidak pernah dipertikaikan mana-mana pegawai kementerian atau MBM sewaktu perbincangan dengan mereka ketika audit dijalankan.

Duhai UMNO.. Kalau nak berkempen kena adalah sedikit 'decorum'

oleh Aspan Alias

UMNO sebagaimana yang saya sebut akhir-akhir ini sudah hilang moral dan sifatnya sebagai parti yang memerintah negara berbilang kaum, seperti negara kita ini. UMNO sudah hilang ‘magnanimity’ sebagai parti pemerintah negara kerana kecenderungan pemimpin-pemimpinnya hanya mahu memimpin orang Melayu dan membawa orang Melayu memusuhi bangsa lain. Ini lebih terlihat dalam siri kempen pemilihan UMNO dan ia dilakukan, bukannya oleh Ketua-Ketua Cawangan, tetapi oleh Naib Presiden dan calon Naib Presiden. Apa yang berlaku di Melaka beberapa hari lalu adalah contoh jelas keadaan ini.

Pemilihan UMNO kali ini merupakan pemilihan yang paling buruk nilai pemimpin yang bertanding untuk memegang jawatan tinggi parti itu. Di mana-mana orang ramai bercakap betapa teruknya kempen yang di tunjukkan oleh Ahmad Zahid Hamidi dan Ali Rustam, bekas Ketua Menteri Melaka, beberapa hari yang lepas. “It’s atrocious” kata ramai rakan-rakan apabila berjumpa dengan rakan-rakan dalam UMNO yang ramai diantaranya hadir dalam siri kempen mereka.

Zahid dan Ali menggunakan isu rasis yang menebal untuk menaikkan semangat Melayu kononnya dan membuatkan mereka berdiri dibelakang mereka dalam siri kempen pemilihan parti kali ini. Gaya ini merupakan manifestasi pemimpin yang kurang kepimpinan. Nampaknya Zahid dan Ali hanya mahu memimpin orang Melayu dan tidak mahu memimpin bangsa-bangsa lain di negara ini.

Banglo 7.2 Juta: Terima Kasih Nora Danish


Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mengucapkan jutaan terima kasih kepada Nora Danish di atas pengakuan wujudnya sebuah banglo yang dibeli oleh Nadem Nazri.

SAMM sebelum ini pernah mendedah dan mempersoal kelayakkan seorang anak menteri untuk memiliki sebuah banglo bernilai RM7.2 juta. Pengakuan Nora Danish sekaligus menguatkan lagi dakwaan persoalan tersebut.

Walaupun Nora mengaku bahawa rumah mewah yang dibeli itu bukan untuk dirinya, namun sekurang-kurangnya kewujudan banglo tersebut sudah cukup menggugurkan keraguan munahsabah pendedahan SAMM minggu lalu.

Akhirnya Atas Desakan Rakyat, Najib Sedar TPPA Bahaya

Najib Razak akhirnya disedarkan oleh desakan rakyat bahawa Perjanjian TPPA itu 'menceroboh' hak kedaulatan dalam merangka formula peraturan dan dasar, atau dengan bahasa lebih tepat - Menggadai kedaulatan tanahair.

Syukurlah, walaupun media arus perdana tidak menjalankan peranan yang wajar dalam memberi penerangan khusus tentang bahaya TPPA, namun gerak usaha dari pelbagai pihak telah berjaya membawa rakyat memberikan tekanan supaya Perjanjian TPPA tidak dilaksanakan.

SAMM melalui gerak kerja bersama Badan Bertindak Bantah TPPA (BANTAH) ketika ini telah menjelajah ke 12 daripada 13 lokasi di seluruh negara sebagai tanggungjawab memberi kesedaran umum mengenai Perjanjian TPPA. Ia secara tidak langsung memberi kesan tersendiri apabila semakin ramai rakyat yang faham komplikasi yang bakal dihadapi negara ini sekiranya Perjanjian TPPA dimetrai.

PRK : Tidak kisah dilabel ‘calon recycle’, Serah kepada PAS Pusat menentukannya - Musoddak

PRK: Musoddak Ahmad tak harap dicalon semula

Musoddak Ahmad  
Musoddak Ahmad

ALOR SETAR - Calon yang disebut-sebut antara tersenarai sebagai calon PRK Dun Sungai Limau sebelum dimuktamadkan Pas Pusat, Musoddak Ahmad tidak menaruh harapan tinggi dicalon semula selepas dua kali bertanding dan tewas.

Musoddak yang juga Setiausaha Pas Kedah sebelum ini bertanding di Dun Guar Chempedak pada PRU13, namun tewas kepada Datuk Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail. Sebelum itu, Musoddak bertanding di kerusi Dun Bayu (2004) yang kini disandang Datuk Azmi Che Hussein.

Tidak kisah dilabel ‘calon recycle’, Musoddak sebaliknya menyerahkan sepenuhnya kepada kebijaksanaan Pas Pusat, sama ada mahu terus memberi mandat untuk mewakili parti.

“Saya tidak kisah, saya serah pada Pas Pusat untuk putuskan. Kita tunggu sahaja pengumuman rasmi pada 23 Oktober ini,” katanya, ringkas.

Apabila HUSAM bertembung dengan KERAJAAN NEGERI dalam Sidang DUN..!!!

Mohammad Agus Yusoff

http://mk-cdn.mkini.net/335/bf29279fe8d4339c4ea65fb766bc6bda.gif
Pembentangan bajet negeri Kelantan bagi tahun 2014 petang tadi menarik sekali. Dato Husam Musa, Adun Salor yang sebelum ini adalah Exco Kelantan bangun berucap memohon penjelasan kerajaan negeri mengenai pemberian kawasan balak seluas 3500 ekar di hutan simpan Chabang Tongkat Hulu Sat Machang.

Menariknya, apabila beliau menimbulkan cerita ini pelbagai persoalan muncul. Antaranya mengapa beliau bangun untuk melawan kerajaan dari partinya sendiri? Mengapa tidak beliau atasi kelemahan kerajaan negeri semasa beliau berkuasa dahulu? Mengapa hanya sekarang beliau memberikan pelbagai cadangan untuk membangunkan negeri? Adakah ini sabotaj beliau kepada kerajaan negeri selepas tidak lagi dilantik menjadi Exco dalam pentadbiran kerajaan negeri yang baru?

Saya tidak hendak mempertahankan sesiapa dalam hal ini. Saya tidak boleh kata apa yang Adun Salor timbulkan itu benar atau salah. Tapi yang saya yakin ialah Adun Salor membuat 'kerja rumahnya' sebelum berucap di DUN tadi. Maka sekarang ini bagi melihat kekuatan hujah masing-masing, saya menunggu jawapan MB dalam penggulungan nanti.

Jika pergi melawat kubur Chin Peng dah jadi komunis bagaimana yang pergi melawat kubur Firaun...!!??!?!?

Syed Araniri: Saya tidak sokong komunis

SYED ARANIRI  
SYED ARANIRI
ALOR SETAR - “Saya tidak sokong perjuangan komunis,” kata Naib Pengerusi 1 Interim DAP Kedah, Syed Araniri Syed Ahmad.

Beliau berkata demikian bagi menangkis tohmahan beberapa laman blog termasuk laman sosial Facebook yang mengkritik tindakkannya bersama beberapa pimpinan Pas melawat mendiang Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya, Chin Peng di Wat That Thong, Sukhumvit, Bangkok pada 22 September lalu.

Menurutnya, lawatannya ke Bangkok bertujuan untuk membuat persiapan bagi sambutan Aidiladha pada 15 Oktober ini.

Bagaimanapun, pada masa sama, beliau mengambil kesempatan untuk melihat sendiri bagaimana upacara pengebumian mendiang Chin Peng dilakukan, sama ada mengikut upacara komunis atau sebagainya.

Sg Limau : Adakah ini calon yang dikatakan akan mewakili PAS..??
ALOR SETAR – Pemilihan calon yang tepat untuk mewakili Pas pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sungai Limau, 4 November ini dilihat menjadi semakin rumit apabila seorang lagi calon yang merupakan pemimpin Pas Kawasan Jerai juga disebut-sebut mungkin tersenarai dalam pencalonan tersebut.

Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Syariah Islamiah dari Universiti Al-Azhar, Mesir, Azam Samad, 37, disebut-sebut antara calon yang mungkin akan mewakili Pas pada PRK Dun Sungai Limau nanti.

Beliau yang juga Pengarah Jabatan Pasti Kedah adalah merupakan anak didik politik kepada bekas Menteri Besar Kedah, Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak pada suatu ketika dulu.
Azam mungkin menjadi calon pilihan kerana beliau cukup dikenali semasa era Allahyarham Azizan di Majlis Tindakan Dun (MTD) Sala suatu ketika dulu yang kini dikenali sebagai Dun Sungai Limau.

KOMPLEK PERNIAGAAN C-MART JITRA ROBOH.... [VIDEO]

JITRA DILANDA GEMPA BUMI? KOMPLEK PERNIAGAAN ROBOH....ADA VIDEORelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...