TERKINI :

Thursday, February 14, 2013

Aduhai awat tak jawab PSY kena cirit birit..sebab itu tak joint gaul ' yee sang '


Aduhau UMNO BN.... Takyah dok layan laaa isu remeh nie.. Bagi pie la apa alasah akan jadi bahan ketawa ja..jika diam lagi baguih...

Ustaz Asri beri Tips nak mengundi dalam pilihanraya..!!!


 
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin
(sertai facebook DrMAZA.com)

Ramai yang bertanya tentang siapakah yang patut mereka undi dalam piliharaya akan datang, atau yang sedang berlangsung di Sarawak sekarang. Soalan-soalan ini muncul kerana kebanyakan generasi muda hari ini belum membuat keputusan parti pilihan.

Ia patut dilihat sebagai satu perkembangan yang baik, kerana rakyat sudah mula bebas dari cengkaman fanatik atau sokong secara membuta tuli. Jika sikap ini dipimpin ia akan melahirkan rakyat yang tidak boleh diperbodohkan dan sentiasa sedia untuk membuat perubahan berdasarkan potensi yang dipamir oleh setiap parti yang bertanding.

Dalam salah satu artikel yang lepas, saya telah menjelaskan bahawa undian seseorang mempunyai nilai dosa dan pahala di sisi Allah berdasarkan kesan yang mungkin berlaku disebabkan undi yang diberikan. Jika ia membawa kesan yang baik untuk rakyat dan negara, dan itulah tujuan individu yang mengundi tersebut, maka undi itu mendapat pahala. Jika dia tahu undinya itu boleh memberikan kesan yang buruk, tetapi dia terus mengundi juga, maka dia mendapat dosa. 

Allah SWT telah memerintahkan kita memberikan amanah kepada yang layak. Firman Allah: (maksudnya)
“Sesungguhnya Allah menyuruh kamu memberikan amanah kepada yang berhak menerimanya dan apabila kamu berhukum di kalangan manusia maka hendaklah kamu berhukum dengan adil. Sesungguhnya Allah memberikan pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu.” (Surah an-Nisa’ ayat 58).

Rakyat Malaysia ada 28.3juta.. Islam pula ada 16.5juta bersamaan 60.4% penduduk negara... dimanakah ISLAM..??


Bismillah ArRahmaan ArRahiim...


Assalamualaikum. Terlebih dahulu, saya mohon maaf kalau apa yang akan saya tuliskan ini akan melukakan hati sesiapa.. bukan niat nak tunjuk pandai, cuma nak kongsi pendapat.. Juga 'for the record' saya setuju dengan saudara Fizal Jamel tentang ketiadaan pemimpin Islam sejati pada hari ini.. tapi itu pandangan saya.

Melalui research yang saya buat, mengikut laporan jabatan perangkaan Malaysia, negara kini mempunyai 28.3 juta rakyat sah. link:  


Daripada jumlah ini, dilaporkan sejumlah 16,581,000 adalah org Islam yang mewakili 60.4 peratus penduduk Malaysia. Kalau berdasarkan 'figures' tentang jumlah umat Islam di Malaysia, tiada lagi alasan untuk Malaysia supaya tidak mengamalkan syariat Islam sepenuhnya (termasuk Hudud) di negara ini.

Memandangkan Bersih 3.0 baru- baru ini menuntut perubahan sistem pengundian yang lebih cekap dan adil, ingin saya bertanya kepada Dr. Maza dan saudara - saudari saya yang lebih arif tentang implikasi firman Allah Ta’ala to the Malaysian political scenario yang bermaksud:

[VIDEO] Anda saksikan sambutan ADUN Pulau Manis & UMNO Pekan dengan MAHASISWA yang dikatakan ganas dan kurang ajar....Mari Saksikan Kurang ajarnya ADUN Pulau Manis YB ENCIK KHAIRUDDIN BIN MAHMUD dan Kurang ajarnya Pakcik Tua ni Kpd Mahasiswa Kpd Mahasiswa Di pekan.

Bayangkan sambutan ganas pemimpin Umno terhadap mahasiswa. Suara yang didengar kuat itu ialah Adun Pulau Manis YB Khairuddin Mahmud, Pekan. Beliau memaki hamun dengan penuh emosional dan mengugut, tak padan jika digelarkan beliau pemimpin, apa lagi di kawasan Perdana Menteri Najib Razak.

Bayangkan beliau boleh menengking mahasiswa: “Binatang budak2 ni... tampar muka tu karang... mampus”.

“SB dah beritahu saya gerakan mahasiswa”.
“Bayangkan kalau Pemuda Umno datang karang, dibantainya awak....”

Hairan kita bagaimana dengan adab seorang pemimpin Umno di hadapan pelajar-pelajar yang datang meluahkan hasrat mereka. Mereka sepatutnya dijadika tetamu, tetapi Umno Pekan datang untuk menghambat mereka.

[GEMPAR] UMNO khianat ISLAM sebab benarkan KALIMAH ALLAH digunakan dalam BIBLE

Alkitab: Putrajaya sendiri nodai undang-undang Islam, kata Mufti Selangor
April 07, 2011
KUALA LUMPUR, 7 April — Mufti Selangor Datuk Tamyes Abd Wahid menyifatkan langkah Putrajaya membenarkan penggunaan kalimah “Allah” dalam kitab Injil versi Bahasa Malaysia sebagai tindakan “menodai” undang-undang Islam negara ini.

Tegas Tamyes, undang-undang Islam yang diamalkan selama ini telah “diceroboh” dan “dinodai” oleh pihak berkuasa termasuk pemimpin kerajaan yang beragama Islam.

“Undang-undang Islam telah diceroboh dan usaha-usaha menceroboh ini berlaku dari dalam... ini yang susah kerana Islam rosak apabila ada pihak yang menceroboh dari dalam.

“Undang-undang Islam ini telah dinodai, ada pihak yang buat undang-undang tapi mereka sendiri yang melanggar undang-undang yang telah dibuat dan ini adalah satu pencerobohan secara terhormat,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Kecewa dengan tindakan Putrajaya itu, Tamyes juga menyokong cadangan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria agar undang-undang Islam dibatalkan sekiranya Putrajaya masih bertegas dalam isu tersebut.

“Mereka buat undang-undang tapi diceroboh, sepatutnya undang-undang yang dibuat ini dipatuhi bukan dilanggar dan dinodai seperti ini.

“Undang-undang dinodai oleh orang yang berkuasa... orang yang mempunyai kuasa dalam kerajaan telah melanggar undang-undang sendiri, kalau macam ini hapuskan sahaja undang-udang Islam yang ada ini,” katanya.

Tu dia aihh ada kawasan sampai Borong Akhbar Harakah lepas tu simpan..!!!

Ada menteri borong akhbar Harakah, bimbang pekong terdedah?

PONTIAN: Insiden memborong akhbar Harakah oleh pihak tertentu dikesan di sekitar Pekan Parit Betak, Benut dekat sini, menjadi tanda tanya penduduk.

Menurut sumber, akhbar terbitan Isnin yang dijual didapati laris sekelip mata dipercayai telah dibeli akibat bimbang kepada satu pendedahan yang berkait rapat dengan penyandang Parlimen ini Datuk Ahmad Maslan.

Difahamkan, ada satu isu besar melibatkan Felda dibongkar termasuklah pendedahan berhubung janji yang ditabur di kawasannya.

Dalam laporannya menyebut, Majlis Pecah Tanah sudah pun dilakukan tahun lepas dan peruntukan pun khabarnya sudah ada, persoalannya kenapa sampai sekarang surau yang dijanjikan masih belum dibina sehingga hari ini.

Apakah Majlis Pecah Tanah yang disempurnakan Datuk Ahmad Maslan, di Taman Seri Api-api dekat sini, pada Ogos tahun lepas, hanya gimik politik semata-mata memandangkan ketika itu bahang Pilihan raya Umum (PRU) ke 13 sedang begitu hangat diperkatakab seolah-olah PRU akan diadakan pada tahun tersebut.

Pimpinan BN Kedah masing-masing cuba mengelak ulas isu BONGKAR 403 Juta

Dato' Ahmad Kuah kena cari 'jawapan' lain... hujah tu nampak tak boleh pakai


BN masih mengelak dari menjawab isu 'RM403 Juta'
Oleh: ZULKIFLI YAHAYA
(Nota Utara, Harakah)
Sakit juga BN Kedah dengan penangan 'Bongkar 403 Juta' - sebuah NGO yang dipimpin oleh Ahli Parlimen Jerai, Firdaus Jaafar. 403 ialah angka kerugian yang dialami oleh rakyat negeri Kedah (RM403 juta) akibat kesalahan dan kesilapan kerajaan BN dahulu yang akibatnya terpaksa ditanggung oleh kerajaan kini.
Bongkar 403 Juta (B403J) menganjurkan pelbagai program yang mengajak rakyat memahami isu tersebut seterusnya menolak BN dalam PRU13 nanti. Ia bermula dengan sidang media, cabaran debat, memorandum, himpunan, konvoi, pengedaran risalah serta road show penerangan di setiap kawasan.
Cabaran utama yang dilontarkan oleh B403J ialah mendesak BN Kedah menjawab isu tersebut satu persatu. Sehingga kini tiada pemimpin BN yang berani berbuat demikian. Hujah yang diberi untuk menangkisnya terlalu 'longgar' malah tidak menjawab soalan.

Pengarah SPR letak jawatan

Pilihanraya sudah terlalu hampir, bila-bila masa sahaja. Tetapi tiba-tiba Pengarah SPR , seorang yang merupakan berpengalaman dalam mengendalikan pilihan raya telah meletakan jawatannya. Sudah tentulah ini akan menyulitkan keadaan. 
Ramai yang terkejut biawak bila membaca berita perletakan jawatan tersebut di sini.

PM Malaysia, Tun Abdul Razak enggan melayan pertanyaan orang ramai mengenainya atas alasan itu adalah hal negara lain ~ Zimbabwe!
 

Rakyat tidak berselera lagi dengan UMNO

oleh Aspan Alias


Kalau kita menganggap isu Deepak dan Perdana Menteri serta isterinya ini secara ringan, ia merupakan satu isu yang sangat seronok di jadikan kajian semua kerana Deepak sudah jadikan isu ini sebagi satu isu politik besar untuk negara. Deepak bukannya seorang ahli politik tetapi apa yang dilakukan keatas beliau oleh Rosmah dan suaminya Najib itu secara terus menjadikan Deepak menjadi orang penting dalam politik negara sekarang ini.

Secara terus terang Deepak mahukan Najib bersara dan di gantikan dengan Muhyiddin Yassin untuk membina imej baru bagi BN sebelum pilihanraya kita tiba. Tetapi oleh kerana Deepak menjadi isu politik sekarang ini maka Deepak seolah-olah menjadi orang penting dalam politik atasan yang melibatkan Najib dan Muhyiddin. Isu Deepak dan Rosmah Mansor serta Najib ini di andaikan dilakukan oleh pihak pembangkang tetapi lama kelamaan ia menunjukkan kecenderungan yang isu ini datang dan di perbesarkan oleh UMNO sendiri dan yang menjadi ‘suspect’ nya ialah Muhyiddin Yassin sendiri.

Deepak mula merasakan jemu dan marah terhadap Najib dan isteri apabila beliau merasakan tertipu dengan segala urusan perniagaan beliau sehinggakan beliau mendapatkan kerugian besar. Isu ini telah di ketahui umum dan ruang terlalu sempit untuk di muatkan dalam posting ini. Orang ramai memahami keadaan yang menimpa Deepak apabila beliau di perguna oleh Najib dan isterinya ketahap optima untuk menutup kejahatan yang dilakukan oleh Najib dan isteri.

Umno Kedah seperti anak ayam kehilangan ibu


Written by Editor Warta

BERCEMPERA. Kelam kabut dan hilang arah. Umno Kedah, sudah terang lagi bersuluh Umpama 'anak ayam kehilangan ibu'.Ia bukan lagi mitos dan sudah menjadi pengetahuan umum. Bukan sekarang tetapi sejak Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri lima tahun yang lalu.

Sekurang-kurangnya, BN telah berusaha menampakkkan 'kegelojohan' pemimpin tertentu untuk menjadi Menteri Besar di negeri yang diperintah Pakatan Rakyat. Malangnya, tidak di Kedah. Sama ada tiada yang layak untuk menyaingi Ustaz Azizan dan pasukannya ataupun masing-masing berebut tempat sama untuk menjadi hero.

Tiga watak utama yang menjadikan Umno Kedah umpama retak menanti belah ialah Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Dato' Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah, bekas MB Kedah Dato' Seri Mahazdir Khalid dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, Dato' Mukhriz Mahathir.

Yang lainnya semua sibuk menjaga kawasan sendiri. Sukar untuk bagi mereka menyatakan sokongan yang 'bulat' antara ketiganya apatah lagi tiada dasar termasuk gerak kerja untuk membela nasib rakyat Kedah kononnya menderita di bawah kerjaan pimpinan Dato' Seri Ustaz Azizan Razak.

Cina Kedah lebih selesa bersama Pakatan

Oleh ZULKIFLI YAHAYA

Sokongan masyarakat Cina Kedah terhadap kerajaan negeri mengalami sedikit kecederaan dalam isu garis panduan persembahan terbuka yang membabitkan masyarakat non Muslim.Reaksi yang ditunjukkan oleh masyarakat Cina sebaik isu tersebut disensasikan, melalui provokasi MCA dan Gerakan, kelihatan sangat membimbangkan Pakatan. Seolah-olah majoriti Cina telah telah berpaling tadah menyokong BN dalam kempen 'Negeri untuk BN, Pusat untuk Pakatan'. Namun akhirnya barulah diketahui bahawa isu tersebut hanyalah sementara. Masyarakat Cina memberi reaksi kemarahan terhadap kerajaan PAS Kedah bukan kerana kebencian tetapi kekhuatiran jika isu tersebut boleh menyebabkan Pakatan kalah di Kedah kerana undi Cina dianggap penentu di banyak kawasan.

ADUN KeADILan, Lim Soo Nee mengambil langkah agresif untuk memberitahu masyarakat Cina non Muslim bahawa hak mereka untuk menikmati hiburan tidak tergugat dengan menganjurkan tarian separa lucah kepada MCA dan Gerakan. Perbuatan itu keterlaluan sehingga dikutuk oleh masyarakat Cina sendiri yang berfikir secara rasional. Chua Soi Lek yang mungkin terbeliak biji mata, tidak terkata apa-apa lagi selepas itu.

Masyarakat Cina yang lebih rasional menganjurkan sambutan tahun baru dengan mengundang penyanyi wanita berpakaian sopan. Tiada tindakan diambil oleh pihak berkuasa negeri. Maka isu itu pun lupus begitu sahaja yang menyebabkan MCA dan Gerakan terlopong lagi.

UMNO parlimen NAJIB "Geng Samseng"

Kenyataan Media Untuk Hebahan Segera
Angkatan Muda Keadilan Selangor
13 Februari 2013

Pukul Mahasiswa Berkempen: Bukti Najib Razak Gagal Transformasi Budaya Kasar Umno

Angkatan Muda Keadilan Selangor hari ini membidas tindakan pengecut ahli Umno di Kampung Datuk Keramat dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Manis.dalam Parlimen Pekan yang bertindak ganas dengan memukul mahasiswa Ekhsan Bukhari ,bekas Timbalan Presiden Aksi Mahasiswa Peduli (Aksi) ketika selesai mengedarkan risalah 'Harapan Malaysia' semalam.

AMK Selangor melihat insiden keganasan terbaru ini sebagai satu lagi siri kegagalan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri , dan juga Ketua Umno Bahagian Pekan yang tidak mampu melakukan transformasi terhadap ahli parti di bahagian sendiri. Kegagalan Najib Razak ini juga dilihat sebagai satu simbol kelemahan pentadbiran beliau yang semakin ditolak oleh rakyat Malaysia

AMK Selangor mempersoalkan sekiranya benar Najib Razak diterima oleh majoriti mahasiswa seperti yang didakwa dalam satu kajian, mustahil Perdana Menteri itu goyang apabila berhadapan dengan kempen demokrasi yang dilakukan oleh lima orang mahasiswa sahaja? Jelas ada kegusaran sebenar yang disembunyikan Najib Razak selaku orang nombor satu Umno yang bukan sahaja goyah di peringkat Nasional, tetapi juga mungkin merasa bahang dibenci di bahagian sendiri.

Exco Negeri Rasmi Pusat Pendengaran dan Pertuturan Persona

Pusat Pendengaran dan Pertuturan Persona dirasmikan pembukaannya

ALOR SETAR -  Pusat Pendengaran dan Pertuturan Persona yang terletak di Jalan Langgar, di sini yang dibuka dengan rasminya baru-baru ini memberi peluang kepada orang ramai untuk mendapatkan perkhidmatan penjagaan telinga serta pertuturan dengan lebih baik.

Majlis perasmian Pusat Pendengaran dan Pertuturan Persona itu telah disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Belia dan Sukan, Kesenian dan Warisan serta Kebudayaan, YB. Dato’ Dr. Hamdan Mohamed Khalib.

Pusat Pendengaran dan Pertuturan Persona menyediakan penjagaan yang kompleks bagi individu-individu yang mempunyai masalah pendengaran kongenital, suara, pertuturan dan gangguan imbangan.
Pusat Pendengaran dan Pertuturan Persona adalah unik dan yang pertama milik penuh oleh pakar audiologi. Penubuhannya adalah penting bagi semua pesakit yang mempunyai masalah pendengaran, suara dan pertuturan, serta untuk kegunaan pembangunan sains dan kaedah baru diagnostik dan rawatan kecacatan deria, terutamanya di wilayah utara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...