TERKINI :

Wednesday, October 3, 2012

Golongan orang kaya yang kaut diskaun PTPTN 20%
Bestnya jadi CEO Tabung HAJI... DAPAT GAJI RM85K sebulan..

kalau CEO Hong Leong Bank ka... atau bank2 yg lain... no hal la... ni TH bro... org 2 yg kijo kt sini bleh dikatakan tau soal hukum hakam... betul la spt apa yg dikata... DIVIDEN TH adalah yg paling rendah dari semua Intitusi2 pelaburan...

Bajet 2013 ini Bajet Chewing Gam - MahfuzBelanjawan biliob-bilion, barang kat hospital pun tak dak

Oleh Penarik Beca

Orang banyak bercakap fasal Belanjawan 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. saya nak cakap apa? saya bukan reti ekonomi.

Yang saya teringat dua perkara yang saya dengar cerita. Pertama, cerita guru-guru di sekolah. Depa kena pakai duit sendiri untuk tugas-tugas rasmi. 

Nak fotostat, nak beli alat bantu mengajar dan sebagainya. saya cerita takat saya dengar ja. Nak tau lebih lanjut tanya depa la.

Kedua, baru-baru ni, seorang kawan saya masuk Hospital Selayang. Sekali tu, dia dengar doktor-doktor termasuk doktor pakar merungut di depan dia: "Orang tak tau masalah kami. Barang tak ada. Barang tak ada sebab peruntukan tak ada. Dah lama dah macam ni".

Jawapan Pakatan Rakyat Kepada Chua Tee Yong

Kami merujuk kepada kenyataan akhbar yang dibuat oleh Dato’ Chua Tee Yong yang menuduh angka-angka di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2013 adalah tidak tepat berdasarkan perkiraan ringkas beliau seperti berikut:
1.            Bentuk kenaikan gaji hasil dari dasar-dasar Pakatan Rakyat adalah kenaikan gaji guru sebanyak RM2.4 bilion (hasil dari pelaksanaan Elaun Khas Perguruan sebanyak RM500 setiap bulan bagi setiap orang guru), kenaikan gaji kakitangan awam sebanyak RM2 bilion (hasil dari pelaksanaan gaji minima RM1,100 di sektor awam dan pelarasan gaji kepada semua kakitangan) dan kenaikan gaji anggota polis sebanyak RM754 juta (hasil dari cadangan untuk membekukan pengambilan baru anggota polis sehingga tahun 2015).

2.      Mengikut perkiraan beliau, jumlah kesemua kenaikan gaji ini sebanyak RM5.1 bilion tidak selari dengan angka di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2013 yang menunjukkan pertambahan gaji sebanyak hanya sebanyak RM4 bilion.

Berdasarkan perkiraan mudah itu, beliau menuduh Belanjawan Pakatan Rakyat mengandungi angka-angka yang menipu dan hasil dari penyelidikan yang kucar-kacir.

3 Nov...masa bangkit gelombang KUNING menekan rejim pemerintah..

Tidak tunai tuntutan Bersih, lagi himpunan 3 Nov

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat julung kalinya akan menganjurkan himpunan besar-besaran yang akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 3 November nanti.

Dengan tema 'Himpunan Kebangkitan Rakyat', Pakatan Rakyat mensasarkan kehadiran sejuta rakyat negara ini.

Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu berkata, himpunan itu bertujuan untuk menggesa lapan tuntutan Gabungan Menuntut Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang hampir tidak dihiraukan langsung oleh pemerintah.

Katanya, dua perkara pokok harus diberi penekanan oleh pemerintah terutama daftar pemilih yang bersih dan media yang langsung tidak berubah.

Jelasnya, kempen mengutuk himpunan Bersih 3.0 berterusan di media perdana sedangkan pendengaran awam di Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) telah menunjukkan bagaimana pihak keselamatan langsung tidak mengikuti prosedur operasi standad (SOP) ketika mengendalikan himpunan pada 24 April lalu.

"Oleh kerana keadaan berterusan dan lapan tuntutan oleh rakyat tidak dihiraukan maka kami perlu lagi satu himpunan pada 3 Nov nanti iaitu Himpunan Kebangkitan Rakyat," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Krisis Najib - Muhyiddin Hanya Tunggu Masa Meletus...

Oleh Shahbudin Husin

Pembentangan Bajet 2013 baru-baru ini bukan saja memperlihatkan Najib sudah kepupusan idea untuk terus memaju pertumbuhan dinamik ekonomi negara ke fasa seterusnya yang lebih mencabar tetapi juga menggambarkan beliau hanya melhat kaedah pemberian tunai sebagai satu-satunya cara untuk mengembalikan sokongan rakyat terhadap kerajaan yang dipimpinnya.

Dengan memberikan terlalu banyak pemberian tunai kepada rakyat, Najib seperti mengandaikan rakyat adalah macam perwakilan UMNO yang hendak memilih pemimpin di peringkat bahagian dan nasional. Sebab itu rakyat dinilai dengan pemberian tunai RM500 hingga RM200, sama seperti jumlah yang biasa diterima oleh perwakilan UMNO setiap kali pemilihan diadakan.

Sebagai PM dan Menteri Kewangan, pembentangan bajet seharusnya dimanfaatkan untuk melonjakkan ekonomi, merangsang pertumbuhan dan memberi keselesaan kepada rakyat dalam jangka masa panjang dan sederhana. Ia juga sepatutnya meliputi penurunan beberapa cukai dan pengenalan beberapa program dan insentif baru untuk rakyat sama ada dari segi kesihatan, pendidikan, pelaburan dan sebagainya.

Tetapi Najib hanya memikirkan untuk memberi rakyat wang saku berjumlah RM500 dan RM200 yang sebenarnya boleh habis dibelanjakan dalam tempoh sehari dua sahaja.

Mengapa takut Buku Jingga

Oleh Abd Shukur Harun

Umno/BN semakin meningkatkan kempen kotornya yang memburuk-burukkan parti lawan seperti yang disiarkan oleh akhbar yang dimiliki oleh atau dikaitkan dengan BN, menyebabkan semakin ramai pengundi merasa jijik.

Ini kata-kata Pengarah Pusat Inisiatif Dasar (CPI), Dr Lim Teck Ghee dalam kenyataannya kepada Malaysian Insider kelmarin.

Menurutnya, pengundi kini berfikiran matang dan terkini, di mana mereka tahu ini hanyalah kempen politik kotor.

Pandangan ini dikongsi ramai oleh rakyat Malaysa yang sudah tidak mahu menelan propaganda karut marut dari pemimpin Umno/BN ini terutama selepas pengumuman Bajet 2013 di Parlimen baru-baru ini.

Selepas pembentangan Bajet itu, baik Datuk Najib Tun Razak mahupun para menterinya tidak ada di parlimen untuk bersoal jawab dengan ahli-ahli parlimen, terutama dengan pembangkang.

“Datuk Najib diajak berdebat di luar tak mahu, berhujah di Parlimenpun tak mahu. Menteri-menteri dan timbalannya tak hadir untuk menjawab soalan,” kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam masa yang sama, pemimpin Umno/BN tidak henti-hentinya melancarkan kempen memburuk-burukkan Belanjawan Pakatan Rakyat yang diumumkan beberapa hari selepas pembentangan Bajet BN.

Malah mereka mengkritik habis-habisan Buku Jingga yang mengandungi pelbagai saranan Pakatan Rakyat jika berjaya dalam PRU akan datang.

Najib tidak mahu berdebat kerana tidak ada keyakinan diriSekarang sibuk tentang debat Anwar dan Najib berhubung dengan pembentangan belanjawan 2013 di Parlimen baru-baru ini. Isu debat ini timbul kembali bila Anwar membidas Najib kerana sindiran Najib yang mengatakan bajet bayangan PR tidak realistik dan tidak mempunyai nilai langsung. Najib menambah lagi serangan terhadap buku jingga semasa majlis anjuran parti Gerakan dan sambil berkata buku jingga itu tidak bernilai dan tidak sepadan untuk dicetak di atas kertas pun.

Sebagai seorang Perdana Menteri kata-kata Najib itu diambil serius dan dinilai oleh semua pihak. Kata-kata seorang Perdana Menteri itu melambangkan banyak perkara tentang seorang Perdana Menteri itu. Apa yang diluahkan dari mulut itu melambangkan apa yang ada di dalam jiwa atau karektor seseorang itu. Najib sedang cuba untuk menjual ‘minyak’nya dengan memuji bajet yang dibentangnya dan memperlekehkan bajet bayangan PR yang dibentangkan oleh Ketua Pembangkang itu dua hari sebelum Najib membentangkan belanjawan BN untuk tahun hadapan.

Azizah: 'Kabinet bayangan tiada, bayangan menteri ada'

RUZY ADILA IDRIS
2 Oktober 2012
Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
 
PETALING JAYA - Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini menegaskan Pakatan Rakyat (PR) tidak ada Kabinet bayangan, yang dipertikaikan oleh kepimpinan Barisan Nasional (BN), sebaliknya hanya ada "bayangan menteri ada."

"Kabinet bayangan tak ada... bayangan menteri adalah," kata beliau pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini, tengah hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai cabaran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kelmarin, yang meminta parti itu mengumumkan Kabinet bayangan mereka.

Pada masa yang sama, beliau turut mempersoalkan mengapa Barisan Nasional (BN) tidak mengumumkan Kabinet bayangan mereka di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat (PR).

Kokbah bakal jadi ‘pelabuhan darat’ terkemuka


GUAR CEMPEDAK – Pekan Kokbah bakal menjadi ‘pelabuhan darat’ terkemuka yang menjadi penghubung kepada laluan keretapi dengan kapal dagangan yang akan singgah di Pulau Bunting.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, YB. Dato’ Ir. Phahrolrazi Haji Zawawi berkata, perancangan itu sedang dibincangkan dengan Pusat dan infrastrukturnya akan disiapkan dalam satu tempoh masa.

Beliau berkata demikian, dalam majlis Pembukaan Rasmi Jambatan Lintasan Atas (ROB) Jalan Jenun-Pendang yang diadakan di Guar Stesyen.

Di majlis tersebut, Kerajaan Negeri menerima lima dari 71 struktur Projek Landasan Kereta api Elektrik Berkembar Ipoh-Padang Besar (EDTP) yang siap dibina di Kedah untuk diserahkan kepada agensi terlibat.

Ia membabitkan jambatan lintasan atas (ROB) Jalan Jenun-Pendang, laluan pejalan kaki dan motosikal (PMB) Taman PKNK Alor Setar, PMB Kampung Kota Rentang, Kubang Pasu, PMB Kampung Padang Telok, Kubang Pasu dan PMB Kampung Paya Bukit Hantu, Kubang Pasu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...