TERKINI :

Saturday, March 17, 2012

Najib kena ''Boooo'' dek warga fb sebab cuba kalih isu suruh Anwar debat dengan RPK

http://4.bp.blogspot.com/-3a3xZCaXRv8/T2St0_V2gNI/AAAAAAAAF-o/sGg1YqpxXdM/s1600/2012-03-17_225758.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-j-_DtH-OGz8/T2St0lJF85I/AAAAAAAAF-g/hWm4PRSNBBI/s1600/2012-03-17_225830.jpg

[Video] Kadir Smash Lagi UMNO w/pun depa dok kalut nak bawa dia ke lembaga disiplin..!!!


Amiruddin, Taulan pangku portfolio belum diisi

ROSNANI SAAD
17 Mac 2012

KOTA SARANG SEMUT - Portfolio yang masih belum diisi sementara menunggu majlis mengangkat sumpah dua Exco, yang mengubah pendirian untuk menerima pelantikan semula, akan dipangku oleh Datuk Ir Amiruddin Hamzah dan Datuk Mohamed Taulan Mat Rasul.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, kedua-dua pemimpin itu akan memangku portfolio-portfolio terbabit sehingga selesai majlis mengangkat sumpah dua lagi Exco.

"Ada beberapa portfolio yang dipangku oleh Amiruddin dan ada juga diserahkan kepada Taulan," kata beliau ketika ditemui media selepas mempengerusikan Mesyuarat Bulanan Perhubungan Pas Kedah di Kompleks Pas Batu 9, hari ini.

Ia membabitkan portfolio Pertanian dan Industri Asas Tani, Bioteknologi, Pembangunan Luar Bandar dan Basmi Kemiskinan, yang sebelum ini dipegang Amiruddin manakala Pembangunan Usahawan (Abd Ghani Ahmad) serta Sains dan Inovasi, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (Dr Ismail Salleh).

Portfolio Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, sebelum ini disandang Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi, kini diserahkan kepada Amiruddin bersama portfolio Industri dan Pelaburan.

Portfolio Kesihatan dan Badan-badan Bukan Kerajaan, yang sebelum ini disandang Ismail, kini masing-masing diletakkan di bawah Datuk Dr Hamdan Mohamed Khalib dan Abd Ghani.

Dalam perkembangan berkaitan, mesyuarat bulanan Perhubungan Pas negeri yang dipengerusikan Azizan hari ini tidak dihadiri kedua-dua Timbalan Pesuruhjaya Pas negeri, Phahrolrazi dan Ismail.

Azizan berkata, tidak semua ahli dalam Jawatankuasa Perhubungan Pas negeri dapat hadir kerana perlu menghadiri program lain, selain ada antara mereka yang sedang bercuti.

"Tidak semua datang hari ini, dua timbalan (Phahrolrazi dan Ismail) tiada, mereka bercuti dan tidak dapat hadir.

"Tetapi ada satu lagi Timbalan Pesuruhjaya yang hadir," katanya.

Permohonan maaf Najib, ujian rakyat Kedah?

Oleh ALI BUKHARI AMIR

Rakhttp://hazrul7.files.wordpress.com/2009/03/dato-seri-najib-tun-abdul-razak.jpgyat Kedah perlu ingat bahawa, dalam permohonan maafnya, Najib Razak masih boleh menipu. Yang tidak menipu adalah pergolakan itu dan cara-cara menyelesaikan pergolakan di Kedah itu secara aman.

“DAN jika dua puak daripada orang yang beriman berperang, maka damaikan mereka antara keduanya; jika salah satunya berlaku zalim terhadap yang lain, maka lawan puak yang zalim itu hingga dia kembali mematuhi perintah Allah; jika dia kembali patuh maka damaikan antara keduanya dengan adil, serta berlaku adil kamu (dalam segala perkara); sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berlaku adil”. – (Maksud Al-Hujurat: 9).

Di Baling, mewakili BN, Perdana Menteri Najib Razak sudah meminta maaf di atas setiap kesalahan yang dilakukan parti itu dalam pilihan raya yang lalu. sehingga menyebabkan banyak kehilangan kerusi di kebanyakan negeri termasuk di Kedah. Beliau berkata, BN akan memperbaiki kesilapan ini sekali gus berkhidmat kepada rakyat dengan cara yang terbaik.

“Saya percaya, kami tidak sepatutnya sombong. Dalam demokrasi berparlimen, kami sepatutnya mengembalikan kuasa kepada rakyat. Kami pernah buat kesilapan ke atas rakyat yang menolak kami. Kami meminta maaf ke atas kesilapan yang lalu,” kata beliau.

Itu yang beliau katakan ketika bertemu rakyat di Kuala Ketil sebelum ini. Najib mendakwa rancangan beliau di Kedah itu semakin jelas. Mereka ada juga agenda yang tersusun.

Kata Najib Razak lagi, BN mempunyai ‘roadmap’. Mereka ada fakta dan calon-calon yang dipercayai mampu menawarkan kemakmuran dan kebahagiaan. Dan negara bangsa ini, kata beliau, akan menuju ke arah negara yang memiliki pendapatan tinggi.

“Tawaran ini tidak seperti tawaran yang dikemukakan dalam Buku Jingga,” kata beliau. Perdana Menteri berkata, BN akan belajar daripada kesilapan lalu dan berharap kejadian gelap itu tidak akan berulang lagi.

“Lupakanlah segala yang berlalu. Kami berjanji bahawa transformasi bagi Malaysia dan rakyat Kedah. Perjalanan kita sedang bermula,” kata beliau lagi. Dan, seolah-olah seperti ‘Tuhan’, Najib Razak juga berkata, hanya BN yang mampu menawarkan masa depan yang baik kepada rakyat.

Beliau berkata, kerajaan mahu mengirim isyarat petanda dan memberi gambaran jelas bahawa transformasi yang beliau hadirkan bersama ini akan juga membawa faedah yang banyak kepada rakyat.

Sebenarnya, Najib boleh berkata apa sahaja yang berkaitan permohonan maaf beliau itu. Melihat suasana politik Kedah yang kian hangat bergolak, maka pada saat inilah Najib akan cuba menyuntik jarumnya sekali lagi, di celah-celah kancah gelora yang sedang bertempias di dada akhbar hari ini.

Barangkali, yang diperlukan oleh rakyat Kedah hari ini ialah sikap berhati-hati dengan Najib Razak (dengan menolak undi kepada BN), di samping usaha keras untuk memperbaiki salah faham yang timbul dalam pentadbirannya.

Selagi mana, agamawan, ustaz-ustaz dan tuan-tuan guru pondok memegang kepada semangat pedoman yang dituang di dalam Surah Al-Hujurat, maka insya-Allah segalanya akan dapat diselesaikan dengan berkat pertolongan Tuhan juga.

Tidak perlu digentarkan dengan panahan kata-kata bak halilintar daripada Najib Razak. Musuh akan jatuh dengan sendirinya jika diizinkan Tuhan. Tetapi, kita sendiri perlu menyelesaikan kerungsingan dan salah faham yang berlaku sesama kita.

Firman Tuhan, “Dan jika dua puak daripada orang yang beriman berperang, maka damaikan mereka antara keduanya; jika salah satunya berlaku zalim terhadap yang lain, maka lawan puak yang zalim itu hingga dia kembali mematuhi perintah Allah; jika dia kembali patuh maka damaikan antara keduanya dengan adil, serta berlaku adil kamu (dalam segala perkara); sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berlaku adil”. – (Maksud Al-Hujurat: 9).

Pertama, apa yang penting adalah membentuk jawatankuasa untuk mendamaikan antara dua pihak yang bertelagah.

Kedua, hendaklah jawatankuasa itu mengenal pasti siapakah antara kedua-dua belah pihak itu yang berlaku zalim dengan menindas satu pihak yang telah boleh menerima ketetapan dan rumusan yang dikeluarkan oleh pihak jawatankuasa perdamaian itu.

Ketiga, hendaklah rakyat Kedah seluruhnya bersatu membantu jawatankuasa perdamaian bagi melawan kekuatan puak yang bangkit menentang apa-apa rumusan yang terbit daripada jawatankuasa perdamaian itu.

Sayugia diingatkan bahawa pergolakan ini sebenarnya masih sihat jika dibanding sikap rakyat Kedah melayan permohonan maaf Najib Razak itu.

Rakyat Kedah perlu ingat bahawa, dalam permohonan maafnya, Najib Razak masih boleh menipu. Yang tidak menipu adalah pergolakan itu dan caracara menyelesaikan pergolakan di Kedah itu secara aman

http://www.wartautara.com

PRU 13: Siapakah Dia Calon Yang Boleh Kalah ?

Oleh eyman hykal

PRU13 semakin hampir. Parti-parti politik telah mengatur strategi di atas kertas dan menyusun pasukan di gelanggang pertarungan di seluruh negara. PR dan BN sudahpun memperhebatkan kempen. Pas, Dap dan PKR pula telah pun mencongak jumlah calon masing-masing. Malah, PR di Negeri Sembilan sudahpun melancarkan manifesto PRU13. Yang belum diputuskan ialah perundingan di peringkat Majlis Presiden PR

BN pula, meskipun sedang memperhebatkan kempen, mereka nampaknya masih belum sampai ke peringkat pembahagian kerusi dan pemilihan calon. Mungkin kerana organisasinya yang mantap dan status quo kuota parti menjadi rujukan asas, tugas itu akan lebih cepat terlaksana bila tiba masanya. Gerak geri Perdana Menteri pula kian diperhati dengan teliti. Langkahnya, kata-katanya, malah dehemnya bila menjawab soalan wartawan mula ditafsir, apakah itu petanda PM sudah memperoleh ilham mengumumkan tarikh pilihanraya.

Walau apa pun strategi dan taktik, kempen dan skim, peruntukan dan perbelanjaan parti-parti politik dalam menghadapi pilihanraya, pelaksana semua hasrat parti, ialah manusia yang terpilih menjadi calonnya. Calon-calon inilah yang akan ke hadapan untuk memikul jenama dan panji-panji partinya untuk memenangi pilihanraya di peringkat negeri mahupun parlimen.

Calon-calon pilihanraya terbahagi kepada dua kategori. Yang pertama, penyandang jawatan yang boleh terpilih kembali menjadi calon. Kategori kedua, adalah muka-muka baru. Di antara yang keduanya, si penyandang jawatanlah yang lebih suspens apakah mereka akan dipilih lagi atau sebaliknya. Pada saat inilah, prestasinya selama ini menjadi ukuran.

Bagi calon-calon yang boleh menang atau winnable candidates, mereka lazimnya tenang bagai pelajar cemerlang prestasinya kerana tekun membuat homework. Mereka tidak seperti calon yang boleh kalah atau losable candidates yang berperangai seperti pelajar yang suka buat kerja last minute. Mereka akan menanti panggilan telefon dari petugas pemimpin parti. Kalau terpilih, okey. Jika sebaliknya, tidak mengapa.

Sebaliknya, penyandang jawatan yang menjadi calon-calon yang boleh kalah ini lain pula gelagatnya. Mereka tidak senang duduk dan tidak betah berdiri. Mereka akan melangkah ke sana ke mari mencari jalan agar terpilih menjadi calon. Seolah-olah membela hantu raya, mereka mampu menjelma di mana-mana majlis yang dihadiri oleh pemimpin tertinggi parti. Jika tidak terpilih bersama delegasi pemimpin parti ke luar negara, mereka akan pergi sendiri dan akan menyelit menunjuk muka di mana sahaja pemimpin mereka pergi agar wajahnya tidak dilupakan oleh pemimpin parti.

Dia akan mula petah bercakap. Tetapi kata-katanya tidak lebih daripada mengulang ucapan pemimpin tertinggi partinya. Dia akan terus berhujah, tetapi hujahnya bersandarkan emosi dan bukannya fakta. Dia mampu mengungkap kisah lalu yang nostalgik, tetapi bukannya melakar ucapan catatan sejarah. Dia boleh bersyarah dengan penuh bersemangat, tetapi sekadar berani di hadapan pengikut-pengikutnya yang sudah pasti akan memperdengarkan riuhnya tepukan. Jika dipinta untuk menjawab apa yang dilontar oleh parti lawan, dia lebih rela mendiamkan diri kerana takut tersalah cakap, langsung jatuh saham menjadi calon semula.

Ketika mahukan undi dahulu, dia menjual mimpi. Setelah menang pilihanraya, kita sampai terlupa mimpi untuk bertemunya lagi. Ketika menjadi calon dahulu, dia kerap menemui para pengundinya. Kini dia datang lagi. Tetapi malangnya, dia sudah tidak dikenali. Jika dahulu dia melidi, kini tubuhnya sudah membulat.

Jika dahulu jalan menunduk, kini asyik memandang ke langit, seolah-olah memandang pencakar langit di kampung. Dahulu berkereta nasional, kini berkereta internasional. Meskipun dia masih mengangkat tangan pada Pak Dolah yang mengayuh basikal ketika berselisih dengan kereta menjalarnya, Pak Dolah tidak nampak lambaiannya kerana gelapnya cermin kereta.

Kini, dia muncul kembali di tengah-tengah para pengundinya bersama sekumpulan petugas-petugasnya. Kesemuanya berkaca mata hitam dengan telefon bimbit atau tab dan iPad di tangan masing-masing. Bila di warung, para petugasnyalah yang duduk semeja dengannya. Mereka menjadi tembok yang mewujudkan jarak yang akhirnya menjauhkan hati mereka yang pernah mengundinya. Petugas-petugasnya itu bukannya penapis tetapi menjadi penepis segala maklumat, hasrat dan rintihan hingga satu pun tak sampai ke telinganya.

Inilah dia calon yang boleh kalah. Dia bukan sahaja tidak akan memperoleh undi baru, malah maaf cakaplah, undi dahulu daripada jiran, saudara-mara, teman sekolah, sekuliah, sekampus, sepejabat, sekampung, setaman, sekuliah, seqariah atau sejemaah tidak akan diperolehi lagi. Para penyandang jawatan yang mempunyai ciri-ciri ini, bersedialah untuk menutup telefon anda bila tidak terpilih lagi kerana anda adalah calon yang boleh kalah. Lagi pun, tiada sesiapa pun yang akan menghubungi untuk menghulurkan simpati. Kasihan.

http://maafcakap.blogspot.com

Pembunuhan Altantuya: Motif tidak boleh didedahkan kerana Putrajaya akan musnah

Keputusan yang dinanti-nantikan baru sahaja diumumkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Mohd Zaki Md Yasin terhadap kes warga Mongolia Altantuya yang bukan sahaja menjadi topik hangat dikalangan pengamal undang-undang di Malaysia tetapi juga buah mulut rakyat biasa seperti Ahmad, Muthu Ah Beng di seluruh pelosok negara.

Pelajar dan profesional dalam bidang undang-undang terkejut akan keputusan hakim. Peguam yang juga mengajar akan menghadapi kesukaran dalam cuba merasionalkan keputusan yang telah menolak sepenuhnya "motif" dalam pembunuhan.

Hakim yang arif itu juga telah dilaporkan berkata bahawa "motif, walaupun relevan, tidak penting dalam pembunuhan."

Kini pelajar sekolah menengah juga turut bertanya jika motif tidak penting, adakah ia semata-mata pembunuhan? Atau pembunuh sengaja menjalankan pembunuhan semata-mata?

Standard ungang-undang Malaysia menjadi perhatian

Keputusan Hakim itu juga telah meletakkan standard undang-undang Malaysia di mata dunia untuk diteliti. Ia telah memberi impak yang besar bukan sahaja dari perspektif sosio-politik hak asasi manusia tetapi juga dari dimensi sosio-ekonomi serta dimensi kehakiman.

Sesungguhnya kita mempunyai keputusan penghakiman akhir yang ditunjukkan kepada dunia dan ini membuktikan cara kita mentafsir undang-undang di sini tanpa perlu mematuhi apa yang termaktub dalam buku undang-undang yang diterima secara universal dan mengajar bagaimana keadilan dipraktikkan dalam sistem demokrasi di seluruh dunia.

Di tanah air kita sendiri, keputusan ini juga telah memberi tamparan maut kepada kerajaan. Semua pengundi akan lebih memahami jalan cerita yang sebenar secara tidak langsung. Parti BN akan sentiasa dicurigai kesan daripada keputusan hakim ini.

Kenapa 2 amggota khas melakukan perkara itu tanpa motif

Rakyat menanya soalan yang mudah dan logik: Bagaimana dua orang anggota polis terlatih, berdisiplin dan tidak beruniform yang semua tahu hanya menjalankan tugas atas arahan orang atasan telah membunuh seorang wanita yang tidak berdaya, tidak bersenjata, tidak mampu mempertahankan dari dan bersendirian pula?

Orang ramai bertanya, walaupun pembunuhan itu sendiri telah dirancang untuk menghapuskan semua kesan bukti dengan meletupkan perempuan yang lemah dengan bahan letupan tentera namun motif masih tidak penting?

Hakim menyatakan bahawa motif adalah relevan. Tetapi selepas itu dia telah menolak aspek paling penting dalam kes ini iaitu motif.

Sekarang rakyat juga bertanya kenapa. Kenapa motif tidak penting dalam jenayah yang mengerikan, kejam dan tanpa peri kemanusiaan apabila semua penunjuk mengatakan motif adalah punca pembunuhan itu? Mereka mula berbincang di kedai-kedai kopi, di bandar-bandar besar dan warung-warung kecil di kampung-kampung tentang bagaimana mungkin dua anggota beruniform dan bergaji, melakukan pembunuhan ke atas wanita yang tidak mampu berbuat apa-apa walaupun mereka tidak mempunyai sebarang hubungan dengan mangsa?

Tetapi sebenarnya ada motif

Orang ramai mengatakan bahawa sebenarnya terdapat motif untuk pembunuhan itu berlaku. Dan mereka mahu undang-undang mencari apa motif itu supaya mereka yang terlibat dalam jenayah itu akan dihukum oleh undang-undang secara adil dan saksama.

Tetapi malangnya, "motif" telah dibuang jauh oleh kehakiman Malaysia. Precedent telah ditetapkan. Rakyat telah membuat keputusan mereka. Kini terdapat satu kepastian dalam minda dan hati rakyat di sini - satu keputusan yang tidak akan dapat diatasi apabila berlakunya pemulihan sistem keadilan Malaysia dan reputasinya.

Ada juga rakyat yang mengatakan bahawa jika ini berlaku di negara lain yang sivil dan demokratik, seluruh pengamal undang-undang akan mogok dan menuntut pembaharuan dalam sistem. Adakah ini akan berlaku di Malaysia? Hanya masa yang akan menentukan. Tetapi dalam masa yang sama kredibiliti pemimpin, parti-parti politik dan sistem kerajaan telah musnah sama sekali oleh keputusan pada kes Altantuya ini.

Malaysia Chronicle

PAS tak pernah bunuh orang Cina, tiada siapa yang kata, tak macam Umno!

Amat sedih jika difikirkan kebanyakkan ahli yang tinggal didalam MCA berlagak seperti badut. Allan Liew adalah yang terbaru mengikut jejak langkah ahli yang lain dalam usaha menjatuhkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dengan membuat laporan polis terhadapnya.

Sejak Pakatan Rakyat mengambil alih Selangor dan Pulau Pinang, semua orang telah cuba untuk menjatuhkan Guan Eng, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan MB Selangor Khalid Ibrahim. Pemimpin BN kelihatan begitu paranoid terhadap pembangkang dan tidak yakin pada diri mereka, begitu juga semua menteri-menteri, ahli politik hinggalah kepada orang biasa.

Baru-baru ini, NgYen Yen, Menteri Pelancongan seperti yang lain, membuat kekecohan besar dengan mempersoalkan keupayaan kerajaan Pulau Pinang untuk mentadbir berdasarkan masalah tempat letak kereta sahaja. Sementara itu, Jessie Ooi yang cuba menyerang telah memakan dirinya hanya kerana tempat letak kereta dan trak tunda. Begitu hebat kesan yang ditinggalkan akibat insiden itu yang masih terngiang-ngiang hingga ke hari ini.

Sangat merbahaya, namun PAS tidak pernah membunuh orang Cina

Bagi Allan Liew pula, tiada siapa yang tahu sehingga dia membuat laporan polis terhadap Lim Guan Eng yang telah berkata bahawa, "PAS tidak pernah membunuh orang Cina". Apa yang berlaku ialah semasa perdebatan yang diadakan awal bulan ini, Presiden MCA, Chua Soi Lek telah memberi amaran bahawa orang Cina patut takut kepada PAS kerana mereka sangat berbahaya dan mahu melaksanakan hukum hudud. Guan Eng menyangkal hujah dengan berkata bahawa "PAS tidak pernah membunuh seorang Cina".

Umno rasa bersalah kerana ahli-ahlinya pernah mencincang beberapa orang Cina semasa rusuhan 13 Mei, 1969, mungkin inilah sebabnya mereka cuba mempengaruhi ahli MCA seperti Allan Liew dengan membuat laporan polis terhadap sesuatu yang dikatakan bersifat perkauman! Sebaliknya, MCA kelihatan seperti menjadi keterlaluan dalam melindungi Umno. Tetapi seperti biasa, ia hanya memakan diri sendiri.

Dengan menunjukkan sikap tunduk dan pengecut kepada Umno, tuduhan terbaru terhadap MCA ialah ia berkemungkinan besar sanggup mengkhianati masyarakat Cina hanya untuk meraih kuasa politik. Lihatlah laporan polis terhadap Guan Eng - yang merupakan pemimpin Cina juga.

Mereka begitu hipokrit dan berpura-pura sensitif ke atas perkataan 'membunuh'. Jika dalam perjalanan ke tempat kerja, ekzos kereta saya tiba-tiba bocor, dan membuat bunyi yang bising di tempat letak kereta yang memaksa saya untuk ‘mematikan’ enjin, adakah pengendali tempat letak kereta akan mengatakan saya melakukan pembunuhan? Setiap pagi, saya bangun mendengar kokokan ayam jantan ‘membunuh’ kesunyian subuh. Perlukah saya membuat laporan terhadap ayam jantan itu kerana mengganggu tidur saya?

Bodoh tak sedar diri

Sejak kebelakangan ini, BN sering membuat laporan polis terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng seolah-olah kedua-dua mereka adalah penjenayah terbesar di negara ini. Kita tahu bahawa Anwar dan Guan Eng bukanlah malaikat, tetapi, oleh kerana terlalu banyak cubaan tidak masuk akal untuk menjatuhkan mereka, imej mereka bertambah baik dimata rakyat.

Entah kenapa, kedua-dua pemimpin ini seolah-olah sentiasa sahaja menjadi saingan politik mereka dengki, menjadikan mereka tidak terkawal, setiap masa dan bila ada saja peluang, akan bergegas ke balai untuk membuat laporan polis terhadap mereka. Adakah mereka berharap dalam banyak-banyak percubaan ini, satu akan menjadi kenyataan dimana polis akhirnya akan memenjarakan kedua-dua ‘malaikat’ ini. Ya, lebih banyak BN buat, lebih ramai yang mempertahankan mereka. Adakah, MCA tidak tahu pihak polis mempunyai banyak kerja yang penting untuk dilakukan daripada melayan orang bodoh seperti Allan Liew?

Yang pasti ini bukanlah laporan polis yang terakhir terhadap Guan Eng dan Anwar. Sehingga BN memperoleh majoriti dua pertiga, pasangan itu akan terus menjadi sasaran. Percubaan untuk membunuh karier politik mereka sudah dilakukan! Oops! Tersilap cakap pula! Ia sepatutnya "membungkus" atau menamatkan karier politik mereka.

Modus operandi BN adalah membunuh dua ekor burung dengan satu batu ... Alamak, silap lagi! ... sudah terbiasa sehinggakan kita terfikir adakah BN sudah kehabisan idea. BN telah kehabisan idea yang bagus dan tidak mampu berfikir lagi!

Pusat urut dan ang-pow putih

Tidak hairanlah, yang dikasihi, bekas PM Mahathir Mohamad yang sudah berusia 86 tahun masih mempunyai kelebihan berbanding mereka. Sebagai penaung Perkasa dan mempunyai hubungan yang baik dengan Jati dan Mufti Perak, kebenaran untuk menggunakan 'Unsur Kristian' untuk menggagalkan pilihanraya yang akan datang adalah sekurang-kurangnya idea yang lebih segar. Tetapi ia sama sahaja, tetap keji!

Sementara itu, hujah-hujah bodoh Chua Soi Lek, dalam perdebatan baru-baru ini antara DAP-MCA begitu kelakar, manakala anaknya Tee Yong seolah-olah berfikir bahawa perkembangan pusat urut dan industri seks lain yang berkaitan adalah disebabkan oleh sikap yang acuh tak acuh kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Seseorang perlu memberitahu Tee Yong untuk bertanya kepada ayahnya - benarkah jika manusia mahu menjadi ‘kelakar’, mereka akan lakukan apa sahaja untuk memenuhi naluri mereka dan tiada siapa pun boleh menghalang mereka, tidak juga satu atau dua kamera DVD tersembunyi!

Kemudian, ada pengerusi cawangan MCA Collin Tiew, yang meletak jawatan dengan tiba-tiba selepas dia telah dipersalahkan kerana membantu Ibrahim Ali untuk mengedarkan ang-pow putih.

Anehnya si angkuh Ibrahim, yang telah mempergunakan 13 Mei semasa perhimpunan Bersih pada 9 Julai,

tidak merasa keperluan untuk meletak jawatan atau meminta maaf, tapi, MCA pula yang beriya-iya memaksa Collin meletak jawatan.

Mempergunakan kelemahan komunit- benarkah?

Bagi Chew Mei Fun pula - masih ingat padanya? - Baru-baru ini, dia telah memberi amaran kepada pengundi Cina, "jika tiada perwakilan Cina yang mencukupi dalam Barisan Nasional, ia adalah merbahaya, masyarakat Cina tidak mampu untuk menanggung lagi satu peristiwa 13 Mei" bukankah ini kenyataan yang tidak bertanggungjawab?

Ini menunjukkan Mei Fun sebenarnya menyokong ancaman 13 Mei yang begitu kerap dibuat oleh orang-orang seperti Perkasa dan Umno. Jika MCA kalah dalam pilihan raya akan datang, orang Melayu akan membawa parang mereka dan keluar membunuh ... oops! ... orang Cina memang pelik. Terlalu terdesakkah mereka sehingga sanggup berkata sesuatu seperti itu?

Ada diantara kita telah mendengar bahawa strategi 13 Mei ini sebenarnya telah disyorkan oleh MCA kerana mereka tahu kelemahan masyarakat mereka sendiri. Sebelum ini kita tidak percaya MCA boleh mengkhianat sebegitu rupa - sekarang, kita tidak pasti lagi bukan?

Apa pun, dengan begitu ramai orang politik yang gila sekarang, MCA telah membunuh diri sendiri. Tiada 'oops' sekarang kerana ia memang padanlah dengan pihak yang suka menggunakan muslihat itu. MCA perlu sedar majoriti orang Cina enggan memandang mereka dengan serius kerana terlalu banyak badut yang tidak berprinsip menjadi ahlinya.

MCA adalah seperti sarkas yang besar, semua sedang berusaha mencuri perhatian dengan berpura-pura menjadi ahli politik yang waras. Ia telah mencapai tahap di mana rata-rata orang Cina mengelakkan diri dari MCA bagaikan wabak dan tidak peduli untuk memberikan apa-apa sebab sekali pun.

Malaysia Chronicle

Hakim Amerika Pertahan Islam Di Mahkamah

Oleh : Mohamed Hanipa Maidin

http://farm5.static.flickr.com/4124/4961984302_23fecee046.jpgMungkin agak ganjil mendengar tajuk di atas . Semua orang tahu sikap Amerika terhadap Islam. Bagi Amerika, Islam sering dikaitkan dengan keganasan. Namun ironinya semakin kuat Amerika menentang Islam dilaporkan semakin ramai rakyat di sana makin berminat dengan Islam.

Tragedi 911 telah menyebabkan perkembangan Islam di Amerika berlaku dengan agak pantas. Salah satu indikasi bagi perkara ini adalah selepas serangan 911 Al-Quran menjadi kitab yang paling laris dijual di beberapa wilayah di Amerika bagi tempoh yang agak lama .Minat rakyat Amerika dengan Al-Quran sehingga menyebabkan Penerbit buku yang terkenal , Penguin Books, yang telah menerbitkan Al-Quran dalam bahasa Inggeris melaporkan ia telah mencetak lebih dari 20,000 naskah AlQuran sejurus berlakunya tragedi 911.

Akhbar USA Today melaporkan di dalam artikel bertajuk “"People Want to Know, so Koran is Bestseller," penjualan naskah Al-Quran telah berganda 55 kali selepas 911. Apabila ditanya tentang perkara ini salah seorang sarjana barat yang amat bersimpati dengan Islam, John Esposito menyatakan “ kekuatan Al-Quran adalah mana-mana orang Islam atau sesiapa sahaja membuka mana-mana helaian Al-Quran akan mendapat mesej betapa Islam memandang tinggi tentang nyawa dan kehidupan manusia.”

Kes terbaru yang berlaku di sebuah Mahkamah di Pennsylvania, Amerika juga agak menarik minat saya untuk menulis artikel ini. Ia melibatkan seorang Islam , Talaag Elbayomy yang memukul seorang Atheist, Ernie Perce yang telah menghina Nabi Muhammad s.a.w . Ernie Perce telah memakai pakaian yang menunjukkan kononnya mayat Nabi Muhammad s.a.w. sedang bangun dan berjalan di dalam satu perarakan sempena menyambut hari Halloween. Perbuatan beliau telah mengakibatkan Talaag Elbayomy yang kebetulan bersama keluarganya menyaksikan perarakan tersebut merasa bahawa perbuatan Earnie Perce tersebut menghina Rasulullah s.a.w lalu memukul lelaki athiest tersebut.

Pegawai Polis yang bertugas di perarakan tersebut iaitu Brian Curtis berpendapat tindakan lelaki athies tersebut adalah termasuk di dalam kebebasan bersuara yang dijamin oleh Pindaan Pertama Perlembagan Amerika maka beliau telah menangkap lelaki Islam yang memukul lelaki Athies tersebut. Dipendekkan cerita akhirnya lelaki Islam tersebut telah didakwa atas tuduhan menggangu ( harrassament ) lelaki Athiest tersebut.

Kes tersebut telah dibicarakan dihadapan Hakim Daerah, Mark Martin. Hakim tersebut telah memutuskan lelaki Islam tersebut tidak bersalah dan membebaskan beliau. Apa yang menarik semasa beliau membebaskan lelaki Islam tersebut beliau telah memberi syarahan berikut :-

“Setelah mempunyai peluang tinggal lebih dari dua tahun di negara umat Islam saya rasa saya mempunyai pengetahuan sedikit sebanyak tentang Islam. Hakikatnya saya ada senaskah Al-Quran di sini.. Saya ingin mencabar kamu tuan ( lelaki Athiest tersebut ) tunjukkan kepada saya di mana di dalam Al-Quran yang menyatakan bahawa Muhammad telah bangun dan berjalan bersama orang-orang yang dah mati. Oleh itu sebelum kamu memperolok-olok agama orang Iain kamu sepatutnya berusaha untuk mengetahui agama tersebut

Di dalam masyarakat kita ( Amerika ) kita mempunyai Perlembagaan yang memberi kita banyak hak khususnya hak di bawah Pindaan Pertama. Amat malang setengah orang menguna Pindaan Pertama tersebut bagi membuat provokasi ke atas orang lain dengan sengaja. Saya tidak fikir itulah yang diniatkan oleh datuk moyang kita terdahulu. Saya rasa datuk moyang kita berniat untuk mengguna Pindaan Pertama tersebut bagi membolehkan kita menyampaikan apa yang ada di minda kita dan bukannya bagi menghina dan mencerca orang lain atau budaya mereka – yang malangnya itulah yang kamu lakukan.”

Hakim itu kemudiannya meneruskan syarahan beliau tentang Islam seperti berikut :-

“ Saya tidak rasa kamu sedar tuan bahawa di sana terdapat perbezan yang besar bagaimana Amerika melaksanakan Kristian – saya faham kamu adalah seorang Athiest ( tidak percaya agama ) – tapi kamu kena faham bahawa Islam bukan sekadar agama. Islam adalah cara hidup dan budaya mereka . Islam adalah segala-galanya bagi mereka ( orang Islam ) . Mereka bersembahyang lima kali sehari dan menghadap Mekah . Untuk menjadi orang Islam yang baik sebelum mati kamu kena pergi ke Mekah menunaikan haji melainkan kamu terlalu sakit atau terlalu tua tetapi kamu kenan berusaha untuk melakukan haji. Perjumpaan mereka dimulakan dengan ‘Salam alaikum, wa-laikum as-Salam yang ertinya Salam sejahtera ke atas kamu.

Adalah menjadi kebiasaan dalam percakapan mereka apabila mereka bercakap dengan orang lain mereka akan berkata “ Jika Allah mengkehendaki” ia akan berlaku. Inilah tata cara kehidupan mereka. Apa yang kamu lakukan adalah sama sekali meranapkan apa yang mereka anuti. Saya berpendapat apa yang kamu lakukan adalah sangat sangat biadap dan meskipun kamu ada hak , kamu bagaimanapun telah bertindak melampaui had-had yang ditetapkan oleh Pindaan Pertama Perlembagaan..

Saya telah mengabiskan masa selama tujuh tahun tinggal di negara-negara lain. Apabila kita pergi ke negara lain bukan satu yang luar biasa orang memanggil kita sebagai ‘ugly Americans” ( Amerika yang hodoh ) . Ini kerana kita terlalu mementingkan hak kita tetapi tidak langsung mempedulikan hak-hak orang lain.”

Di dalam satu kes yang lain yang melibatkan seorang yang dibuang kerja kerana tidak diberi alasan seorang Hakim Amerika dengan penuh yakin menyatakan seperti berikut “ Jika Tuhan sendiri memberikan alasan kepada Adam- iaitu Adam dilarang memakan buah yang dilarang- sebelum beliau diperintah keluar dari syurga , siapakah kamu ( majikan ) yang dengan sewenang-wenangnya memecat pekerja kamu tanpa memberi alasan.”

Najib sedang menunaikan janjinya

Oleh Aspan Alias

http://really.tigaline.com/wp-content/uploads/2012/02/Najib-gigit-jari.jpgBaru ini saya ke Pekan, Pahang, berceramah bersama Tuan Haji Mohamad Sabu dan Dato Ariff Sabri di sebuah rumah di Sungai Miang, kalau tak salah saya. Kehadiran yang menunggu kami sangat menggalakkan dan saya agak terkejut juga melihat kedatangan begitu ramaiyang kesemuanya terdiri dari orang tempatan. Saya bergembira kerana bersebab.

Pertamanya kami ditunggu oleh begitu ramai rakyat tempatan dan saya tidak menyangka sambutannya begitu baik dan menggalakkan, kerana kawasan itu adalah kawasan Parlimen Perdana Menteri Najib Tun Razak. Yang hadir itu adalah dari setiap lapisan penduduk di Pekan dan mereka semuanya fokus mendengar apa yang kita perkatakan.

Keduanya inilah pertama kali saya sampai berceramah di Pekan sejak hampir 30 tahun dan seperti di kawasan-kawasan lain, Pekan juga mempunyai rakyat yang prihatin terhadap apa yang berlaku dalam sekitar politik negara. ‘Response’ yang menggalakkan itu menunjukkan yang perkembangan terkini politik negara juga dirasai oleh penduduk bandar di Raja ini.

Tetapi seperkara yang saya tidak enak yang kami alami semasa ceramah tersebut, pihak yang berwajib tidak mengambil tindakan yang seadilnya terhadap pihak yang diganggu oleh pihak pimpinan UMNO bahagian Pekan. UMNO Pekan telah mengadakan pula satu ceramah yang dihadiri oleh 70 orang dikampung disempadan pagar bersebelahan tempat kami berceramah dengan menghadapkan corong pembesar suara mereka betul-betul terhadap kami.

Pembesar suara itu dipasang dengan sekuat-kuatnya untuk mengganggu ceramah kami tetapi mereka yang hadir itu tetap juga mendengar apa yang diperkatakan oleh pihak kami dengan tekun. Saya merasakan sangat budaya mengganggu kegiatan pihak PR itu sememangnya memberikan lebihan kepada kami dan sesiapa yang hadir semalam diceramah kami telah menzahirkan perasaan marah mereka kerana pihak UMNO berusaha keras untuk memberi peluang orang ramai tempatan mendengar pandangan dari pihak kami.

Tindakan mereka itu pastinya telah memberikan simpati dan menambahkan sokongan dari orang ramai. UMNO tidak mampu lagi berbahas dengan hujah yang meyakinkan, maka mereka sekarang mengganggu kerja pihak lain. Dalam kes semalam ini, pihak penganjur majlis telah menaikkan poster beberapa hari yang lalu tentang kedatangan kami.

Maka bergegas lah cawangan UMNO ditempat kami bakal memberikan ceramah itu membuat program mereka di sebelah tempat majlis kami semata-mata untuk mengganggu perjalanan majlis kami yang telah di atur berbulan sebelum ini. Mereka tidak segan dan silu untuk mengganggu kami dan perangai serta sikap mereka itu amat tidak wajar dalam sistem demokrasi yang negara kononnya amalkan.

Tetapi saya yang hadir didalam majlis itu amat merasakan bahawa UMNO kini sudah hampir ke penghujung hayatnya. Kita bukannya pandai untuk menelaah apa yang akan berlaku kepada UMNO tetapi tingkah dan lakunya sendiri yang menunjukkan mereka yang parti yang mereka pertahankan itu sudah tidak bermaya untuk menghujah sesuatu isu itu dan mereka mengambil langkah terakhir, iaitu dengan menggunakan cara samseng dan menggangu majlis orang lain.

Ini merupakan kali kedua dalam tempuh seminggu saya mengalami gangguan seperti ini. Pada 10hb yang baru lalu ini, kami telah diganggu oleh kumpulan 20 orang di Seri Menanti NS dan semalam saya mengalaminya buat kali kedua di Pekan Pahang. Selepas ini tidak tahu apa cara dan bila pula akan mengalami gangguan seperti itu lagi.

Kalau kita uruti sejarah yang lampau jika sesuatu pihak yang berkuasa itu bersifat dan berkelakuan seperti ini, tindakan kumpulan seperti selalunya merupakan dalil jelas yang mereka akan kehilangan kuasa yang selama ini mereka perolehi sejak berdekad-dekad dahulu.

Sekuat mana pun kumpulan yang berkuasa, melakukan tindakan yang jenayah seperti ini merupakan dalil jelas yang mereka akan kehilangan kuasa dan akan dipandang sepi oleh rakyat. Bacalah sejarah mana sekali pun ‘consequence’ yang terakhir yang akan dialami oleh kumpulan samseng seperti ini ialah kekalahan dan kerugian yang mereka akan alami.

Tindakan mereka ini hanya memberikan keyakinan rakyat yang UMNO serta BN itu sudah tidak ada cara dan jalan lain untuk mempertahankan kedudukan mereka selain dari melakukan kerja-kerja hina seperti ini.

Saya teringat kepada kata-kata Ketua Bahagian Pekan ini suatu ketika dahulu, “Kita akan pertahankan Putrajaya dengan cara apa sekali pun”. Mungkin cara mereka lakukan terhadap kami semalam adalah salah satu dari cara yang dimaksudkan oleh Ketua Bahagian Pekan ini.

Janjinya yang ini nampaknya akan ditunaikannya. Janji ini nampaknya akan menjanji agenda utamanya.. Salah seorang yang hadzir semalam berkata kepada saya, “biarkan bro. Janji lain sudah lah selalu ‘flip-flop’ biarlah janji yang ini yang ditunaikannya Nak tunaikan janji lain belum tahu lagi kemampuannya untuk menunaikannya” katanya sambil menyindir.

Bagi saya UMNO sudah hilang identiti asalnya serta sahsiah kepimpinan yang tidak mungkin lagi dapat dikembalikan ke dalam UMNO sampai bila-bila.

Kaki lipas punya pasal RM55,000 dapat ganti rugi...!!!

Kaki lipas dalam spageti: Ganti rugi RM55,000 kepada pensyarah

PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen memerintahkan Pizza Hut Restaurants Sdn Bhd membayar ganti rugi RM55,000 kepada penyarah kolej swasta yang sakit selepas menikmati hidangan 'spageti bolognese' yang mengandungi kaki lipas.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan membuat keputusan sebulat suara, menolak permohonan syarikat itu untuk kebenaran bagi merayu di Mahkamah Rayuan berhubung keputusan Mahkamah Sesyen Shah Alam.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Shariff yang mengetuai korum itu bersama dua Hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk Aziah Ali dan Anantham Kasinater juga memerintahkan restoran segera itu membayar RM3,000 sebagai kos.

Anantham berkata perintah ganti rugi RM55,000 kepada Goh Sze Ching itu membuktikan Mahkamah Sesyen menghantar isyarat yang jelas kepada restoran makanan segera supaya sentiasa menjaga kebersihan makanan.

Md Rais berkata, "Ia adalah untuk kebaikan masyarakat."

Pada 11 Okt 2010, Mahkamah Sesyen Shah Alam menganugerahkan Goh, 30, ganti rugi am sebanyak RM5,000, ganti rugi teladan RM50,000, kos dan faedah lapan peratus selepas memutuskan Goh berjaya membuktikan kesnya iaitu Pizza Hut Restaurants bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Syarikat itu gagal dalam rayuannya untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen selepas ditolak oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 17 Okt tahun lepas.

Bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, peguam N. Ganesarajah berkata Pizza Hut telah membayar ganti rugi kepada Goh. Ganesarajah dan Khairul Idzwan Kamarudzaman mewakili Goh.

Goh dan rakan beliau telah mengunjungi restoran Pizza Hut di Subang Parade, Subang Jaya pada pukul 5.30 petang, 26 Sept 2007.

Dalam pernyataan tuntutannya yang difailkan pada 2009, Goh berkata beliau sedang makan spageti apabila menemui satu 'objek' di dalam makanannya. Selepas melihat dengan teliti bersama rakannya, beliau mendakwa objek itu adalah kaki lipas.

Susulan kejadian itu, Goh mendakwa beliau mengalami kesakitan, muntah serta cirit-birit.

Pizza Hut Restaurants, yang diwakili peguam S. Sharmalah dan V. Veena berkata objek yang dipertikaikan di dalam makanan itu adalah bawang goreng.

Terdahulu, Sharmalah berhujah Goh tidak harus dianugerahkan ganti rugi teladan, sambil menambah keterangannya tidak konsisten.

Bagaimanapun, Ganesarajah berhujah tiga wakil Pizza Hut Restaurants telah mengesahkan wujud masalah lipas di restoran berkenaan sebelum dan selepas kejadian itu. - Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...