Mukhriz Mahathir  
Mukhriz Mahathir

ALOR SETAR - Apabila Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar yang baru pada 6 Mei lepas setelah Barisan Nasional (BN) memenangi semula Kedah pada Pilihan Raya Umum ke-13, rakyat menaruh harapan tinggi kepadanya untuk membawa banyak perubahan ke negeri ini.
  
Ini kerana beliau dilihat sebagai pemimpin baharu dalam kalangan pemimpin Umno dan BN di Kedah setelah pentadbiran kerajaan negeri beralih kepada Pas dan pakatan pembangkang pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2008.
  
Pemerhati politik melihat kegagalan pentadbiran parti pembangkang selepas PRU 2008 dan faktor Mukhriz sendiri sebagai faktor penting kemenangan BN pada PRU13 baru-baru ini.
  
Namun begitu, ramai juga yang meragui kemampuannya kerana bagi pihak berkenaan harapan kepada Mukhriz hanyalah bersandar faktor beliau adalah anak Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri keempat yang menerajui negara selama 22 tahun.
  
Kini setelah 100 hari menerajui pentadbiran negeri Kedah, Mukhriz secara perlahan-lahan dilihat cuba 'keluar daripada kepompong' Dr Mahathir yang selama ini membelenggu dirinya dan bergerak dengan cara beliau sendiri.