TERKINI :

Monday, May 13, 2013

Tsunami CHE DET melanda Kedah... sebab tu PR boleh kalah....

nukilan oleh Ahmad Husni Ahmad Basri


CIK DET MAI..PAS KEDAH TUMBANG.

Ramai dok agak bahawa PRU 13 di Kedah akan berlaku persaingan 50- 50 apabila anak Cik Det iaitu Mukhriz lawan kerusi DUN dan bakal jadi MB jika BN menang.. Orang Kedah ni bila sebut Cik Det atau Tunku Abdul Rahman terus akan rasa bangga. Apa tak nya, Cik Det bawa pembangunan walau banyak isu timbul... Tunku pula Bapa Kemerdekaan.. Dua dia anak Aloq Setaq, Kedah.

Bila PR tumbang baru ni maka timbul isu penipuan undi dan sebagai nya.. Itu masih lagi dianalisa oleh ramai.. Tapi apa yang pasti.. rakyat Kedah dok bercakap beberapa isu; ada seorang kenalan berkata, "..dulu PAS janji nak hapus caj parking awam tapi tak tunai janji". Ada sorang lagi berkata, " Air paip di Baling keruh mcm air milo akibat pembalakan, teruk la mcm ni".


Ada pula yang berkata, " Tak nampak sangat pun pembaharuan dan pembangunan.. Slow sangat".. Mamat jual mee kat SP pula kata, "SADA dah swasta, tariff air tak kurang langsung pun mcm di Selangor". Macam-macam komen rakyat, itu baru beberapa komen. Rakyat mahu kan pembaharuan dan kehidupan yang baik.

Harus diingat juga faktor CIK DET. Bila TunM mai tengok anak dia yang nak jadi MB. Rakyat Kedah ramai berharap Cik Det akan bantu anak dia bangunkan Kedah. Ramai teruja.

Ada peminat bola Kedah kata, "KFA dah ada Presiden baru, harap kali ni pandai la KFA cari sponsor yang best best untuk beli pemain Gred A.. Ni 5 tahun Kita asyik ditaja PKNK saja, mana boleh.." Bola isu besar di Kedah.. Dari faktor suara rakyat di Kedah, tak mustahil 5-10% undi telah bertukar angin..

Kini Mahfuz pula jadi Pesuruhjaya.. Orang PAS pun mungkin bersuara, "Dah habis ka ulamak.. Macam mana nak sokong kepimpinan ulamak".

Mukhriz ni kalau tak kena 'double cross' otai lama UMNO Kedah, rasa nya dia akan bangunkan Kedah..

Dia ni pelapis UMNO yang semakin bersinar.. Belajar di USA. Dulu semasa dia di Yale, New Haven.. Saya di Bridgeport.. Di Connecticut.. Dekat nya macam Alor Setar ke Jitra.. Pernah saya berjumpa DrM dan Dr Hasmah.. Di tahun 1986 di Boston.. Memang Cik Det hebat berdebat melawan Wall Street Journal.. Dr Hasmah pun amat baik.. Ibu yg amat penyayang.

Hmmm.. Arus politik Malaysia penuh berliku.. Banyak pahit manis nya.. Banyak kerenah.. Mehnah dan tribulasi.. Aku lebih memilirkan akan set-set soalan Padang Mahsyar untuk aku jawab nanti..

Bila kita terima demokrasi sebagai platform pemerintahan, maka kena fikirkan bagaimana nak puaskan hati majoriti pengundi.. "Islam memang lah baik, syoru tak boleh miss lah.. Duit kena cari.. Kalau hidup susah, mana boleh bang..."

1 comment:

orangpencen said...

tipikal melayu..hanya tau nak cari mentekedarah..Islam? bila nak mati nanti baru dok ingat...tak pa Allah maha pengampun...itulah melayu...jahil tapi sombong

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...