TERKINI :

Monday, September 23, 2013

Awat menteri tak jawab adakah filem Tanda Putera kisah benar..??

Menteri tak jawab adakah Tanda Putera kisah benar

KUALA LUMPUR: Kementerian Komunikasi dan Multimedia melalui Program Penerbitan Filem Kenegaraan Dan Warisan di bawah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) memperuntukkan sebanyak RM2 juta untuk pembikinan Filem Tanda Putera.

Jumlah tersebut diberikan dalam bentuk peruntukan tunai manakala RM700,000 lagi diperuntukkan dalam bentuk penggunaan produksi.

Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) pula memperuntukkan sebanyak RM2 juta melalui geran pembangunan kandungan (BCi2) untuk pembikinan filem yang ditayangkan bermula 29 Ogos lalu itu.

Dalam jawapan bertulis kepada soalan Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng di Dewan Rakyat hari ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata hasil kutipan tayangan filem tersebut akan disalurkan semula ke dalam dana program bagi membangun dan memberi peluang kepada lebih banyak filem kenegaraan seperti Tanda Putera dihasilkan.

Bagaimanapun, selepas seminggu ditayangkan, filem penuh kontroversi itu gagal mencapai sasaran pecah panggung menyebabkan ia terpaksa dipindahkan ke pawagam lebih kecil.

Seminggu tayangan, Tanda Putera hanya berjaya mengutip RM500,000 daripada penjualan tiket di 70 pawagam seluruh negara dari hari bermula tayangan.

16 fakta beza dua Menteri Besar Kedah

Sudah lebih 100 hari usia pentadbiran BN Kedah dan Dato' Mukhriz Mahathir menjawat Menteri Besar Kedah namun, rakyat negeri sudah bercerita kelainan corak pentadbirannya berbanding Kerajaan Pakatan Rakyat. Sama ada mengorak langkah melawan arus atau melakukan pembaharuan, hanya rakyat bijak menilai.

Kontroversi dan sensasi, mula tercetus sejak Mukhriz mengangkat sumpah 6 Mei lalu, mencacatkan BN Kedah dengan perilaku dan tindakan melulu serta terburu-buru dalam membuat sesuatu. Bermula dari hal peribadi sehinggalah kepada pentadbiran kerajaan negeri, pendedahan mula membuka mata semua.

Berikut antara 16 fakta, membezakan dua Menteri Besar Kedah antara kerajaan BN dan kerajaan Pakatan Rakyat. Pendedahan ini, merupakan antara senarai panjang yang hangat diperkatakan sehingga hari ini:

1. 14 hari dilantik menjadi Menteri Besar Kedah, Mukhriz bersama isteri dan anak bercuti ke London yang mana tiket penerbangan dibayar oleh Pejabat Menteri Besar Kedah berbanding Tan Sri Ustaz Azizan Razak, hanya ke luar negara setelah tiga tahun memerintah dan ianya atas urusan rasmi.

Selepas PENANG buat GILA, kini SELANGOR pula penaik duit RM3000 kepada anak masuk Universiti

Kelayakan Hadiah Anak Masuk Universiti Naik Kepada RM3,000

mb uni  insentifSUBANG JAYA 23 SEPT : Sempena Belanjawan Selangor 2014, Kerajaan Negeri akan menaikkan had kelayakan Hadiah Anak Masuk Universiti daripada pendapatan seisi rumah RM1,500 sebulan kepada RM3,000 sebulan.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kedudukan kewangan negeri yang kukuh membolehkan pemerkasaan program-program pro-rakyat seperti ini.

“Kita mampu meningkatkan insentif ini berikutan rezab negeri yang semakin bertambah sehingga mencecah hampir RM3 bilion,” katanya dalam majlis perasmian Majlis Dialog Belanjawan 2014 di Hotel Grand Dorsett Subang Jaya.

Skim ini merupakan salah-satu daripada program pro-rakyat dibawah agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Jika harga gula dinaikkan, maka turunkan harga kondom

OLEH – Edwin Michael

September 23, 2013

Dikala majoriti rakyat marhaen sedang sedaya upaya untuk selesakan diri dan kehidupan seharian mereka akibat kenaikan minyak dan harga barangan, tampil pula satu lagi cadangan "bernas" daripada seorang lagi menteri kabinet pimpinan Datuk Seri Najib Razak iaitu untuk mengurangkan subsidi harga gula secara berperingkat sebagai langkah menggalakkan rakyat mengurangkan penggunaan gula dalam makanan dan minuman sekali gus mengurangkan penghidap diabetes yang berjumlah 2.6 juta orang.

Saya pasti kelompok yang berpendapatan tinggi tidak akan ambil kisah akan hal ini, kelompok yang berpendapatan sederhana dan rendah pula sudah mula risau memikirkan kesan domino andaikata pengurangan subsidi harga gula ini dilaksanakan kelak.

Alasan yang diberikan untuk mengurangkan subsidi harga gula ini yang sebenarnya menarik perhatian rakyat. Andaikata kerajaan mengurangkan subsidi harga gula lalu harga barang kawalan tersebut dinaikkan maka hipotesisnya ialah jumlah pesakit diabetis akan menurun. Namun, kurang pasti berapa peratus penurunan yang disasarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan diterajui oleh Datuk Seri S. Subramaniam ini.

7 agenda untuk calon di muktamar PAS

Gabungan Aktivis Kelantan

Sembilan kumpulan aktivis di Kelantan meluahkan perasaan terkilan dengan perkembangan muktamar PAS yang akan diadakan hujung tahun ini.

Ini kerana perjalanan ke arah muktamar tidak diisikan dengan dasar dan isu kepentingan rakyat. Sebaliknya PAS menghidangkan pertembungan kasta dan label-melabel di antara satu sama lain.

Sesuai dengan slogan PAS untuk Semua, Gabungan Aktivis Kelantan mendesak tiga perkara. Pertama, perkembangan muktamar dijadikan medan perbahasan oleh PAS terhadap tujuh agenda :

i. Royalti petroleum negeri-negeri pengeluar minyak.

ii. Dasar tenaga negara (petrol, diesel dan elektrik)

iii. Dasar buruh negara (gaji, kebajikan dan pekerja asing)

iv. TPPA dan ekonomi Islam

v. Dasar pendidikan negara (modal insan, aliran pondok, silibus sejarah, pendidikan percuma dan IPT)

vi. Dasar keperluan asas negara (monopoli, rizab makanan dan rizab bahan api)

vii. Dasar utamakan fokus parti terhadap rakyat sendiri berbanding rakyat luar

Suruh semua negeri PR dulu baru desak BN ikut...

Nak pesan kepada MP tersebut... Sila suruh negeri PR buat dulu baru selepas tu kita suruh BN ikut...

Kehadiran Obama malapetaka buat M'sia


Mohd Azmi Abdul Hamid 9:59AM Sep 23 2013

ULASAN Kedatangan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama pada 11 Oktober 2013 di Malaysia tidak dialu-alukan malah dibantah dan dikecam.

Kami menyatakan pendirian kami bahawa imej AS sangat negatif di sisi rakyat Malaysia. Kehadiran Presiden AS, kami anggap suatu malapetaka buat Malaysia.

AS dilihat sebagai kuasa imperialis Barat yang mempunyai cita-cita untuk mendominasi seluruh dunia melalui pelbagai strategi.

Dari strategi menguasai Majlis Keselamatan PBB, Majlis Hak Asasi Manusia PBB, IMF, Bank Dunia, WTO, G8, APEC sehingga strategi memanipulasi media global, perjanjian ketenteraan, strategi menjatuhkan atau menaikkan seseorang pemimpin atau kerajaan.

PAS sedia berdialoq, bukan nak ajak buat kerajaan perpaduan....

Mahfuz: Pas sedia berdialog dengan Umno isu rasuah 

Mahfuz: Pas sedia berdialog dengan Umno isu rasuah
KUALA LUMPUR: Pas bersedia pada bila-bila masa untuk berdialog dengan Umno atas isu-isu melibatkan kepentingan negara terutama berkaitan isu rasuah, kata Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar.

Mahfuz berkata, isu rasuah perlu diberi perhatian oleh pemimpin kedua-dua parti kerana ia melibatkan kepentingan negara dan rakyat.

Katanya, bukan hanya Pas, malah Pakatan Rakyat juga bersedia untuk berdialog dengan Umno dan Barisan Nasional (BN) jika melibatkan isu rasuah.

"Dalam soal nak berdialog dengan Umno ini saya nak tegaskan bahawa kami (Pas) sentiasa terbuka dan bersedia pada bila-bila masa jika ia melibatkan isu yang menyentuh kepentingan negara terutamanya isu rasuah.

"Kalau kita lihat, isu rasuah ini agak kritikal dan perlu diberi perhatian kalau benar Umno dan BN ikhlas mahu berdialog dengan Pas atau Pakatan Rakyat.

Geng VIP suruh rakyat beri laluan jika mereka jika mereka lalu...

Hasan Malek: Beri laluan kepada kerabat DiRaja dan VIP

Hasan Malek: Beri laluan kepada kerabat DiRaja dan VIP
GEORGE TOWN: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hasan Malek menggesa pengguna jalan raya untuk memberi laluan kepada pengawal bermotosikal yang mengiringi keluarga DiRaja atau golongan VIP, kerana ia adalah sebahagian daripada budaya Malaysia, lapor portal The Sun Daily hari ini.

Hasan berkata ini kerana mereka yang diiringi mempunyai tugas rasmi untuk dilaksanakan dan perlu tiba ke destinasi dalam masa yang ditetapkan.

"Saya telah menerima aduan bahawa apabila Raja-Raja kita menggunakan jalan raya, pengguna tidak memberi laluan.

Rakyat Malaysia banyak berhutang untuk beli Kediaman & Kenderaan

Hutang isi rumah rakyat Malaysia membimbangkan

SHAH ALAM: Jumlah hutang isi rumah sebanyak 75.6 peratus daripada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) nominal pada akhir Julai 2012 merupakan fakta yang membimbangkan.

Menurut Setiausaha Penasihat Syariah, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) Mohd Nazri Bin Chik, sehingga Mac 2013, angka tersebut meningkat kepada 82.9 peratus dan merupakan yang tertinggi di rantau ini.

Beliau berkata, pinjaman terkumpul bagi pembelian harta kediaman dan kenderaan iaitu 64 peratus adalah bahagian terbesar pinjaman isi rumah.

"Peratusan ini menunjukkan kesan pembiayaan peribadi dalam menggiatkan industri perumahan dan automobil negara dengan membolehkan individu membeli rumah dan kenderaan," kata beliau sewaktu membentangkan kertas kerja bertajuk "Pembiayaan Peribadi Oleh Perbankan dan Kesannya KEpada Kuasa Beli Pengguna" di Seminar Kebangsaan Maqasid Syariah 2013 anjuran Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM) dekat sini, semalam.

Hadi - Jangan terikut mainan musuh pisah ulama dengan profesional

IPOH: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, golongan profesional sangat berperanan dalam PAS sejak awal penubuhannya lagi.

Malah katanya, pimpinan dari kalangan itulah yang telah memainkan peranan penting dalam mendaftarkan PAS menjadi sebuah parti politik yang pada asalnya adalah Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Menurutnya, sejak ditubuhkan tahun 1951, ia telah melibatkan profesional bahkan Yang Dipertua PAS paling awal antaranya Dr Abbas adalah dari kalangan profesional.

"Dr Abbas ini adalah antara generasi awal barang kali dulu dari Dr Mahathir lagi kelulusan Universiti Singapura, dialah yang bertanggungjawab mendaftarkan PAS sebagai parti politik yang asalnya adalah NGO.

Khalid: Selangor bukti PR mampu perintah bersama


Khalid Samad  
Khalid Samad

SHAH ALAM – Selangor boleh dijadikan bukti yang menunjukkan PR mampu memerintah bersama, kata Timbalan Pesuruhjaya III Pas Selangor, Khalid Abdul Samad.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Shah Alam itu mengakui Pas dan PR berdepan cabaran besar bagi membuktikan secara praktikal kepada rakyat.

“Cabaran untuk Pas dan PR sekarang ini ialah untuk membuktikan bahawa kita boleh memerintah bersama.

“Untuk menggalas cabaran ini, maka kerajaan negeri Selangor merupakan wadah yang terbaik untuk membuktikan secara praktikal,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Beliau melihat kerjasama Pas dengan PR merupakan strategi berkesan yang mampu membentuk kerajaan di peringkat Pusat.

Pakaian seragam terbaru 'loreng digital' untuk tentera.. Siapa laa yang dapat tender buat baju baru nie ye..??

Seragam loreng digital baru dipakai berperingkat

 Seragam loreng digital baru dipakai berperingkat  
Seragam loreng 'digital' ATM. - Foto Bernama

KUALA LUMPUR - Pakaian seragam terbaru 'loreng digital' bagi menggantikan celoreng lama pada uniform sekarang akan diperkenalkan kepada semua unit tentera secara berperingkat, kata Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.
  
Beliau berkata, pasukan pertama yang akan dibekalkan seragam bersifat digital itu ialah unit-unit kombat tentera darat, diikuti unit-unit sokongan lain.
  
Menurutnya, pertukaran itu akan mengambil masa beberapa tahun kerana stok pakaian lama tentera darat masih banyak.
  
"Mungkin tidak lama lagi, loreng digital ini akan turut dipakai oleh unit-unit yang sesuai dalam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).
   

Menteri BN mula bagi alasan bangang untuk menaikkan HARGA GULA pula...

Menteri cadang naik harga gula elak diabetes

Datuk Dr S Subramaniam  
Datuk Dr S Subramaniam

SEGAMAT - Kerajaan hari ini disaran mengurangkan subsidi harga gula secara berperingkat sebagai langkah menggalakkan rakyat mengurangkan penggunaan bahan itu dalam makanan dan minuman sekaligus mengurangkan penghidap diabetes.
  
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata: "Setakat ini bilangan penghidap diabetes di negara ini telah meningkat kepada 2.6 juta orang atau 15 peratus daripada jumlah penduduk Malaysia.
  
"Ini semua berlaku kerana rakyat kita tidak mengawal penggunaan gula dalam makanan dan minuman," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kempen kesedaran diabetes dan gaya hidup sihat Parlimen Segamat di Dewan Orang Ramai Pekan Buloh Kasap di sini.
   

Dah mula nak bergaduh dah dalam pemilihan UMNO

Dakwa dipukul kerana mahu lawan ketua bahagian

Keratan  
Keratan akhbar Sinar Harian 22 September 2013.

SHAH ALAM - Seorang calon Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno hari ini mendedahkan kisah sebenar berhubung dakwaan beliau dipukul seorang lelaki ketika menghantar borang pencalonan di Pusat Perdagangan Dunia Putra (PWTC), semalam.

Mohd Ariff Abdul Aziz, 57, yang merupakan calon ke-24 MT itu berkata, kejadian tersebut berlaku pada jam 2 petang ketika beliau berjalan kaki menuju ke PWTC untuk menghantar borang pencalonan Ketua Bahagian Titiwangsa.

Menurutnya, borang pencalonan MT berjaya diserahkan pada sebelah pagi, manakala borang ketua bahagian mahu diserahkan di sebelah petang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...