TERKINI :

Sunday, January 20, 2013

#LISTEN BN KEDAH...hangpa asyik dok tembak peluru kapoq jaa...


Serangan peluru kapur pembangkang di Kedah menjelang PRU13

Oleh ZULKIFLI YAHAYA

Beberapa hari kebelakangan ini pembangkang di Kedah (BN) memperhebatkan serangan terhadap kerajaan negeri dalam beberapa isu. Hampir 5 tahun ketinggalan dalam isu, di minit-minit terakhir menjelang pilihanraya baru mereka muncul membuat serangan yang tampaknya macam bertubi-tubi tapi hakikatnya cuma peluru kapur. Sudahlah peluru kapur, sasaran pun tidak mengena.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang menyelar kerajaan negeri kononnya tidak melaksanakan janji untuk membuat tender terbuka terhadap semua projek kerajaan negeri. Beliau menyenaraikan projek tersebut iaitu projek Aman Central RM500 juta, Amansuri RM109 juta, Kolej Universiti Insaniah (KUIN) RM330 juta dan Sungai Limau Hidrocarbon Hub (SULIHH) RM36 billion.

Pendedahan Tan Keng Liang diikuti oleh kenyataan Ketua Pemuda Umno Kedah, Badrul Hisham Hashim yang mendesak Ustaz Azizan mengundur diri sebagai Menteri Besar. Malang sungguh Pemuda Umno menjadi Pak Turut kepada Gerakan dengan membuta tuli tanpa mengetahui hujung pangkal isu.

Minah #LISTEN dah terima surat jemputan untuk hadir forom..kita tengok ada dia mau mai kaa..!!!

Najib berjanji lagi di KELANTAN..!!!

Orang Kelantan Bukan Rakyat Negeri Beringin Rendang

oleh Mohd Sayuti Omar,

Najib Razak terus memperolok-olok dan mempermainkan rakyat Kelantan dengan mengulangi beberapa tawaran yang hendak diberikan kepada rakyat Kelantan sekiranya Umno berjaya merampas Kelantan dari tangan PAS. Tawaran dan jani itu telah dibuat setiap kali dia memijak bumi Kelantan. 
Najib: Buat tawaran lagi.
Baru sekejap tadi Najib sekali lagi berjanji akan membina lebuh raya dari Kota Bharu - Kuala Krai. Pembinaan itu katanya akan dibuat secara berperingkat-peringkat. Pembinaan lebuh raya itu termasuk dalam tujuh perkara di mana tiga darinya adalah janji baru yang dibuat sempena kunjungan ke Kelantan hari ini.

Janji atau tawaran lain ialah pembianan sebuah stadium memandangkan perkembangan bola sepak di Kelantan memberangsangkan dan juga pembinaan rumah untuk rakyat sebanyak 3,000 unit.

Beliau juga sekali menjanjikan hendak menyediakan kemudahan air bersih di Kelantan yang didakwa oleh Umno air Kelantan bermasalah. Tawaran untuk menyelesaikan masalah air di Kelantan ini sesuatu yang tidak wajar dibuat oleh Najib atau dijadikan syarat sekiranya Umno menang di Kelantan.

#LISTEN Isu Nama Allah - Cai UMNO dok kalut KEPUTUSAN PAS... bab pendirian UMNO nak kata apa pulak..??

Isu Kalimah ALLAH: Apa Pendirian Sebenar UMNO BN?

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mempersoalkan mengapa kerajaan Barisan Nasional sendiri tidak menyatakan pendirian berhubung isu kalimah Allah.

"Amat pelik apabila kerajaan, BN dan parti-parti komponennya terutama Umno hanya pandai mendesak pihak lain sahaja menyatakan sebarang pendirian rasmi berhubung isu kalimah Allah.

"Sekarang, rakyat hendak tahu apa pendirian kerajaan, BN dan setiap satu komponennya mengenai isu itu," kata beliau.

Mahfuz berkata, sudah sampai masanya kerajaan, BN dan setiap satu komponennya menyatakan pendirian berhubung isu kalimah Allah.

"Rakyat ternanti-nanti apakah pendirian kerajaan, BN, Umno, MCA, MIC, Gerakan, PBS dan setiap satu parti komponen BN berhubung isu itu.

"Jangan hanya pandai desak orang lain sahaja menyatakan pendirian," katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu menekankan, kerajaanlah pihak yang sepatutnya menyatakan pendiriannya mengenai isu itu kerana permintaan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng ditujukan kepada kerajaan.

Karpal Singh Harus Memahami PAS

Oleh Mohd Sayuti Omar

Dalam demokrasi yang membenarkan kebebasan bersuara hatta kepada mereka yang gagap, sengau ataupun telor semuanya boleh bersuara. Itulah demokrasi yang difahami dan dituntut. Walaupun suara yang disuara itu jelas bertentangan dengan nilai diri ataupun wujud konflit tetapi kerana atas nama kebebasan ia boleh dilakukan.

Atas dasar itu jugalah Pengerusi DAP Karpal Singh terus bersuara bagi memenuhi erti dan makna demokrasi tadi. Beliau tidak langsung cuba memahami atau pun menghormati hak-hak orang lain. Justeru beliau mahu memujuk Presiden Pas Abdul Hadi Awang supaya mengkaji semula keputusan majlis syura ulama mengenai kalimah Allah.

Karpal mahu Majlis Syura Ulama atau PAS membuat keputusan selari dengan ketetapan Pakatan Rakyat berhubung penggunaan kalimah Allah. Pakatan Rakyat bersetuju perkataan Allah diguna pakai oleh semua dan ia boleh diterjemahkan dalam bahasa Melayu.

Manakala majlis syura ulama pula memutuskan perkataan Allah boleh disebut oleh semua manusia tidak kira Islam atau tidak, kerana ia adalah hak semua. Tetapi Majlis Syura Ulama memutuskan perkataan Allah tidak boleh diterjemah ke dalam bahasa lain atas alasan terjemahan perkataan Allah dalam bahasa lain itu tidak menepati maksud yang terkandung dalam perkataan yang diterakan di dalam al Quran.

Jika begini Ucapan TUANKU..nampaknya pembangkang KEDAH kuburkanlah hajat dihati tuu...!!

Sultan Kedah minta rakyat bersabar


Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah menyeru agar seluruh rakyat negeri ini supaya bersabar dan memberi kerjasama dalam menjayakan pelbagai rancangan pembangunan demi faedah mereka.

Dalam titah ucapan yang dibacakan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Tan Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah, baginda bertitah kerajaan negeri berusaha sedaya upaya mencari peluang dan menggembleng sumber yang ada demi faedah rakyat negeri ini.

"Segala perancangan yang dibuat memerlukan masa untuk dilaksanakan dan beta berharap seluruh rakyat negeri ini dapat memberi kerjasama dan bersabar," titah Sultan sempena ulang tahun Hari Keputeraan ke-85 di Istana Anak Bukit, di Alor Setar hari ini.

Disebabkan UMNO main api.. maka bumi dipijak jadi milik orang.....


Setelah tanah rizab melayu anda gadaikan...
Setelah nama Allah anda berikan hak kepada kristian..
Setelah kedaulatan warganegara anda beri ic free pada warga asing...

Kini anda sembang....HAK MELAYU
HAK AGAMA & HAK NEGARA........

Cukuplah wahai sahabat kami UMNO...
Sanggup anda jadi macai lelong negara....

Rakyat merempat...
Warganegara di kongsi
Tanah pula di jual...

Berbanggalah wahai melayuu
HIDUP MELAYU HIDUP MELAYU.....
anak kecik main api
Terbakar hatinya yg sepi
Air mata darah bercampor keringat
BUMI DI PIJAK MILIK ORANG

#LISTEN UMNO.. Nama ALLAH pun hangpa gadai.. IC pun bagi FREE kepada Warga Asing.. hangpa nak khianati apa lagi..??

Alkitab: Putrajaya sendiri nodai undang-undang Islam, kata Mufti SelangorApril 07, 2011
KUALA LUMPUR, 7 April — Mufti Selangor Datuk Tamyes Abd Wahid menyifatkan langkah Putrajaya membenarkan penggunaan kalimah “Allah” dalam kitab Injil versi Bahasa Malaysia sebagai tindakan “menodai” undang-undang Islam negara ini.

Tegas Tamyes, undang-undang Islam yang diamalkan selama ini telah “diceroboh” dan “dinodai” oleh pihak berkuasa termasuk pemimpin kerajaan yang beragama Islam.

“Undang-undang Islam telah diceroboh dan usaha-usaha menceroboh ini berlaku dari dalam... ini yang susah kerana Islam rosak apabila ada pihak yang menceroboh dari dalam.

“Undang-undang Islam ini telah dinodai, ada pihak yang buat undang-undang tapi mereka sendiri yang melanggar undang-undang yang telah dibuat dan ini adalah satu pencerobohan secara terhormat,” katanya kepada The Malaysian Insider.

#LISTEN - UMNO sekarang nie di luar pun hodoh dan di dalam pun hodoh...!!!

oleh AnakKedah007

Sekadar berkukok seorang diri.. Ajak face to face untuk debat semua menikus
Tanda yang paling jelas UMNO itu usang ialah ketidak-mampuan untuk mengubah keadaan dan persepsi buruk rakyat terhadap parti itu dengan keseluruhan kepimpinannya. 

Banyak pihak telah mengkritik dan memberikan pandangan yang berbagai-bagai untuk memperbaiki parti itu tetapi UMNO tetap dengan sikap dan perangai yang sama tanpa ada tanda-tanda untuk berubah kepada kebaikan.

Segala kesalahan moral dan jenayah yang dilakukan oleh UMNO dan BN selama ini tetap terus berlaku dan rakyat sudah tiada pilihan selain dari melakukan yang drastik terhadap parti pemerintah itu. 

Betul lah kata setengah pendapat orang, keadaan ini adalah kehendak yang ‘natural’ dan ianya berlaku kepada semua parti-parti dan pertubuhan siasah yang sudah lama dan usang dimana-mana.

Alhamdulillah..Akhirnya NAJIB & ROSMAH masuk kelas Al-Quran & Fardhu Ain semula...!!


Mitok maaf blako adik kakok... Kelas Al-Qur'an & Fardhu 'Ain (KAFA) dibatalkan sebab Cikgu-Cikgu semo pakat gi ngajar Najib & Rosmah...

Bagus PM & Tok Laki dio... Mari menunutut ilmu Fardhu "Ain & Al-Qur'an pah ko Klate...

Mengapa NAJIB, ROSMAH dan MAHATHIR mula mengelabah..???

PRU13: Mahathir, Najib Dan Rosmah Mula Mengelabah.

Hanya tinggal tidak sampai 3 bulan sahaja lagi parlimen akan terbubar dengan sendirinya walau pun Najib cuba mengelakkannya. Inilah pertama dalam sejarah negara penggal parlimen hampir cukup 5 tahun kerana sebelum ini parlimen dibubarkan paling lama pun 4 tahun selepas BN memerintah. Kenapa Najib terlalu takut untuk mengadakan pilihan raya umum sehinggakan ia menyusahkan parti-parti yang bersama dengan Umno dalam BN.
Adakah kerana Najib/Rosmah belum selesai memindahkan aset-aset mereka keluar dari negara atau beliau cuba untuk mengadakan darurat agar beliau mempunyai masa untuk mempersiapkan dirinya. Antara orang yang paling takut pada PRU13 ini ialah Tun Mahathir, mantan PM ke 4 kerana ia melibatkan kepentingan anak-anaknya yang pasti akan tersepit sekiranya BN kalah pada Pakatan Rakyat. 
Jika mengikut kepada ilmu gerak badan, Mahathir benar-benar rasa tertekan dengan sisa-sisa kuasa yang dimiliki oleh Umno. Beliau yang terkenal dengan sikap suka memuji diri sendiri dan apa yang beliau lakukan adalah betul dan tidak kepada pengganti-pengganti beliau. 
Lihatlah bagaimana beliau dengan berat hati mengaku akan peranannya memerintahkan agar I/C diberi kepada pendatang asing tetapi masih mengaku apa yang beliau lakukan adalah betul sebetulnya dengan alasan-alasan yang tak masuk akal.

Antara pihak yang menerima darjah kebesaran dan pingat kehormat sempena hari keputeraan ke-85 Sultan Kedah


ALOR SETAR, 20 Jan – Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Mahathir mendahului senarai penerima darjah kebesaran dan pingat kehormatan sempena hari keputeraan ke-85 Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Mukhriz menerima Darjah Paduka Seri Setia Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (DHMS) yang membawa gelaran Datuk Paduka.

Turut menerima (DHMS) ialah Panglima Tentera Udara Jen Tan Sri Datuk Seri Rodzali Daud.

Lima orang menerima Darjah Gemilang Seri Mahkota Kedah (DGMK) yang membawa gelaran Datuk Wira.

Mereka ialah Panglima Medan Tentera Darat Lt Jen Datuk Seri Zulkiple Kassim, Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan Lt Jen Datuk Abdul Hadi Hussin, Ahli Lembaga Kolej Universiti Insaniah Prof Datuk Ismail Ibrahim, Datuk Lim Teong Kiat dari Taman Pumpong di sini dan Datuk Tan Hong Eng dari Langkawi.

Sebab ini Umno pasti kantoi....


http://karatijau.blogspot.com

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) bingkas membidas dan menjawab segala persoalan yang ditimbulkan oleh Tun Mahathir Mohamad di sebalik pengakuannya memberi kewarganegaraan kepada pendatang asing semasa pentadbirannya.

Pertama sekali, Tun Mahathir sudah mengaku menjadi dalang utama projek pemberian kad pengenalan kepada warga asing dua minggu sebelum pilihanraya 1990. Inilah jawapan yang dicari-cari selama ini, telah dilafaz sendiri oleh Tun Mahathir.

Walau apapun alasannya, pemberian kewarganegaraan segera khususnya di musim pilihanraya harus diterjemah sebagai jalan singkat untuk regim terus berkuasa. Pemberian kad pengenalan secara terburu-buru sempena pilihanraya secara langsung membolehkan si penerima anugerah warganegara segera ini terus mengundi. Ia sangat tidak adil khususnya buat rakyat Sabah ketika itu dan kepada rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

Maka dengan pengakuan Tun Mahathir hari ini setelah lama mendiamkan diri, apakah ada lagi pengakuan atau pendedahan yang lebih sensasi untuk membolehkan rakyat seluruh tanahair sedar bahawa regim pemerintah tergamak menjual negara ini demi mengekalkan kuasa melalui kewarganegaraan segera? Hanya selepas negara dikejutkan dengan pendedahan oleh bekas Ketua Jabatan di JPN Sabah dan bekas pengarah Jabatan Pendaftaran Sabah, menjadikan Tun Mahathir tidak punya pilihan selain mengaku perbuatannya.


Apabila Tengku, Tan Sri, Datuk, Wan berkata-kata dalam bolasepak negara..

Nasihat Annuar buat TMJ

Oleh ADHAM SHADAN adham.shadan@kosmo.com.my

“SAYA nasihatkan TMJ (Tunku Mahkota Johor) supaya jadi presiden (bola sepak negeri) serupa dengan presiden-presiden lain. Ada ramai presiden persatuan bola sepak di negara ini. Sama ada beliau, Wan, Nik, Datuk, Tengku, Raja atau Sultan sekalipun, mari kita ikut satu peraturan sahaja.”

Itu antara nasihat yang diberikan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa terhadap Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim selaku Presiden Persatuan Bola Sepak Johor (PBNJ) semalam yang dianggap mencetuskan perkara-perkara ‘pelik’ yang membawa kegawatan dalam arena bola sepak negara masa ini.

Annuar mengulas mengenai perkembangan mutakhir berhubung isu perpindahan Norshahrul Idlan Talaha dan yang terbaru apabila pasukan Johor Darul Takzim yang dikatakan membawa Anggota Rejimen Ke-21 Gerak Khas Komando (GGK) di Stadium Sultan Muhammad IV.

Bagaimanapun, PBNJ menjelaskan kelmarin bahawa pasukan tersebut bukan anggota GGK sebaliknya askar Timbalan Setia Negeri (TSN) atau Johor Military Force (JMF) yang ditugaskan untuk mengawal pergerakan kerabat Johor yang menghadiri majlis tertentu termasuk mana-mana acara sukan.

“Sebelum ini belum pernah berlaku kegawatan dalam bola sepak negara. Sekarang timbul soal mengambil pemain menerusi ‘pintu belakang’, bawa masuk askar dalam stadium, ini semua hanya dibawa oleh PBNJ sahaja.

“Jadi nasihat saya sebagai orang tua kepadanya, apapun dia adalah rakan sejawat saya. Lupakan latar belakang kita, saya, Tan Sri dan beliau, Tunku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...