TERKINI :

Friday, March 22, 2013

Kenapa pengganas nak kena tutup kepala...?

Nah ambik main tutup mukalah pulak....pasal apa yang perlu tutup muka nie...kami nak tengok muka puak pengganas nie macamana....

Yang duduk tutup sampai tak kenal siapa buat apa... Adakah undang-undang dunia yang dibuat macam nie....

Kami takut ada orang sedang buat opera sahaja... almaklumlah zaman nyawa dihujung tanduk ....

Satu lagi yang dok musykil nie ada kenyataan seperti ini pulak...

ini yang dirisaukan...bukan thah thah nanti dia kata ibrahim ali ka zulkifli nordin ka yang upah suruh serang Sabah.....tak pasal2 puak tu kena naya...kesian...

Dengan apa yang berlaku dunia ingin melihat opera apa yg sedang berlaku dalam permainan ini....


Aduhai RAIS.. cerita UPIN & IPIN pun 30minit.. nie nak bentang manifesto cuma 10 minit...!!!

Parti politik diberi 10 minit bentang manifesto

22 Mac 2013
pru13 terbaru
.
KUALA LUMPUR - Parti-parti politik dibenar untuk membentangkan manifesto pilihan raya masing-masing menerusi siaran Radio Televisyen Malaysia (RTM) selama 10 minit selepas pembubaran Dewan Rakyat yang memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-13.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, peluang itu diberikan kepada parti Barisan Nasional (BN) dan juga pihak pembangkang, tetapi pembentangan itu akan dirakam terlebih dahulu.

"Semua parti politik yang berganding dan bertanding akan dapat peluang untuk mengumumkan manifesto mereka selama 10 minit, dan kami beri peluang ini sekaligus, baik kepada BN ataupun pihak pembangkang.

"Tinggal lagi sama ada mereka menggunakannya atau tidak, ini terserah kepada mereka, tetapi kami di kementerian telah bersedia untuk melaksanakannya," katanya kepada pemberita di Angkasapuri di sini hari ini.

Aduhai Gabenor.. Hutang Isi Rumah kamu kalut.. Yang Najib berhutang sampai 50% lebih tu awat tak kalut sama..???

Krisis kredit mungkin berlaku akibat peningkatan hutang isi rumah di Malaysia

TERKINI @ 04:11:13 PM 22-03-2013

Oleh Zurairi AR
March 22, 2013

KUALA LUMPUR, 22 Mac — Malaysia berisiko turut sama akan bergelut dalam krisis kredit dimana ia timbul didalam ekonomi negara Asia yang pesat membangun, menurut beberapa laporan hari ini.

Hal ini tetap berlaku walaupun Bank Negara Malaysia (BNM) sedang berusaha gigih untuk mengekalkan hutang isi rumah negara pada paras yang terkawal, selepas nisbah Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) meningkat sehingga 80 peratus tahun lepas.

“Berdasarkan penunjuk aras ringkas krisis kredit dengan membandingkan paras stok kredit dan pertumbuhan kredit, Coface menjangkakan Asia yang pesat membangun paling berisiko,” kata laporan daripada firma insurans kredit Coface Group.

Firma itu termasuk Malaysia di kalangan pasaran baru muncul pada risiko, bersama-sama dengan Thailand, Singapura, China dan Taiwan.

Anggaran Coface yang muncul Asia merupakan rantau paling berisiko,” kata laporan oleh insurans kredit Coface Kumpulan firma.

Bilakah akan selesai kemelut KUIN?

oleh Dali Sr.04

Bermulanya tahun 2008 semenjak berubahnya pentadbiran kerajaan negeri maka tapuk pemerintahan KUIN pun berubah. Apabila berubah maka berbagai perancangan dilakukan untuk menaikkan lagi mertabat KUIN di persada negara.

Dengan satu pengumuman besar oleh MB Besar untuk membina sebuah pusat pengajian yang baru di Kuala Ketil sana. Alangkah berbangganya saya sebagai bekas pelajar apabila intitusi ini ingin dikembangkan lagi.

Bermodalkan pinjaman bank RM330juta yang tanpa memohon sekupang pon dari kerajaan pusat... intitusi itu dibangunkan dengan megahnya. Sedang dibina di Kuala Ketil sana manakala di KUIN Alor Setar terus dibuat perancangan demi perancangan demi matlamat kerajaan negeri untuk memertabatkan ilmu sebagai wadah untuk anak bangsa meninba ilmu....

Namun dalam kerancakan perancangan dan pembinaan itu telah timbul beberapa isu yang mana telah dimanipulasikan oleh media mainstream sebagai KUIN ini bermasalah. Kisah demontrasi murid-murid kolej AlQuran sehingga ke kakitangan tidak mendapat bayaran gaji sepenuhnya.

Isu kolej AlQuran so far dapat di jawab dan diselesaikan secara baik namun masalah kakitangan yang memprotest berkenaan  kebajikan mereka berlarutan sehingga sekarang.

Saya yang berada diluar pun berasa hairan kenapa perkara ini berlarutan sehingga sekarang, masing-masing menuding jari antara satu sama lain. Di pihak kerajaan negeri dengan hujahnya dipihak yang membantah dengan hujahnya.

Bekas OCPD PULAK suruh tukaq kerajaan...


Bekas OCPD: Tukar k'jaan, pulihkan wiba

Ahmad Fadli KC 9:17AM Mac 22 2013

Kerajaan sedia ada perlu ditukar jika rakyat benar-benar serius mahu mengembalikan kewibawaan pasukan polis, kata seorang bekas pegawai kanan polis, malam tadi.

Mantan ketua polis daerah Kota Kinabalu, Sabah Mohd Yousoff Babjee berkata, pasukan polis kini menerima terlalu banyak campur tangan politik sehingga mengganggu tugas-tugas mereka.

"Untuk memulihkannya saya rasa kita tukarlah kerajaan. Saya rasa jangan (ada) masuk campur tangan politik (dalam polis).

"Kalau campur tangan politik jadi susah kita nak laksanakan (tugas). (Ada arahan) Orang ini boleh tangkap, orang ini tak boleh tangkap. Orang ini boleh tuduh, orang ini tak boleh tuduh," kata dalam forum "Bicara Kedaulatan dan Keselamatan Negara" di Kuala Lumpur malam tadi.

Forum melibatkan 700 peserta itu dimudah cara oleh Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli dan dianjurkan oleh Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Sementara itu, beliau turut menyatakan rasa kesalnya dengan pasukan polis yang kini dilihat bersikap pilih kasih dalam menjalankan tanggung jawab mereka.

'Kenapa bacul bertindak?'

Patut pun sempadan Negara kena ceroboh, sebab sibuk sangat intip pembangkang! Sebarkan!

PAS ada 7 dosa, Umno macam mana?


Mohamed Hanipa Maidin, 22 Mac 2013

(Papan tanda yang dipasang di Kota Bharu selepas Najib dakwa PAS ada 7 dosa)

Setelah bertahun-tahun berpolitik tanpa mengira isu dosa dan pahala, Presiden Umno tiba-tiba bercakap tentang dosa. Maka dituduhnya PAS membuat 7 dosa. Kerana dosa-dosa itu maka mengikut logik Najib PAS wajar ditolak oleh rakyat. Komen saya terimakasih Alfadhil Ustaz Najib. Walau apa pun niat anda, mengingatkan tentang dosa dan pahala suatu yang baik.

Saya tidak bercadang untuk ulas satu persatu 7 dosa yang Najib tuduh itu. Cukuplah saya ulas satu atau dua dosa yang Najib katakan itu. Saya pun pelik bukan sahaja PAS dituduh berdosa malahan YB Tian Chua pun dituduh berdosa. Bagi kita orang Islam dosa dan pahala ada kaitan dengan aqidah.

Jika orang Islam bersyahadah dan beriman dengan Allah yang Esa dan Hari Akhirat maka setiap kehidupannya tidak boleh lari dari dosa dan pahala. Adakah perlu kita 'mendosakan' orang bukan Islam jika syirik itu sendiri mengharamkan mereka untuk mendapat pahala.

Maka adakah perlu Najib mendosakan Tian Chua? Tidakkah beliau terfikir Tian Chua mungkin mempunyai banyak lagi dalil untuk menuduh Najib dan Umno melakukan dosa ..mungkin lebih dari 7 sama ada 77 atau 777 atau 7, 777 dosa...Mana lebih teruk orang Islam tuduh orang bukan Islam berdosa atau orang bukan Islam tuduh orang Islam berdosa?

Anwar Tidak Perlu Layan Nyamuk Fitnah

oleh MSO

Hak mendapat keadilan undang-undang adalah hak semua warganegara di sesebuah negara merdeka yang termaktub dalam di dalam Perlemnbagaan negara. Dalam negara sekular seperti Malaysia mahkamah sivil merupakan tempat paling tinggi untuk mendapat keadilan bagi seseorang. Apabila Anwar Ibrahim membawa beberapa kes untuk mendapat keadilan dan pembelaan itu adalah prosuder biasa baginya yang masih belum terlucut kerakyatan negara ini. Beliau boleh lakukan.

Tetapi apabila pihak yang mengeji dan memfitnahnya tidak pernah berhenti dari melakukan fitnah demi fitnah walaupun mahkamah telah memutuskan pihak penabur fitnah itu bersalah (dalam kes-kes tertentu berkaitan dengannya), namun mereka masih ligat memburuk dan memfitnahkan Anwar. Seolah-olah keputusan mahkamah yang mengenakan denda atau hukuman ke atas mereka tidak memberi bekas sedikit pun.

Jadi tindakan Anwar itu hanya sia-sia sahaja. Kemenangan dari segi undang-undang dan moral tiak pernah mengajar mereka insaf dan berhenti dari membuat kesalahan seterusnya. Penerusan fitnah ke atas Anwar dan juga fitnah-fitnah lain seperti melanggar keputusan mahkamah berterusan tanpa ada sempadan kesedaran.

Politik dan berpolitik tidak sama

Oleh Ahmad Baei Jaafar,

Orang Melayu sehingga ke hari ini masih terkeliru dengan politik meskipun kita sudah merdeka sekian lama. Hal ini kerana kita sering diberi penjelasan yang salah tentang politik, apatah lagi kita selalu dibui mimpi oleh orang politik yang umumnya amat tidak bermoral.

Menjelang pilihan raya ke-13 ini saya ingin mengambil sedikit masa untuk membuat penjelasan tentang perbezaan antara politik, orang politik, parti politik dan main politik. Semoga dengan ini kita akan menjadi orang yang berpolitik secara profesional.

Politik dari sudut bahasa ialah mengurus, mentadbir dan melaksanakan sesuatu urusan dengan sempura. Orang yang menguruskan itu sudah tentu melaksanakannya secara bijaksana dan pandangan yang tajam. Jadi, politik akan ada dalam urusan kerajaan, masjid, persatuan dan seumpamanya.

Jelas di sini, segala urusan untuk memajukan kerajaan, mengatur ekonomi negara dan mensejahterakan rakyat termasuk dalam urusan politik. Begitu juga dengan urusan masjid, persatuan dan seumpamanya. Jika urusan pentadbiran masjid gagal dan kemajuannya tidak seberapa, ini bermakna politiknya lemah.

Ramai lagi penerima BRIM maka ramai lagilah orang miskin atas bumi Malaysia

BR1M bukti ramai rakyat miskin, kata Nurul Izzah

WARTAWAN SINAR HARIAN 22 Mac 2013 KUALA LUMPUR - Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menyifatkan kadar pendapatan perkapita di bawah RM1,500 sebulan di negara ini masih jauh ketinggalan walaupun kerajaan baru-baru ini mengatakan kehidupan rakyat semakin baik di bawah program transformasi.

Nurul Izzah berkata, hakikatnya pendapatan di bawah angka tersebut dapat dilihat daripada jumlah penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) tahun ini mencecah 40 peratus jumlah penduduk negara.

"Kita ingin pastikan 40 peratus rakyat yang gajinya RM1,500 ke bawah dan telah terima BR1M dibantu kerana ramai miskin lagi.

"... sebab itu kita ingin laksanakan gaji minimum RM1,100 jika kita diberi peluang ambil alih Putrajaya nanti," katanya pada Ceramah Perdana Manifesto Rakyat Wilayah Persekutuan di Kelab Sultan Sulaiman, malam tadi.

Papagomo akan di kecar sehingga kelubang cacing..!!!

Akhirnya doa PapaGomo termakbul... [Saksikan...]

Saman RM 100 Juta - Akhirnya cita-cita PapaGomo untuk disaman tercapai jua..

Dua hari yang lalu para Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menghantar notis permintaan menuntut supaya blogger Papa Gomo menarik balik tuduhan berniat jahat, meminta maaf dalam tempoh 48 jam mulai dari hari itu, dan membayar ganti rugi dalam jumlah sebanyak RM 100 juta.

Namun begitu merasakan dirinya dilindungi oleh para pemimpin UMNO, PapaGomo menunjukkan sifat angkuh, bongkak dan takbur bila mana beliau mempermainkan notis tersebut dalam satu artikel yang disiarkannya..

Kalau Anwar Gay Sekalipun, So What?

dsai 
MALAYSIA tidak seperti negara-negara barat yang mempunyai ramai pemimpin yang boleh diketengahkan untuk menerajui negara mereka ke arah pencapaian yang boleh dibanggakan sebagai sebuah negara.

Maka itu kalau mereka meletakkan kriteria yang ketat termasuk persoalan moral dalam penentuan siapa yang layak menjadi pemimpin, itu adalah kerana kelebihan tersebut.

Buktinya, walaupun dalam masa yang sama rakyat negara mereka dibenar untuk memilih kecenderungan seksual masing-masing seperti seks sejenis dan sebagainya, pemimpin negara/politik dilarang malah ada yang dipecat kalau mempunyai kecenderungan seperti itu.

Politik baru lepas PRU ke-13


Saya teringatkan keadaan Saidina ‘Ali bin Abi Talib RA yang menjadi khalifah selepas krisis paling besar dalam sejarah umat Islam iaitu peristiwa pembunuhan khalifah ketiga, Saidina ‘Uthman bin ‘Affan.

Umat Islam terpinga-pinga dengan keadaan politik baru ketika itu. Suatu pengalaman yang cukup baru, khalifah dibunuh dan pemberontak menguasai negara.

Dalam celahan itu, dengan desakan pemberontak dan umat Islam juga sebahagiannya bersetuju maka terlantiknya ‘Ali bin Abi Talib memegang jawatan khalifah.

Gawat

Suasana prasangka memenuhi dunia Islam ketika itu. Ini persis kata-kata Abu al-Hassan ‘Ali al-Nadwi:

“Pelantikan Saidina ‘Ali sebagai khalifah dibuat dalam keadaan yang paling gawat dan penuh dengan ujian getir dalam sejarah. Ini kerana apabila ‘Ali dilantik sebagai pimpinan kerajaan dan masyarakat atau dibai’ah sebagai khalifah dalam keadaan peristiwa syahidnya Khalifah al-Muslimin ‘Uthman ibn ‘Affan RA baharu sahaja berlaku dengan cara yang paling keji, kejam dan ganas.

YB Nasir ucap terima kasih pada semua


Mat Tompel Pekan pun boleh jadi PMNazir Tun Razak CEO CIMB, menyokong supaya kerjaya abang nya Najib sebagai PM diteruskan. Mengapa tidak mau sokong? Nazir mendapat gaji RM1.2 juta sebulan. orang2 nya ada berjumpa dengan parti pembangkang untuk bertanya masa depan nya bila PR memerintah. maka apabila dia menyokong abang nya, ini menggambarkan dia bimbang akan masa depan nya sendiri. kalau dia hebat dan handal,ttidak ada apa yang perlu dikhuatiri. 

Saya yang sudah bertemu dengan dia beberapa kali boleh mengesahkan bahawa dia seorang yang kuat berkerja. he is a workaholic, datang ke CIMB pada hari Ahad pun. Plus dia budak cerdik. No one is taking that from him. Tapi saya juga berkata, kalau saya mendapat gaji RM1.2juta sebulan, saya akan berumah di CIMB.

Tapi bila Nazir kata Najib harus disokong sebagai PM- maka saya mahu mencadangkan Mat Tompel di bandar Pekan Pahang jadi PM juga. Semua orang Pekan tahu siapa Mat Tompel- kecuali tentulah Najib. kerana jika Mat Tompel diberi kuasa dan wang, dia akan memberi wang tersebut kepada mereka yang berhak menerima nya dan dia mengenali rakyat Pekan. 

Bila saya tulis artikel mengenai Lim Kit Siang, adalah pembaca penyokong UMNO rasuah dan pembelot bangsa Melayu yang mengamuk. Sedangkan perenggan yang diperuntukkan kepada Lim Kit Siang hanya sedikit berbanding dengan penghujjahan saya mengenai kesan Kit Siang kepada ketidak-relevenan MCA dan sumbangan langkah stratejik Kit Siang kepada ketewasan UMNO/BN.

Tapi bantahan apa yang boleh penyokong UMNO berikan selain dari mencarut dan memaki hamun? Ini semua mainan minda yang dangkal yang membudayai politik UMNO. Mengapa perlu bangsa Melayu menggantungkan masa depan kepada parti UMNO yang malang ini?

Jika saya enggan memuji Najib, itu adalah kerana saya tidak nampak apa2 luar biasa yang Najib boleh lakukan yang tidak boleh dilakukan oleh orang lain. Hendak buat macam mana? Saya ada fikiran yang demikian. Tak bagus kena cakap tak bagus.

Yang memberi komen ini mustahil mempunyai pengalaman lansung seperti saya berinteraksi dengan najib bukan? Sedikit sebanyak saya boleh mendakwa bahawa saya lebih mengenali Najib dari mereka yang lain. Ini termasuklah AJK UMNO bahagian Pekan. Bila2 masa kita boleh berdebat mengenai kepimpinan Najib. Jadi berhentilah dari cakap bohong supaya saya tidak bercakap yang benar mengenai kamu.

Orang UMNO memang jahat. Dari ketua nya sampai ke anak buah nya. Semua jahat belaka. Beberapa hari yang lalu saya terima text sms yang mengajak pergi menonton video special di Kelab K Melawati. Text itu menyatakan bahawa sesiapa yang mempunyai roh perjuangan mesti tonton filem ini. Inginlah saya menyatakan bahawa jika seseoarng itu mempunyai roh perjuangan yang didirikan diatas keyakinan dan kepercayaan- 

(1) mereka tidak merakamkan video 
(2) tidak menyunting sebuah video aib 
(3) tidak akan mengajak orang lain 
(4) yang ada roh perjuangan akan enggan melanggani perjuangan lucah yang menjijikkan.

Apa yang wan azizah dan anak anwar Ibrahim telah lakukan kepada kamu? orang Melayu apa yang tergamak melakukan demikian. saya berjumpa dengan seorang peguam India yang menyatakan dia tidak kira jika Anwar is a bloody fucker, tapi dia tidak dapat menerima kezaliman yang diperlakukan keatas keluarga Anwar. demikian juga, saya ada seorang rakan jutawan India yang hairan melihat ibu nya mendoakan Anwar Ibrahim. lantas dia bertanya- mengapa mahu mendoakan Anwar sedang Anwar terpalit dengan pelbagai tuduhan yang mungkin benar atau mungkin palsu? ibu nya menjawab kerana dia tidak dapat menerima pemerintah menzalimi keluarga Anwar Ibrahim. hanya orang Melayu UMNO yang jahat yang tergamak melakukan demikian. 

Kamu boleh mengaibkan Anwar Ibrahim sedangkan perkara yang serupa boleh dilabelkan kepada Najib. Najib pun hero dalam bab penyundalan ini. Semua rakyat Pahang pun tahu. Tapi saya tidak ada masa untuk menghuraikan mengenai perilaku ‘murni’ Najib Tun Razak. Ianya tidak releven kepada matlamat membina sebuah kerajaan yang baik.

Dalam bab ini, saya kira Najib gagal. Sebagai pemimpin dia gagal memimpin. Nokhtah. Najib gagal membentuk kerajaan yang baik bahkan rakyat hidup dalam keadaan dimana rule of law musnah sama sekali. Mana ada undang2 jika kerajaan yang berkuasa membiarkan suatu golongan rakyat mengkasari, mengugut, mencedera sebahagian rakyat yang lain? Dibawah Najib dan menteri dalam negeri yang bodoh, kita sekarang sedang menyaksikan the breakdown of law and order.

Saya mintak maaf kerana tidak dapat memuji Najib. Sebab saya percaya dan tahu, dia seorang yang lemah dan dangkal wawasan nya. Penerimaan orang kepada pemikiran nya bukanlah disebabkan nilai intrinsic pemikiran tersebut. Tapi disebabkan ianya datang dari pemikiran PM, maka kita segera menerima nya secara mutlak. Tidak ada keaslian pun dalam pemikiran Najib. Semua nya boleh disaingi oleh pemikiran orang lain. Bukanlah geliga sangat otak Najib ini. Kelebihan yang dia ada ialah dia ada kuasa dan duit. Sebab itu dia menabur duit untuk melembutkan hati semua orang. Fakta nya, ini adalah rasuah kepada rakyat. Sesiapa yang ada duit dan mahu menggunakan nya boleh melakukan apa yang Najib lakukan.

Kalau nak dihitung keberkesenan nya mengagihkan duit, seorang yang dikenali sebagai Mat Tompel di Pekan boleh melakukan lebih baik dari Najib. Sebab Mat Tompel mengenai lebih ramai rakyat Pekan dari Najib. Dan anak jati Pekan kenal siapa Mat Tompel yang saya katakana sini . Berikan duit kepada Mat Tompel dia akan beri kepada yang miskin dan dhaif. 

We love Mat Tompel! 

Pakatan: 'Pemimpin korup tak boleh lari'

NUR FARHANA ABDUL MANAN
21 Mac 2013
Lim Guan EngPUCHONG – “Sebaik sahaja kita tawan Putrajaya, ‘Perdana Menteri’ baru,Datuk Seri Anwar Ibrahim akan keluar arahan pertama kepada semua lapangan terbang supaya jet peribadi tidak dibenarkan membuat penerbangan,”demikian tegas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Arahan itu menurut Guan Eng akan dikeluarkan malam ketika keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) diumum dan beliau yakin besar ia berpihak kepada Pakatan Rakyat (PR).

Beliau berkata, ia berikutan PR tidak mahu pemimpin yang didakwa kuat ‘curi’ harta rakyat sebelum ini melarikan diri apabila mereka diumum kalah.

Katanya, ‘pemimpin’ dimaksudkan memang pandai kerana jika menang mereka akan tinggal di negara ini tetapi jika kalah akan pakai jet peribadi dan terbang ke luar negara.

“Kita tidak mahu ‘mereka-mereka’ ini bawa lari dan bakar fail, PM baru akan keluar arahan pertama kepada semua lapangan terbang, jet peribadi tidak boleh terbang sebaik sahaja PR diumum dapat tawan Putrajaya.

Kakitangan dan mahasiswa KUIN dihargai

KUALA KETIL – Majlis Anugerah Kecemerlangan Kualiti Dan JasaMu Dikenang Insaniah 2013, memberi peluang kepada kakitangan yang menunjukkan prestasi cemerlang sepanjang perkhidmatan mereka di Kolej Universiti Insaniah (KUIN) untuk menerima anugerah mengikut kategori masing-masing. Selain itu, penglibatan mahasiswa dan mahasiswi dalam ko-kurikulum sehingga menempa kejayaan di peringkat antarabangsa tidak juga dilupakan.

Antara kategori anugerah yang ditawarkan kepada kakitangan ialah Penghargaan Jasamu Dikenang dan Kecemerlangan perkhidmatan Staf 2012. Sementara itu kategori Kecemerlangan KO-K, Sukan dan Amali Islam kepada mahasiswa dan mahasiswa yang terlibat. Selain itu, anugerah penghargaan kepada agensi-agensi yang membangunkan kampus KUIN di Kuala Ketil juga tidak dilupakan.

Pengiktirafan turut diberi kepada pasukan bola sepak  yang berjaya mengharumkan nama KUIN kerana berjaya menjadi Johan Bola Sepak antara IPTS seluruh Malaysia, dua tahun berturut-turut, 2012 dan 2013.

PRU13: PDRM sedia hadapi pelbagai kemungkinan


KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersedia menghadapi pelbagai kemungkinan dalam pilihan raya kali ini biarpun dijangkakan lebih mencabar berbanding pilihan raya sebelum ini, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

Beliau berkata, PDRM melakukan persiapan rapi kerana komited untuk merealisasikan hasrat dan dasar dalam menentukan ketenteraman awam diberi
keutamaan demi kesejahteraan rakyat.

Katanya, antara persiapan yang dibuat termasuklah mengadakan kursus, mengenal pasti bentuk penugasan pilihan raya, keperluan logistik dan kebajikan.

"Elemen tenaga sumber manusia dan sokongan logistik seperti kenderaan dan komunikasi perlu diaturkan penugasan secara strategik supaya semua situasi dapat ditangani. Persiapan juga termasuklah mentafsir tahap ancaman dan sebagainya," katanya dalam kenyataan yang disiarkan dalam laman Facebook PDRM hari ini.

SPM - 31 orang pelajar di Kedah mendapat keputusan A+ dalam semua mata pelajaran

Di JITRA, Pengarah Pelajaran Kedah Mansor Lat berkata seramai 31 orang pelajar di Kedah mendapat keputusan A+ dalam semua mata pelajaran, meningkat sebanyak 12 pelajar berbanding tahun sebelumnya seramai 19 orang.

Katanya calon SPM yang cemerlang semua A tahun lepas ialah 690 orang iaitu meningkat sebanyak 132 orang berbanding tahun 2011, 558 orang.

"Peratus calon yang lulus semua mata pelajaran meningkat sebanyak 1.81 peratus iaitu 52.46 peratus (17,115 orang) berbanding tahun 2011, 50.65 peratus," katanya.

Beliau berkata terdapat tiga sekolah yang mendapat 100 peratus dalam semua mata pelajaran iaitu Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abdul Halim dan Sekolah Menengah Agama Sik.

Mansor berkata SM Sains Kubang Pasu merupakan sekolah cemerlang di negeri ini dengan Gred Purata Sekolah (GPS) sebanyak 1.51 dengan lima pelajarnya mendapat semua A+, diikuti SMK Sultanah Asma 1.78 dan SM Sultan Abdul Halim 1.79.

Pemain import baru Kedah sudah sampai..!!!

 
AKHIRNYA.Penyokong Kedah setia menanti Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang berbaloi apabila kemunculan Coach Tot dan Penyerang baru Alan Guc dari balai ketibaan jam 5 tadi.

Walaupun penat setelah mengharungi 18 jam penerbangan, kedua-dua Nampak semangat dan ramah melayan peminat.

Moga serasi bersama KM18 membentuk double trouble terbaru Kedah. Rekodnya pendapat Coach Tot pada musim 2012 adalah penjaring terbanyak liga div 2 Croatia, dan ketika Alan membuat keputusan untuk menyertai Kedah beliau masih penjaring terbanyak liga dgn 12 gol musim 2013

Kemon!!! Pulun kedah pulun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...