TERKINI :

Tuesday, October 30, 2012

Kritik, mengkritik & dikritik

Nasrudin Hassan, 28 Okt 2012

a] Terima kasih pada semua kerana konfiden bahawa PAS akan berjaya memerintah negara kelak [insyaallah] berbanding dulu, hampir tidak ada orang luar nak bincang pasal PAS dan memang sukar nak cari orang luar yang mahu bantu PAS berjuang menghadapi kuasa "besar" UMNO dan BN yang penuh dgn korupsi. Sebahagiannya selesa dikerusi empuk dan bilik berhawa dingin dengan jawatan yang selesa pula.

b] Budaya tidak boleh ditegur alhamdulillah TIDAK berlaku dalam PAS. Jika seorang dua dikesan begitu, maka itu kes terpencil dan dia bukan budaya dalam PAS. Kepimpinan PAS ialah kepimpinan yang berteraskan Islam sesuai dengan Islam sebagai asas perjuangan PAS.

c] PAS dan kepimpinannya senantiasa terbuka dan berlapang dada dalam menerima pandangan dan kritikan justeru itu akhlak Islami yang salayaknya dimiliki oleh setiap pemimpin dan individu muslim. Kita mengalu - alukan teguran dan kritikan yang membina dari semua pihak. Kita senantiasa responsif namun tidak semestinya 100 peratus teguran atau kritikan yang kita terima perlu dipakai. Sebaliknya teguran atau kritikan yang diterima itu akan dipertimbangkan dan disorot dengan penuh cermat serta mengambil kira semua aspek sebelum sesuatu keputusan diambil.

Bila Soi Lek beraksi kamikaze

Mohamad Suhaimi Abdul Aziz

Dr Chua Soi Lek seperti kerasukan apabila berterusan menyerang PAS dan peribadi YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai sasaran.

Isu hudud dikitar semula dan menjadi topik perbualan mereka, seolah-olah ia suatu ketakutan berpanjangan yang menghantui MCA selama ini. Ia juga menjadi modal untuk mereka menakut-nakutkan pengundi bukan Islam.

Dalam ucapan beliau di perhimpunan agung MCA, bukan hala tuju parti mereka yang menjadi teras ucapannya, tetapi serangan terhadap Pakatan Rakyat menjadi fokus utama. Sudah kering ideakah Dr Chua Soi Lek itu?

Yang menghairankan, MCA yang merudum sokongannya dan ditolak oleh masyarakat Cina di negara ini, PAS dan YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik menjadi mangsanya. Apa kaitan kegagalan MCA meraih sokongan pengundi Cina dengan PAS?

Sedangkan PAS tidak pernah menyerang MCA secara khusus. PAS juga tidak pernah membangkitkan sentimen perkauman dan keagamaan masyarakat bangsa lain.

Bola Kedah : Orang Dalam KFA nie nak jadi HARAM JADAH sekali lagi ka tahun nie..??

Aduhai Nonaku Azizah... Tidak Payahlah Bertandinglah...

Wan Azizah Tidak Payahlah Bertanding

Tampaknya Presiden Parti Keadilan Rakyat (Keadilan) Dr Wan Azizah Wan Ismail berhasrat untuk bertanding dalam pilihan raya akan datang. Kali ini dia akan bertanding di kerusi Dun. Dipetik dari satu laporan menurutnya beliau masih belum tentukan Dun mana, sama ada Selangor atau pun Pulau Pinang yang akan ditandingi. Katanya juga, parti akan menentukan kawasan mana untuk dia bertanding.

Wan Azizah: Boleh jadi penasihat.
Sekali tenguk kenyataan itu serius, tetapi saya tidak mengira Wan Azizah sendiri serius untuk bertanding. Bagi saya tidak perlu beliau berbuat begitu. Cukuplah suaminya Anwar dan anaknya Nurul Izzah saja mengambil bahagian sementara beliau lebih afdal menjadi penasihat dari rumah.

Walaupun kronisme dalam politik perkara biasa, tetapi dalam konteks hari ini dan suasana kini tidak elok kalau suami isteri dan anak bertanding. Apakah Anwar atau keluarganya ingin mencatat rekod di mana tiga beranak berada dalam dewan dan paerlimen serentak? Mahu mengatasi keluarga Lim Kit Siang di mana dia, anak dan menantu berada dalam dewan? 

Atau Karpal Singh di mana dia dan anaknya Deo berada dalam parlimen? Hanya kalau itu tujuan Wan Azizah bertanding tidak wajar untuk bekas MP Permatang Pauh itu ikut sama bertanding. Saya jamin kalau 'Nonaku Azizah' bertanding dia boleh menang. Namun atas kapasitinya dan melihat kepada pencapaiannya tidak sesuai kalau beliau bertanding.

Formula (82 + 20 + 16 = 118)..insya'allah menang...tapi..jika 82 tuu kantoi...????

Formula mudah untuk tewaskan BN dalam PRU13 nanti

Jadinya, jangan seronok sangat tengok formula mudah tu. Jentera pilihanraya tempatan kena pastikan untuk dapat undi lebih 5% majoriti undi taget untuk tampung penipuan Umno BN dan para anjingnya dalam pengundian yang tak mampu kita sekat pasai 'dihalalkan' oleh undang-undang dan peraturan pilihanraya.

Harakahdaily melaporkan:
KOTA KINABALU: Bekas Timbalan Menteri Persekutuan Datuk Yahya Lampong meletakkan keyakinan yang sangat kuat bahawa BN akan gagal mengekalkan kuasanya pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan datang.

Menurutnya, daripada keseluruhan 222 kerusi parlimen di seluruh negara, beliau menjangkakan 118 kerusi akan dimenangi Pakatan Rakyat pada PRU13 kali ini dan 104 kerusi sahaja akan diperoleh BN. - Hrkh.  
Harakahdaily juga melaporkan:
Beliau yang telah keluar BN dan mengumumkan menyertai PKR baru-baru ini berkata, asas pengiraannya adalah dengan formula (82 + 20 + 16 = 118)

82 katanya adalah jumlah kerusi yang telah dimenangi oleh gabungan PAS,PKR dan DAP pada PRU12, 2008 yang lalu dan dijangka jumlah itu akan kekal pada PRU akan datang.

Bukan Perakauanan Kreatif.. Tetapi Pemimpin PR berfikiran Kreatif membangunkan Negeri..

oleh anakkedah007.blogspot.com

Bukan Perakauanan Kreatif.. Tetapi Pemimpin PR berfikiran Kreatif membangunkan Negeri.. , cukup2 la Rahman Dahlan ni menunjukkan Kebodohan Sendiri,, Ditemplak Anwar dalam Parlimen Tak Reti Baca Akaun.. sama macam anak Chua Soi lek..
BNBBC: Negeri Pakatan manipulasi perakaunan kreatif

Majlis Ahli Parlimen BN (BNBBC) hari ini mendakwa, Pakatan terlibat dengan perakaunan kreatif untuk menjadikan negeri pimpinan mereka nampak elok dalam Laporan Ketua Audit Negara.Timbalan Ketua BNBBC Abdul Rahman Dahlan mendakwa, perkara itu dilakukan dengan memindahkan dana daripada akaun amanah negeri kepada akaun yang disatukan dan menjadikannya sebagai hasil.

DATO MUKHRIZ TAK LAYAK JADI TIMBALAN MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI

oleh Peter Sondokon

Yang Berhormat Dato,

Kisah di antara dua peristiwa dalam Kedah Corporation Berhad (KCB) ia itu Pelaburan di Papua dan 99East adalah dua senario yang berbeza antara langit dan bumi. Dalam kisah pelaburan di Papua, KCB ingin memperkayakan negeri Kedah dengan mencari peluang di luar negeri untuk membangunkan Kedah kerana kerajaan Pusat tidak pernah menyalurkan wang pada kerajaan negeri seperti yang sepatutnya. 


Malah mengikut Menteri Besar, Pusat masih berhutang kepada kerajaan Kedah sebanyak RM 200 juta. Tetapi malangnya, oleh kerana sebab-sebab tertentu ianya tidak diteruskan. Sebaliknya dalam kisah 99East ini, KCB menganugerahkan tanah seluas 379 ekar yang bernilai lebih satu billion kepada Terra Monda dan KCB diberi pegangan saham hanya 20%.

BN Kedah Kehausan: Semua Straw Dalam Satu Gelas...

Politik BN bergantung kepada talihayat PNG


Kes Papua New Guinea menjadi satu-satunya modal BN Kedah menghadapi PRU13. Semua pimpinan yang ternama -seperti Dato' Bashah, Mukhriz dan Bekas Menteri Besar- dan sedang berusaha mencari tempat - seperti Badrulhisham dan Kheng Liang- memberi tumpuan sepenuhnya membuat serangan. Matlamat semua pemimpin kecil dan besar dalam BN ialah mencalarkan imej dan integriti Ustaz Azizan dan kerajaan PR.

Saya telah menjumlahkan kehilangan modal pengurusan dan pelaburan dalam laporan audit, jumlahnya RM6.4 juta. BN berulang kali menjumlahkannya menjadi lebih RM13 juta. Saya memeriksa sekali lagi dengan Jawatankuasa Penilaian yang telah pergi ke PNG dan London untuk menghantikan pelaburan yang sangat berisiko itu. Jawapan mereka ialah angka yang dibangkitkan oleh BN itu ialah jumlah yang terkumpul sejak zaman BN memerintah Kedah dan orang mereka menguruskan KCB.

Jumlah itu turut disumbangkan oleh projek 99 East di Langkawi. Jika ditolak 'kehilangan' dalam kes PNG, kerugian teraudit yang dijana oleh KCB di zaman BN sekitar RM7 juta. Itu tidak termasuk kehilangan yang dapat dihentikan dalam projek 99 East bila PMBKed mengarahkan perjanjian KCB dengan Terra Monda dikaji semula.

Bukankah syarikat putar alam ini milik rakan Mahdzir Khalid?

Oleh: Pak Dee Jantan

Pembinaan Sintok Sdn. Bhd. (PSSB) adalah anak syarikat Permodalan Kedah Berhad. Antara Ahli Lembaga Pengarah PSSB ialah Dato’ Ahmad Sudin, Dato’ Bakri Hj Ali Mahamad dan Dato’ Halim Said. Syarikat itu diberi projek membina kompleks baru Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSP), auditorium dan Dewan Kenangan Sungai Petani berjumlah RM40 juta. Harga siling yang telah diputuskan dalam mesyuarat Exco. Tetapi Pegawai kewangan Negeri pada waktu itu Dato' Rasli telah menaikkan harga kepada RM46 juta tanpa dibawa masuk dalam mesyuarat Exco.
 
Kes ini telah dilaporkan kepada SPRM dan Rasli telah disoal-siasat oleh SPRM berhubung isu tersebut. Jawapan yang diberikan oleh Rasli kepada SPRM ialah selaku Pegawai Kewangan beliau berhak berbuat demikian berdasarkan pekeliling tertentu (mungkin dari JPA). Malangnya selepas beberapa bulan berlaku Rasli masih belum dapat mengemukakan dokumen atau pekeliling itu kepada SPRM.

SAMM terus ajak rakyat desak henti AES

SAMM rakam pujian buat kerajaan negeri yang tangguh/halang AES dan SAMM terus ajak rakyat desak henti AES 
+
Kenyataan Umum

30 Oktober 2012
AES celaru, ramai bantah khususnya dilokasi mengarut seperti 30km/j
  1. Pelaksanaan AES terus mendapat bantahan termasuk beberapa pihak dari sebelah regim penguasa namun regim terus berkeras untuk melaksanakan. Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dengan ini memuji tindakan Kerajaan Negeri Kedah, P.Pinang, Selangor dan Kelantan yang telah mengumumkan penangguhan sistem ini dilaksanakan di negeri - negeri tersebut. SAMM juga mencabar negeri lain untuk mengikuti langkah berani negeri yang menghalang pelaksanaan AES demi menjaga kepentingan penduduknya.
    kenapa bazirkan wang rakyat ? hujah AES tak guna wang rakyat tipu !
  2. Regim berhujah tidak ada wang negara (wang rakyat) digunakan dalam perlaksanaan AES, ini satu pembohongan. Lihat gambar yang didedahkan oleh seorang peguam KASE, Zul Hazmi dalam laman sosialnya wujud kenderaan JPJ khusus untuk perlaksanaan AES. Adakah kenderaan ini tidak guna wang rakyat, seharusnya 'mobile unit AES' ini diwujudkan oleh syarikat yang membuat  untung beratus juta itu bukan habiskan peruntukan wang rakyat melalui JPJ lagi.

Najib kena amaikan DOA neh...

"Salam semua... Pak Long harap sangat, Najib janganlah lemah semangat. Buat malu kat Mak Long hang ja... Hang tu pemimpin besaq dah la ni Najib ooii... semangat pun kena besaq. Tak ka pelik Piem takut nak masuk parlimen?

Hang bukan lebel JKK kampung yang boleh dok bagi alasan lembu terlepaih atau kalut jaga ayam itik. Hang tu Piem Malaysia... Kena kuat, baru negara dapat berkat, parti tambah semangat, rambut bini tambah lebat... hihi...

Tok sah dok peduli la kat Anwar yang suka sengeh tuh... TERJAH ja... Dia bukan la besaq sangat. Pak Long dah baca dah cara Anwar gempaq hang tuh... Hang mesti tak heran sangat, kalau betoi semangat hang hebat...
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim 'menjemput' Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak untuk hadir di Parlimen pada Isnin depan bagi mendengar ucapan awal darinya berhubung ulasan belanjawan.
"Saya telah menjemput Najib. Kalau tak nak debat pun tak apa. Kerana saya dengar ucapan (bajet 2013) Najib, jadi saya minta dia datang dengar ucapan ulasan belanjawan saya pada hari Isnin, jam 11.30 pagi. Selaku menteri kewangan, saya harap dia terima pelawaan saya. 

BN: Satu badan, banyak kepala

Bertemankan sekeping roti berintikan telur, belek-belek jumpa kuliah seorang pembesar yang tidak asing lagi, Nazri Aziz. Kuliah siasah syar’iyah, jangan main-main tau! Nazri kata Malaysia ni diasaskan dengan prinsip pentadbiran Islam di bawah raja-raja Melayu dan bukannya sekular. Dalilnya mudah. Ada dua dalil penting.

Satu, Perlembagaan tak pernah pun sebut sekular. ‘Seku’ atau ‘ular’ pun tak ada. Jadi macam mana pula boleh kata Malaysia ni negara sekular. Sebagai contoh dalam nama Nazri tak ada pun Chua, Soi atau Lek. Maka mana mungkin Nazri itu Chua Soi Lek yang sedang bergebang kata pemerintahan Islam ni akan membawa kemunduran. Yang ada pada nama Nazri cuma di tengahnya ada huruf ‘Z’.

Dalil kedua Nazri untuk memperkukuh istinbat bahawa Malaysia ini pemerintahan berprinsipkan Islam adalah bahawasanya perlembagaan menyebut Islam merupakan agama persekutuan. Maka dengan itu Islamlah negara ini. Contohnya, jika Nazri menukar namanya kepada Nazri Islam Aziz, maka bertambahlah Islamnya dia. Ini kerana namanya menyebut dengan jelas perkataan Islam. Walaupun bergesel pipi dengan MCA yang menakut-nakutkan orang bukan Islam kepada Islam.

4 negeri Pakatan tangguh AES...Say NO to AES.. Say YES to ABU...

AES
Sistem AES
 
KUALA LUMPUR - Empat Kerajaan Negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat iaitu Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Selangor bersetuju menangguhkan pemasangan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, sebanyak 331 kamera AES dicadang untuk dipasang di empat negeri itu, namun pelaksanaannya terpaksa ditangguhkan.

"Kami akan bertemu Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Long See Wool bulan depan bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai AES termasuk kos dan syarikat pengendali," katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Guan Eng berkata, pemasangan AES itu seharusnya mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa di peringkat kerajaan negeri terlebih dahulu.

UMNO: Sudah hendak jatuh, masih mengaku gagah

oleh Aspan Alias


Saya tidak tahu bagaimana ada pemimpin peringkat tertinggi BN percaya yang BN akan mendapat sedikit lebih kerusi parlimen dari apa yang di dapati dalam PRU yang ke 12 dahulu. Di samping mengakui akan kehilangan beberapa kerusi yang sekarang di pegang oleh BN di Sabah dan Sarawak, BN masih berkeyakinan boleh mendapat lebih dari 140 kerusi dari jumlah 222 kerusi parlimen keseluruhannya.

Nampaknya UMNO dan BN mempunyaai formula ilmu kira-kira yang baru. BN mengakui yang enam atau tujuh kerusi di Sabah akan kalah dan jumlah yang sama juga akan kalah di Sarawak. Tetapi dengan berkurangan jumlah kemenangan BN di kedua-dua buah negeri ini ia menambahkan kemenangan BN melebihi 140 kerusi.

Tetapi dalam ilmu kira-kira apabila sesuatu angka itu di tolak, angka itu akan menjadi kurang. Jadi kalau hendak tahu ilmu kira-kira (belum lagi matematik) yang baru di mana menolak jumlah angka itu akan menambah bilangan jumlah angka tersebut, elok belajar dari BN bagaimana menolak jumlah sesuatu angka itu boleh menambah bilangan angka itu.. Selalunya angka itu akan bertambah jika dicampur bukannya ditolak.

Isu Jual Aset PKNS : BN seleweng fakta sebenarnya..

Noh dan Rosnah ludah ke muka Najib, seleweng fakta tuduh PKNS jual aset

28 Okt - Noh Omar yang melobi kuat untuk menjadi calon Menteri Besar Selangor mengesahkan ketidak mampuan beliau untuk mentadbir dan mengurus negeri paling maju di dalam negara. Salakan Noh ini turut dikokok bersama oleh Ketua Puteri UMNO, Rosnah Shirlin. Kedua-duanya berusaha keras untuk meraih publisiti murahan menjelang PRU-13.

Tindakan Noh yang menuntut penjelasan Menteri Besar Khalid Ibrahim di atas keputusan Lembaga Pengarah PKNS menjual 5 aset komersil merupakan satu manipulasi fakta dan menunjukkan bahawa beliau tidak mampu memberi arah tuju ekonomi yang mantap sebagai pemimpin. Penyakit ini turut dikongsi bersama oleh Rosnah yang mengandaikan kononnya PKNS mengalami kesulitan kewangan.

PKNS telah mencatat keuntungan tertinggi tahun lepas iaitu sejumlah RM420 juta. Nyata sekali, Noh, Rosnah dan para pemimpin UMNO sengaja ingin menidakkan kemampuan agensi profesional sebegini yang berfungsi untuk meningkatkan tahap kemampuan ekonomi bumiputera. Lebih 95% daripada tenaga kerja di dalam PKNS adalah orang Melayu. Manakala, lebih 90% perumahan yang dibangunkan adalah unit kos rendah dan sederhana untuk nikmat orang Melayu sendiri. Ini ditambah dengan fakta bahawa lebih 80% daripada pembeli rumah-rumah PKNS adalah dari kalangan orang Melayu. Bukan seperti projek-projek Ali Baba oleh pemimpin-pemimpin UMNO, PKNS adalah sebuah institusi yang terus menerus mengangkat darjat dan martabat orang Melayu keseluruhannya dan bukan dua tiga kerat elit Melayu.

PNG: Pengurusan Tak Mencapai Standard


Alamak! Menuduh Yusrin Pulak...

Mr Papua menyerang Yusin Adnan sebagai pembunuh projek di PNG. Tuduhan terhadap Yusrin ialah dia mengidam jawatan di KCB. Hah! Syarikat paling tenat, projek paling sakit, pengurusan berserabut, pinjaman tanpa kebenaran, semuanya dikesan oleh Yusrin selaku Pegawai Kewangan PMBKed dan Pegawai Khas GLC. Takkan Yusrin sengaja mencari nahas mengorat janda beranak ramai mengidap leukimia macam itu?

Hah! Yusrin dituduh tak membayar gaji Bos KCB dan menyebabkan bos KCB kena constuctive dismissal. Anda mengepalai syarikat, dengan staff dan pejabat. Anda diamanahkan tanggungjawab hidup mati syarikat dan staffnya. Anda answerable kepada Lembaga Pengarah dan Holding Company sebagai pemegang saham. Anda mampu merancang melabur dan meminjam berjuta. Takkan gaji anda harapkan orang lain tolong bayar? Kalau tanggungjawab menjana gaji sendiri dan staff pun anda tak mampu, bagaimana tanggungjawab anda kepada pemegang saham? Anda unfit!

[BONGKAR] Penipuan SPR Terdedah Lagi, Kes Kejanggalan Tarikh Permohonan Pemilih


Satu demi satu penipuan SPR terbongkar, tetapi tidak pernah kita dengar SPR membuat pengakuan terbuka tentang penipuan yang mereka lakukan. Ada saja jawapan, ada saja alasan - sekalipun tidak menasabah - sekarang kita nak dengar apa pula "jawapan" SPR terhadap kes di atas.

Penipuan tetap penipuan. Allah akan tetap bantu kita untuk mendedahkan penipuan SPR itu.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan, satu demi satu penipuan terbongkar. Walaupun rakyat boleh ditipu dan diprdaya, tetapi bodohnya SPR, Allah pun hendak ditipu dan dilawan.

Allah akan tetap bersama kebenaran dan keadilan kerana Dia Al-Haq (Yang Maha Benar) dan Dia Al-Adl (Maha Adil) sekalipun SPR cuba sedaya upaya untuk menipu seluruh rakyat jelata.

Mahathir Khalid mula kona sana kona sini bila jawab 'isu projek sakit'

Mahdzir Khalid hang jangan dok kona banyak sangat, mai jawab soalan2 ni...!!!

"Jawapan Mahdzir sekadar melepas batuk di tangga.."
-YB Abd Ghani Ahmad
 

Alor Setar - Jawapan yang diberikan oleh Bekas MB, Dato' Seri Mahdzir Khalid berhubung isu 'projek sakit' seperti yang didedahkan oleh Dato' Seri DiRaja Ustaz Azizan Razak adalah tidak meyakinkan rakyat dan sekadar 'melepas batuk di tangga'.

Demikian dinyatakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Penerangan, Pembangunan Usahawan dan Pembangunan Insan Kerajaan Negeri Kedah, YB Ustaz Abdul Ghani Ahmad sebagai mengulas kenyataan Mahdzir seperti yang disiarkan oleh agensi berita Bernama.

Berikut adalah kenyataan penuh Abdul Ghani yang diedarkan kepada wartawan:
 
1.     Bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Mahdzir Khalid serta kerajaan BN terdahulu diminta memberi penjelasan lengkap berhubung empat ‘projek sakit’ yang mengakibatkan kerajaan Pakatan Rakyat kini terpaksa menanggung beban angkara kerja mereka dahulu.

2.      Jawapan yang berikan oleh Mahdzir Khalid seperti dilaporkan oleh Bernama, bagi mengulas kenyataan YAB Dato Seri DiRaja berhubung empat ‘projek sakit’ itu umpama melepas batuk ditangga. Ia juga menggambarkan seolah-olah pihak BN tidak mahu bertanggungjawab terhadap masalah yang mereka cetuskan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...