TERKINI :

Wednesday, October 23, 2013

Sungai Limau; Bukan sekadar pertarungan maruah

Hambali Akram,

Selesai sudah proses pencalonan DUN Sungai Limau, Kedah. Pertembungan dua musuh tradisi dalam politik Malaysia iaitu PAS dan Umno berterusan. Ada kalanya PAS menang dan begitulah sebaliknya. Secara umumnya sudah diketahui kawasan ini telah dimenangi oleh PAS sejak tahun 1995 iaitu dalam Pilihan Raya Umum ke-9 dengan majoriti yang kecil iaitu 196 sahaja. Namun sejak itu PAS terus mengukuhkan cengkamannya hingga kini.

Keputusan pilihan raya kecil kali ini tidak membawa apa-apa perubahan kedudukan dalam kerajaan Kedah, tidak seperti yang berlaku di Besut tidak lama dulu. Sesiapa pun yang menang, Umno-BN tetap memerintah Kedah.

Umno-BN tentunya mahukan kemenangan. Hal ini kerana bagi Menteri Besar, Datuk Mukhriz Mahathir, kemenangan di Sungai Limau setidak-tidaknya meredakan sedikit kekecewaannya kalah dalam pertandingan merebut jawatan Naib Presiden Umno.

Suka saya mengingatkan orang Melayu khususnya di Sungai Limau, pertarungan ini bukan sekadar mempertahan maruah, malah lebih dari itu. Memberi kemenangan kepada Umno-BN bermakna setuju dengan segala salah laku, rasuah, budaya hendonisme, budaya samseng, kenaikan kos sara hidup dan sebagainya.

Setidak-tidaknya, jika PAS mengekalkan kerusi ini, suatu isyarat jelas dapat dihantar bahawa prestasi dan segala tindakan Umno-BN sentiasa dinilai oleh rakyat. Mereka tidak boleh buat sesuka hati kerana rakyat semakin bermaklumat dan tahu hak-hak mereka sebagai pembayar cukai.

Oleh yang demikian, saya menyeru agar pengundi di Sungai Limau mengekalkan kerusi tersebut kepada PAS – demi masa depan generasi Malaysia.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...