TERKINI :

Saturday, November 10, 2012

Gaji Dan Elaun Agong, PM, Sultan, Menteri?


Sebelum ni ramai yang tanya pasal allowances ni semua termasuk allowances untuk kerabat. Aku pun tak boleh bagi info yang lengkap. But now aku dah dapat info yang lengkap untuk share dengan you all.

So, mari kita lihat berapa banyak Malaysia habis kan duit untuk bagi pada orang orang ni semua.

Aku mulakan dulu allowances untuk Agong dan Permaisuri Agong.

Elaun untuk Agong dan Permaisuri Agong

Ini adalah dibawah Undang-undang Malaysia Akta 269 (Akta Peruntukan Diraja 1982).

Ini budget tahunan untuk Agong. Akan dibayar secara bulanan kepada Agong. Selain dari elaun untuk Agong ni, mereka masih dapat elaun Sultan di negeri masing masing.

Kenyataan Izzah Dimanipulasi Supaya Nampak Teruk – Imam Muda

Juara program realiti Imam Muda musim pertama, Muhammad Asyraf Ridzuan berkata, ada pihak sengaja memperbesarkan isu murtad dan kebebasan beragama supaya nampak teruk dan dijadikan topik hangat, sedangkan ia perkara biasa yang sering dibincang dalam majlis ilmu.

“Isu ini jadi menarik dan sensitif kerana ia telah dimanipulasi, dibesar-besarkan sehingga kita rasa perkara ini sangat teruk dan perlu untuk dibincangkan,” katanya merujuk kenyataan Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar berhubung kebebasan beragama yang diputar belit oleh Utusan dan media pro-BN.

Beliau berkata demikian dalam forum ‘Kebebasan beragama atau murtad?’ di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor malam tadi.

Dalam Islam, Asyraf berkata, tiada tuntutan untuk memaksa orang lain percaya dengan keyakinan dan pendapat seseorang.

“Setiap individu bebas untuk memberi pendapat, melahir dan bertukar pandangan, bebas untuk masuk agama Islam tanpa paksaan. Namun, apabila berada dalam Islam, ikutlah syariah sebetulnya,” katanya.

Pendakwah, Wan Ji Wan Hussin pula berkata, dalam agama tidak perlu ada unsur memaksa untuk melahirkan penganut yang berkualiti.

Panas !!! Hj Hadi Tewas Teruk Dengan Mat Said

 Banglow mewah MB Terengganu yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu YAB Datuk Ahmad Said yang terletak di Kijal Kemaman
 
Rumah kampung Ahli Parlimen Marang yang juga Presiden Pas Datuk Sri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang yang terletak di Rusila Marang

Dalam bab rumah ni aku rasa Tok Guru Hj Hadi tewas teruk dengan Mat Said.Korang boleh lihat foto diatas dan bandingkan antara keduanya.Bagai kapalterbang dan kereta kancil kih..kih...
Sebagai perbandingan keduanya pernah menjadi MB Terengganu.Tok Guru Hj Hadi dari tahun 1999 hingga 2004 sementara Mat Said dari tahun 2008 hingga sekarang.Masing masing pernah memegang jawatan lebih kurang 4 tahun.Pada pandangan aku pendapatan mereka lebih kurang sama.

UMNO sudah kehilangan hidayah

oleh Aspan Alias

Masalah UMNO ialah masalah yang diwujudkan olehnya sendiri. Tengku Adnan Mansor berkata, sebenarnya UMNO itu tidak ada masalah, hanya parti itu menghadapi masalah persepsi sahaja. Kata-kata Setiausaha Agong UMNO ini menampakkan satu fenomena, iaitu parti itu benar-benar terasa masalah-masalah yang dihadapi oleh parti itu. Hishamudin, Menteri Dalam Negeri, juga pernah berkata persepsi buruk itu telah berjaya di tempelkan kepada UMNO dan semua sekutu nya dalam BN oleh pihak-pihak yang berkempentingan.

Komen saya senang sahaja. Untuk satu-satunya persepsi itu melekat kepada UMNO itu mesti ada sebabnya. Persepsi-persepsi buruk terhadap UMNO itu bukannya wujud dengan sekelip mata dan ia tidak wujud dengan senang sahaja. Ia tentunya wujud di atas isu yang ‘real’ dan nyata. Jika isu terhadap UMNO ini tidak ‘real’ bagaimana persepsi buruk itu boleh melekat dan menjadi ‘stigma’ yang tidak dapat ditanggalkan lagi dengan parti yang telah memerintah sejak merdeka dahulu.

Dalam politik, persepsi rakyat itulah yang menjadi penentu samada parti itu kekal kukuh atau dilontarkan jauh-jauh oleh rakyat. Sebenarnya UMNO sememangnya sudah patut diketepikan lama dahulu kerana isu besar yang telah menyakitkan rakyat begitu banyak di hadapan mata kita. Tetapi semasa itu rakyat belum lagi menyedari yang perubahan itu adalah elemen penting untuk berlaku di dalam sesebuah negara yang telah matang dan lama bebas memerintah sendiri.

JINGGA 13 MEMPERSOALKAN KENYATAAN TAN SRI HADENAN ABDUL JALIL TERHADAP INTEGRITI DAN KREDIBILITI SPRM

Kenyataan Media

JINGGA 13

10 Oktober 2012

JINGGA 13 MEMPERSOALKAN KENYATAAN TAN SRI HADENAN ABDUL JALIL TERHADAP INTEGRITI DAN KREDIBILITI SPRM

JINGGA 13 terpanggil untuk menyatakan pandangan apabila membaca kenyataan yang dibuat oleh Tan Sri Dr. Hadenan Abdul Jalil , Pengerusi Panel Penilaian Operasi SPRM yang menyatakan bahawa semua penyiasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah bebas daripada campur tangan mana-mana pihak . Satu kenyataan yang luar biasa.

JINGGA 13 melihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia ( SPRM ) sebagai badan dan agensi yang gagal memperlihatkan integriti apabila kes-kes berprofil tinggi tidak mampu ditangani dengan telus , adil dan profesional.

Majoriti rajyat Malaysia melihat SPRM tidak diyakini,dikongkong dan seolah-olah wujud  'tangan ghaib' menguasai SPRM terutama melibatkan kes-kes yang melibatkan menteri atau pimpinan tetinggi UMNO tidak ke mana-mana dan adakalanya tidak diketahui status siasatan serta  tiada pendakwaan di buat, malah SPRM dilihat berperanan MEMBERSIHKAN segala salahlaku, skandal dan penyelewengan yang dilakukan .
Mengambil contoh dalam kes melibatkan pembayaran majlis pertunangan anak Datuk Seri Najib Razak melibat RM409 ribu dibiayai dengan menggunakan wang rakyat , sehingga sekarang tiada status siasatan.  Walaupun Pejabat Perdana Menteri menafikan menggunakan wang rakyat , malah termasuk jawapan daripada Shangri-la Hotel bahawa ianya dibiayai oleh Perdana Menteri sendiri tetapi sehingga sekarang GAGAL menunjukkan sebarang bukti sama ada berbentuk salinan sah resit atau baucher pembayaran mwngesahkan pembayaran dibayar sendiri oleh Datuk Seri Najib Razak.

17 tahun lepas BN dah janji.. nie mai semalam TPM janji sekali lagi...!!!

 17 tahun BN mungkiri janji SJKC Kay Sin, Muhyiddin janji lagi


Muhyiddin Yassin, Wee Ka Siong (kiri) dan Lee Kim Yew menunjukkan buku sejarah Republik China selepas melancarkan buku tersebut pada majlis perasmian Pameran Buku Cina Sedunia di Pusat Konvensyen Antarabangsa Mines Resort, Seri Kembangan, semalam.
 
 Tan Sri Muhyiddin Yassin terus berdalih, sekolah-sekolah aliran Cina di negara ini akan terus dipertahankan di bawah pimpinan Barisan Nasional menggamit pelbagai tanda tanya.
 
Adakah janji yang dimungkiri oleh kerajaan pusat sejak 17 tahun lepas untuk untuk membina blok baru di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Kay Sin dekan Dewan Undangan Negeri (DUN) Machang Bubuk akan ditunaikan oleh Timbalan Perdana Menteri itu demi membeli kembali kepercayaan rakyat di Pulau Pinang?
 
Yang pasti, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran sekali lagi berjanji bahawa sekolah-sekolah aliran lain seperti sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKC), sekolah agama rkyat (SAR) pula akan diperkukuh selaras dengan Sistem Pendidikan Nasional.
 
Muhyiddin berdalih, matlamat itu kononnya selari dengan sasaran kerajaan untuk memastikan tiada seorang pun kanak-kanak di negara ini, tanpa mengira bangsa dan agama tercicir daripada mendapat pendidikan berkualiti.
 

UTUSAN jadi pencaci lagi - Isu Majlis Perbandaran roboh rumah tanpa notis dan zalim Melayu.. ini penjelasannya..!!

Kantoi - Bukan Utusan Meloya kalau bukan menipu


Hari ini Utusan Meloya dengan tajuk provokasi : Melayu Pulau Pinang semakin dizalimi - cuba buat putar belit mengenai perobohan sebuah rumah kononnya di punyai oleh seorang warga emas yang tinggal bersama dengan anaknya yang OKU (Orang Kuat Umno?) tanpa sebarang notis. Laporannya di sini
 
Puak-puak Umno dan Barisan Nasional Penang memang dah lama cuba memburuk-burukan dan menggambarkan pentadbiran Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Tuan Lim Guan Eng serta DAP anti Melayu hatta cuba digambarkan mengusir Melayu daripada negeri berkenaan.

'Sumbangan' untuk CEO sendiri? baguih sungguh BN jaga GLC Kedah..!!!

Rekod menunjukkan Seri Temin beri sumbangan untuk CEO sendiri

Oleh: SAIBURI SUDIN
 
Dato’ Syed Sobri Syed Hashim ADUN BN Kuala Nerang adalah bekas CEO Seri Temin Development Corporation (M) Sdn Bhd (STDC). Sebagai CEO dia sudah menerima gaji dan elaun berdasarkan kedudukannya.

Tetapi dalam rekod catatan akaun dan baucer STDC menunjukkan STDC telah memberi sumbangan kepada Syed Sobri (selain dari gaji dan elaun yang diterimanya). 
 
Di bawah item ‘sumbangan’ semua pembayaran adalah kepada pihak yang tiada kaitan dengan urusniaga syarikat. Berikut adalah antara catatannya:

1) Tarikh 07.05.2003, (No. cek) 985494 - RM 300.00

2) 12.06.2003, (985515) - RM 84,000.00

3) 29.08.2003, (37725) - RM 5,000.00

4) 08.07.2003, (28915) - RM 2,249.00

5) 23.06.2004, (133223) - RM 5,720.00

PEMBERONTAKAN TERBUKA: Panglima Umno beri notis pada Najib- KEMAS BARANGAkhirnya umum sudah mengetahui. Pergelutan antara Perdana Menteri Najib Razak dan timbalannya Muhyiddin Yassin semakin memuncak sedang negara semakin hampir kepada pilihan raya umum ke-13 di mana parti pemerintah BN dijangka kehilangan penguasaan selama 55 tahun ke atas kerajaan persekutuan.

"Saya tidak terkejut dengan perkembangan terkini. Terdapat cakap - cakap perebutan kuasa semenjak kebelakangan ini. Pengikut Muhyiddin boleh menghidu peluang dan mereka mahu memastikan dia mendapat giliran di kerusi PM manakala mereka akan mendapat bahagian gula-gula mereka yang sewajarnya," naib presiden PKR dan ketua bahagian Johor, Chua Jui Meng memberitahu Malaysia Chronicle.

"Mereka menyalahkan Najib kerana melambatkan pilihan raya umum sehingga kini apabila ia sudah jelas BN telah hilang kelebihan mereka dan mereka semua terpaksa berjuang untuk mempertahankan kerusi mereka."

JuiMeng telah bertindak balas terhadap laporan berita poster misteri yang terdapat di bahagian-bahagian strategik Johor, yang juga merupakan tempat kelahiran Muhyiddin, menggesa agar ahli parlimen Pagoh itu menggantikan Najib sebagai Presiden Umno dan seterusnya menjadi Perdana Menteri.

Pemimpin Pemuda UMNO pi makan angin pun GLC Seri Temin bayaq...

Syed Johan pi makan angin STDC hulug RM14,840.00

Peristiwa ini berlaku di zaman BN.

Seri Temin Development Corporation (M) Sdn Bhd (STDC) telah menaja perjalanan dan penginapan MAKAN ANGIN ke Bangkok dan Koh Samui, Thailand kepada Naib Ketua Pemuda Umno Bahagian Alor Setar, Syed Mohd Johan Syed Unan (gambar) dan isterinya Sharifah Noriza Syed Zainol Rashid.

Pembayaran telah dibuat kepada syarikat pelancongan Zass Holidays Sdn Bhd melalui cek bernombor 660157 bernilai RM14,840.00.

Jelas, STDC sebagai sebuah GLC telah menyelewengkan duit syarikat untuk pembayaran kepada pihak yang tidak berkepentingan dengan keuntungan syarikat.

Sepatutnya jika STDC ingin melakukan tanggungjawab sosial, mereka hendaklah menyumbangkan kepada badan-badan kebajikan, golongan dhaif, fakir, miskin atau pihak-pihak yang memerlukan bantuan. Bukannya kepada seorang yang berkedudukan dan kaya.

MENGIMBAU SEJARAH, MEMATANG DAN MENGINSAFKAN...SAYA MENGENALI MEREKA..!!

RENCANA OLEH: IBN ABDULLAH AL AWAB
KHAMIS: 8 NOVEMBER 2012 
Anehnya saya mengenali saudaraku Yang Berbahagia Tuan Haji Subky Abdul Latif lebih dari 40 tahun. Usia saya muda sikit dari Haji Subki sejak dulu sampailah sekarang dan bila-bila saya muda dari Haji Subky saheh lagi pasti. Dulu-dulu setiap kali kalau saya turun ke Kuala Lumpur dari Kota Bharu saya sentiasa menggunakan perkhidmatan bus ekspres 'BUDAYA' yang ternama ketika itu dimiliki teman saya Nik Lah dan saya baik dengan abangnya Nik Din. Saya sering bersama dengan Pak Muda - Haji Amransahabat karib Nik Lah taukeh Budaya. Pasti selesai urusan saya, saya akan bersama dengan Almarhom Hussein Yaakob Kuala Krai (Pak Su Sin atau tersehor dengan nama Ibn Muslim dalam akhbar Harakah) dan Saudara Yusoff. 
Kerana amanah abah saya walau tidak setuju hati pada mulanya, tetapi akhirnya menjadi keutamaan dan rela saya pula. Sentiasa saya pergi menziarahi  Dato' Senu Abdul Rahman kerumahnya (Mantan Nenteri Penerangan dan Penyiaran ketika itu juga Setiausaha Agong UMNO). Dato' Senu manusia biasa menjadi UMNO sampai kemati, tetapi saya menghurmati beliau dan saya menziarahi beliau beberapa kali ketika sakit sungguh-sungguh. Disaat beliau sakit saya kasih sungguh-sungguh dekat Dato' Senu kerana ia kawan Abah saya. Saya membaca Yaasin untuknya dan memegang erat tangannya yang lemah, airmatanya yang berlinang itu, macam tarikan magnet menarik airmata saya mengalir bersamanya. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...