TERKINI :

Thursday, March 22, 2012

Pekan tambah pengundi 33.35%, Petaling Jaya sekitar 6%; apa ertinya?

Oleh AHMAD LUTFI OTHMAN

Daripada empat negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat (dan tambahan satu lagi, Perak, yang direbut BN melalui rampasan kuasa selepas tidak sampahttp://media5.mynewshub.my/wp-content/uploads/2011/11/Rakyat-Tidak-Terpengaruh-Fitnah-Menjelang-PRU-13.jpgi setahun diterajui Nizar Jamaluddin), tanpa ragu semua maklum bahawa Selangor merupakan sasaran utama Najib Razak dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.

Sebagai Ketua Perhubungan Umno Negeri, Najib atas kapasiti Perdana Menteri akan memperkakaskan segala kemudahan, jentera dan sumber, bagi memastikan Pakatan Rakyat dapat ditewaskan di negeri termaju itu

Ia mengingatkan kita kepada taktik dan strategi licik (sehingga tidak dapat dihidu) Umno dalam usaha menawan Terengganu selepas Barisan Alternatif membuat kejutan pada pilihan raya 1999.

Ramai terperanjat apabila negeri yang kaya dengan hasil bumi itu, dan pernah menerima royalti petroleum RM1 bilion setahun, ditumpaskan dengan "begitu mudah sekali", tanpa didahului riak protes rakyat terhadap pemerintahan Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Tanpa mengetepikan faktor-faktor lain yang menyebabkan kekalahan PAS, termasuk kelemahan dalaman, hakikat yang tidak dapat ditolak adalah peningkatan mendadak pengundi yang jauh melebihi kadar pertumbuhan penduduk Terengganu.

Wan Nik Wan Yussof, dalam buku Demokrasi Rakyat Terengganu Menolak Parti Islam (2004) mendedahkan fakta berikut:

Jumlah pertambahan pengundi di Terengganu, antara tahun 1999 hingga 2004, sebanyak 66,853 pemilih, iaitu 17.18 peratus (3.44 peratus setahun). Sedangkan pertambahan tahunan penduduk hanya 1.53 peratus. Ini menunjukkan pertumbuhan tahunan pemilih lebih tinggi sebanyak 1.91 peratus berbanding peningkatan penduduk Terengganu.

Bagi Wan Nik, gambaran ini menjelaskan bahawa kadar pertumbuhan pemilih bagi tempoh 1999- 2004 adalah lebih tinggi sebanyak 9.53 peratus berbanding pertumbuhan penduduk. Kadar peratus ini menyamai 36,935 pemilih. Ini bermakna hampir 37,000 pemilih yang dalam senarai daftar pemilih 2004 mungkin bukan bermastautin di Terengganu.

Difahamkan tokoh di sebalik perencanaan sulit itu adalah Idris Jusoh, yang kemudiannya menjadi Menteri Besar Terengganu (2004-2008). Ada sumber mendakwa khidmat Idris turut diminta untuk menjayakan misi besar Umno Selangor dalam PRU13.

Justeru, apabila ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching, pada 4 Mac lalu, menimbulkan kecurigaannya berhubung kenaikan mendadak pemilih baru di Selangor, terutama di kawasan luar bandar berbanding dengan tahun 2008, saya kira ia bukan lagi satu isu menggemparkan, malah sudah dijangka sejak empat tahun lalu.

Teo memberi contoh kawasan Parlimen Hulu Selangor yang mencatat peningkatan pemilih lebih 20 peratus berbanding tahun 2008. "Di tempat yang mempunyai bandar-bandar baru, ini boleh diterima. Tetapi di Hulu Selangor tidak ada ramai orang yang berpindah ke sini, jadi kita dapati peningkatan dalam jumlah yang besar ini sangat mencurigakan," katanya.

Soal membersihkan senarai daftar pemilih sememangnya sudah menjadi tuntutan utama Bersih sehingga tercetusnya dua kali demonstrasi raksasa di ibu negara, pertama pada November 2007 dan kedua, Julai 2011.

Pada 15 Februari lalu, anggota Jawatankuasa Pilihan Parlimen (PSC) mengenai pembaharuan sistem pilihan raya, Anthony Loke memberitahu semakan audit yang dijalankan olehMimos Bhd, sebuah syarikat teknologi milik penuh kerajaan, ke atas daftar pemilih mendedahkan wujudnya jumlah amat besar pengundi yang meragukan.

Terdapat sekurang-kurangnya 230,000 pengundi yang mencurigakan. Loke berkata Mimos pada taklimatnya memberitahu pihaknya mengesan 820 kes di mana terdapat lebih daripada 100 pengundi yang menetap di alamat yang sama.

"Selain itu, kami mendapati 1,259 kes di mana antara 51-100 pengundi tinggal di alamat yang sama, 3,254 kes di mana terdapat antara 21-50 pengundi tinggal di alamat sama, dan 6,002 kes yang melibatkan antara 11 hingga 20 pengundi di rumah sama," tambahnya.

Menurut sumber, Umno Selangor begitu bergantung kepada manipulasi daftar pemilih memandangkan majoriti pengundi di negeri itu dilihat masih menaruh kepercayaan kepada Pakatan.

Dari segi isu dan mood rakyat, meskipun dilontar pelbagai tohmahan dan rasuah politik, kepemimpinan Khalid Ibrahim dijangka tidak menghadapi masalah besar untuk terus mentadbir Selangor.

Namun kebimbangan ramai lebih terfokus kepada senarai pemilih yang mencurigakan itu. Anda boleh menilai dan mentafsir sendiri fakta dalam Jadual 1, iaitu kadar peningkatan jumlah pemilih suku ketiga 2011 berbanding tahun 2008, mengikut kawasan Parlimen tertentu di Selangor.

Ooops, di Pekan, kadar pertambahan itu sebanyak 33.35 peratus! (Lupa saya, "pekan" itu maknanya "bandar" 'kan?. Patutlah kadarnya begitu tinggi sekali ... ha ha ha). Perhatikan juga kadar peningkatan pengundi di Petaling Jaya Selatan dan Petaling Jaya Utara, di bawah 8 peratus...

Jadual 1
PARLIMEN PERTAMBAHAN
SUNGAI BESAR 19.95%
HULU SELANGOR 25.14%
KUALA SELANGOR 20.39%
SELAYANG 18.86%
PANDAN 18.18%
HULU LANGAT 23.95%
SERDANG 22.63%
PUCHONG 24.94%
PJ SELATAN 5.64%
PJ UTARA 7.76%
SUBANG 35.02%
SHAH ALAM 19.87%
KOTA RAJA 29.51%
KUALA LANGAT 23.62%
SEPANG 24.64%

Macamana Najib nak hadapi ketua-ketua puak di Kedah?Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Panas politik PAS Kedah tiba-tiba diredakan dengan tindakan mengejut bekas pemimpin veteran Umno yang juga bekas menteri cabinet Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir mengumumkan keluar dari Umno. Meskipun tindakan Kadir itu tiada kena mengena dengan PAS atau Pakatan Rakyat tetapi ia tetap berita yang menggembirakan kerana ia menggambarkan kepincangan dalam UMNO.

Kadir bukan calang-calang orang dalam Umno, selama 56 tahun (sejak 1956) memegang jawatan dalam parti sehingga sebelum isytihar keluar parti. Mungkin hanya boleh dibilang dengan jari, pemimpin Umno yang mampu bertahan dengan jawatan dalam Umno selama itu. Beliau pernah menjadi exco Pemuda Umno selama 10 tahun dan Ahli Majlis Tertinggi Umno selama 24 tahun di samping jawatan-jawatan lain seperti Ketua Pemuda Umno Negeri Kedah dan sebagainya.

Beliau juga menjadi Ahli Pentadbiran Kerajaan Malaysia sekitar 30 tahun, selaku Setiausaha Politik, Setiausaha Parlimen, Timbalan Menteri dan Menteri. Antara kementerian yang pernah diterajuinya termasuk Penerangan dan Pelancongan.

Beliau kini adalah timbalan presiden Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) dan sering mengeluarkan kenyataan yang membidas Umno, termasuk dakwaan BN membeli undi dan tiadak kebebasan bersuara dalam parti itu. 17 Mac lalu, Setiausaha Agung parti Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Lembaga Disiplin Umno sedang mengumpul maklumat dan bukti berhubung dakwaan Abdul Kadir berkenaan dan akan bertindak ke atasnya.

Belum pun tindakan diambil dia terlebih dahulu keluar. Berbeza dengan Dato’ Dr. Hassan Ali yang keluar PAS kerana dipecat. Lazimnya orang yang dipecat lebih hilang maruah dan wibawanya berbanding orang yang tahu mencari pintu keluar sendiri. Itulah kelebihan Kadir.

Dalam PRU12 lalu beliau memilih untuk mengundur dari dari bertanding secara sukarela. Itupun tindakan berwibawa juga berbanding jika dia digugurkan sebagai calon. Hakikatnya apabila beliau sudah bersara secara sukarela dari politik Pusat dan kerajaan, maka kritikannya terhadap Umno, BN dan kerajaan bukan kerana tiada tempat lagi dalam politik atau kerana mahu menyebelahi pembangkang sebaliknya segala kritikan terhadap Umno dan BN lahir dari keikhlasan hatinya yang menyaksikan sendiri kepincangan dalam parti rasuah itu selama hampir 6 dekad.

Jika Dr. Hassan Ali ada JATI, maka Kadir ada AMANAH. Jika Kadir memilih untuk tidak duduk berehat di rumah di waktu bersaranya ini, maka segala maklumat dalaman Umno darinya tentulah dinanti-nantikan oleh rakyat untuk melihat dia beraksi di pentas ceramah. Ceramahnya pasti akan menghimpun ribuan manusia, lebih mendapat sambutan berbanding ceramah Hassan Ali, Ibrahim Ali dan Umi Hafilda Ali. Inilah yang sangat dirisaukan oleh Umno menjelang hampirnya pilihanraya.

Datuk Seri Najib Razak dan BN pasti tidak akan membiarkan hal ini terjadi. Mereka akan menggunakan apa saja cara supaya Kadir tidak bebas bersuara. Tawaran dan ugutan adalah strategi yang lumrah digunakan oleh BN, hatta ke peringkat menggunakan perkakas kerajaan sekalipun. Kadir anak Kedah. Elok juga dia mengkucarkacirkan Umno di Kedah di saat PAS belum kebah sepenuhnya dari demam.

Miggu lalu ada mesyuarat Perhubungan PAS Kedah. Kononnya ada desakan supaya Pesuruhjaya Ustaz Azizan Razak menukarkan Timbalan Pesuruhjaya 1 dan 2 yang disandang oleh Dato’ Ir Phahrolrazi Zawawi dan Dr. Ismail Salleh. Itu hanya andaian kerana tiada siapa tahu apa yang dibincangkan dalam mesyuarat tertutup melainkan mereka yang layak hadir. Yang pentingnya ialah apabila Pesuruhjaya mengumumkan selepas mesyuarat tersebut bahawa tiada rombakan untuk kedua-dua jawatan timbalan pesuruhjaya. Pesuruhjaya tidak perlu mempunyai jiwa yang terlalu besar untuk membuat keputusan tersebut kerana itu kehendak PAS Pusat yang mahu semua pihak yang dianggap berkonflik berada dalam satu saf yang mantap menjelang pilihanraya. Tindakan yang diambil oleh Ustaz Azizan dan kesediaan dua timbalannya untuk terus bersama memimpin PAS Kedah mempunyai impak positif yang sangat besar terhadap PAS di seluruh negara. Imej yang bukan sedikit tercalar tempohari kembali bersinar.

Tugas penting PAS Kedah sekarang ialah menggerakkan semula jentera pilihanraya dengan kekuatan berganda setelah tergendala hampir sebulan. Sepanjang tempoh PAS alami ribut dalam cawan, BN Kedah tidaklah sekuat mana mengumpul kekuatan. Tiada manfaat yang mereka dapati dari ‘konflik’ PAS kerana jika PAS berkonflik di pucuk dan dahan maka BN khususnya Umno berkonflik hingga ke akar umbi.

Tiga bulan menjelang pilihanraya yang dijangkakan adalah tempoh yang kritikal bagi Umno kerana sekaranglah masa kemuncak untuk melobi jadi calon. Selagi Pengerusi Perhubungan Umno tidak mengumumkan calon yang sahkan oleh Presiden parti maka selama itulah ruang dan peluang masih sama rata. Sesiapa saja yang mahu menjadi calon Umno dalam sesuatu kawasan (DUN atau Parlimen) mestilah mempunyai kekuatan sokongan hingga ke akar umbi dalam parti. Sokongan tidak boleh diraih percuma melainkan mesti dibeli. Itu budaya baru dalam Umno kini.

Setiap bakal calon Umno mempunyai rangkaian penyokong Umno masing-masing. Hampir tidak ada kawasan di Kedah, dimana seorang calon payung terjun selesa untuk turun bertanding sekalipun dengan restu Presiden parti.
Contohnya Datuk Dr. Mashitah Ibrahim yang diura-urakan akan bertanding di kampung halamannya di kawasan parlimen Pokok Sena sudah siap disediakan pagar halangan oleh orang penting Umno Bahagian Pokok Sena. Ia bukan rahsia lagi. Datuk Latt Shariman (pegawai khas Perdana Menteri) yang sudah tiga tahun memugar kawasan Parlimen Kuala Kedah dan Dato’ Seri Jamil Khir Baharom (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri) yang empat tahun memancing rakyat Jerai juga masih tidak selesa untuk menjadi calon BN. Masih ada tembok hadangan dari ‘orang asal’ bahagian. Itu cerita nama-nama besar Umno, pun sudah bermasalah. Nama-nama biasa dan kecil apatah lagi, lebih sukar untuk menempatkan diri dengan selesa sebagai calon yang mendapat sokongan padu dari semua pihak macam Umno/BN di zaman Dr. Mahathir dahulu.

Semua ketua-ketua puak yang tersenarai sebagai bakal calon ini tidak akan duduk diam jika tidak terpilih sebagai calon. Pilihan yang ada bagi Umno untuk menyelesaikan masalah puak ini ialah memenuhi tuntutan alternatif ketua puak mereka setelah tidak terpilih sebagai calon. Percayalah untuk PRU13 ini Umno terpaksa menggunakan berguni-guni duit bagi mendapat kerjasama dari ketua-ketua puak dalam Umno. Duit negara boleh habis untuk membela ketua puak dalam Umno tetapi sokongan terhadap BN belum tentu diperolehi. Itu masalah besar Umno.

Sekarang Najib sedang menjelajah ke seluruh negara untuk menabur duit membeli undi. Bermula dengan Bantuan Rakyat 1Malaysia bernilai RM500 yang dihulurkan 54 tahun sekali, kini setiap pertemuan Najib dengan mana-mana komuniti umpannya ialah peruntukan yang bernilai berjuta-juta. Peruntukan itu duit rakyat, kempen politik BN pun semuanya dibiayai oleh duit rakyat. Apa yang disebutkan oleh Tan Sri Kadir perihal Umno yang membeli kuasa dengan wang adalah benar. Negara boleh bangkrap angkara pemimpin yang semakin hilang kewarasan menggunakan duit dari tabung khazanah negara untuk mengekalkan kekuasaan.

Tektik Kecoh SPR didedahkan lagi...habih dok bagi muka lagi...!!!

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/563950_10150619519851510_153563841509_9524191_322103294_n.jpg

Pakatan dedah bagaimana daftar pemilih "dimanipulasi'

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendedahkan dakwaan pembangkang mengenai bagaimana Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah melakukan "penipuan besar-besaran" dalam memanipulasi daftar pengundi.

"Saya akan buktikannya dan memberi contoh khusus," kata Anwar (kanan) dalam satu sidang media di lobi parlimen.

Beliau kemudian menunjukkan satu cetakan carian pengundi SPR untuk menunjukkan bagaimana seseorang pengundi dengan nama dan nombor kad pengenalan yang telah didaftarkan di Pulai Johor. telah didaftarkan semula sebagai pengundi baru di Pekan, Pahang.

Mengenai bagaimana ianya dilakukan, Anwar mendakwa, jika mereka memasuki data yang sama, komputer akan menolaknya, lalu mereka menambah tanda pangkah (/) selepas nombor kad pengenalan dalam pendaftaran baru.

Isu Debat - Nah Ambik ko Najib... nak jeje orang sangat sekarang ko bagi Jawapan Setuju ka Tidak..??

Anwar mahu debat Najib & RPK sekali gus

http://really.tigaline.com/wp-content/uploads/2012/01/Anwar-Najib.jpg
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibraim hari ini berkata, beliau bersetuju untuk berdebat dengan penulis blog Raja Petra Kamaruddin dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Katanya, pengasas Wikileaks - laman pembocor maklumat - Julian Assange bersetuju menganjurkannya dan beliau sudah pun memberikan jawapan "ya".

Bercakap dalam sidang media di lobi parlimen, Anwar berkata, Assange sebelum ini menghubunginya melalui pesanan di Twitter.

Raja Petra bagaimanapun mencelah dan akhirnya Assenge bersetuju dengan perdebatan tiga penjuru. Najib dan Raja Petra setakat ini belum mengesahkan menerima cadangan terbaru itu.

12 kesilapan Datuk Seri Najib

1) Merampas kuasa pemerintahan negeri Perak Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Menteri Besar Datuk Seri Nizar Jamaluddin secara haram dan bertentangan perlembagaan yang beliau sendiri merancang dan melaksanakan dua bulan sebelum beliau menjadi Perdana Menteri.

2) Kegagalan beliau untuk mempertahankan dasar 1Malaysia yang bertujuan mencipta sebuah negara Maaysia di mana semua rakyat mengutamakan identiti sebagai rakyat Malaysia terdahulu dan kaum, agama, kawasan dan status sosio-ekonomi kemudian, apabila Timbalan Perdana Menterinya sendiri Tan Sri Muhyddin Yassin mengumumkan bahawa beliau adalah Melayu dahulu dan rakyat Malaysia kemudian.

3) Politik hipokrisi di mana beliau berdakwah mengenai kemuliaan kesederhanaan di forum-forum antarabangsa sementara mengizinkan kuasa-kuasa ekstrimis perkauman dan agama yang diterajui oleh jubir UMNO, Utusan Malaysia, berleluasa di negara ini sehinggakan masalah polarisasi kaum dan agama menjadi semakin teruk di dalam tempoh 35 bulan beliau menjawat jawatan Perdana Menteri, di mana retorik politik tentang kebencian kaum dan ketidak toleransi agama yang berlandaskan dusta dan bohong menjadi begitu serius di Malaysia, sehinggakan UMNO nampaknya telah “outsource”kan politik melampau kepada Perkasa.

4) Ucapan beliau di Perhimpunan Agong UMNO 2010 yang berjanji 'walau berkecai tulang dan juga badan, walau bercerai jasad dari nyawa”, demi mempertahankan UMNO di Putrajaya. Adakah Najib bersedia untuk meminta maaf dan menarik balik ugutan ini dengan mengumumkan bahawa selaras dengan tujuan beliau menjadikan Malaysia sebuah “demokrasi paling baik di dunia” , beliau dan para pemimpin UMNO akan secara aman dan tanpa syarat menerima keputusan pilihanraya dalam PRU yang akan datang, termasuk sekiranya berlaku pertukaran kerajaan di Putrajaya?

5) Bertambahnya kejadian-kejadian politik keganasan terhadap ahli-ahli parti pembangkang seperti Ahli parlimen kawasan Lembah Pantai, Nuruk Izzah serta para aktivis masyarakat madani yang dilakukan oleh Pemuda UMNO dan ahli-ahli Perkasa serta para penyokong mereka, termasuk tindakan menyerang protestor anti-Lynas di Sudut Berpidato Pulau Pinang yang mengakibatkan dua orang wartawan cedera, sementara pihak politk berdiri di tepi tanpa menjalankan tugas mereka.

6) Gelaja rasuah yang semakin serius di Malaysia di mana kedudukan kita di Indeks Persepsi Rasuah Transparency International tahun 2011 terjatuh ke tahap paling teruk iaitu No. 60 dan skor yang paling rendah iaitu 4.3, meletakkan Malaysia pada taraf paling korup sekali dalam tempoh 55 tahun sejarah negara di bawah pimpinan enam orang Perdana Menteri.

7) Kematian Teoh Beng Hock dan kegagalan untuk mengambil tindakan terhadap pembunuhnya dari Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia, serta menahan dan mendakwa orang yang bertanggungjawab terhadap kematian Ahmad Sarbani Mohamad di bangunan SPRM, V Kugan di bawah jagaan polis dan lain-lain kes kamatian semasa dalam penahanan pihak berkuasa.

8) Muncul kembalinya politik Mahathirisma, sedangkan generasi Malaysia masa kini masih terpelenggu oleh skandal-skandal kewangan yang tercetus dalam tempoh 22 tahun Mahathir menjawat jawatan Perdana Menteri Malaysia, dan baru-baru ini usaha “menyelamatkan” bekas pengerusi MAS, Tajudin Tamli buat kali ketiga yang bernilai RM840 juta menerusi out-of-court settlement dengan Danaharta dan beberapa GLC.

9) Politk rasuah, kronisma dan naungan yang berterusan sepertimana yang berlaku dalam penganugerahan RM2.2 bilion Lebuhraya Kinrara-Damansara (KIDEX) kepada dua syarikat, Emrail Sdn Bhd dan Zabima Engineering Sdn Bhd yang ada hubung kait degan peguam UMNO, Datuk Hafarizam Harun dan isteri bekas Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi, dan Lebuhraya West Coast bernilai RM7.1 bilion menghubungkan Banting ke Taiping yang diberikan kepada Kumpulan Europlus Bhd selama 60 tahun konsesi.

10) Keengganan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai masalah pendatang tanpa izin yang berlarutan di Sabah yang menjadikan rakyat Sabah bagai orang asing di tanah bumi sendiri.

11) Salah urus perhimpunan Bersih 709 yang bertujuan menuntukan pilinraya bersih, bebas dan adil, memburuk-burukkan imej para penganjur dan penyokong Bersih, semhaentara kumpulan pelampau dan ekstrim tidak dikawal atau disekat tetapi dibiarkan mereka menyebar dan mengugut mesej keganasan, mengapi-apikan suasana kebencian kaum dan agama.

12) Kegagalan untuk memulihkan keyakinan orang ramai terhadap keberkesanan, kebebasan dan profesionalisam institusi-institusi utama negara, samada pihak kehakiman, polis, kamar Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia, Suruhanjaya PilihanRaya dan sebagainya. Keengganan Perdana Menteri untuk menubuhkan tribunal untuk menyiasat dakwaan serius yang dibuat oleh bekas pegawai polis peringkat tinggi, termasuk bekas Pengarah CCID Datuk Ramli Yusof dan bekas Pengarah CID KL Datuk Mat Zain mengenai salah guna kuasa, subversif kedaulatan undang-undang dan penyelewengan perjalanan keadilan, yang ditujukan terhadap Peguam Negara Tan Sri Gani Patail dan bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan, sampai kepada pemalsuan bukti dalam insiden “mata lebam” Anwar Ibrahim, perbicaraan Anwar dalam tahun 1998, usaha menyelamatkan Tajudin Ramli dari MAS, serta maklumat terkini mengenai “kes lima tahun yang ganjil yang kononnya melibatkan pegawai polis paling berkuasa di negara ini, peguam negara serta seorang ketua penjenayah”, mengaitkan juga Timbalan Menteri Dalam Negeri pada masa itu, Datuk Johari Baharum, telah membangkitkan pelbagai persoalan mengenai komitmen Perdana Menteri terhadap kedaulatan undang-undang. Adalah Perdana Menteri akan terus mengelak dari mengambil satu pendirian sungguhpun dakwaan-dakwaan ini amat serius dan mendakwa bahawa pegawai-pegawai undang-undang dan polis tertinggi di negara ini, iaitu Peguam Negara dan Ketua Polis Negara, merupakan penejenayah hanya baru-baru ini – dan Peguam Negara yang sama masih berada di penjawatannya?

----------------------
Sedutan ucapan Lim Kit Siang di Dewan Rakyat pada 22 Mac 2012

Tu dia aihh SPR buaq kelaku huduh lagi..!!!

PERLUKAH 240,000 PETUGAS SPR SEBAGAI PENGUNDI POS?

29 Rabi'u al-Akhir 1433 bersamaan 22 Mac 2012

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) merasa terkejut dengan pendedahan oleh YB Dr Hatta Ramli bahawa jumlah pengundi pos SPR seramai 240,000 orang. Bagi DPPM, jumlah yang dilaporkan itu terlalu ramai dan cukup untuk memberi impak yang besar dalam pilihanraya umum ke 13.

DPPM mempersoalkan mengapa SPR mendaftarkan seramai 240,000 petugasnya sebagai pengundi pos. SPR sepatutnya menghadkan petugasnya sebagai pengundi pos agar tidak mengganggu sebarang keputusan di mana-mana peti undi. Pengundi pos dari kalangan petugas SPR perlu dihadkan kepada mereka yang hanya perlu sahaja mendapat peruntukan itu, bukan kesemuanya sekali.

Dalam sejarah pilihanraya umum di negara ini, sudah acapkali undi pos menjadi faktor kemenangan calon dan ia mampu mengubah keputusan pilihanraya. Jumlah yang dicatatkan ini belum ditambah dengan pengundi pos yang sedia ada dari kalangan tentera, polis serta pasangan mereka.

Dengan jumlah seramai ini, ia akan menambah prejudis rakyat bahawa SPR berniat untuk memastikan kememangan mudah sebelah pihak seperti mana yang berlaku dalam pilihanraya sebelum ini. Rakyat mengesyaki modus operandi yang sama akan digunakan pada PRU ke 13 kali ini bagi mengelakkan kekalahan satu pihak yang sedang terdesak.

Oleh itu, DPPM mendesak agar SPR segera mengurangkan jumlah petugas SPR sebagai pengundi pos bagi mengelakkan berlakunya pertikaian rakyat. DPPM mengingatkan SPR agar berlaku telus dan bersikap adil dalam mengendalikan PRU ke 13. Rakyat tidak bersedia untuk ditipu buat sekian kalinya dalam sistem pilihanraya di negara ini.


Disediakan oleh;
RIDUAN MOHD NOR
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Najib dengan lampu Aladdin BN

Oleh SHIRZAD LIFEBOAT

http://1.bp.blogspot.com/_6kYU_eopH18/SEg43xI3jOI/AAAAAAAAAA8/cetzsnhYBcc/s400/aladdinlamp2.jpgRakyat dipaksa yakin betapa Najib Tun Razak mempunyai kuasa jauh lebih hebat daripada jin lampu ajaib Aladdin. Gosoklah sebanyak mana sekalipun lampu BN, Najib akan menunaikan segala keinginan – akan muncul transformasi demi transformasi.

JIKA ada caranya, tentu sekali Umno-BN memilih untuk mengadakan pilihan raya umum lima lagi.

Namun, secara ‘default’, ia terpaksa juga diadakan .Masa sudah kesuntukan. Jauh daripada bersedia, gabungan parti yang asalnya ditubuh pada 1951 itu sedang dilanda fenomena ‘kereta api kehabisan wap’

Penggunaan tagline ‘undilah BN kerana ia berbudi kepada rakyat’ dan segala variasinya yang menjadi cap kempa atau ‘hallmark’ kepada gabungan parti itu telah sama sekali kehilangan daya tarikannya setelah dilewah guna untuk 12 pilihan raya umum menjangkau tempoh 53 tahun.

Malah tanda dagangan atau ‘trademark’ yang dipatenkan oleh Umno, misalnya ‘ketuanan Melayu’, ‘Umno itu Melayu dan Melayu itu Umno’ dan seumpamanya terpaksa menyerah kepada ujian masa.

Nampaknya kata kunci untuk tagline generasi baru parti itu ialah ‘transformasi’. Perkataan itu kini meniti di bibir setiap pemimpin Umno-BN sekerap menyebut ‘makan nasi’.

Apakah makna semuanya ini? Mudahnya ia bermakud, tidak seperti Perdana Menteri dan Pengerusi BN lalu, rakyat dipaksa yakin betapa Dato’ Seri Najib Tun Razak mempunyai kuasa jauh lebih hebat daripada jin lampu ajaib Aladdin.

Gosoklah sebanyak mana sekalipun lampu BN, Najib akan menunaikan segala keinginan – akan muncul transformasi demi transformasi.

Itu cuma kiasan. Tapi dalam bahasa harian, ia bermakna sekiranya hari ini anda berhempas pulas dan mengikat perut untuk hidup walaupun berpendapatan RM5,000 sebulan, penderitaan ini akan segera ditransformasikan oleh Najib. Bukankah kalau dulu rakyat Malaysia hidup menderita dan dilingkari serta dibelit hutang dan pendapatan yang memanjang tidak mencukupi, hari ini di zaman Najib kita semua hidup senang lenang, bak kata pepatah Melayu, ‘tendang tangga, goyang kaki.’

Itu pun belum apa-apa. Andaikata, jika tuah atau cara-cara tidak konvesional lain digunakan (dibaca konvesional bagi Umno-BN ) bagi mengekalkan BN bertaktha dan bermaharajalela di Putrajaya, maka pasti sudah setiap rakyat Malaysia akan menikmati hidup seperti dalam kayangan.

Namun jalan kekayangan bagi rakyat Malaysia masih lagi begitu di awang-awangan seperti kaburnya dan berbalamnya peluang BN untuk mempertahankan kedudukan (setidak-tidaknya dengan cara paling bersih).

Malah realitinya kini buat BN ialah betapa ‘kehidupan bukan lagi ibarat berbaring di atas tilam mawar’.

Selain daripada tagline lama sudah tidak dapat digunakan lagi untuk cuba mengembalikan kepercayaan rakyat dan tagline generasi baru, ‘transformasi’ dianggap tidak lebih dari kisah dongeng pari-pari (fairy tale), setiap usaha untuk menunjukkan kepada rakyat betapa hebatnya Najib dan BN, hanya diganggu oleh penemuan dan pendedahan kebobrokan demi kebobrokan yang dilakukan oleh kerajaan BN secara kolektif ataupun yang dilakukan oleh pemimpin individu parti berkenaan.

Musibah yang menimpa Umno-BN tidak hanya berakhir di situ. Segala kenyataan yang dibuat oleh mereka yang cuba menegakkan benang basah, hanya membuktikan betapa Umno-BN semakin kalut dan keliru.

Misalnya, tindakan-tiadapilihan- lain Dato’ Seri Shahrizat Jalil mengeluarkan kenyataan beliau akan meletakkan jawatan sebagai menteri Kabinet. Tentu sekali setiap rakyat tahu beliau bukan meletakkan jawatan tetapi jawatannya terletak secara automatik apabila tempoh menjadi Senator di Dewan Negara berakhir pada 8 April ini.

Hakikat ini diakui sendiri oleh Rafidah Aziz, mantan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang juga merupakan mantan Ketua Wanita Umno (jawatan parti yang disandang oleh Shahrizat kini), “Tidak ada jawatan yang perlu diletakkan kerana dari segi undang-undang beliau bukan lagi seorang menteri pada 8 April.

Meletakkan jawatan bermakna melakukannya dengan serta-merta tetapi dia masih lagi seorang senator... Maka tida

k ada apa-apa pengorbanan.” Begitulah kenyataan seorang pemimpin Umno kepada seorang pemimpin Umno dan kepada sekalian pemimpin Umno.

Anda tak perlu menjadi seorang saintis roket untuk memahami apabila tempoh sah anda memegang jawatan telah berakhir, maka sampailah sudah masanya anda mengucapkan salam terakhir kepada jawatan berkenaan dan tidak ada kena mengena dengan meletakkan jawatan atau pengorbanan.

Tapi di mata pemimpin Umno lain, yang putih boleh jadi hitam dan yang hitam boleh jadi merah jambu.

Justeru, bagaimanakah Umno tidak dianggap sebagai tidak layak dan tidak berkemampuan mentadbirkan negara sekiranya perkara semudah ini pun tidak boleh dibezakan. Dari pragmatisme ke hipokrasi?

Barangkali. Apa pun, BN tetap bermatianmatian untuk menyelamatkan keadaan.

Masa sudah kesuntukan. Menurut perkiraan BN sendiri, PRU13 sepatutnya sudah diadakan tahun lalu lagi. Tapi... Hmm... Ada-ada sahaja.

Justeru suami Shahrizat perlu didakwa (walaupun dakwaan cuma melihatkan RM50 juta daripada 250 juta) bagi meredakan keadaan dengan harapan Pembangkang dan rakyat akan senyap.

Begitu juga dengan pemanggilan tidak semena-mena Tun Ling Liong Sik untuk membela diri atas tuduhan menipu kerajaan dalam kes PKFZ atau penolakan usul Apco dan usul menyiasat tuduhan konspirasi kuasa ke atas mantan Ketua Polis Negara dan Peguam Negara di Dewan Rakyat.

Seolah-olah semua ini tidak mencukupi, timbul pula isu perbelanjaan hampir RM0.5 juta untuk pertunangan anak Najib dan RM80,000 untuk sambutan hari jadi beliau. Tak kisahlah Najib yang bayar sendiri atau sebaliknya, apa yang penting, pemimpin Umno-BN masih lagi hidup bagaikan di alam cerita pari-pari.

Jika tidak begitu, masakan ada keluarga menteri Umno yang boleh membeli kondo One Menerung di Bangsar, Kuala Lumpur. Bukan, satu tapi dua unit. Semuanya ihsan lampu Aladdin BN dengan jinnya yang begitu berkuasa dan mengakui boleh membawa kita ke alam kayangan.

Ketawakan mereka jika tidak mampu lawan mereka!

Oleh Zunar

Saya dengan ini mengumumkan pernerbitan buku koleksi kartun kelima dan terbaru saya dalam bahasa Inggeris, "1 MOOLAYSIA". Buku-buku sebelum ini ialah "Even My Pen Has a Stand" (2011), "Cartoon-O-Phobia" (2010), "1 Funny Malaysia" (2009) dan "Cartoons On Tun…" (2005).

1 Funny Malaysia diharam kerajaan atas alasan kandungannya "menggugat keselamatan awam", manakala Cartoon-O-Phobia disiasat di bawah Akta Hasutan dan saya juga telah ditangkap di bawah akta yang sama. Judul "1 MOOLAYSIA" dipilih kerana isu lembu yang hangat diperkatakan di Malaysia sekarang ini.

"1 MOOLAYSIA" menampilkan karya-karya yang disiarkan oleh laman web Malaysiakini dari Julai 2011 hingga Mac 2012 dan termasuk juga karya dari laman web antarabangsa, Cartoonmovement. Terdapat juga beberapa kartun yang belum disiar.

Ia mengenengahkan isu-isu yang gagal disentuh oleh kartunis-kartunis politik Malaysia seperti PM dan isterinya yang suka shopping, konspirasi terhadap Anwar Ibrahim, Altantuya, Scorpene, penyelewengan National Feedlot Corporation (NFL), rasisma, rasuah, penyalahgunaan dana awam, isu hak asasi, demonstrasi BERSIH, kehakiman, polis dan isu-isu politik Malaysia secara umum.

Turut disiar adalah kartun mengenai Wanita Pertama yang membeli-belah sakan di Perth, isu skandal lembu, isu hakim dibaling kasut, isu 901 dan isu "air mata buaya" PM.

Tekanan kerajaan menyebabkan saya menghadapi kesulitan untuk mencetak dan menjual buku-buku secara terbuka kerana banyak kilang dan pekedai menerima ugutan yang melibatkan penggantungan lesen jika terus mencetak atau menjual buku-buku saya. Manakala di mahkamah, saya telah kalah dalam kes mahkamah mencabar pengharaman buku 1 Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun melalui satu "penghakiman lucu" kerana hakim tidak mengambil kira hujah asas yang dikemuka peguam saya.

Kemudian saya memfail satu lagi kes mencabar kerajaan dan polis kerana tangkapan tidak sah pada September 2010 sebelum pelancaran Cartoon-O-Phobia, dan perbicaraan telah bermula dan akan bersambung pada 5 dan 6 April depan.

Apa juga keputusan mahkamah tidak akan melemahkan semangat saya untuk terus berkarya. "Saya akan melukis hingga ke titisan dakwat terakhir." Kerana itu, saya berharap sokongan dari pembaca dan peminat agar dapat membeli "1 Moolaysia" bagi membantu saya menghasilkan lebih banyak karya-karya kartun politik dalam rangka "Berjuang Melalui Kartun".

Dan saya mengajak semua rakyat Malaysia untuk tidak berdiam diri sebaliknya melakukan yang termampu dalam membongkar pekung dan kezaliman penguasa rakus. Paling kurang yang dapat anda lakukan ialah dengan cara berjenaka. "Jika anda tidak mampu lawan mereka, ketawakan mereka!"

"1 Moolaysia" dijual dengan harga RM25.00 senaskah dan ia boleh ditempah/dibeli secara online melalui website saya melalui link ini http://zunarcartoonist.com/

Acara penjualan langsung akan diadakan di Amcorp Mall, Petaling Jaya pada 24 dan 25 Mac depan dari jam 10 pagi hingga 5 petang. Pelancaran akan disempurnakan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar pada jam 2 petang 25 Mac di tempat yang sama.

LATAR BELAKANG

1. Pada 15 Februari lepas, Zunar mengadakan pameran solo bertema "To Fight Through Cartoons" selama sebulan di London.

2. Pada Julai tahun lepas, Rangkaian Hak Asasi Kartunis Antarabangsa (CRNI) memberi anugerah "Courage in Editorial Cartooning" (Keberanian Dalam Melukis Kartun Editorial) kepada Zunar.

3. Pada Oktober tahun lepas, Zunar dipilih menyertai program tiga bulan "Seni dan Penapisan" anjuran Yayasan BilbaoArte Sepanyol.

Baca: Pameran Kartun Zunar di London pada Februari 2012

*Zunar (gambar atas) atau nama asalnya Zulkiflee Anwar Ulhaque ialah kartunis politik Malaysia.

Ibu tunggal hilang tempat berteduh

SUNGAI PETANI – “Ke mana kami hendak tuju, tiada tempat berteduh dan kini terpaksa menumpang di rumah anak saudara berdekatan,” kata seorang ibu tunggal yang rumahnya terbakar berdekatan Taman Rose, Sungai Lalang, di sini.

N Sellamah, 47 tahun berkata, dia bersama tujuh anak berusia 11 hingga 23 tahun menghadiri majlis hari jadi saudara pada jam 9.30 malam yang jaraknya hanya 500 meter dari rumahnya.

Menurutnya, selepas 30 minit beredar meninggalkan rumah, mereka dikejutkan dengan panggilan telefon jiran memaklumkan kejadian itu.

“Bagaimanapun, apabila sampai di rumah, semuanya sudah hangus terbakar. Harta benda dan barangan bernilai termasuk dokumen penting tidak dapat diselamatkan,” katanya.

Sellamah memberitahu, mereka tinggal di perkampungan yang terletak dekat Taman Rose, Sungai Lalang itu sejak dua setengah tahun lalu selepas kematian suami pada tahun 2009.

Beliau menjelaskan, malam pertama selepas kejadian, dia terpaksa menumpang tidur di rumah jiran sementara seorang anak lelaki tidur di bawah pokok.

“Kejadian berlaku begitu pantas sehingga kami tidak sempat untuk menyelamatkan apa-apa, sebaik sahaja sampai di rumah, api sedang marak dan memusnahkan keseluruhan bahagian rumah yang kebanyakan diperbuat daripada kayu,” ujarnya.

Sellamah berkata, mereka sekeluarga kini terpaksa menumpang sementara di rumah anak saudara di Amanjaya sehingga mendapat tempat perlindungan memandangkan empat anak masih bersekolah di kawasan berdekatan.

Kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) turut hadir membawa barangan dan keperluan termasuk selimut, tuala dan keperluan harian.

Sementara itu, Pegawai JKM Daerah Kuala Muda, Mohamad Md Nor berkata, sebagai penerima bantuan JKM, Sellamah akan diberi bantuan pemulihan berbentuk kewangan namun, ia memerlukan siasatan dan laporan lengkap berhubung kejadian.

Keluarga ini boleh dihubungi menerusi anak kedua, S Poobalan, 21 tahun di talian 013-5162842.

Kuliah agama kakitangan wanita di Wisma Darul Aman

ALOR SETAR – Kuliah agama untuk kakitangan wanita Wisma Darul Aman akan bermula pada bulan April 2012.

Bercakap dalam mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga di sini, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, YB Dato’ Ustazah Siti Ashah Ghazali berkata, kuliah berkenaan akan diadakan minggu ke-2 setiap bulan dan perasmiannya akan diadakan pada 12hb April 2012 oleh Menteri Besar, YAB Dato’ Seri DiRaja Ustaz Azizan Abdul Razak.

“Kuliah agama tersebut akan diadakan di Bilik Gerakan, Aras 4, Blok B, pada hari Khamis minggu ke-2, bermula pada pukul 2.30 petang sehingga 3.30 petang.

“Sementara itu kita jemput Ustazah Faridah Ahmad dari pejabat mufti sebagai penceramah,” jelas beliau.

Sehubungan itu semua kakitangan wanita Wisma Darul Aman dijemput hadir. Selain itu, kepada bukan kakitangan Wisma Darul Aman juga turut dialu-alukan.

Mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga diadakan di Bilik Gerakan, Aras 4, Blok B, Wisma Darul Aman.

Mangsa ribut di Kubang Pasu dibantu

CHANGLUN – Sebanyak 32 mangsa ribut sekitar Kampung Titi Kerbau, Kampung Kubang Areing, Kampung Kubang Hamid dan Kampung Lengkuas menerima sumbangan segera dari kerajaan negeri akibat kerosakan dilanda ribut baru-baru ini.

Sumbangan berkenaan disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, YB Dato’ Ustazah Siti Ashah Ghazali. Dalam ucapan ringkasnya, beliau mengharapkan semua yang terlibat bersabar di atas ujian yang diberi oleh Allah SWT.

“Ujian Allah ini sebenarnya mempunyai hikmahnya. Walau pun kita rasa seperti dikenakan musibah tetapi sebenarnya secara tidak sedar semangat ukhuwah sesama kita akan terjalin lebih erat lagi,” sambungnya lagi.

Beliau juga memaklumkan, bantuan dari kerajaan negeri hanya bersifat membantu meringankan bebanan dan bukanlah menyeluruh. Sementara itu, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) hanya akan memberi bantuan kepada penerima bantuan JKM sahaja.

“Kerajaan negeri membantu sekadar meringankan beban, yang selebihnya boleh diuruskan oleh pejabat daerah.

“Kedah bukanlah sebuah negeri yang mempunyai pendapatan yang banyak tetapi demi kebajikan rakyat kita tetap berusaha membantu dan tidak mengira agama dan bangsa.

“Sekiranya ada bantuan dari pihak kerajaan pusat, kita kena ambil sebab kita ada hak ke atas itu sebab kita membayar cukai kepada mereka,” ujar beliau lagi.

Beliau menyarankankan agar kerja-kerja membaiki rumah dilakukan secara gotong royong kerana ianya lebih menjimatkan selain merapatkan lagi ukhuwah sesama rakan sekampung.

Sehubungan itu, beliau mengucapkan syukur kehadrat Allah kerana tiada kemalangan jiwa atau kecederaan yang dialami oleh mangsa ribut berkenaan.

“Kita bersyukur kerana tiada kemalangan jiwa atau cedera. Hilang harta benda, kita boleh ganti tetapi kalau hilang nyawa tiada gantinya lagi.

Majlis tersebut diadakan di surau Kampung Titi Kerbau serta dihadiri oleh pemimpin masyarakat setempat dan mangsa-mangsa ribut.

Bot karam, lima nelayan selamat

LANGKAWI - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)Wilayah Utara menyelamatkan lima nelayan dalam kejadian bot karam di PulauJerkong di perairan Langkawi hari ini.

Pengarah Operasi APMM Wilayah Utara Kapten Salim Ahmad berkata operasi mencari dan menyelamat dilancarkan selepas menerima aduan daripada pemilik sebuah bot pelancong yang menyatakan terdapat sebuah bot bersama lima nelayan hampir karam.

"Pihak kami mengarahkan bot peronda APMM mengesan bot terbabit untuk operasi mencari dan menyelamat kira-kira pukul 10.10 pagi tadi," katanya kepadapemberita di sini.

Beliau berkata, sebaik tiba di tempat kejadian, pihaknya mendapati bot yang membawa lima nelayan itu sudah separuh karam.

Katanya, nelayan yang diselamatkan itu adalah Abdullah Mat Dat (tekong), 50; Ali Muhamad, 54; Zulkifli Abdullah, 20; Abdul Rahman Hussin, 15; dan Mohamad Roslan Hussin, 13; yang kesemuanya dari Kuala Perlis.

Beliau berkata, semua mangsa dibawa ke jeti Perikanan Bukit Malut di sini.

Salim menyarankan pemilik-pemilik bot kecil yang keluar ke laut supaya lebih berhati-hati kerana keadaan laut yang bergelora serta cuaca yang tidak menentu ketika ini.

Mereka hendaklah sentiasa memakai jaket keselamatan ketika di laut, katanya. - Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...