TERKINI :

Monday, April 8, 2013

BN akan guna dana RM11billion jika BRIM RM1200 dilaksanakan..

Kos BR1M akan menggunakan RM11 bilion dana awam, kata PKR

 
PETALING JAYA, 8 April — Pemberian Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) oleh Barisan Nasional akan menyebabkan penggunaan dana awam sebanyak RM11 bilion setahun menjelang 2023, dan tidak menyelesaikan masalah isi rumah berpendapatan rendah, kata Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli.

PKR juga turut mendakwa langkah memberikan bantuan tunai seperti itu juga menunjukkan kegagalam kerajaan memahami masalah ekonomi yang menyelebungi Malaysia.

“Ia bukan tindakan bijak kerana bakal menyebabkan perbelanjaan besar tanpa mengubah struktur ekonomi apabila sejumlah antara RM7 bilion hingga RM11 bilion dibelanjakan setahun boleh digunakan untuk mengurangkan harga, memansuhkan tolo dan menurunkan harga kereta,” katanya kepada pemberita di sini.


Rafizi (gambar) menjelaskan, anggaran untuk mencapai sasaran BN meningkatkan pemberian BR1M kepada RM1,200 daripada RM500 sebelum ini akan meningkatkan kos sebanyak RM7.2 bilion pada tahun pertama dan RM11 bilion pada 2023.

“Ia tidak menyelesaikan masalah mereka atau mengubah kedudukan ekonomi,” katanya dalam respon kepada manifesto BN yang dilancarkan Sabtu lalu.

MENYUSUL LAGI

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...