TERKINI :

Sunday, October 28, 2012

Sekretariat ahli-ahli majlis PBT Kedah sifatkan pemuda BN sebagai buta Akta 171


JITRA – Sekretariat Ahli-Ahli Majlis PBT Kedah atau Kedah Local Councillors Secretariat (KLCS) menyifatkan pemuda BN Kedah buta undang-undang (Akta 171) dan tertinggal bas, apabila mengulas tentang tindakan ahli-ahli majlis PBT (lantikan politik) mendesak Datuk Rasli Bin Basir, Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah meletakkan jawatannya. Menurut jurucakap KLCS, Basir Ismail bahawa pengerusi pemuda BN Kedah cuba nak menegakkan benang basah dalam hal ini semata-mata untuk menyelamatkan kedudukan Datuk Rasli Basir yang kini mendapat desakan kuat dari ahli-ahli majlis PBT Kedah supaya meletakkan jawatan.

Di samping, UMNO/BN yang pernah menjadi kerajaan di Kedah sejak merdeka hingga 2008, seolah-olah tidak sedar bahawa Akta 171 yang menjadi undang-undang di dalam perjalanan Pihak Berkuasa Tempatan tidak dijadikan asas di dalam hal ehwal perlantikan Yang DiPertua PBT di negeri ini”.

“Ini bermakna mereka (pemuda BN) bukan tidak tahu undang-undang tersebut, malah tidak tahu tentang risiko yang bakal dihadapi oleh PBT. Ia juga mengambarkan mereka (UMNO/BN) tidak tahu menggunakan kuasa untuk menguruskan kerajaan tempatan, katanya”.

UMNO, MCA dan Gerakan sama-sama 'berlidah biawak'

Oleh ZULKIFLI YAHAYA

Segalanya bermula dengan persepakatan MCA dan Gerakan Kedah menyerang kerajaan negeri Pakatan dengan menggunakan isu perkauman. Hampir tiga tahun mereka mengasak dengan isu yang sama iaitu kuota perumahan 50-50, 'kegagalan' membina semula kandang pemotongan babi yang telah diruntuhkan berhampiran kampung Melayu dan dakwaan kononnya PAS memaksa papan iklan menggunakan tulisan jawi.

Saya tidak berhasrat untuk menjelaskan lagi kedua isu tersebut setelah berkali-kali menjelaskan dalam ruangan ini. Untuk isu ketiga, jawapannya sangat mudah iaitu tiada arahan memaksa tulisan jawi di papan iklan oleh pihak berkuasa tempatan. Mereka hanya digalakkan lalu peniaga lebih selesa menggunakan tulisan jawi memandangkan masyarakat Muslim adalah majoriti di negeri ini. Tetapi biasalah BN, fitnah seolah-olah menjadi rukun yang wajib dilakukan oleh parti mereka.

Terbaru ada pihak berkuasa tempatan yang mengambil langkah mengenakan peraturan terhadap aktiviti pengiklanan. Syaratnya sangat mudah, jika model iklan yang dipaparkan itu Muslim ia wajib menutup aurat. Jika modelnya bukan Muslim ia mestilah berpakaian sopan. Foto seorang wanita bukan Muslim yang memakai choengsam sudah dianggap sopan. Yang tidak sopan ialah wanita yang mendedahkan pangkal dada, paha atau memakai bikini.

MB Kedah pertahan tindakan SUK Kedah

Rasli Basir
Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Rasli Basir
 
ALOR SETAR - Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Rasli Basir tidak mengamalkan nepotisme berkaitan projek di Pulau Bumbun Besar, Langkawi.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, ia bukan bermaksud mempertahan Rasli, sebaliknya maklumat yang tidak tepat disebarkan hingga menjadi bualan panas dalam blog tempatan kebelakangan ini.

“Tak betul, saya bukan nak bela dia dalam perkara ini, tetapi ramai yang mendapat maklumat salah. Tambahan pula, Rasli tiada kuasa untuk luluskan perkara itu kerana ia perlu dibuat melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen),” katanya.

Beliau berkata, permohonan kelulusan tanah dan membangunkan projek di pulau itu dibuat oleh sebuah syarikat milik penuh Bumiputera beribu pejabat di Kuala Lumpur.

“Setiap pelabur di Kedah yang ingin membuat pelaburan hendaklah membuat permohonan melalui Upen, yang seterusnya membawa cadangan itu ke State Planning Comittee (SPC), di mana saya adalah pengerusinya,” katanya.

SPR & Penipuan Rakyat Umum Ke-13 - Ayat Songsang

PRU13 dan ayat songsang

Dalam tulisan kali ini saya ingin membawa ayat-ayat songsang. Saya ingin membuka surah yang telah dihafal tetapi tidak difahami. Saya ingin membuka bait-bait yang sering dilaungkan tetapi tidak dihayati.
Saya ingin melagukan syair kasar yang tidak akan menenteramkan jiwa. Surah dan bait-bait ini telah menjadi beban sejarah jika tidak saya dendangkan kepada orang ramai.
Surah dan ayat songsang ini ialah tentang PRU-13 yang akan dijalankan tidak lama lagi. Bila PRU-13 ini akan diadakan saya tidak tahu. Saya bukan nujum. Malah tarikh dan saat PRU-13 ini untuk saya tidak begitu penting. Untuk saya tarikh PRU-13 bukan surah yang akan membawa kita semua ke jambatan yang lurus.

Apa yang sahih, tarikh PRU-13 ini hanya akan dijalankan apabila semua persediaan untuk memastikan United Malays National Organisation kembali berkuasa telah tersedia. Semua perancangan telah diatur. Logistik telah tersusun rapi. Semua yang wajib dilakukan untuk mengembalikan kuasa kepada BN telah dilakukan.

AES: Satu Lagi Projek BN Merompak Rakyat

oleh Sakmongkol AK47,

UMNO memimpin sebuah kerajaan yang angkuh dan sombong. Menteri kewangan nya sombong; dia engkar hadir di parlimen berdepan dengan penghujjahan ketua pembangkang. Ertinya, dia telah engkar memuliakan institusi parlimen dan memuliakan amanah yang rakyat Pekan beri pada nya. Demikian juga MP BN yang lain yang kencing berlari mengikut guru mereka kencing berdiri. Dia bongkak bila mengistiharkan bajet Pakatan tidak senilai dengan kertas dimana bajet tersebut dicitak.

Adakah PM dan Menteri kewangan kita buta bila Lapuran Odit Negara menyatakan bahawa pentadbiran kewangan negeri2 dibawah Pakatan lebih baik dari negeri yang ditadbir UMNO/BN? fakta nya ialah- bila Pakatan Rakyat buat janji, mereka ada track record untuk menyokong janji mereka. UMNO/BN hanya dapat mengemukakan rekod yang buruk.

Memang itulah perangai parti syaitan yang kita kenal. 2 sifat syaitan ialah engkar dan bongkak. Parti inilah sekarang menjalankan jenayah ekonomi merompak rakyat.

Apa yang berlaku pada Felda sebagai contoh, adalah suatu rencana dan pakatan jahat Najib merompak rakyat. Kalau tidak masakan dia meletakkan seorang perasuah sebagai pengerusi Felda dan menukar pegawai2 yang ada conscience dengan pegawai yang korap. Itu bermakna, angkara durjana yang di perlakukan keatas Felda adalah suatu yang premeditated- kalau dalam istilah undang2 criminal, mereka ada mens rea.

KP Gerakan Kedah ibarat "BEROK"


Paip baru di Sik atasi masalah air

E-mail

SIK – Masalah gangguan tekanan air yang membelenggu kira-kira 1,000 penduduk sejak empat tahun lalu diatasi apabila Syarikat Air Darul Aman (SADA) mengambil inisiatif memasang paip baru sepanjang satu kilometer.

Pegawai Perhubungan Awam SADA, Rofedi Sulaiman berkata, projek yang bernilai RM80 ribu itu dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi 240 rumah daripada tiga kampung, iaitu Kampung Cemara, Kampung Baru Padang Ragut dan Kampung Lahar.

“Penambahan paip baru itu menjadikan kampung terbabit mempunyai dua saluran air iaitu menerusi Loji Batu Lima dan Loji Jeniang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...