TERKINI :

Friday, May 25, 2012

Gerakan Gantung Kain Kuning: Kembali kepada 8 tuntutan BERSIH

Berita keganasan polis telah mengalih perhatian daripada lapan tuntutan BERSIH 3.0 selepas 28 April 2012.  Lebih-lebih lagi ruang dada media dihiasi dengan berita senaman punggung, gerai burger, pasar malam di depan rumah Ambiga dan sebagainya, ditambah pula isu seperti "Perdana Menteri Bukan Melayu", yang ditonjolkan secara tiba-tiba.

Gerakan Pendidikan Pilihanraya Bunga Matahari atau Sunflower Electoral Education Movement (SEED), satu pertubuhan daripada masyarakat sivil telah melancarkan satu "Gerakan Gantung Kain Kuning (GGKK)", bertujuan untuk menyeru agar rakyat Malaysia kembali kepada matlamat perjuangan asal BERSIH 3.0, iaitu 8 tuntutan yang dikemukakan.

Dalam satu kenyataan media, SEED menyeru agar rakyat menggantung kain kuning dengan tulisan BERSIH ini di tempat-tempat yang menonjol, seperti tingkap ataupun pagar pintu kediaman masing-masing.

Aduhai bab nak pie buat HAJI pun Mamat Jamil nie buat isu politik...!!!

Kurang kouta haji tiada kaitan dengan Bersih 3.0

(Perhimpunan Bersih 3.0 di Masjid Nabawi, Madinah)

MELAKA: Ketua Dewan Ulama PAS Pahang, Ustaz Mokhtar Senik berkata kerajaan Arab Saudi tidak pernah mengeluarkan kenyataan bahawa kouta haji untuk jemaah Malaysia dikurangkan disebabkan demonstrasi Bersih 3.0 di Madinah dan Mekah hujung bulan lalu.

"Menteri Di Jabatan Perdana Menteri jangan bohong, tidak ada satupun kenyataan dari Arab Saudi yang menyatakan kouta jemaah kita dikurangkan kerana isu Bersih 3.0.

"Saya telefon sahabat-sahabat di Arab Saudi, mereka bagi tahu tidak satu pun berita tentang kouta dikurangkan kerana Bersih 3.0, satu berita kolum kecil pun tak ada," ujar Ustaz Mokhtar Senik dalam ceramahnya dekat sini.

92% rakyat mahu daftar pemilih dibersih sebelum PRU

 
Satu kajiselidik yang dibuat baru-baru ini - sehari sebelum perhimpunan BERSIH 3.0 -  menunjukkan majoriti responden mahu daftar pemilih dibersihkan sebelum pilihan raya umum akan datang.

Menurut Merdeka Centre, 92 peratus daripada 1,019 orang yang dikajiselidik bulan lalu berkata kerajaan perlu melakukannya sebelum pilihan raya umum.

Keputusan itu hampir sebulat suara di kalangan responden pelbagai bangsa, kumpulan umur, jantina, pendapatan dan kawasan, dengan lebih 90 peratus daripada setiap kumpulan, menjawab dengan positif.

Kira-kira separuh atau 48 peratus daripada kumpulan yang sama juga berkata mereka tidak yakin dengan daftar pemilih.[Malaysiakini]

Malulah sikit, kita sudah 54 tahun merdeka - Tamrin

Ahmad Danial, 25 Mei 2012

MELAKA: Vateran Umno, Tamrin Ghafar kesal dengan tindakan partinya itu yang sejak kebelakangan ini menggunakan samseng untuk mengganggu ceramah Pakatan Rakyat.

"Malulah sikit dengan tindakan samseng baling batu, telur dan lain-lain, kita sudah merdeka lebih dari 54 tahun, takkan masih nak mengamalkan politik macam ini".

"Saya seru pemimpin Umno supaya bertindak matang dan bukan kebudak-budakan macam ini" tegasnya yang merupakan anak kepada bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Ghafar Baba.

Beliau berkata demikian pada ceramah anjuran Majlis Tindakan Dun Ayer Molek di sini malam tadi.

Kalau tak bohong, bukan Utusan namanya

Lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia, hari ini sekali lagi kalah saman apabila fitnahnya terhadap Ahli Parlimen PAS Shah Alam Khalid Samad terbukti berniat jahat.Utusan sudah kalah saman asal itu dan hari ini rayuannya ditolak, maka sekali lagi kalah tersungkur dalam lumpur fitnah ciptaannya sendiri.

Dalam laporan Harakahdaily, Mahkamah Rayuan menolak rayuan Utusan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memerintahkan alat propaganda UMNO itu membayar gantirugi RM60,000 kepada Khalid Abd Samad kerana fitnah berita muka depan 10 September 2009 yang bertajuk “Zulkifli bidas ‘Pak Janggut’”. 
 
Mahkamah Tinggi pada 21 November lalu telah memutuskan bahawa berita itu adalah fitnah. Antara lain fitnah yang dijadikan berita tersebut memetik seorang Ahli Parlimen yang mendakwa Khalid memutarbelitkan Al-Quran untuk “mempertahankan pembinaan kuil”.

Bendera Jalur Gemilang dan PAS akan berkibaran dalam Stadium Darulaman

Bawa bendera PAS, Jalur Gemilang ke Alor Setar

KUALA LUMPUR: PAS mengarahkan semua ahlinya yang akan ke Himpunan Hijau ke Putrajaya 1 Jun ini agar membawa bendera PAS dan Jalur Gemilang kecil bersama mereka.

Ia bertujuan untuk membolehkan semua peserta perhimpunan ini mengibarkannya sepanjang perhimpunan raksaksa di Alor Setar ini.

"Hanya bendera kecil di benarkan. Jika bendera besar, ia akan menganggu majlis pula," kata Datuk Mahfuz Omar, Pengarah himpunan ini.

Mahfuz juga berkata, bendera PAS dan Jalur Gemilang ini juga akan dijual di perkarangan stadium untuk orang ramai.

"Sebahagian akan kita berikan percuma. Namun ia tidaklah cukup untuk semua orang," kata beliau kepada Harakahdaily.

Puak yang dok tunjuk samseng nie nak tunjuk hebat dengan sapa..???

Teras gesa henti tunjuk berani cara samseng

KUALA LUMPUR: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menyeru semua pengundi Melayu melakukan transformasi politik besar-besaran untuk menyelamatkan negara daripada penyelewengan dan pengkhianatan yang sedang berleluasa sekarang.
Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar) berkata, kerajaan yang sudah diberi mandat selama 54 tahun sudah terlalu lama membiarkan orang Melayu berada dalam kepompong hidup feudal sehingga pemikiran dan sikap merdeka dalam erti kata sebenar tidak menjadi asas dalam menentukan kepimpinan negara.

Katanya, orang Melayu jelas dianggap sebagai pengundi yang lebih mudah dibeli oleh rasuah dan permainan politik fitnah.

“Lantaran itu sangat jelas tumpuan kepada orang Melayu dengan pelbagai suapan wang tunai menjadi strategi yang digunakan oleh kerajaan yang memegang kuasa sekarang,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Tambahnya, strategi memanipulasi daftar pengundi serta melancarkan kempen psikologi dengan mengugut dan memfitnah kini jelas sedang diguna ke atas pengundi Melayu melalui taklimat khas atas nama kursus-kursus kerajaan.

Bila gua kata Kjaan Malaysia Bodoh Hangpa nak Marah..!!!

oleh AnakKedah007


Moderator debat KJ/Rafizi menulis surat kepada Hasan Ali pula...!!

Assalamualaykom w.b.t.

YB Dato’ Dr Hasan Ali yang saya hormati,

Saya kira tidak perlulah saya perkenalkan diri saya memandangkan Dato merupakan tokoh dan sahabat yang saya kagumi. Saya kira, Dato’ juga tetap menganggap saya sebagai kenalan rapat Dato’ sekeluarga. Secara ikhlas, saya mula mengkagumi Dato’ sebagai motivator semenjak saya di bangku sekolah lagi, sehinggalah Dato’ menceburkan diri ke dalam bidang politik. Walau bagaimanapun kekaguman saya tidaklah menjadi penghalang untuk saya menyatakan sedikit pandangan terhadap pendirian Dato’ mutakhir ini berdasarkan neraca ilmu dan keadilan. Kesedaran bahawa apa yang telah Dato’ lemparkan kepada mantan parti Dato’ sendiri, iaitu PAS, di dalam kenyataan-kenyataan Dato’ di media dan juga lewat ceramah-ceramah Dato’ yang bercanggah dari amanah keilmuan dan kebenaran, maka saya terdorong untuk menulis surat terbuka ini.

Sebagai ahli akademik yang mengkaji bidang gerakan Islam, politik Islam dan juga Usul al-Fiqh, saya berasa terpanggil untuk mengarang surat terbuka ini kepada Dato’ untuk menilai beberapa kenyataan Dato’ dari pertimbangan ilmu dan kacamata ilmiah di dalam bidang pengkajian saya. Saya kira tulisan surat terbuka saya sebagai ahli akademik ini adalah sebagai tanggungjawab saya kepada kejujuran terhadap disiplin ilmu yang saya pikul dan bukannya sebagai ahli politik. Saya bukanlah ahli parti PAS, yang tampil untuk membela PAS dari serangan Dato’. Maka saya bertegas menyatakan apa yang saya tulis ini hanyalah semata-mata pendangan orang luar dan ahli akademik yang neutral dan tidak berpihak, baik kepada Dato’ mahupun kepada parti PAS yang telah memecat Dato’.

Samseng Upahan Umno/BN - Najib Perlu Bertanggungjawab

Sudah menjadi lumrah dan semakin menjadi-jadi kebelakangan ini, di setiap ceramah Pakatan Rakyat, beberapa penyokong Umno/BN akan mengganas. Samseng-samseng upahan Umno/BN ini akan buat kacau dan menganggu ketenteraman umum dan hak kebebasan untuk bersuara.

Malam tadi, di Sayong Tebing, Kuala Kangsar sewaktu DS Nizar berceramah , 11 buah kereta telah diconteng di bahagian lampu depan dengan cat biru - warna BN!

Ceramah PKR di perkarangan pangsapuri di Lembah Pantai turut menjadi kecoh apabila batu, telur dan botol air dilontarkan ke arah hadirin menyebabkan salah seorang daripadanya cedera di kepala dan dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Sila klik di sini

Tindakan ganas dan khianat sebegini, saya percaya hanya akan dapat dielakan sekiranya ada pemimpin tertinggi Umno/BN sendiri menyeru supaya gejala dajal ini dihentikan serta merta.

PM TETAP MELAYU : JINGGA 13 DESAK UMNO DAN MEDIA UMNO HENTIKAN PROPAGANDA MURAHAN


JINGGA 13 menyatakan sokongan tehadap kenyataan dan pendirian YB Lim Kit Siang , Penasihat DAP yang menyatakan Perdana Menteri tetap daripada orang Melayu membuktikan bahawa segala propaganda murahan UMNO dan Media UMNO telah pun terjawab dan menafikan segala hasutan dan sentimen perkauman yang dimainkan yang bertujuan meraih sokongan secara kotor dan jijik.

UMNO dan media UMNO sepatutnya sedar bahawa dalam Perlembagaan Persekutuan tercatat secara jelas bahawa tidak termaktub hanya orang Melayu sahaja boleh menyandang jawatan Perdana Menteri . Berdasarkan perlembagaan mana-mana warganegara boleh menjawat jawatan Perdana Menteri .

Sentimen perkauman yang cuba dicetuskan bukan sahaja bertujuan memburukkan DAP dan Pakatan Rakyat tetapi bertujuan mewujudkan ketegangan kaum yang boleh mengugat kehormanian dan perpaduan kaum yang telah terbina sekian lama di atas prinsip dan dasar yang jelas dipupuk demi kecintaan kepada negara , malah kesetiaan pelbagai kaum di Malaysia terhadap Raja dan Negara sudah tidak perlu dipertikai dan dinafikan oleh sesiapa pun.

Empat tokoh profesional masuk PKR

KEADILAN dengan berbesar hati ingin mengumumkan penyertaan empat orang tokoh profesional sebagai anggota KEADILAN.  Mereka adalah Koh King Kee, bekas Pengurus Kanan Am Jabatan Perniagaan Antarabangsa di Nam Fatt Corporation Berhad, Brigadier Jeneral (B) Abdul Hadi Abdul Khatcab, Praba Ganesan, bekas Pengarang laman portal berita internet The Malaysian Insider dan Dr.Abdul Aziz Bari (gambar bawah), bekas pensyarah undang­-undang di Universiti Antabangsa Malaysia (UIAM).

Koh King Kee yang merupakan graduan lepasan Universiti Malaya, pernah menjadi tahanan ISA pada Disember 1974 disebabkan beliau bergiat aktif memperjuangkan KEADILAN sosial.  Beliau seorang tokoh korporat yang sentiasa mengikuti perkembangan politik tanah air walaupun pada ketika beliau menyambung pelajaran di University of Wisconsin dan berkhidmat di syarikat swasta di Beijing.  Atas kepakaran dan pengalaman beliau, KEADILAN telah melantik beliau sebagai Penyelaras Penyelidikan bagi membantu usaha KEADILAN dan Pakatan Rakyat  memenangi kerusi-kerusi dalam Pilihanraya Umum yang akan datang.

Tunggakan bil air berjaya dikurangkan - SADA

Ditulis oleh WADIASSOFI JAAFAR

ALOR SETAR – Syarikat Air Darul Aman (SADA) berjaya mengurangkan tunggakan bil air kepada RM29.7 juta, berbanding RM43 juta sebelum ini.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif SADA, Dato’ Adzmi Din, penurunan itu membuktikan kempen dan penguatkuasaan yang dilancarkan sejak setahun lalu berjaya menimbulkan kesedaran kepada pengguna domestik yang merupakan 90 peratus pelanggan SADA, membabitkan 462,000 akaun.

“Saya percaya kempen pemotongan bekalan air di premis memberi kesan positif. Tahun ini, penguatkuasaan bermula pada bulan April bagi fasa pertama, di mana tumpuan diberi kepada pengguna domestik, komersil dan industri,” ujarnya.

Jangan berurusan dengan orang tengah sewa tapak bazar Ramadan

24 Mei 2012
ALOR SETAR - Peniaga yang mahu menyewa tapak bazar Ramadan di sini, dinasihatkan berurusan terus dengan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), dan tidak menggunakan orang tengah.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan MBAS, terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab menjual tapak berkenaan kepada peniaga dengan nilai mencecah RM10,000 bagi satu tapak.

Di daerah Kota Setar sebanyak 14 lokasi disediakan bagi jualan juadah berbuka puasa iaitu Stadium Darul Aman, Tandop, Kuala Kedah, Jalan Datuk Kumbar, Simpang Empat, Kota Sarang  Semut, Simpang Kuala, Pokok Sena, Langgar, Pasar Besar Peremba, Kuala Sungai, Pantai  Johor, Taman Wira Mergong dan Taman Mergong Jaya.

"Tahun ini MBAS menyediakan 1,600 tapak bazar Ramadan iaitu 1,400 untuk juadah berbuka, 110 jualan pakaian dan hiasan berkhemah dan 90 tapak tidak berkhemah.

Permohonan dan  jualan borang dibuka mulai Ahad lepas dengan harga RM6 setiap borang," katanya.

Menurut kenyataan itu, kadar sewa bagi tapak jualan juadah berbuka tidak berkhemah ialah RM150, juadah berbuka berkhemah RM250, jualan pakaian dan hiasan berkhemah RM1,500 dan jualan pakaian dan hiasan tidak berkemah RM600.

Hanya 50 dari 400 permohonan ke MTSD diterima

KULIM - Seramai 400 permohonan telah diterima oleh Maahad Tahfiz Sains Darul Aman hanya 50 orang yang terdiri daripada 25 lelaki dan 25 perempuan telah berjaya diterima untuk sesi pengajian tahun 2012.

Jelas terbayang keseronokan di wajah mereka walau pun terikat dengan peraturan dan jadual pembelajaran yang agak padat, namun kerana minat yang mendalam dalam bidang tahfiz Al-Quran menjadikan mereka selesa dan beryakinan.

Adik Nor Hazirah Irfan, merupakan penghafal terbanyak setakat ini, 3 juzuk setengah, melahirkan rasa bertuah kerana terpilih dalam ratusan yang memohon.

"Saya rasa amat bertuah kerana berjaya diterima belajar di sini kerana saya terpilih dari 400 pemohon," ujarnya sambil tersenyum.

Beliau yang ramah dan petah bercakap, berkata, beliau belajar di MTSD atas dorongan keluarga dan minat yang mendalam dalam tahfiz Al-Quran. Apabila ditanya apakah formula yang membolehkan beliau menghafal hampir 4 juzuk dalam tempoh tidak sampai 5 bulan pengajian, beliau memaklumkan beliau mempunyai jadual pembelajaran sendiri serta banyak mengulang bacaan sebelum menghafalnya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...