TERKINI :

Friday, January 18, 2013

Isu UUM - Masa ko dok bantai pimpinan PR...cakap hebat sangat tapi bila orang tanya ko dok #LISTEN #LISTEN #LISTEN

Rupanya ini punca Bawani soal Sharifah Zohra

 Gambar dari rakaman video menunjukkan Bawani (kiri) berdiri mempersoalkan pembentangan oleh Sharifah Zohra. – Gambar diambil dari Youtube
KUALA LUMPUR 18 Jan — Bawani KS mengakui persembahan slaid semasa forum “Seiringkah mahasiswa dan politik?” yang memaparkan kritikan ke atas pemimpin pembangkang dan beberapa aktivis menyebabkan beliau bangun untuk bersuara dan mempersoalkan pembentangan panel forum Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin.
Menurut Bawani, persembahan slaid tersebut yang memaparkan gambar seperti ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, aktivis Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan dan demonstrasi menentang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) adalah tidak munasabah dan tidak selari dengan tajuk forum tersebut.
“Gambar yang mereka paparkan dalam forum tersebut adalah tidak munasabah,” kata Bawani dalam satu sidang media hari ini.
“Ianya tidak langsung berkaitan dengan forum yang bertajuk ‘Seiringkah mahasiswa dan politik?’. Oleh sebab saya tidak berpuas hati, saya bangkit dan memberikan hujah sebelum Sharifah Zohra kemudiannya menarik mikrofon saya.”
Bawani juga berkata tidak berpuas hati dengan penganjur forum tersebut yang hanya membenarkan dua soalan diambil daripada mahasiswa untuk dijawab, serta mengesyaki sesuatu yang pelik berlaku kerana mahasiswa terpaksa berikrar selepas tamat forum.

Siapa sokong UMNO tapi tak UNTUNG macam makcik nie..baik tak yah sokong laa..

Did Tan Sri Muhyiddin’s honorary doctorate cost the Malaysian taxpayer RM23m?

http://ussa.edu/publications/news/wp-content/uploads/2012/12/DPM-with-TJ-and-KH-250x207.jpg 
Tan Sri Muhyiddin needs to explain why a contract worth RM23m to retrain Physical Education (PE) teachers was given to a UMNO leader via direct negotiation
Ong Kian Ming, DAP Election Strategist, 

Our education minister, Tan Sri Muhyiddin Yassin was awarded an Honorary Doctorate on the 17th of January by the United States Sports Academy (USSA), which is based in Daphne, Alabama, for his efforts ‘to enhance physical education to help in the building of a nation’ through the creation of the ‘One Student – One Sport’ initiative.

For a 6 month period starting from June 2012, USSA trainers were in Malaysia to provide retraining for PE teachers and training for other teachers interested in PE through an “International Diploma in Physical Education and Scholastic Sports (IDPESS)” program. This pilot program to retrain 1000 teachers cost the Malaysian government RM22.9m and the contract was awarded to a Syarikat KH Sports World Sdn Bhd (who is the authorized agent in Malaysia for USSA) via a direct negotiation.

Dok pelece nik aziz dok kutuk guan eng dok maki hadi awang..lat depa panggil pak menakan dari VATICAN CITY‎#listen to this (translation): Sementara itu, di PUTRAJAYA, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengalu-alukan pelantikan Marino."Saya gembira dengan pelantikan Ketua Biskop Joseph Marino sebagai duta paus pertama Kerasulan ke Malaysia.

Berita penuh - http://thestar.com.my/news/story.asp?file=%2F2013%2F1%2F18%2Fnation%2F20130118122554&sec=nation

Dok kutuk-kutuk Guan Eng, rupa-rupanya PM sendiri bawak & "Gembira" dengan Perlantikan "Duta Paus PERTAMA" di Malaysia... Rupanya ini yang dibincangkan di Vatican City bulan Julai lepas.

"Islam di Martabat"

PROJEK IC - UMNO jual negara demi kuasa...!

Kenyataan Umum 18 Januari 2013

Pengakuan Tun Mahathir: Akhirnya Terbukti Umno Jual Negara Demi Kuasa!

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) bingkas membidas dan menjawab segala persoalan yang ditimbulkan oleh Tun Mahathir di sebalik pengakuannya memberi kewarganegaraan kepada pendatang asing semasa pentadbirannya.

Pertama sekali, Tun Mahathir sudah mengaku menjadi dalang utama projek pemberian kad pengenalan kepada warga asing dua minggu sebelum pilihanraya 1990. Inilah jawapan yang dicari-cari selama ini, telah dilafaz sendiri oleh Tun Mahathir.

Walau apapun alasannya, pemberian kewarganegaraan segera khususnya di musim pilihanraya harus diterjemah sebagai jalan singkat untuk regim terus berkuasa. Pemberian kad pengenalan secara terburu-buru sempena pilihanraya secara langsung membolehkan si penerima anugerah warganegara segera ini terus mengundi. Ia sangat tidak adil khususnya buat rakyat Sabah ketika itu dan kepada rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

Maka dengan pengakuan Tun Mahathir hari ini setelah lama mendiamkan diri, apakah ada lagi pengakuan atau pendedahan yang lebih sensasi untuk membolehkan rakyat seluruh tanahair sedar bahawa regim pemerintah tergamak menjual negara ini demi mengekalkan kuasa melalui kewarganegaraan segera? Hanya selepas negara dikejutkan dengan pendedahan oleh bekas Ketua Jabatan di JPN Sabah dan bekas pengarah Jabatan Pendaftaran Sabah, menjadikan Tun Mahathir tidak punya pilihan selain mengaku perbuatannya.

PROJEK IC : Antara TUN & TUNKU mana lagi yang durjana...?

Dengan Tunku Yang Sudah Meninggal Pun, Mahathir Mahu Bermusuh

Posted on Friday, January 18 @ 12:15:23 MYT by paktam

Oleh Shahbudin Husin

Ramai yang geleng kepala dengan respon Tun Mahathir yang pentadbiran dan dua orang kanannya tiba-tiba dikaitkan dalam pemberian ratusan ribu kad pengenalan kepada pendatang asing di Sabah pada tahun 1993/1994 sebagaimana yang didedahkan dalam inkuari Siasatan Diraja atau RCI berkenaan pendatang asing yang sedang berlangsung sekarang ini.

Sambil mengakui beliau ada memberi kad pengenalan kepada pendatang asing di Sabah tetapi bekas Perdana Menteri itu mendakwa tindakan berkenaan dijalankan mengikut undang-undang.

Kita patut tengok balik dan ingat. Tunku Abdul Rahman lebih teruk daripada saya. Dia beri sejuta kewarganegaraan kepada mereka yang tidak layak. Jadi kenapa apa yang dia buat tidak salah dan apa yang saya buat ini salah, demikian Mahathir dipetik sebagai berkata sebagaimana yang tersiar dalam Malaysiakini.

Orang geleng kepala kerana demi menyelamatkan dirinya, Mahathir sanggup menuding jari ke sesiapa saja, termasuk kepada Bapa Kemerdekaan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj yang sudah meninggal dunia.

Projek IC : Berbanggalah kepada yang menjual kerakyatan negara demi jangkahayat politik anda!


| Print | Projek IC: Pihak berkuasa perlu segera bertindak

MuhammadYusri Amin, 18 Jan 2013

KOTA BHARU: AJK PAS Pusat Datuk Takiyuddin Hassan mendakwa tindakan segera perlu diambil ke atas skandal ‘projek IC' di Sabah’ membabitkan warga asing, selaras dengan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI).

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri mendakwa jika pengeluaran IC kepada warga asing untuk menjadi Warganegara Malaysia itu didapati tidak mengikut peraturan atau tidak teratur, tindakan segera perlu diambil.

“Dan pengeluaran IC ke atas warga terbabit boleh dibatalkan sama ada melalui mahkamah atau melalui Menteri Dalam Negeri sendiri.

Selaras dengan itu, pengamal undang-undang itu juga mendakwa apa-apa juga pengesyoran Suruhanjaya Siasatan Diraja itu hendaklah diambil kira kerajaan bagi tindakan selanjutnya.

Beliau bercakap kepada pemberita pada sidang media di Majlis Perbandaran Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) sempena Majlis Angkat Sumpah Ahli Majlis MPKB-BRI 2013 di sini pagi tadi.

Elakkan budaya menghukum

Oleh : Mohamed Hanipa Maidin

Saya tertarik membaca buku baru yang ditulis oleh Imam Feisal Abdul Rauf yang bertajuk ' Moving the mountain' ( secara literal bermaksud ' menggerakkan gunung' ). Imam Feisal adalah Imam Masjid Al-Farah di Washington D.C, Amerika Syarikat. Buku tersebut , saya akui, bersifat 'thought provoking' ataupun menggoncang minda kerana penulis cuba membawa isu-isu kontemporari dari sudut yang agak lari dari aliran konvensional.

Walaupun sasaran penulis dalam buku itu lebih kepada masyarakat Islam dan bukan Islam di barat namun banyak petikan dalam buku itu yang menarik minat saya selaku ahli gerakan Islam -Pas.

Di bawah bab "Islam dan agama-agama lain" saya tertarik apabila Imam Feisal menbawa cerita yang agak lucu yang diceritakan oleh Maulana Jalaluddin Al-Rumi berkaitan dengan kisah Nabi Musa a.s dan penggembala. Pada suatu hari apabila Nabi Musa a.s sedang berjalan Baginda bertemu dengan seorang penggembala yang sedang begitu asyik meluahkan perasaannya kepada Tuhan. Nabi Musa terdengar penggembala tersebut meluahkan cintanya kepada Tuhan dengan kata--kata berikut " Aku ingin tolong Kamu ( Tuhan ), aku ingin betulkan kasut Kamu, menyikat rambut Kamu dan aku ingin mandikan Kamu dan membersihkan kaki Kamu" dan begitulah seterusnya luahan si penggembala tersebut.

#LISTEN - Isu Azrul & Bawani antara bukti budaya UMNO menekan golongan yang tak sealiran dengan mereka..!!!

Isu Azrul, Bawani bukti kebejatan Intelek Umno BN
Oleh Ahmad Zamri As’ad Khuzaimi

Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia, Dewan Pemuda PAS Malaysia (Juham) amat terkejut dengan insiden penggantungan ketua ekonomis Bank Islam Azrul Azwar Ahmad Tajudin - yang membuat pembentangan mengenai PRU13 di Singapura minggu lalu - yang jelas bertentangan dengan prinsip asas undang-undang dan kebebasan hak asasi.

Malah, adalah suatu yang ironi apabila berlakunya suatu insiden berasingan melibatkan seorang mahasiswa undang-undang Universiti Utara Malaysia (UUM) yang juga penyelaras JERIT, KS Bawani yang 'berperang mulut' dengan pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M), Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin.

Kedua-dua insiden ini bukanlah sesuatu yang baru dan aneh, tetapi ia sebenarnya sudah sinonim dengan sikap UMNO/Barisan Nasional dari dulu lagi yang gemar untuk menyekat suara-suara yang bertentangan dengan indoktrinasi lapuk UMNO/Barisan Nasional bagi mengekalkan tahap pemikiran rakyat di kedudukan jahiliyah demi mengekalkan kuasa di Putrajaya.

Hal ini kerana UMNO/Barisan Nasional khuatir kuasa mereka di Putrajaya akan pupus sekiranya rakyat menjadi cerdik dan celik terhadap kezaliman dan korupsi yang dilakukan mereka selama ini.  Oleh itu, UMNO/Barisan Nasional inginkan tahap pemikiran rakyat di tahap jahil dan bodoh yang paling maksimum dengan cara menyekat suara rakyat yang boleh membuka pekung di dada mereka.

Wang Pampasan - Jepun sudah menebus kezalimannya. Tetapi kezaliman itu diambil pula oleh kerajaan BN...!!

Kerajaan BN rompak pampasan Jepun?
Subky Latif, 17 Jan 2013


KERAJAAN BN pimpinan Najib tidak menjawab kes pampasan Jepun terhadap mangsa buruh paksa maut keretapi Siam-Burma dari Tanah Melayu musim Jepun dulu.

Mengikut surat dari Kementerian Kewangan kepada Persatuan Bekas Buruh Paksa itu yang ditanda tangani oleh Dato Hajah Zalekha Hassan pada 29 Mac, 2011 bahawa tuntutan persatuan itu telah diangkat untuk tindakan kerajaan dan prosesnya dimaklumkan kepada Peguam Negara dan Kementerian Sumber Manusia.

Jumlah pampasan itu dikatakan RM207 bilion, dikatakan sudah dijelaskan oleh kerajaan Jepun kepada kerajaan Malaysia.

Surat kementerian itu tidak menafikan wujudnya jumlah pampasan RM207 bilion dan tidak juga menafikan ia telah dijelaskan oleh kerajaan Jepun.

Persoalannya khazanah untuk 72,000 hamba Jepun itu tidak diketahui apa telah jadi. Waris hamba itu tidak mendapat apa-apa dari duit yang banyak itu. Duit itu jika ditunaikan dalam not kertas RM10 digantung di tali macam poster pilihanraya, digantung bersambung dari Malaysia ke Jepun dan disambung lagi dari Jepun ke arah timur nescaya sampai semula ke Malaysia masih belum habis lagi. Ia boleh disambung berbelit-belit entah berapa kali sekeliling globe. Demikianlah banyaknya duit RM207 bilion itu. Atau lebih dari separuh hutang Malaysia sekarang.

Utusan tetap kena bayaq terhadap MP Khalid Samad

MP Shah Alam kekal dapat gantirugi RM60,000

Bernama 8:55AM Jan 18 2013

Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintahkan Utusan Melayu (Malaysia) Berhadmembayar RM60,000 sebagai gantirugi kepada anggota Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad kerana menerbitkan artikel bersifat memfitnah di akhbar itu.

Keputusan itu dibuat panel hakim lima anggota diketuai Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Panglima Richard Malanjum semalam sewaktu menolak permohonan semakan oleh Utusan Melayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi memerintahkan Utusan Melayu membayar gantirugi itu.

Panel hakim lain terdiri daripada Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusoff, Datuk Ahmad Maarop, Datuk Hasan Lah dan Datuk Jeffrey Tan Kok Wha, juga mengarahkan Utusan membayar kos guaman RM10,000 kepada Khalid Samad.

Najib sudah tahu bahawa UMNO akan kalah

Najib sudah tahu UMNO kalah
Oleh sakmongkol AK47

Saya sedang duduk diluar Stadium Negara pada 12 Januari yang lalu. Ye, mahu cakap lagi. Sebab perhimpunan ini menimbulkan ketakutan yang amat sangat dalam hati pemimpin UMNO.

Masa ini tentu semua orang sudah tahu karakter Naib Tun Razak- anak bangsawan yang gembira tengok ramai rakyat miskin.

Sebab jika ramai yang masih miskin, barulah sah rasa seorang feudal melihat rakyat menadah tangan meminta pertolongan. Baru ada rasa kick melihat seorang insan lain merayu rayu.

Ketika saya sedang duduk di bingkai pavement stadium merdeka, seorang berbangsa India, warga negara kita datang menghampiri saya. Dia memperkenalkan diri. Orang dari Perak, dari Sungai Siput. Kita gelar dia Mr Sungai Siput. Encik SS.

Dia pembaca blog saya. Terima kasih lah- kenalah baca sebab blog ini kepada blogging adalah seperti stadium Lumpini kepada Muay Thai, Madison Square Garden kepada boxing dan Wimbledon kepada pertandingan tennis. Tidak perlu setuju dengan apa yang saya tulis. Hanya kongsikan bersama dengan kawan2. Bawa mesej ini. Ini kalilah kita singkirkan UMNO. UMNO berketuakan Najib macam Ayam berak kapur. Teringat saya kata2 Tun Daim- Najib hasn’t got what it takes to run the country.

Ambik ko @AnwarIbrahim... percaya sangat dengan budak KJ tuu..!!!

Memang padan ngan muka Pakatan, percaya sangat ngan orang Barisan... 

Padan ngan muka korang, ngan budak berhingus ni pun korang dah kena kencing... Camana nak menang bila berjumpak dengan si Madey, BAPAK segala tipu helah tuh...

Sampai bila korang nak belajar supaya tak kena kencing ngan puak-puak biru karat neh...

Chitt...!! Memalukan betoi laa...


Mitos MELAYU - Dengan ahli UMNO cuma ada 3 juta dari 18 juta.. In Sha Allah MELAYU akan terus terbela..!!

Orang Melayu perlu merdekakan jiwa dan minda

Kita sudah sampai ke penghujung penggal pilihanraya dan pemilihan itu akan diadakan dalam beberapa minggu sahaja lagi. Kali ini merupakan pilihanraya yang berkeadaan yang paling rumit dan mencabar bagi BN dan masa yang paling baik bagi Pakatan Rakyat untuk menunjukkan mereka (PR) sebagai ‘coalition’ alternatif yang akan menjadi pengganti kepada pemerintahan BN. UMNO sudah dianggap terlalu usang oleh sebahagian besar rakyat negara ini.

Tanda yang paling jelas UMNO itu usang ialah ketidak-mampuan untuk mengubah keadaan dan persepsi buruk rakyat terhadap parti itu dengan keseluruhan kepimpinannya. Banyak pihak telah mengkritik dan memberikan pandangan yang berbagai-bagai untuk memperbaiki parti itu tetapi UMNO tetap dengan sikap dan perangai yang sama tanpa ada tanda-tanda untuk berubah kepada kebaikan.

Segala kesalahan moral dan jenayah yang dilakukan oleh UMNO dan BN selama ini tetap terus berlaku dan rakyat sudah tiada pilihan selain dari melakukan yang drastik terhadap parti pemerintah itu. Betul lah kata setengah pendapat orang, keadaan ini adalah kehendak yang ‘natural’ dan ianya berlaku kepada semua parti-parti dan pertubuhan siasah yang sudah lama dan usang dimana-mana.

Isu IC - Jangan termakan spin Mahathir kepada Tunku... Beliaulah "PENGKHIANAT SEBENARNYA"


Cara Mahathir melepas jerat di leher. Katanya Tunku Abdul Rahman lebih teruk darinya dalam memberi IC kepada orang asinng. Begitulah cara Mahathir untuk menyapu najis di ponggeknya. Memanglah tujuan Tunku beri IC kerana ia adalah satu ketetapan atau syarat negara sebagai membalas budi kepada orang asing yang berada di Malaysia sebelum merdeka. 

Menerusi dasar apa dinamakan Jus soli Malay Union 1945 yang mahu semua orang asing yang berada dan hidup Tanah Melayu sebelum merdeka automatik mendapat IC. Ia adalah satu syarat atau anugerah kerajaan kepada orang asing. Pemberian itu bukan bertujuan politik seperti Mahathir lakukan di Sabah itu.

Mahathir jangan hendak samakan pemberian beliau dengan Tunku. Pemberian beliau yang dilakukan secara tektikal, secara menjual negara ternyata lebih buruk dari cara Tunku. Cara Tunku jelas dan tidak main sembunyi atau memproses pemberian itu di rumah Mahathir atau Aziz Shamsuddin.

Projek Padang Golf di Tasik Pedu zaman BN lebih bawa mudharat


YAN – Tasik Pedu suatu ketika dulu sekitar tahun 90-an ‘dibangunkan’ dengan padang golf dengan keluasan lebih daripada seribu ekar, namun tiada tentangan terhadapnya.

Apabila kerajaan negeri dibawah Pakatan Rakyat hendak majukan kawasan tersebut dengan projek agro pelancongan, ianya mendapat tentangan hebat daripada segelintir pihak yang sama ada cemburu akan keupayaan kerajaan negeri ataupun mahu menjadi ‘hero’ kepada penduduk.

Di zaman pemerintahan Dato’ Syed Razak, demi menyelamatkan padang golf daripada ditenggelami banjir, kerajaan mahu lepaskan air dari Empangan Pedu, dimana bakal merosakkan padi yang sedang dituai.

Menurut Menteri Besar Kedah, YAB Dato’ Seri DiRaja Ustaz Azizan Abdul Razak, pemilihan Charok Genting Bunga sebagai agro pelancongan adalah cadangan yang dkemukan oleh Jabatan Perhutanan.

Teruskan program asalkan berpakaian sopan - MB Kedah


YAN – Garis panduan persembahan hiburan yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri telah sedia ada sejak 2008 serta tiada pihak yang mempertikaikannya. Namun, mengapa hampir kepada Pilihanraya Umum ke 13, ianya menjadi ‘isu’?

Demikian tegasan Menteri Besar Kedah, YAB Dato’ Seri DiRaja Ustaz Azizan Abdul Razak bagi mengulas mengenai garis panduan persembahan hiburan yang dibangkitkan oleh MCA serta Gerakan Kedah.

Berhubung penganjuran program ‘1 Malaysia Sambutan Tahun Baru Cina 2013’ yang dijadualkan pada 15 Februari 2013 di Star Walk, Alor Setar, kerajaan negeri membenarkan program tersebut diteruskan dan penganjur hendaklah memastikan bahawa setiap peserta yang terlibat dengan persembahan di pentas sama ada lelaki dan perempuan (kanak-kanak dan dewasa) mestilah berpakaian sopan atau tidak menjolok mata.

“Pokok utama garis panduan itu memastikan bahawa semua persembahan di Kedah adalah terkawal tak kiralah pada orang bukan Islam ataupun Islam untuk menghormati budaya dan adat setempat.

“Jadi kita dah beritahu mereka boleh terus persembahan, sama ada lelaki dan perempuan tetapi pastikan pakaian mereka itu tidak menjolok mata, itu saja, tak lebih dari tu,” jelas beliau bagi merungkai segala kekeliruan pelbagi pihak.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Penanaman Pokok Peringkat Daerah Yan yang diadakan di Kampung Permatang Buluh, di sini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...