TERKINI :

Sunday, November 24, 2013

Tunggu separuh abad tunai haji

Oleh MULLER ASEN
muller.asen@kosmo.com.my

JAMIL (empat dari kiri) tertarik mendengar penerangan Menteri Perumahan Sarawak, Datuk Abang Johari Tun Abang Openg mengenai model Kompleks Tabung Haji dan TH Hotel Sarawak di Kuching semalam. Turut kelihatan Taib Mahmud (kiri)

KUCHING – Umat Islam di negara yang mendaftar untuk menunaikan haji kini terpaksa menunggu selama 50 tahun sebelum dapat menunaikan Rukun Islam kelima itu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata, keadaan itu memang meresahkan kerana kuota 0.1 peratus yang ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi menyebabkan Malaysia yang mempunyai 28 juta penduduk hanya layak menghantar 28,000 jemaah haji setahun.

Ini diburukkan lagi dengan kerja-kerja pembesaran kawasan Masjidil Haram yang menyebabkan jumlah jemaah haji di malaysia tahun ini dikurangkan kepada 22,320 orang tahun ini.

Katanya, ketika ini terdapat 1.2 juta daripada 8.2 juta pendeposit Tabung Haji (TH) sedang menunggu giliran menunaikan ibadat itu.

“TH menggunakan sistem komputer bagi menetapkan tarikh dan tahun bagi setiap individu berdaftar dengan kami.

“Bagaimanapun tempoh waktu menunggu akan berkurangan jika ada bakal jemaah yang dipilih untuk mengerjakan haji itu meninggal dunia atau mengalami sakit berpanjangan,” katanya.

Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1124&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2lVugzrC3
Hakcipta terpelihara

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...