TERKINI :

Tuesday, July 30, 2013

TEMBAK : Alahai MENTERI ada kami salahkan POLIS..skrg KEMENTERIAN yang bersalah sebenarnya..

Jangan salahkan polis kes tembak tinggi

  • Ahmad Zahid Hamidi  
  • Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Kalau dah kurang kakitangan, kerajaan tambahlah bajet, tambahkan bilangan polis. Benda senang pun tak boleh fahamkah menteri? Takkah sampai bila2 nak bagi alasan sama.
PUTRAJAYA - Polis tidak boleh dipersalahkan dalam peningkatan kejadian pembunuhan menggunakan senjata api yang dilihat seolah-olah berleluasa sejak kebelakangan ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata sebaliknya semua pihak perlu memahami bahawa polis di Malaysia menghadapi kekurangan jumlah anggota dan peralatan berbanding negara maju.

"Sebagai contoh, di New York, Amerika Syarikat, seorang polis berkhidmat untuk 35 penduduk berbanding seorang polis di Malaysia berkhidmat untuk 700 penduduk untuk sesuatu kawasan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menerima kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi Australia ke Malaysia, Miles Kuppa di pejabatnya di sini hari ini, sebagai mengulas kejadian tembak yang sering dilapor sejak kebelakangan ini termasuk melibatkan individu berprofil tinggi.

Pertahankan Melayu atau "pertahankan Baju Melayu"..??

Dalam page's pro BN dia tulis komen "pertahankan melayu"

Pertahankan melayu jadah ikot mana cet cakap?

Bank bumiputra lingkop siapa punya kerja?

Habis aset dan tanah melayu. Cuba Googles berapa baki tanah rezab melayu di negeri dalam negara..nescaya..negari palibg byk tanah rezeb ialsh Kelantan. .paling kikis..Johor. .habis tanah jual kat cina Singapore dah.

Pinjamkan 250 juta duit rakyat kpd krony.NFC tergadai kat Jepun..rembat semaunya..last2 org asing dapat aset. .

Pecat ketua hakim jujur.tun Saleh Abas.lantik krony yg boleh cucuk hidung..akhirnya system kehakiman hancur..melayu yg rugi.

Habis GLC kerajaan di swastakan..contohnya penjana tenaga bebas YTL tu dah kasi kat cina..melayu lah sangat. .

Banyak contoh bukti umno penjahanam melayu...sedarlah.bila harga rumah mahal..hingga cecah 500 k sebuah..korang rasa yg beli rumah tu siapa? 

Akhirnya..melayu merempat..yg berniaga. .taukeh..Banglasia. .

Tu reality sekarang. .tak caya turun tgk sendiri..boleh?
 
Dalam page's pro BN dia tulis komen "pertahankan melayu"

Pertahankan melayu jadah ikot mana cet cakap?

Bank bumiputra lingkop siapa punya kerja?

Habis aset dan tanah melayu. Cuba Googles berapa baki tanah rezab melayu di negeri dalam negara..nescaya..negari palibg byk tanah rezeb ialsh Kelantan. .paling kikis..Johor. .habis tanah jual kat cina Singapore dah.

Pinjamkan 250 juta duit rakyat kpd krony.NFC tergadai kat Jepun..rembat semaunya..last2 org asing dapat aset. .

Pecat ketua hakim jujur.tun Saleh Abas.lantik krony yg boleh cucuk hidung..akhirnya system kehakiman hancur..melayu yg rugi.

Habis GLC kerajaan di swastakan..contohnya penjana tenaga bebas YTL tu dah kasi kat cina..melayu lah sangat. .

[Video] Allah sedang turunkan ilmu satu persatu untuk Umat Islam Malaysia belajar.. kini bab "ORANG ISLAM MEMBELA ANJING"

EKSKLUSIF: Saya Tiada Niat Hina Islam, Orang Melayu Terlebih Sensitif

EKSKLUSIF: Saya Tiada Niat Hina Islam, Orang Melayu Terlebih Sensitif

KUALA LUMPUR – “Saya tiada niat hina Islam”.

Itulah kata-kata yang diungkapkan oleh pembikin video yang kini menjadi viral di laman sosial Facebook, Chetz Yusof, yang merupakan seorang penganut Islam.

Menurut wanita berusia 38 tahun ini, tujuannya memuat naik video itu adalah untuk memberikan pendidikan kepada masyarakat di luar sana mengenai penjagaan anjing seperti mana yang dilakukannya.

“Saya takde niat pun hina Islam sebaliknya video itu adalah pada mulanya saya memang buat suka-suka tapi alang-alang baik saya ‘educate’ orang di luar mengenai penjagaan anjing dan kebersihan,” katanya eksklusif ketika dihubungi Mynewshub sebentar tadi.

Selain itu, Chetz yang merupakan seorang jurutera, turut berasa pelik apabila video yang sudah lama dimuat naik sejak 2010 itu, hanya kini hendak diperkatakan.

“Benda ni dah lama kenapa dia (video) timbul sekarang? Orang Melayu terlebih sensitif,” katanya yang memiliki lapan ekor anjing yang semuanya merupakan anjing jalanan.

Ketua Pemuda PAS menjawab surat terbuka...!!

Fitnah Semakin Marak

1. Terdapat satu artikel di The Malaysian Insider yang entah dari siapa tetapi menggunakan nama Mohamad Abdullah, melemparkan fitnah kepada saya dan Yb Ustaz Nik Mohd Abduh. Penulis mengemukakan surat terbuka kepada Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat al Mursyidul Am PAS, kononnya saya mendapat dana dari Kontraktor Lynas. Penulis pun sebut "dimaklumkan ...." soalnya siapa yang memaklumkan perkara itu kepada beliau?

2. Saya telah mengisytiharkan harta. Saya menyertai pilihanraya baru - baru ini dengan wang sejumlah yang telah saya isytiharkan sebelum dibantu oleh rakan - rakan. Wang deposit pilihanraya sejumlah RM15K tu pun dibayar oleh YDP PAS Kawasan. Jika tidak, hilang kelayakkan saya untuk bertanding.

3. Selepas pilihanraya , saya mengerjakan umrah atas pembiayaan An Nuur Travel kerana dalam masa yang sama saya bertugas sebagai mutawwif kepada ahli jamaah An Nuur Travel. Ertinya kehidupan saya sebelum dan selepas pilihanraya , dari dulu sehingga sekarang adalah serupa.

Aduhai Pimpinan PAS.. mai tang rakyat hangpa suruh BOIKOT UTUSAN tapi bila UTUSAN interview hangpa bukan main galak jawabnya..!!!

Pasukan antijenayah, bukan tangani musuh BN....

Lim Guan Eng

ULASAN Tiga kes tembakan berlaku semalam, termasuk pembunuhan Hussain Ahmad Najadi, pengasas Bank Pembangunan Arab-Malaysian di tengah-tengah Kuala Lumpur pada waktu siang hari.

Ia membuktikan bahawa jenayah yang semakin meningkat bukan lagi persepsi tetapi bukti kegagalan polis dan keperluan mendesak untuk keluar dari obsesi terhadap musuh politik BN.

Dua kes tembakan lain menyebabkan seorang terbunuh di Ipoh dan cedera di Bukit Mertajam.

Sebelum ini polis menyalahkan pemansuhan Ordinan Darurat yang membenarkan banyak samseng dibebaskan sehingga dikatakan berlakunya peningkatan jenayah bunuh kalangan samseng.

Pihak polis tidak lagi boleh menyalahkan pemansuhan Ordinan Darurat terhadap pembunuhan Hussain kerana beliau bukan penjenayah, tetapi seorang tokoh bank antarabangsa yang dihormati.

Kes pembunuhan terbaru ini mengejutkan rakyat Malaysia yang menyedari betapa serius kegagalan kerajaan persekutuan untuk memastikan ketenteraman dan keselamatan awam, terutamanya kes tembakan Pengerusi MyWatch, R Sri Sanjeevan, di Bahau Sabtu lalu - yang di siang hari.

Pakai tunggu zirafah beranak dalam hutan tapak hospital Pendang tu lah kot nampaknya - Mantan MP Pendang

UMNO derhaka kepada titah YDP Agong? Kehendak baginda untuk rakyat Kedah tidak ditunaikan



Masihkah kau ingat Sidang Bajet Kedah aritu...Tuanku desak Pusat bina Hospital Pendang & Bandar Baharu dalam titah perasmiannya

Isu kekurangan diesel, punca dan cara mengatasinya

Isu kekurangan diesel, punca dan cara mengatasinya - James Alin

July 30, 2013

Krisis minyak diesel yang menjadi kronik minggu lalu nampaknya sudah semakin reda di Sabah tetapi baru bermula di Sarawak. Barisan panjang menunggu giliran isi minyak oleh kenderaan berat, pengangkutan awam, bas sekolah dan kenderaan pacuan empat roda sudah berkurangan di kebanyakan stesen minyak di sekitar bandar utama di Sabah. Mungkin krisis diesel akan reda tetapi orang Sabah masih marah kerana ini bukan pertama kali krisis kekurangan atau kehabisan barangan berlaku.

Sebelum kita membincangkan penyebab utama dan cara mengatasinya, kita lihat dulu sebab mengapa orang Sabah masih marah dan "girigitan" dengan kerajaan BN. Pertama, BN mungkir janjinya untuk mendahulukan rakyat dan mengutamakan pencapaian. Orang Sabah "girigitan" (perkataan Sabah yang bermaksud marah, kecewa, sakit hati tetapi tidak dapat berbuat apa-apa) kerana Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek berdolak dalik dan menafikan ada kekurangan diesel.

Rakyat Sabah belum dan tidak akan lupa kerana krisis kekurangan barangan keperluan berlaku berulang kali, malahan semakin parah sejak kebelakangan ini. Krisis kehabisan simen, besi dan barangan perlu sektor pembinaan yang menyebabkan projek pembinaan di Lembah Klang tergendala pada 1995-1996. Kekurangan minyak diesel dan petrol, minyak masak, gula, tepung , daging ayam dan telur dan pelbagai barangan lain juga pernah melanda seluruh negara semasa pentadbiran Pak Lah. Rakyat Sabah boleh menjangka bahawa kekurangan barangan perlu akan melanda lagi menjelang perayaan akan datang.

500 demo bantah pindah kampus KUIN


(Pelajar, ibu bapa, kakitangan dan penduduk kampung demo bantah perpindahan KUIN dari Kuala Ketil)

KUALA KETIL: 500 pelajar, waris dan penduduk Kuala Ketil berkumpul di hadapan pintu gerbang utama Kolej Universiti Insaniah (KUIN) kampus Kuala Ketil petang semalam bagi mendesak agar kampus itu dikekalkan.

Ini berikutan arahan berpindah yang mereka terima dari pihak pentadbiran KUIN 16 Julai lalu yang mengarahkan semua pelajar berpindah semula ke kampus Stargate, Alor Setar.


(Pelajar, ibu bapa dan penduduk Kuala Ketil membantah perpindahan KUIN dari sini)

KUIN merupakan sebuah kolej yang telah mengislamisaikan program-program konvensional seperti Program Perniagaan, Perbankan, Perancangan Kewangan, Risiko dan Takaful, Hospitality dan Pemakanan Halal dan lain-lain lagi.

Kampus KUIN Kuala Ketil yang bernilai RM330 juta itu adalah lagenda tinggalan Menteri Besar Kedah sebelum ini, Datuk Seri Azizan Razak.

SURAT RAYUAN KEPADA PEMANGKU REKTOR KUIN..!!


Salam ramadhan saudara blogger….

Kepada YBhg. Dato’ Hajjah Che Barni yang sangat saya hormati...

Bersyukur kita ke hadrat Allah S.W.T. kerana telah dikurniakan kesihatan dan umur yang panjang untuk merasai bulan yang terlalu mulia ini. Marilah kita bersama-sama meningkatkan lagi ibadah puasa terutama pada 10 malam terakhir Ramadhan agar memperoleh berkat dan rahmat. Kakitangan KUIN juga cukup bersyukur kerana mendapat gaji baru yang diumumkan oleh Y.A.B Menteri Besar tempohari setelah sekian lama berjuang menuntut hak dan keadilan. 

Sudah tentulah kenaikan ini menceriakan lagi sambutan Hari Raya yang akan menjelang tidak lama lagi. Namun, setelah kita berbelanja dengan gaji baru, setelah kita berbahagia dengan gaji baru bersama keluarga, masih lagi kedengaran berita sedih berkenaan sahabat-sahabat kita yang tidak menerima kenaikan gaji baru ini. Mereka ini merupakan rakan-rakan kita yang berjuang sewaktu pemerintahan terdahulu. Khabarnya mereka ini telah disekat kenaikan gaji baru kerana kononnya mempunyai masalah disiplin pada zaman pemerintahan terdahulu. 

Seperti contoh, saudara Fazli 'Loy' telah disekat daripada menerima kenaikan ini disebabkan oleh Sasaran Kerja Tahunan beliau (tahun 2011 kalau tidak silap saya) mendapat kurang daripada 50 markah. Penilai yang memberi markah tersebut adalah dikalangan orang kuat Jamil iaitu Dr. ’U’. Lihatlah bagaimana perkara ini telah menyekat rezki seseorang sehinggakan mampu memberi kesan yang negatif terhadap prestasi kerja beliau. Begitu juga dengan rakan-rakan sekerja yang lain yang masih menagih simpati agar mereka diberikan kenaikan gaji baru ini.

Zaman di mana ramai orang biasa mahu menjadi 'peguam dan ulamak'..

Zaman di mana ramai orang biasa mahu menjadi 'peguam dan ulamak'... bagaimana menghadapi kecelaruan ini?
oleh Zulkifli Yahaya

Guru besar Sekolah Kebangsaan Pristina, Kuala Lumpur bertungkuslumus mempertahankan diri apabila media sosial mempersoalkan tindakannya menjadikan bilik persalinan ala tandas menjadi tempat makan sementara kepada pelajar bukan Muslim.

Katanya, tempat itu bersih, bukannya tandas. Orang ramai di media sosial mempersoalkan, kalau bilik persalinan sekalipun ia tidak wajar kerana di situ ada tandas dan bilik mandi. Kementerian Pelajaran mengarahkan pihak sekolah menghentikan serta merta bilik itu dijadikan kantin sementara. Kalau betul di pihak sekolah, mengapa kementerian arah 'kantin sementara' itu dialihkan? Apapun isu itu dipolemikkan panjang lebar di alam maya.

Di Ipoh, seorang bapa berang dan enggan menerima laporan pihak hospital berhubung kematian anaknya lantas tidak mahu menuntut jenazah anaknya di hospital selagi bedah siasat kedua tidak dijalankan. Menurut laporan, anaknya mati tersepit di celah tingkap akibat sesak nafas. Bapa itu mempersoalkan kesan lebam yang terdapat di badan jenazah anaknya dan beberapa aspek yang menimbulkan keraguan terhadap cara kematian anaknya. Benarkah si malang itu mati tersepit atau tidak menjadi bahan polemik yang panjang di media maya. Semua orang kelihatan bijak memberi hujah, macam peguam belaka.

Dalam dok dikatakan "AMAN BUMI MALAYSIA"..ini dia senarai kes tembak menembak sepanjang tahun ini..!!!

Senarai Kes Tembakan Sepanjang Tahun Ini - Polis, Kami Takut!


Baca berita tadi beb. Ada satu lagi kes tembakan. Kali neh mangsa tembakan ada yang mati. Yang kena tembak 3 orang. 2 disahkan parah. Lepak2 kat kedai makan jek pun kena tembak. Kejadian berlaku di Ipoh.

Di tembak depan rumah, ditembak selepas menunaikan solat, ditembak selepas parking bas, di tembak selepas keluar lif, di tembak selepas beli tosai, di tembak semasa bawa kenderaan, di tembak semasa berhenti kat traffic light merah, di tembak semasa melepak kat kedai makan.

Ini antara sebab2 tembakan misteri yang tatau apa punca nya. Namun polis menyifatkan kes2 tersebut berkaitan dengan dadah.

Budak umur empat tahun pun kena tembak beb.

Itu tak masuk lagi kes jenayah2 tembakan akibat samun. Nak menyamun satu hal, menyamun sampai nak membunuh orang pula tue. Gila kejam.

Ada satu kes tembakan berpunca dari isu remeh temeh je. Pemandu lori taknak bagi jalan pada kereta, sekali pemandu kereta pergi tembak pemandu lori tersebut.

Gila betul. Sanggup nak bunuh orang pasal hal2 gini?

Apabila dalam PAS sudah mula melobi dan men'cop' orang aku orang hang.. tunggu masa la nak melingkup..!!

Surat terbuka untuk Tuan Guru Nik Aziz 
oleh - Mohamad Abdullah

Saya selaku ahli PAS ingin menyuarakan rasa kecewa dan marah atas insiden terbaru yang melibatkan kepimpinan tertinggi PAS yang sewajarnya memaparkan akhlak dan pekerti berjemaah yang tinggi selaku teladan bagi ahli dan masyarakat umum.

Insiden ini rentetan dari Ijtima' Badar anjuran Dewan Pemuda Pas Pahang di Temerloh pada 27 Julai yang lalu yang menjemput Zaharudin Mohamad antara tujuan khususnya ialah membicarakan berkenaan isu pimpinan yang berotak Liberal dalam PAS.

Ekoran dari program itu maka keluarlah 'mesej' melalui 'wassup' Ketua Dewan Pemuda PAS Pahang yang antara lainnya berbunyi seperti berikut:

“wujudnya ajk pusat dan ahli pas yg berfikiran Islam liberal yg sangat membahayakan jamaah dan seterusnya meruntuhkannya. Maka ana mencadangkan mereka yg ana senaraikan ini tidak dipilih menjadi ajk pas pusat pada pemilihan akan datang...

Apabila Umno BN menjadikan penjawat awam sebagai mangsa rakus ego politik bebal mereka


Apabila pemaju tamak & kerajaan pula tak berani tegur pemaju akhirnya rakyat juga yang kena tanggung..!!

PADA 5 JULAI 2013, Bank Negara menguatkuasakan peraturan baru menghadkan:

(i) pinjaman peribadi setakat 10 tahun maksimum (dahulu 25 tahun);
(ii)pinjaman hartanah dan rumah 35 tahun (dahulu 45 tahun), dan 
(iii) tidak membenarkan lagi pinjaman pra kelayakan.

Alasan yang diberikan Bank Negara adalah untuk menangani kenaikan hutang isirumah yang meningkat dari RM465.2 bilion pada tahun 2008 kepada RM754.6 bilion pada pertengahan tahun 2013. Dengan harga rumah mahal, harga kereta mahal dan kos hidup yang mahal, rakyat Malaysia adalah ‘juara’ dalam membuat hutang, iaitu hutang isirumah kita adalah 140% berbanding dengan pendapatan, Singapura 105%, Amerika 123%, Korea 101%, Thailand 53% dan Indonesia 38%.

Akibat hutang yang banyak ini, kadar individu yang diisytiharkan bankrap pada tahun 2012 ialah 19,575 ataupun 53 orang sehari dalam setahun, di mana 50% adalah dari golongan berumur 25-44 tahun. Jumlah individu yang bankrap dari tahun 2007 sehingga 2013 adalah 245,000 orang yang mana faktor utamanya adalah disebabkan oleh kegagalan untuk membayar pinjaman (hutang).

Syiah: Usaha halus pecahkan PAS

OLEH ZULKIFLI SULONG, PENGARANG ANALISIS DAN RENCANA
July 29, 2013

Tuan Ibrahim dan Mohamad Sabu...saling bantu membantu dalam PAS. - Gambar The Malaysian Insider oleh Timmy Say, 29 Julai, 2013.
Tuan Ibrahim dan Mohamad Sabu...saling bantu membantu dalam PAS. - Gambar The Malaysian Insider oleh Timmy Say, 29 Julai, 2013.Tuan Ibrahim dan Mohamad Sabu...saling bantu membantu dalam PAS. - Gambar The Malaysian Insider oleh Timmy Say, 29 Julai, 2013.

Analisis: Awal tahun 2012, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pergi ke beberapa negara Timur Tengah. Di sana beliau dan rombongan menyertai persidangan antarabangsa yang melibatkan gerakan Islam seluruh dunia.
"Kita mohon ahli PAS tidak termakan dengan fitnah dan berjaga-jaga dengan taktik jahat musuh untuk melaga-laga pemimpin dan ahli PAS dengan pelbagai label seperti ulama dan profesional, liberal, kumpulan Erdogan, UG mahupun Syiah.”
Sekembali dari lawatan itu beliau membuat satu catatan yang sangat bernilai tentang apa yang berlaku di Syria.

Bagi beliau, apa yang berlaku di Syria bukanlah pertembungan kerajaan Syria yang bermazhab Syiah dengan rakyatnya yang Sunni sebagaimana yang digembar gemburkan oleh sesetengah pihak di Malaysia.

"Pemerintahannya bersifat diktator bertopeng demokrasi, yang menekan rakyat dengan lesen yang diberi oleh kuasa-kuasa besar dunia di atas nama rakan strategik bagi keselamatan Israel yang dilindungi dengan cara paling istimewa.

nampaknya Hospital Pendang & Bandar Baharu pakai masuk angin keluaq asaplah jawabnya..!!!

11 hospital baru dibina tahun ini
  • Hilmi Yahaya  
  • Hilmi Yahaya

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan mendapat kelulusan membina 11 hospital baru di seluruh negara tahun ini.
 
Timbalan Menterinya, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata ia melibatkan Hospital Parit Buntar di Perak, Hospital Shah Alam (Selangor), Hospital Tampin dan Hospital Rembau (Negeri Sembilan) serta Hospital Bera dan Hospital Rompin (Pahang).
 
Yang lain ialah Hospital Kuala Krai dan Hospital Bachok (Kelantan) serta Hospital Lawas, Hospital Petra Jaya dan Hospital Sri Aman (Sarawak).
 
"Berbanding 140 hospital yang ada sekarang, 14 termasuk Hospital Kuala Lumpur dikategorikan sebagai hospital negeri, masing-masing 26 hospital berpakar major dan minor, 66 hospital tanpa pakar dan lapan institusi perubatan khas," katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Negara di sini hari ini.
 

Aidilfitri: Tarikh lihat anak bulan Ogos depan 29 Julai 2013

KUALA LUMPUR - Tarikh melihat anak bulan Syawal bagi menetapkan tarikh Hari Raya Puasa ialah pada petang Rabu, 7 Ogos bersamaan 29 Ramadan ini.

Menurut Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja hari ini, Majlis Raja-Raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh Hari Raya Puasa adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja akan mengisytiharkan pada malam itu juga tarikh Hari Raya Puasa yang ditetapkan melalui radio dan televisyen, menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja di sini.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...