TERKINI :

Monday, October 1, 2012

[Video] Ucapan Ketua Pembangkang Bahas Bajet 2013


Hishammudin kena sound dengan Tok Hakim dan siap kena denda lagi..!!!

Mahkamah: Mkini sepatutnya dapat permit penerbitan

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa khas) hari ini membatalkan keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk tidak memberikan permit penerbitan kepada Mkini Dotcom Sdn Bhd yang mengendalikan portal berita Malaysiakini.

Hakim Abang Iskandar Abang Hashim memutuskan "ia tidak wajar dan tidak rasional" dan keputusan Menteri Dalam Negeri tersebut sebagai salah arahan kerana ia melebihi had bidangkuasanya.

"Keputusan menjejaskan hak plaintif kepada hak bagi kebebasan bersuara yang juga termasuk hak untuk permit, dan ia adalah kebebasan asas yang termaktub dalam perlembagaan," katanya.

"Oleh itu, mahkamah membenarkan permohonan certiorari (membatalkan) keputusan responden (KDN) dan pemohon perlu mengemukakan suratnya kepada kementerian." 

Hakim Abang Iskandar berkata kebebasan bersuara (melalui penerbitan) adalah hak semula jadi dan termaktub di dalam Perkara 10 perlembagaan persekutuan.

Ayuh PEKERJA SWASTA masa kita #TumbangBN

Nak baca komen berjela

Kalau dalam Parlimen pun tidak boleh hadir, kredibiliti apa lagi yang ada pada Najib?

oleh anakkedah007


Saya baru selesai menyaksi siaran langsung debat ketua pembangkang di Parlimen.

Saya merasa amat dukacita dan hampa kerana Najib sebagai Perdana Menteri langsung tidak ada dalam Parlimen!

Malah Najib merupakan Menteri Kewangan yang membentangkan belanjawan. Ini menunjukkan beliau pemimpin yang langsung tidak bertanggungjawab membela pembentangan belanjawan yang dilakukan oleh beliau tempoh hari.

Kalau dalam Parlimen pun tidak boleh hadir, kredibiliti apa lagi yang ada pada Najib?

Mahal betul harga nak kekalkan BN dan Najib ini


Najib setiap hari keluar berkempen memaki hamun semua parti-parti yang dalam PR dan kerajaan negeri-negeri tadbiran Pakatan Rakyat. Bagi kita yang sudah berumur dan ada sedikit pengalaman berpolitik ini memahami apa yang ada di dalam hati dan sanubari pemimpin utama negara kita itu. Beliau gentar dan resah gelisah.

Cara beliau bercakap bergegar-gegar itu tidak lebih dan tidak kurang menunjukkan yang beliau amat gelisah dengan apa yang berlaku dikalangan rakyat akar umbi. Najib sedang panik dan masih tidak berkeyakinan yang BN akan mendapat mandat kali ini walaupun berbillion-billion ringgit telah dibelanjakan membeli hati dan jiwa rakyat sekalian.

Cara beliau berucap tidak menampakkan yang beliau seorang Perdana Menteri. Mungkin beliau terlupa sekejap yang beliau itu Perdana Menteri kerana selalunya pemimpin utama negara akan bercakap dengan nada yang rendah tapi meyakinkan. Di Pulau Pinang semalam Najib bercakap dengan nada yang begitu tinggi dan nampak jelas beliau terlalu banyak kelemahan yang beliau mahu lindungi dari pandangan rakyat. Beliau mempunyai banyak perkara yang putus yang perlu di sambung dan yang koyak untuk ditampal.

Anwar bidas PM tiada di dewan ketika bajet dibahas


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas perdana menteri yang tiada di Dewan Rakyat sewaktu beliau membahaskan Bajet 2013 yang dibentangkan Datuk Seri Najib Razak Jumaat lalu.

"Secara tradisinya menteri kewangan akan hadir di dewan sewaktu perbahasan. Hendak debat (dia) tak berani. Hendak bahas di Parlimen dia tak datang," kata Anwar sewaktu memulakan perbahasannya sekitar jam 11.40 pagi tadi.

Menurut Anwar, Najib sebaliknya hanya membiarkan penyokong-penyokong kerajaan mempertahankan bajet itu.

Namun tambahnya, mereka bukan anggota jemaah menteri, tidak tahu perangkaan yang dipetik mereka sendiri dan hanya bergantung kepada statistik yang diberikan Jabatan Statistik Negara.

Siapa bakal MB dan kabinet bayangan BN?

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sepatutnya mengamalkan apa yang beliau katakan dan jangan berat sebelah dengan mengarahkan BN di Kedah, Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor untuk membentangkan Exco bayangan sekiranya BN bersungguh mahu menawan kembali negeri-negeri tersebut.

“BN sebenarnya lebih teruk daripada Pakatan Rakyat (PR) kerana BN bukan sahaja tidak mempunyai kabinet bayangan untuk negeri-negeri PR tetapi juga tidak melantik calon Menteri Besar di Selangor, Kelantan dan Kedah,” kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Beliau berkata, sungguhpun BN berbohong bahawa PR tiada bakal Perdana Menteri, PR telah pun bersepakat dan bersetuju bahawa Perdana Menteri Malaysia yang seterusnya adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim.

PR juga, ujarnya telah menggunakan pendekatan unik untuk kabinet bayangan dengan melantik 3 orang daripada setiap parti PR (PAS, DAP dan PKR) bagi setiap portfolio kementerian.

Keganasan politik: Siapa pula mangsa seterusnya?


Harakahdaily, 01 Okt 2012

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengecam tindakan pihak tertentu merosakkan tiga kenderaan milik pemimpin NGO termasuk kenderaan yang dinaiki Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub ketika program Himpunan Hijau Lestari Pengerang di Johor semalam.

Turut dirosakkan adalah dua kereta aktivis sosial Hishamuddin Rais dan wartawan Suara Keadilan, Sidiqin Omar yang disimbah asid.

“DPPM menganggap tindakan pihak berkaitan adalah tindakan pengecut golongan yang tersepit dan terdesak bagi menyekat arus kebangkitan rakyat,” kata Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor.

Katanya, mereka ini adalah golongan yang cemas apabila melihat rakyat Johor bangkit bersama-sama dalam himpunan Hijau Lestari Pengerang semalam.

Menurutnya, apabila rakyat Johor juga sudah mula membuka mata dan bersuara, ini menandakan hayat politik pemerintah sudah semakin menuju ke pengakhirannya.

Justeru, kata beliau ada pihak tertentu yang sukar menerima hakikat pasang surut politik negara ini melakukan tindakan sedemikian sebagai amaran kepada PR agar jangan terlalu agresif memimpin gelombang rakyat.

BN takut untuk hadir dalam perbahasan bajet 2013 oleh Pakatan Rakyat!

Nah, gambar istimewa buat pencacai BN sekalian: ahli parlimen BN takut untuk hadir dalam perbahasan bajet 2013 oleh Pakatan Rakyat! Memalukan! Lihat-lah sendiri hoi! Mana pejuang Agama Bangsa dan Negara sekalian? Mana PM? Mana? Hahahahahaha


FDI: Negeri Pakatan Rakyat antara 5 tertinggi

Harakahdaily, 01 Okt 2012

KUALA LUMPUR: Negeri Pulau Pinang, Selangor dan Kedah yang ditadbir Pakatan Rakyat termasuk dalam lima negeri yang mencatat jumlah pelaburan asing (FDI) paling tinggi bagi tempoh 2008 hingga Julai tahun ini.

Di kedudukan pertama adalah Sarawak dengan nilai pelaburan sebayak RM30.3 bilion dikuti Pulau Pinang (RM25b), Selangor (RM23.9b), Johor (RM20.1b) dan Kedah (RM11.1b).

Perkara itu dimaklumkan Timbalan Menteri Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Mahathir pada sesi soal jawab lisan persidangan dewan rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Ahli Parlimen Gopeng Dr. Lee Boon Chye yang mahu kementerian itu menyatakan jumlah pelaburan asing mengikut negeri bagi tenpoh tersebut.

Jumlah keseluruhan pelaburan FDI negara sepanjang tempoh itu menurut Mukhriz adalah RM145.3 bilion.

Nak kata apa tak tau kat menteri yg cakap mcm nie?

Sebab dok jadi mcm nie yg kita mintak PM bagi untuk selesai masalah...tapi haram tak bagi pun...!

827 hektar sawah dilanda banjir, petani rugi
KU NOOR FAIZAH KU MUSTAFA
1 Oktober 2012
827 hektar sawah dilanda banjir, petani rugi
Mohd Johari melihat padi yang rosak akibat ditenggelami air di Kampung Panchor, Guar Kepayang, Pendang.
 
PENDANG - Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) memerlukan RM200 juta bagi membuat lencongan dari Sungai Pendang dan Sungai Tiang Gerap di sini, bagi mempercepatkan aliran air sungai.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharom berkata, jika lencongan sungai terbabit dan anak sungai lain tidak dilakukan segera ia akan menyebabkan berlakunya masalah banjir setiap kali hujan lebat gagal ditangani.

“Mada telah mengkaji masalah ini dan akan mengemukakan perkara tersebut kepada Kerajaan Persekutuan bagi memperoleh peruntukan sebanyak RM200 juta," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika melawat sawah padi rosak di Kampung Panchor, Kuar Kepayang, dekat sini, semalam.

Menurutnya, hujan lebat pada 25 hingga 27 September lalu telah merosakkan 827 hektar sawah padi kawasan Mada Pendang melibatkan 376 petani dengan jumlah kerugian dianggarkan kira-kira RM4 juta.

Bekas pemain Kedah perlu sumbang idea majukan bolasepak

ALOR SETAR – Sudah tiba masanya bekas pemain bola sepak kebangsaan dan negeri membabitkan diri secara serius membantu kepimpinan persatuan bola sepak negeri dari sudut idea dan pengalaman bagi memantapkan pasukan semasa pada hari ini.

Ahli Jawatankuasa Program Pembangunan Bola Sepak Nasional yang juga Pengarah Pembangunan Bola Sepak Kedah, Dato’ Ahmad Shafie mencadangkan kepada bekas pemain Kedah untuk mewujudkan persatuan seumpama itu berikutan masih belum ditubuhkan di negara ini.

Menurutnya, pengalaman yang dimiliki oleh bekas pemain bola sepak mampu digunakan untuk memperkasakan pembangunan bola sepak pada hari ini.

“Di peringkat negeri Kedah sendiri, dengan wujudnya persatuan bekas pemain bola sepak Kedah, ahli persatuan secara tidak langsung dapat membantu Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) sebagai ahli gabungan dengan mengutarakan cadangan dan idea kerana mereka mempunyai pengalaman sebagai pemain sebelum ini. Selain itu mereka juga boleh terlibat sebagai ahli jawatankuasa persatuan selepas ini,” ujarnya.

Pendang - Mangsa banjir meningkat kepada 206 orangALOR SETAR - Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di Pendang petang ini meningkat kepada 206 orang berbanding 182 orang sebelum ini.

Ketua Operasi Jabatan Pertahanan Awam Pendang Mohd Izudin Inusneah berkata mereka yang dipindahkan sehingga pukul 4 petang ini membabitkan 57 keluarga dari 10 kampung.

"Semua mangsa dipindahkan ke Pusat Rakan Sukan, Tanah Merah dekat sini, dan mereka adalah penduduk di Kampung Bonggol Kambing, Hampar Kanan, Pondok Hampar, Bonggol Besi, Sukamari, Alor Punti, Pondok Haji Husin, Tanjung Radin, Tanah Merah Dalam dan Lubuk Gajah," katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata walaupun cuaca semakin baik, air di kawasan tinggi turun ke kawasan rendah menyebabkan kampung yang berada di kawasan rendah dinaiki air.

"Paras air Sungai Pendang telah menunjukkan penurunan iaitu daripada tiga meter kepada 2.85 meter tetapi masih melepasi paras amaran," katanya.
- Bernama

Menteri Besar raikan pemergian jemaah haji


ALOR SETAR – Bagi meraikan 122 jemaah haji pertama dari Kedah yang akan berlepas ke Mekah, Menteri Besar Kedah, YAB Dato’ Seri DiRaja Ustaz Azizan Abdul Razak sempat bertemu mereka dalam majlis sederhana di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim.

Sebelum berlepas mereka diringi dengan laungan azan oleh Ustaz Abdul Ghani Rahman. Selain itu, mereka juga diberikan saguhati pakaian.

Turut hadir, Tengku Temenggong Kedah, YTM Dato’ Seri DiRaja Tan Sri Tunku Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah bersama isterinya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...