TERKINI :

Monday, November 19, 2012

Pesanan kepada pimpinan PR - Usahlah bicara siapa jadi PM......

Pesanan buat pimpinan PR

Bicarapena,

Saya ingin menyuarakan pandangan dan cadangan kepada para pemimpin Pakatan Rakyat (PR) supaya menggunakan peluang dan masa yang ada kini sebelum PRU13 untuk memperkasakan pakatan yang ada di samping menarik keyakinan rakyat.

Janganlah membuang masa pada ketik ini dengan membuat pelbagai kenyataan yang boleh mengundang keuntungan kepada pihak lawan. Bercakaplah perkara yang boleh menguntungkan rakyat terbanyak. Semboyan pilihan raya belum berbunyi dan belum ada keputusan yang pasti di pihak mana yang menang.

Tidak usahlah berbicara siapa yang akan jadi Perdana Menteri. Yang paling penting kini ialah kempen untuk memberi keyakinan kepada rakyat dan merampas putrajaya dulu. Apabila menang barulah boleh berbincang perkara itu. Harus diingat, setiap tutur kata dan kenyataan yang boleh menguris perasaan sesama sendiri dalam pakatan akhirnya boleh membawa kepada terjejasnya hubungan keakraban sesama parti gabungan.

Tolak katak politik

Oleh Markus Lim

Penulis pernah terserempak dengan seekor katak ketika melalui sebuah kawasan paya tidak beberapa lama dahulu. Wajahnya cukup hodoh manakala saiz badan katak itu pula agak luar biasa berbanding katak biasa.Kelihatan ketika itu, katak tersebut sedang menunggu untuk memerangkap mangsa.

Mujur, katak tersebut tidak merasa terancam dengan kehadiran penulis di kawasan berkenaan. Malahan, katak itu seolah-olah reda dengan kehadiran penulis. 
 
Haiwan yang tergolong dalam keluarga amfibia itu mungkin tidak sehebat harimau bintang mahupun seekor cheetah…namun sekurang-kurangnya ianya mampu berdiri sama tinggi sebagai seekor haiwan yang digeruni…tidak seperti segelintir katak-katak lain yang tidak bermaruah dan berintegriti.

Katak yang dimaksudkan penulis merujuk kepada katak politik yang semakin berleluasa sejak kebelakangan ini. Katak-katak politik ini nampaknya lebih rela menghambakan diri mereka dengan elemen kekayaan, kuasa dan pengaruh bagi meningkatkan mobiliti sosial.

Mereka juga tidak mempunyai rasa malu di atas tindakannya sebaliknya percaya ianya adalah cara terbaik untuk mencipta kejayaan. Soal prinsip dan ketepatan pada janji hanyalah retorik semata-mata.

Misi Tumbangkan BN...Kita hanya merancang, Tuhan menjadi penentu....

oleh Aspan Alias

Barisan Nasional tidak dapat meyorokan perasaan gelabah dan runsing mereka apabila rakyat sudah menyedari yang UMNO itu bukanlah sebuah parti yang ‘invincible’ dan tidak boleh di ketepikan oleh sesiapa pun. Malangnya kesedaran mereka (UMNO) sudah agak terlambat kerana selama ini UMNO terlalu lalai dan tidak mengambil tahu yang partinya itu bukannya parti yang tidak boleh di ketepikan oleh rakyat. Mereka sudah mula sedar yang rakyat sudah lama memerhati dan menilai mereka dan kini sedang berada di saat mereka untuk membuat keputusan yang ‘decisive’ dalam PRU yang akan datang ini.

Maka pimpinan BN buat pertama kali dalam sejarah negara tidak berani mengadakan pilihanraya walaupun ia telah dipimpin oleh pengganti kapada penerima mandat Abdullah Badawi dahulu. Inilah kali pertama kita mempunyai seorang PM yang belum mendapat pengesahan rakyat untuk beliau duduk di kerusi PM itu. Tidak mungkin Najib tidak memanggil pilihanraya lebih awal itu kerana sebab-sebab yang lain. Beliau tidak berkeyakinan untuk berjaya mempertahankan parti yang baru beliau pimpin itu.

Selain dari masalah kejatuhan sokongan orang Melayu termasuk ahli-ahlinya sendiri, UMNO juga sedang menghadapi masalah dalaman yang semakin hari semakin parah. Keadaan ini sedang berlaku tetapi oleh kerana tumpuan UMNO ialah untuk menyerang parti-parti dalam Pakatan Rakyat maka pergolakan itu tidak terlihat oleh orang ramai secara jelas. Hanya mereka yang terlibat sahajalah yang tahu dan mampu memberikan penjelasan.

UMNO.. DOA.. MURTAD & TGNA... Akhirnya 1Malaysia doa itu di AMINNN kan..!!!

Serangan Umno Terhadap Nik Aziz Sia-Sia Saja

Penyangga peluru berpandu dan semua muncung senapang Umno kini berpusing kepada Tokguru Nik Aziz Nik Mat pula dalam kedudukan 90 darjah. Dua tiga hari lepas Umno menghala muncung senapang dan meriamnya terhadap Nurul Izzah Anwar, dan menyerang pemimpin wanita berbakat itu ekoran pandangannya mengenai sepotong firman berbunyi; tidak ada paksaan di dalam agama.
Bacaan doa yang kontroversi.
Bertalu-talu serangan dilemparkan kepada Nurul Izzah, pelurunya bagaikan hujan batu di waktu malam sehingga ahli parlimen Lembah Pantai itu tidak dapat 'mengah'. Ini termasuklah seorang mufti yang melakukan taubat 10 kali sehari dan merasakan dialah paling hebat dan tawaduk menyuruh Nurul Izzah bertaubat.

Walaupun mufti itu tidak menghalusi dan mengkaji dari sudut agama atas empat ilmu syariat, tarikat, hakikat dan marifah terlebih dahulu ke atas kenyataan Nurul Izzah itu, tetapi beliau sudah menjatuhkan hukuman bersalah - minta bertaubat.

Begitulah, dan benarlah kata hukama bahawa empat dari hakim itu tiga akan masuk neraka kerana membuat penghukuman tanpa usul periksa dan lebih kepada menggunakan tukul untuk cari makan. Sebab itulah mereka yang beriman dan beramal dengan imamnya menolak dari dilantik menjadi hakim atau mufti.

Kalau Nurul Izzah hanya memberi padangan general begitu sudah diserang bertalu-talu apatah lagi dengan Nik Aziz yang direct menunding kepada Umno seakan sudah murtad itu, lagilah marah orang-orang Umno. Barang kali ada yang naik gila dan melondehkan kain sambil menghala 'anunya" kepada gambar Nik Aziz ekoran kata-kata ulasan Nik Aziz semalam itu.

Mat UMNO dah gabra

Oleh: Shirzad Lifeboat

Bagi sesetengah yang turut berada di Pusat Dagangan Dunia Putra tahun demi tahun, sama ada secara default atau kerana ingin turut sama berseronok dengan suasana pesta tatkala UMNO mengadakan persidangan, picturesque (pemandangan) di persekitaran bagunan tersebut mengesahkan mood happy happy itu.

Sedang perwakilan UMNO berseloroh menyampaikan pidato dan disambut dengan gelak dan hilai ketawa – dari Pengerusi Tetap membawalah kepada Presiden (memberikan gambaran seolah-olah raison d-etre parti tersebut adalah untuk berseronok-seronok dan tidak semestinya kerana perjuangan politik Melayu), di ruang legar pula keadaannya lebih kurang macam pasar jalanan Uptown di mana sekian banyak gerai menjual sekian banyak barangan dikunjungi oleh sekian banyak pengunjung.

Yelah, para perwakilan serta rombongan mereka itu kebanyakannya dari luar Kuala Lumpur dan juga dari luar bandar. Nak shopping di pusat membeli belah premium di ibu kota agak kekok. Mungkin ongkos yang dibawa atau diberikan oleh calon (atas nama bantuan kos perjalanan dan penginapan) tidaklah sebanyak mana. Maka mahu tak mahu shopping di dewan legar PWTC sahajalah jawabnya

Kalau nak makan, pergilah ke tingkat atas bangunan The Mall di seberang jalan. Di situ juga ada banyak gerai dan harganya pun tidaklah mahal sangat. Kalau nak style sikit mungkin boleh lepak di beberapa restoran berfesyen di sebelah hadapan bangunan berkenaan. Bila boleh duduk minum kopi dengan harga kopi lebih RM5 secawan, baru ada ummph, baru ada perwatakan pemimpin. Nanti bila balik ke cawangan boleh dijadikan modal untuk bercerita.

Aduhai inilah masalah bila tak reti baca JAWI... pa,mim,ro,ha alif ta ya.=pewakilan,=al if mim nun wau=sarkas


Punca Musa Hitam Cabut Dari Sime Darby Terbongkar!


Musa Hitam membuat keputusan mengejut melepaskan jawatannya sebagai Pengerusi Sime Darby sedang sebelumnya dia dikatakan bersedia untuk dicalonkan semula apabila penggal perkhidmatannya itu tamat?
Musa adalah seorang dari sedikit pemimpin politik Umno yang dikira bermaruah. Apabila dia memutuskan untuk bersara dari politik, maka dilihat benar-benar tidak mencampuri urusan semasa politik parti dan negara.
Dia dirasakan berpuas hati dengan penghormatan sebagai pengerusi Sime Darby, sesbuah syarikat gergasi yang kerajaan ada kepentingan yang banyak.

Sembang aihh hang Najib.. Bapak LGBT hang bagi masuk Malaysia boleh la pulak...


ASEAN tolak konon hang tok sah dok Sembang aihh Najib.. Bapak LGBT hang bagi masuk Malaysia boleh la pulak...
Najib: Asean tolak nilai barat, LGBT

Pemimpin Asean semalam meluluskan Deklarasi Hak Asasi Manusia Asean sebagai komitmen untuk mempertingkat dan melindungi hak asasi manusia di rantau ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menandatangai deklarasi itu bagi pihak kerajaan Malaysia di Peace Palace, di Phnom Penh semasa Sidang Kemuncak Asean ke-21.  

Hantarkan Ya Allah, anjing-anjing ke atas mereka!

Ya Allah,
Sesungguhnya kami letakkan
Engkau dibatang leher musuh-musuh kami!
Dan Kami berlindung denganMu dari kejahatan mereka...

Ya Allah,
hancur leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka,
kacau bilaukan persatuan mereka!
Cerai-beraikan pakatan mereka!
Goncangkan pendirian mereka!

Hantarkan Ya Allah, anjing-anjing ke atas mereka!
Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa!
Wahai Tuhan Yang Penuh Raksasa!
Wahai Tuhan Yang Bersifat Murka!

Ya Allah! Wahai Tuhan yang menurunkan KITAB!
Wahai Tuhan yang mengerakkan awan!
Wahai Tuhan yang menewaskan Bala Tentera Ahzab..

Kalah Mereka,.......
Menangkanlah Kami.....
ke atas mereka....

Ya Allah............

Betulkah Anwar jemput Elton John yang jadi tokoh LGBT sedunia mai majlis birthday dia..!!!???

UMNO Izin Konsert Aktivis LGBT Sedunia (Elton John)

 
Tanpa kita sedar, Elton John telah dibenarkan oleh kerajaan UMNO untuk mengadakan konsert di Genting Highland pada 22 November ini.

Namun, sedar tak Elton John ini bukan hanya seorang artis tetapi seorang aktivis LGBT diperingkat antarabangsa.

Beliau menjadi ikon serta salah satu tokoh terpenting gerakan LGBT Sedunia.

"Ya Allah Engkau kalahkanlah UMNO dalam PRU13 ini.."

"Ya Allah Engkau kalahkanlah UMNO dalam PRU13 ini, kami sudah tidak sanggup melihat kehancuran angkara UMNO... Amiiiin"

(Petikan doa di Himpunan Kebangkitan Rakyat, Kota Bharu, Kelantan.)

Ya Allah mudahkanlah perjalanan kami ke putrajaya 3x
Ya Allah hukumkanlah UMNO BN 3x

Dalam pilihanraya ke-13 ini, kezaliman UMNO BN 50 tahun lebih kepada agama Mu, kepada hamba Mu kepada negeri kami. Ya Allah, Engkau lebih mengetahui tentang hal kami.

Kami hambaMu datang dari tempat jauh dan dekat, berkumpul di tempat yang penuh berkat, di malam bersejarah ini. Ya Allah Engkau lebih mengetahui mengenai kami. Kami hamba-hambaMu Ya Allah, datang dari jauh dan dekat berkumpul di malam yang berkat.

Ya Allah ampunila dosa kami. Dosa kedua ibu bapa kami 3x.
Janganlah Engkau mengazabkan kami Ya Allah, kami hamba-hambaMu.

Siapa orang PAS kawasan nie.. benda macam nie hangpa tak boleh bantu kaa..???

Lima beranak mohon simpati
Wartawan Sinar Harian
18 November 2012
Lima beranak mohon simpati
Siti Narimah membersihkan kaki salah seorang anaknya, Mohd Fairus Danish, 4.
Lima beranak mohon simpati
Keadaan bilik air yang digunakan oleh keluarga itu.
 
BALING - Sebuah keluarga di Kampung Padang terpaksa menggunakan bilik air yang terdedah akibat tidak berkemampuan menambahbaikkan kediaman mereka.

Bilik air tidak mempunyai bumbung, selain menggunakan langsir sebagai pintu oleh lima beranak terbabit termasuk anak gadis mereka.

Siti Narimah Muhammad, 35, bersama empat anaknya mengharungi keadaan itu sejak beberapa tahun lalu disebabkan kurang berkemampuan.

Menurutnya, pendapatannya sebagai pembantu kedai pemprosesan makanan tradisional hanya sekadar menampung keperluan keluarga.

“Kini, saya yang menjadi ketua keluarga. Tiga anak masih bersekolah.

Utusan spin lagi... sendiri letak cili sendiri rasa pedas...!!!


Nik Aziz kata "Boleh murtad jika perlekeh Islam" yang UMNO dok terasa kata kat depa buat apa..awat betoi ka..??

ini Kenyataan TG Nik Aziz
 
Boleh murtad jika perlekeh Islam

KOTA BHARU: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, sesiapa sahaja orang Islam yang memperlekeh agama Islam dengan sengaja maka ia boleh jatuh kepada murtad (terkeluar dari Islam).

Katanya, tindakan memperlekeh Islam boleh berlaku dengan banyak cara termasuk menolak Islam sebagai dasar perjuangan kerana menganggap Islam itu sudah lapuk dan tidak sesuai lagi zaman ini.

Dr Asri - Dibolehkan berDoa Untuk kemusnahan sesama Islam jika beliau dizalimi..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...