TERKINI :

Monday, December 9, 2013

Sudah la Najib, samakan UMNO dengan Mandela.. nak bagi BRIM pun cadang puak hang jaa..!!

PKR: Najib 'tak tahu malu', samakan parti dengan Mandela

Naib presiden PKR N Surendran berkata tindakan presiden Umno Datuk Seri Najib Razak yang mengumpamakan usaha parti tersebut seperti perjuangan tokoh anti perkauman, mendiang Nelson Mandela, adalah perbuatan yang “tidak tahu malu”.

Katanya, beliau pada mulanya terkejut apabila membaca kenyataan Najib yang menyamakan perjuangan Mandela memerangi apartheid di Afrika Selatan dengan tindakan Umno.

Tambahnya, kenyataan itu tidak membantu Umno tetapi mendedahkan kelemahan parti tersebut.

Jelasnya, usaha parti Umno mencerminkan dengan tepat tindakan Parti Nasional kaum kulit putih di Afrika Selatan, yang memaksa pemisahan kaum di negara itu.

“Kita semua tahu tentang perjuangan Mandela. Malah, Mandela sendiri berkata usahanya yang paling besar adalah menentang perkauman,” kata Surendran kepada Malaysiakini.

Beliau mendakwa, Umno mengamalkan “perkauman secara muslihat” – untuk mengaburi usaha memperkayakan pemimpin parti, kroni dan ahli perniagaan terpilih.

“Membandingkan perkara ini dengan perjuangan Mandela adalah kenyataan paling tidak munasabah yang dibuat oleh Najib,” katanya.

Katanya lagi, kenyataan itu juga satu sandiwara kerana seorang demi seorang perwakilan di perhimpunan agung Umno bercakap mengenai ketuanan Melayu.

“Bagaimanakah (kenyataan ini) selari dengan pendirian Mandela?

“Saya katakan, ini adalah penghinaan dan pencabulan ke atas pegangan Mandela,” katanya yang menambah, Mandela tidak mempertaruhkan nyawa dan kebebasannya demi perkara seperti itu.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...