TERKINI :

Sunday, December 16, 2012

Najib tidak boleh membisu.....!!!

oleh Aspan Alias


Apa yang dibongkar oleh Deepak dan Musa Hassan wajar mendapat jawapan dari Najib, Hishamuddin dan Muhyiddin kerana tuduhan yang di lemparkan oleh kedua-duanya, Deepak dan Musa, adalah tuduhan terhadap kepimpinan tertinggi UMNO dan amat serius. Isu yang melibatkan kepimpinan negara. Negara kita adalah sebuah negara persekutuan yang berdaulat. Bagi sesebuah negara yang berdaulat Malaysia tidak wajar mempunyai pemimpin yang begitu mudah di kaitkan dengan isu-isu seperti membunuh serta isu-isu yang boleh menjejaskan kewibawaan negara kerana pemimpin besar nya di kaitkan dengan kerja yang amat hina dan menjijikkan itu.

Malaysia bukan letaknya di benua Afrika. Kita berada di rantau yang sedang membangun dan juga menjadi negara yang mengamalkan demokrasi berjiran kepada demokrasi terbesar di dunia ini. Jika di pandang dari sudut etika kepimpinan yang sebenarnya Najib sepatutnya meletakkan jawatan sebagai PM dan jawatan-jawatan dalam parti. Apabila seorang Perdana Menteri itu meletakkan jawatan maka keseluruhan kabinet beliau juga sepatutnmya meletakkan jawatan. Begitu juga mereka yang menjadi ahli-ahli Majlis Tertinggi parti. Itulah etika sebenarnya.

Menolak politik fitnah dan persepsi

Oleh Mohd Riduan Khairi

Perkataan fitnah selalu ditafsirkan oleh masyarakat Melayu sebagai ‘menuduh secara dusta’. Ini sesuai dengan definisi yang diberikan oleh Kamus Dewan sebagai, “Tuduhan (khabar, kisah dan lain-lain) yang diada-adakan (dibuat-buat) untuk memburukkan atau membencanakan seseorang.”

Namun perkataan fitnah di dalam al-Quran dan Sunnah membawa maksud yang lebih luas mencakupi maksud syirik, maksiat, ujian atau bala, melakukan kerosakan, pembunuhan, kesakitan, peperangan dan lain-lain.

Menuduh secara dusta tanpa bukti dan menyebarkan persepsi serong untuk menimbulkan huru-hara juga termasuk dalam skop luas fitnah yang dimaksudkan oleh agama Islam.

Ini kerana hujung-hujungnya tuduhan dusta dan persepsi serong akan membawa kepada yang bencana dan bala lebih besar.

Lihat kepada tuduhan dusta yang disemarakkan oleh kaum munafik kepada Ummul Mukminin Aisyah bt Abu Bakar dalam peristiwa yang disebut sebagai ‘hadis Ifk’. Begitu juga tuduhan bahawa kononnya bahawa Abu Hurairah banyak memalsukan hadis Nabi.

Gerakan perlu keluar dari BN

Oleh Anuar Mohd Nor

Cina tolak BN dan itu adalah apa yang dikatakan hakikat hari ini. Cina bukan lebih cenderung pada DAP tetapi menerima DAP atas dasar mereka adalah alternatif parti bangsa Cina yang ada. Kaum Cina juga selain dari itu bernaung di bawah Parti Keadilan Rakyat. Namun banyak persoalan timbul dari sokongan kaum Cina terhadap wadah politik khususnya DAP.

Kenapa tidak semua Cina yang menyokong pembangkang masuk DAP dan memilih DAP sebagai wadah perjuangan Cina? Adakah mereka tidak yakin sepenuhnya dengan DAP? Adakah dengan kadar kependudukan Cina yang tinggi DAP masih rendah keahliannya. Adakah DAP tanpa sokongan PKR dan PAS akan hilang makna dan perjuangan politik?

Mungkin persoalan utama adalah kerana alternatif parti Cina yang lain tidak nampak memberangsangkan dalam perjuangan kaum Cina. Mereka nampak diam sungguhpun dalam BN sebenarnya mereka tidak diam. Mereka juga mendesak atas alasan kepentingan kaum tetapi tidak sebagaimana DAP dalam Pakatan Rakyat. Persoalan juga timbul adakah DAP sebenarnya terperangkap dalam kekuatan PKR dan PAS? Adakah sekiranya Pakatan Rakyat menang DAP akan melihat tekanan PKR ke atas mereka atau PKR akan di tekan oleh DAP. Ingat DAP pernah keluar dari gabungan Barisan Alternatif dahulu dan adakah ini tidak akan berlaku sekali lagi apabila DAP sedar gabungan itu adalah gabungan palsu semata-mata.

Mudahnya buat dosa di Facebook

Oleh MUHAMAD MAT YAKIM

Teknologi seperti pisau, boleh guna secara bermanfaat, dan boleh juga disalah guna untuk membunuh. Ini termasuk Facebook. Sesuatu yang saya sendiri amat terigau-igau suatu ketika dahulu, berhubung semula dengan kawan-kawan yang sudah lama terpisah dan tidak diketahui di mana berada, kini direalisasikan oleh Mark Zuckerberg. melalui Facebook. Terima kasih.

Namun sesuatu yang amat kita sedari, Facebook juga banyak menjebakkan kita pada dosa, sama ada sengaja atau pun tidak. Selain memuat naik bahan yang 'lagha' dan membawa kepada maksiat, ada juga yang kononnya mahu berdakwah namun tanpa sedar, mereka sendiri bersubahat.

Contoh: Seseorang yang mahu mengingatkan orang lain mengenai gaya berpakaian mendedahkan aurat, menjolok mata telah memuat naik gambar-gambar seksi yang tidak seharusnya jadi tontonan.

Apakah kaedah dakwah seperti ini boleh diterima?

Saya bukan ustaz tetapi apa yang saya faham, memaparkan gambar-gambar seperti itu mungkin juga boleh jadi 'saham' (baca: dosa). Jadi pada saya, soal peringatan boleh sahaja dengan perkataan, tidak perlu gambar. Wallahua'lam. Harap ada mereka yang lebih arif sudi mencerahkan.

Sehari dua nie memanjang kes saman PR menang dengan Utusan, Polis & Kerajaan Malaysia..!!

Sebelum berjaya Putrajaya, Pakatan sudah menang di mahkamah

BAYAN BARU: Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti PAS kena lajukan lagi larian ke Putrajaya dengan merangka aktiviti  menarik pengundi.

Penasihat DAP Kebangsaan, Karpal Singh berkata, terlalu banyak isu yang boleh dimainkan seperti kes Antantuya Shariibuu yang boleh memusnahkan harapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib kekal kuasa di Putrajaya.

Jika Najib kekal di situ tambahnya, negara pasti bangkrap dan tidak maju ke hadapan ekoran pengeluaran wang negara yang terlalu banyak ke luar negara serta pembaziran hasil ketidak kecekapan kepimpinan Malaysia.

"DAP, PKR dan PAS sudah sebati dalam perjuangan menegakan kebenarn dan keadilan.

Maka, jangan putus asa sebaliknya teruskan langkah dengan laju lagi bagi memastikan Barisan Nasional (BN) jatuh dalam piihanraya ke 13 nanti, " ujarya dalam ucapan aluan sempena Kongres ke 16 DAP Kebangsaan di Arena Sukan Antarabangsa Pulau Pinang (PISA), Bayan Baru sebentar tadi.

Melayu Islam... Islam Melayu... Nak selamat Melayu hanya Islam...

Hanya Islam penyelamat Melayu

KUALA LUMPUR: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) tidak dapat menerima bahawa survival Melayu hanya bergantung kepada politik kuasa semata-mata terutama dakwaan bahawa hanya Umno sahaja yang membela Melayu.

“Sesungguhnya pemikiran ini adalah pemikiran yang sangat dangkal, ketinggalan dan sangat sempit berbaur asobiyyah yang tidak membantu membina bangsa Melayu yang berfikiran matang dan dewasa dalam menghadapi realiti semasa,” ujar Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid.

Katanya, jauh sekali jika dikaitkan dengan prinsip perjuangan Islam, membela nasib sesuatu kaum itu hanya akan diterima berasaskan prinsip keadilan dan kebenaran yang dituntut oleh Islam.

Justeru, tegasnya Teras berpendirian bahawa dengan mengapi-apikan sikap fanatik bangsa yang bercanggah dengan Islam akan berakhir dengan kesatuan yang sangat rapuh dan lemah sebaliknya ia boleh mencetuskan ketegangan dan saling mencurigai  antara kaum yang tidak menguntungkan dan berbahaya.

10 Taktik Kotor UMNO/BN Yang Rakyat Wajib Ketahui

http://greenboc.blogspot.com

Ketua Penerangan AMK, Lee Khai Loon membongkarkan 10 taktik kotor UMNO/BN untuk terus berkuasa di tanahair kita. Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU13) merupakan satu persimpangan sejarah penting bagi semua rakyat Malaysia yang sedang berdepan dengan keangkuhan kuasa UMNO/BN lebih daripada 55 tahun.

Keinginan rakyat berjuang untuk perubahan di Malaysia semakin kuat. Rakyat mahu selamatkan Malaysia daripada masalah politik, ekonomi, sosial serta pendidikan yang kian hari kian serius. Kehidupan rakyat juga dalam keadaan yang susah di mana beban yang semakin berat.

Dalam PRU13, sebanyak 13,052,374 pengundi yang akan menentukan masa depan negara kita. Samada negara kita akan mengembalikan hak kepada rakyat, banteras rasuah dan menubuhkan Malaysia yang baru yang berasaskan dengan prinsip kebebasan, demokrasi dan hak asasi manusia.

Sebagai seorang pengundi yang bijak maka perlu didedahkan dengan pelbagai maklumat yang tepat. Oleh itu, semua pengundi perlu mengetahui 10 taktik kotor yang seringkali dipergunakan oleh UMNO/BN sejak dulu lagi agar tidak tertipu lagi.

UMNO Terus DIbelenggu Doa Laknat PAS Tahun 1985


Sejurus Peristiwa Berdarah MEMALI, seluruh jentera kerajaan dan UMNO telah digunakan untuk memburukkan mangsa2 peristiwa tersebut.

Media2 milik UMNO seperti Utusan Malaysia dan TV1+2 telah melabel Ustaz Ibrahim Libya sebagai pengganas Islam yang mahu mengamuk dan menjahanamkan Malaysia secara berdarah.

Musa Hitam, Menteri Dalam Negeri pada waktu itu mengubah lebel kepada mangsa2 Kg Memali dari penjenayah pada paginya, pengganas komunis pada tengahari dan akhirnya kepada pelampau agama.

Secara ringkasnya, Peristiwa Memali itu boleh di baca di akhir posting ini.

15,000 turun di HKR Pulau Pinang

Lebih 15,000 sertai HKR Pulau Pinang
Para hadirin berdiri mengikuti ucapan pemimpin Pakatan Rakyat kerana padang becak.

NIBONG TEBAL: Sekalipun padang becak kerana hujan petang tadi, namun tidak menghalang lebih 15,000 orang menghadiri Himpunan Kebangkitan Rakyat peringkat negeri Pulau Pinang di Padang Awam Jawi, malam ini.

Hujan yang turun renyai-renyai kira-kira jam 5.40 petang, yang kemudiannya lebat selama 15 minit pada jam 6.00 petang menyebabkan padang menjadi becak dan sebahagiannya ditakungi air.

Begitupun, selepas solat Isyak, orang ramai yang terdiri daripada pelbagai kaum mula berpusu-pusu ke padang tersebut untuk mengikuti pidato yang disampaikan pemimpin Pakatan Rakyat termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu.

Modul Kem Bina Sahsiah menepati kehendak semasa

MERBOK – Kem Bina Sahsiah anjuran kerajaan negeri menepati modul-modul yang mampu membina sahsiah remaja berlandaskan iman dan takwa.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Insan dan Pembangunan Usahawan, YB Ustaz Abd Ghani Ahmad berkata, kem selama 21 hari ini memuatkan slot yang melibatkan agensi-agensi kerajaan bagi memberi kesedaran kepada remaja mengenai kesan daripada gejala sosial yang berlaku.

“Antara agensi yang terlibat adalah Polis DiRaja Malaysia, Jabatan Kesihatan dan Jabatan Penjara untuk memberi pendedahan apakah kesan dan akibat apabila remaja terlibat dengan gejala sosial.

“Selain itu, kita juga adakah slot pengurusan jenazah dan penyembelihan binatang, yang mana suatu hari kelak semua akan terlibat dengan perkara sedemikian, kita juga adakan aktiviti fizikal,” ujar beliau pada Majlis Perasmian Penutup Kem Bina Sahsiah 2012 yang diadakan di Sekolah Menengah (A) Zubaidiyah, di sini.

Bersyukurlah Kita.. Dalam negara yang aman ini hanya ada sedikit sahaja kes samun macam nie.... betulkah..??

Nyaris maut disamun

SUNGAI KOB, Kedah - Empat sekeluarga nyaris maut apabila rumah mereka di Kampung Padang Cina di sini, disamun empat lelaki bersenjatakan parang panjang kira-kira jam 3.30 pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Kulim, Seperintendan Ghuzlan Saleh berkata, ketika kejadian semua ahli keluarga mangsa sedang tidur.

Menurutnya, sebaik sahaja masuk ke dalam rumah mangsa, suspek duduk di atas badan mangsa dan mencederakannya dengan parang supaya mangsa bekerjasama.

“Suspek kemudiannya masuk ke bilik anak mangsa dan mengumpulkan semua ahli keluarga mangsa di satu tempat di dalam rumah sebelum mengarahkan mangsa menyerahkan semua barangan berharga.

“Mangsa terpaksa akur setelah suspek mengacu pisau ke leher salah seorang ahli keluarga mangsa dan mengugut akan mencederakan mereka sekiranya enggan memberi kerjasama,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...