TERKINI :

Wednesday, February 15, 2012

Pakatan Akan Kalah Kerana Kebodohan Sendiri


Sebelum saya mencatat Citra Perjalanan II ingin saya menulis sesuatu yang terbuku di hati pada masa kini. Keterbukuan ini perlu dilengsaikan kalau tidak ia boleh membawa 'sengkak sebok' dan akhirnya memeranakan diri sendiri. Apa yang bermain dalam benak ini menjadikan saya kehilangan selera untuk mencatat siri Citra Perjalanan atau mengulas membahan kenyataan-kenyataan bodoh pemimpin Umno dan Ngo ngor.

Kekadang-kadang apa yang kita lakukan (tulis dan laungkan) tidak sedikit pun menjadi api dan angin kepada ma'dunnya. Maksudnya tidak dipedulikan oleh orang yang kita sasar apa yang hendak perkatakan itu. Jadilah suara dan kata-kata kita bagaikan busa di lautan.

Bila keadaan begitu maka jadi bodoh atau terasa bodohlah kita kerana seolah bercakap berseorangan, berfikir berseorangan, memerah otak berseorangan, menyekang mata hingga ke pagi kesorangan sedang sumbangan kita tidak pun dinilai dan dimanaaftkan. Perlukah saya dan kita semua yang mengharap jatuhnya bulan ke ribaan meralatkan semula akan apa yang kita lakukan untuk tidak terus menjadikan kita bodoh?

Apa yang saya maksudkan ini ialah mengenai sikap dan telatah para pemimpin Pakatan Rakyat, khasnya Pas dan PKR yang saya melihat mereka ini seakan berada dalam sebuah lautan yang mereka sendiri tidak sedar di mana hujung dan di mana tepian. Ada kalanya mereka nampak kompak, penuh pengertian...penuh persefahaman ditunjukan dengan memakai logo tiga parti tetapi diwaktu lain mereka seakan kontradik sama sekali.

Polimek-polimek yang berlaku di antara mereka menunjukkan akan betapa mereka tidak ada pengertian dan persefahaman. Keadaan itu berbeza dengan apa yang mereka hasratkan dan untuk difahami rakyat. Kononnya mereka hendak menjadi pembela rakyat dengan mengambil alih tempat Umno. Mereka melambungkan harapan besar kepada rakyat kononnya merekalah terbaik. Kononnya PRU 13 adalah pilihan raya yang akan merubahkan segala-galanya dan akan terbentuk Malaysia Baru?

Kononnya kedudukan UBN khasnya Umno sudah terdesak, terjempit atau nazak di hujung kuasa dan dicemuhi rakyat bagaikan tong sampah pecah memelah air busuk kohong. Kononnya....

Lalau rakyat pun 'terperagah' dan teruja dengan laungan itu. Emosi membuak-buak untuk melihat satu perubahan besar dalam negara. Memang rakyat di bawah sudah ada minat besar untuk memenuhi harapan itu. Rakyat sudah mual dan lugal dengan kerajaan UBN dipimpin Umno. Golongan muda, terpelajar, para pegawai kerajaan, swasta sudah pun bersedia. Mereka sudah mulai menilik dan berkira untuk membuat perhitungan akhir dengan kerajaan UBN.

Pemberian wang, pengumuman projek, insentif dan segala macam dalam bentuk wang jelas dan kabur tidak sedikitpun menjadi perhatian rakyat. Rakyat sudah tahu bahawa taburan janji dan sedikit kebendaan begitu yang diambil dari khazanah negara adalah sandiwara dan tektik membubuh umpan dalam jerat saja.

Tetapi malang seribu kali malang, saat rakyat sudah bersiap sedia, tetapi sesetengah pemimpin Pas, DAP dan PKR seakan tidak bersedia dan main-main. Mereka masih lagi cuba menegakkan sikap keakuan masing-masing sehinggakan bercanggah sesama sendiri. Apa dinamakan persefahaman dan nilai politik tinggi masih belum wujud. Persefahaman hanya di kalangan para pemidto di pentas sama saja tetapi dari dalam parti masing-masing terus dan tetap dengan agenda lapok dan kepentingan diri masih menebal.

Perkara paling nyata ialah tidak bersama dalam menggubal fikiran atau pun melontar isu untuk mendapat perhatian umum. Atau mereka tidak boleh melendikkan pemikiran dan idea yang disampaikan oleh sesama mereka dan minda mereka terus menjadi minda anjing dan minda kucing. Ini saya kira kelemahan besar Pakatan Rakyat yang akhirnya akan memeranakan pakatan itu sendiri pada pilihan raya akan datang kalau tidak diperbetulkan segera.

Banyak kejadian dan contoh menunjukkan pemimpin Pakatan Rakyat tidak bijak atau sepakat dalam mengulas sesutau isu. Walaupun subjek itu jelas bertentangan dengan fahaman dan ideologi parti masing-masing mereka seharusnya tidak menunjukkan akan jurang itu sebaliknya berfikir bagaimana mencerminkan penyelesaiannya bukan berkonflit. Rakyat sekarang mahu tenguk kemampuan mempersatukan bukan kehebatan menegakkan kehebatan diri.

Rakyat dan umum sudah tahu bahawa ketiga parti itu tidak mempunyai persamaan dalam ideologi dan iltizam perjuangan. Pas dengan Islam ortodoksnya, DAP dengan sosialis demokrat otordoks dan PKR dengan liberalisme ortodoksnya. Maaflah kalau saya terpaksa mengguna istilah ini (ortodoks) yang agak janggal dan keras. Otordok itu bukan dalam erti kata sebenarnya.

Orang sudah tahu keadaan itu semua. Justeru setiap tindak tanduk mana-mana pemimpin dari ketiga parti itu ada perbezaannya. Kalau dihalusi batuk dan berdeham pun berbeza, bukan lagi soal makan dan minum. Tetapi apabila mereka bergabung dalam satu Pakatan yang bertujuan dan bermatlamat satu - untuk menumbangkan UBN seharusnya perbezaan itu tidak melatari diri masing-masing. Mereka perlu melenyapkannya bagi menunjukkan mereka kompak. Soal-soal yang boleh diselesaikan selepas menawan Putrajaya perlu di kesampingkan dulu.

Rakyat tidak mahu mendulatkan akan kehebatan ideologi masing-masing, tetapi apa yang hendak rakyat saksikan berlakunya perubahan kerajaan. Mereka ingin membandingkan kerajaan UBN dengan kerajaan baru. Sepatutnya perkara itu perlu diutamakan dan tinggalkan soal-soal penting dalam aspek prinsip dan dasar itu kerana jelas soal itu tidak akan membawa apa-apa kemenangan dalam konteks negara ini.

Sayang keadaan tidak berlaku. Pas dengan caranya tetap hendak menunjukkan ia Islam lebih. DAP pula nak menunjukkan dia sosialis lebih dan begitu juga PKR. Ambil isu terbaru tentang pertembungan pandangan dan pendapat mereka serta tindak tanduk menunjukkan ketidak cerdikan pemimpin Pakatan Rakyat mengenai isu Anwar yang diwar-warkan menyokong Israel.

Anwar telah membuat kenyataan yang ada kait dengan sokongan terhahap Israel kepada akhbar Wall Street Journal (WSJ). Umno telah menggunakan kenyataan Anwar itu untuk menempalak Anwar dan memberi tahu rakyat Anwar menyokong Israel. Isreal dalam kepala orang Melayu Malaysia adalah sejenis makhluk yang jahat lebih jahat dari Salentia walaupun mereka tidak mengetahui binatang apa Israel itu sebenarnya. Israel dalam minda orang Melayu sama juga dengan babi ia telah menjadi satu stigma.

Mereka tidak boleh disalahkan. Alasannya kerana Israel disebut di dalam al-Quran, bahawa kaum itu jahat. Bila disebut didalam Quran mereka terima sebulat-bulatnya, itu fiil orang Melayu. Malangnya walaupun Umno tidak disebut di dalam Quran mereka tetap juga menerima sebulat-bulatnya dan menerima Umno sebagai sebuah wadah umpama bahtera Nuh. Ini fiil orang Melayu bersikap double standard dalam semua hal.

Umno bersahabat juga dengan Israel dan telah membantu lebih hebat dari Anwar dengan mengadakan hubungan dagangan tidak menjadi masalah. Anwar hanya dengan berkata-kata saja. Media Umno telah memanipulasikan kenyataan Anwar itu. Biasa bagi Umno, yang 'rewelnya' kenapa Pas juga ikut sama membatai Anwar? Di sini menjelaskan sekali lagi kehebatan media Umno dalam memainan jarum dan memanjangkan lidah syaitan.

Bukankah dengan saling bantah membantah itu ia telah meretakkan sesama sendiri? Pas telah membenarkan apa yang diperkatakan oleh Umno walhal Umno berkata itu untuk kepentingan politik. Tidak kira siapa yang mempersoalkan kenyataan Anwar dari Pas dia adalah gombal adik beradik dengan zombi. Kurang cerdik dan kurang subur baja siasah.

Seharusnya pemimpin Pas tidak menempik isu itu. Biarkan ia ditempik oleh Umno. Rakyat tidak akan terasa kalau Umno yang melaungkan. Tetapi bila Pas tumpang sepiak pinang ini menyebabkan rakyat yang gombal akan merasaikan Umno betul. Inilah bodohnya sesetengah orang dalam Pakatan Rakyat memberi bola tanggung atau membuka lubang kepada Umno. Cis...!

Bukankah Pas juga secara jelasnya mengharapkan bantuan PKR yang mana ketuanya Anwar untuk menang pilihan raya? Atau kalau Majlis Syura Ulamak Pas telah memfatwakan sesama sendiri kerjasama itu haram, maka nyatakan dengan jelas yang ia haram. Ini tidak... pagi haram, malam halal, siang makruh. Sikap dan pendirian Syura Ulamak tidak konsiten dan istriqamah dan sebenarnya majlis inilah yang merosakkan Pas.

Nik Aziz terpaksa berkokok bila Syura Ulamak membuat kritikan demikian sebab dia adalah ketuanya. Walaupun Nik Aziz ada kuasa keramatnya dia tetap patuh dan hormat kepada sebuah dewan seperti Majlis Syura Ulamak itu. Saya tidak fikir seorang politus yang penuh mantik seperti Nik Aziz tidak dapat membaca apa yang termaksud oleh Anwar itu.

Dalam hal ini juga Anwar sendiri harus jaga diri dan tidak terlalu ego dan menunjuk hebat. henatilah melayan dan membuat kenyataan dengan akhbar asing hanya kerana hendak menunjukkan kita hebat dan pemimpin bertaraf dunia. Mungkin cara anda betul tetapi rakyat anda masih kebanyakannya gombak dan otak memetot.

Kalau hendak bercakap dengan akhbar asing pun biarlah anda menjadi PM kelak. Masa itu cakaplah apapun orang tidak berani pertikai... lagi pun media Umno sudah tidak ada lagi waktu itu. Penjilat buntut Umno akan berpaling kepada anda dan memuji bahawa anda seorang yang berpandangan jauh dan membawa kedamian sejagat. Waktu itu pujian anda kepada Israel juga akan menjadi semanis madu.

Selain isu itu timbul juga isu valentine day - hari mengingati kekasih. Pemuda bangun mencanak membenteraskan maksiat yang berlaku pada hari valentine day. Pemuda ini pun satu hal yang dia nampak hanya soal valantine day sahaja. Soal-soal lebih bedsar dan isu global tidak terlintas dalam benak Pemuda. Isu hari kekasih ini saya rasa wujud setiap tahun dan tidak pernah ada penyelesaian tuntas. Seharusnya Pemuda membuat kajian Phd dalam hal ini kenapa ia masih berterusan?

Kegagalan menyelesai isu ini adalah kegagalan pihak yang menanganinya tidak kira Pemuda Pas, Majlis Agama atau mana-mana pihak. Kegagalan ini juga akan diketawakan oleh mereka yang merayakan hari berkenaan. Itu Pemuda Pas tukar kepada hari mengingati suami isteri itu apa pula. Bagi saya idea itu tempelan sahaja. Pertukaran itu juga menunjukkan Pemuda ikhtiraf perayaan seharian itu cuma dalam bentuk lain.

Si Karpal Sigh pula bangkit mempertahankan valinte day dan tindakan itu kontras dengan Pemuda Pas. Masing-masing ada hujah dan alasan sendiri dalam hal ini, tetapi yang ruginya kepada Pakatan Rakyat. Perbalahan yang bersifat personal itu akan terbawa ke dalam Pakatan Rakyat. Media massa PB pula akan terus memainkan isu ini dan yang peningnya ada orang di bawah. Pertengkaran itu juga tidak akan menyelesaikan masalah melainkan kerana nak tunjuk telor siapa lebih bulat saja.

Hal-hal sebegini boleh dielakkan kalau mereka, baik Karpal dan Pemuda Pas bijak berpolitik. Berpolimek bukan tidak boleh, tetapi kalau ia sampai menjejaskan cita-cita asal hendak menumbangkan Umno ia tidak ada guna dan jadilah tindakan dan polimek itu sebagai tahi kering saja.

Kesimpulannya dari kedua keadaan itu, isu Anwar dan Israel dan Pas meminta agar Anwar tarik balik atau saman surat khabar Wall Street Journal dan isu valentine day itu adalah menggambarkan kelemahan dan kecetekan politik Pakatan Rakyat. Walaupun ia adalah segmen-segmen isu yang dimainkan oleh Umno tetapi dari segi hakikatnya ia akan menjadi persoalan dan pertanyaan lunak macam mana Pakatan hendak mengganti Umno kalau sesama sendiri pun asyik berkekah belah sampai ke ke Subuh. [wm.kl.8:56 pm 15/02/12]

Mohd Sayuti Omar,

Admin KedahLanie - 200% Setuju

Harussani U-Turn pulak....

Thaipusam: Najib tak langgar hukum syarak, kata Harussani

15 Februari 2012
najib

BANGI - Kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada sambutan Thaipusam di Batu Caves baru-baru ini tidak menyalahi hukum syarak, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

Beliau berkata sebagai seorang pemimpin tidak salah untuk Perdana Menteri bersama-sama dengan bangsa lain dalam perkara yang berkaitan dengan adat.

"Sekiranya tiada niat untuk merayakan atau redha dengan perbuatan agama lain tidak mengapa tetapi kalau sama-sama merayakan baru tidak boleh," katanya kepada pemberita selepas perasmian Seminar Profesionalisme Penceramah Agama Umno Bahagian Pekan 2012 oleh Perdana Menteri di sini hari ini.

Dipetik Bernama hari ini, Harussani yang hadir pada seminar itu berkata, Perdana Menteri memaklumkan kepadanya bahawa beliau hanya berada di dewan untuk menerangkan polisi kerajaan dan tidak terbabit dengan perarakan keagamaan dan tidak masuk ke dalam kuil atau dalam gua Batu Caves.

Mufti Perak itu sebelum ini dipetik sebagai berkata orang Islam yang merestui dan turut serta dalam upacara keagamaan lain melakukan perbuatan syirik.

Mengenai Najib yang memakai Kurta iaitu pakaian tradisional kaum India pada sambutan itu, beliau berkata, ia hanya budaya sahaja kerana orang Islam di India pun memakai pakaian yang sama.

Oleh yang demikian, Mufti Perak itu menasihatkan pihak yang cuba memutarbelitkan isu kehadiran Najib pada sambutan Thaipusam itu supaya menghentikannya kerana mereka membuat tuduhan tanpa usul periksa sehingga boleh menjadi fitnah.

"Masalahnya dalam keadaan sekarang orang Melayu berpecah, masing-masing mencari peluang untuk menghentam orang lain terutamanya menghentam sesama bangsa, pantang silap sikit.

"Saya harap semua orang kita (Melayu) balik pada asal, balik pada musyawarah... soal politik berbeza itu bukan menjadi masalah," katanya.

Sebaliknya, Harussani lebih kecewa dengan tindakan Pas di Perak semasa majlis sambutan Thaipusam dengan mengadakan gerai dan khemah serta mengibarkan bendera Pas seolah-olah menyokong dan redha dengan orang yang melakukan kufur.

Menentang rasuah yang “halal”

Oleh Adil Mat Selamat

Oleh kerana tarikh pilihan raya umum ditentukan oleh Perdana Menteri yang mewakili parti pemerintah, maka United Malays National Organisation (UMNO) dan Barisan Nasional (BN) telah menggunakan kedudukan mereka sebagai kerajaan untuk berbelanja sakan kepada rakyat menjelang pilihan raya.

Dalam bahasa yang lebih mudah, kerajaan UMNO-BN sekarang menggunakan wang rakyat – kutipan cukai dan hasil sumber negara – yang dipakejkan sebagai “duit kerajaan” untuk ditawarkan sebagai gula-gula politik kepada rakyat.

Pemberian ini dilakukan menerusi pelbagai skim bantuan di pelbagai tempat atau lokasi kepada pelbagai golongan.

Baik memanglah baik, tetapi hakikat kerja menteri, Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri adalah membuat dasar dan memastikan pelaksanaan dasar, bukan semata-mata memberi habuan kepada rakyat yang perlu dibalas budi dengan memberi undi kepada sang pemberi.

Ada cerdik pandai mengatakan pemberian itu berupa rasuah politik. Ini kerana, selain dari sebab-sebab yang betul, pemberian itu juga adalah atas motivasi untuk meraih undi di musim pilihan raya yang semakin dekat ini.

Maka pemberian sebenarnya ialah rasuah, tidak kira ianya berbentuk wang, baucar, skim, baja, beras atau apa sahaja. Namun, mengapa masih ramai antara kita tidak menganggap ini sebagai rasuah?

Rasuah yang canggih

Dalam kes rasuah parti politik yang bertopengkan kerajaan ini, modus operandinya adalah dengan menggunakan dana kerajaan, kakitangan kerajaan dan nama kerajaan. Motifnya pula amat ketara bila mana terdapat banyak sekali bantuan yang diberikan itu tidak ada dalam Bajet 2012.

Kita tidak nafikan hak rakyat untuk dibantu atau hak kerajaan untuk membantu, tetapi persoalannya ialah niat tidak menghalalkan cara. Apatah lagi, niat yang ikhlas tetapi dilakukan tanpa ada ketelusan ke atas harta rakyat. Isu ketelusan inilah yang menjadi punca rasuah.

Justeru, soalan yang sama – mengapa ini tidak dianggap sebagai kes rasuah yang perlu disiasat dengan lebih terperinci oleh pihak berkuasa? Bukankah antara tuntutan utama Bersih 2.0 mengenai pilihan raya bersih dan adil itu jelas mahukan kerajaan mengukuhkan institusi awam dan menghentikan rasuah? Bukankah Suruhanjaya Pilihan Raya bertanggungjawab dalam hal ini?

Atau apakah kita semua sudah lali dan sanggup menerima yang “haram” sebagai “halal” kerana telah putus asa dan terlalu sinis dengan sebarang usaha meformasikan institusi termasuk amalan pilihan raya bersih?

Silap mata terhebat

Untuk persoalan ini, penjelasannya harus merujuk tentang bagaimana latar belakang dan amalan yang sedang berlaku dalam demokrasi di Malaysia. Seperti yang kita sebutkan di atas, tarikh pilihan raya itu sendiri sudah memberi hak eksklusif dan advantage kepada parti yang memerintah.

Apatah lagi dengan segala amalan dan tindakan kerajaan dalam kes ‘belanja rakyat’ ini, pastinya ia akan memberi kelebihan kepada parti tersebut. Amalan ini disahkan oleh undang-undang yang kebanyakannya digubal di Parlimen oleh majoriti dikuasai oleh parti UMNO dan BN sebelum pilihan raya 2008.

Dan, lebih malang lagi undang-undang yang melindungi amalan politik yang salah ini tidak jelas batasan atau pemisahan antara tanggungjawab dan kuasa kerajaan dengan batas peranan parti politik.

Akhirnya, amalan ini menjadi budaya dan ianya sah/halal dari aspek undang-undang dan tidak dapat didakwa sebagai amalan rasuah yang salah.

Malah, ia sendiri tidak dilihat sebagai amalan politik yang kotor. Inilah bahayanya rasuah, bukan sahaja harta benda awam akan hilang, malah moral dan akidah sebagai manusia juga akan terhakis.

Silap mata ini telah berjaya diamalkan lebih dari lima puluh tahun UMNO-BN memerintah Malaysia. Parti pembangkang, institusi awam dan rakyat hanya melopong kerana diperbodohkan secara sistematik.

Bersaing di atas lantai yang senget

Apakah keupayaan kita sebagai rakyat untuk menangani kehebatan silap mata UMNO-BN ini?

Oleh kerana suara alternatif kepada UMNO-BN adalah Pakatan Rakyat, maka secara amnya kita terima bahawa Pakatan adalah lambang suara rakyat.

Jadi langkah awal yang paling logik untuk Pakatan adalah dengan mengenepikan dahulu perbalahan-perbalahan kecil yang tidak memberi apa-apa manfaat untuk rakyat dan perubahan politik yang lebih besar. Ungkapan ini kita sudah dengar sendiri dari Pakatan Rakyat, namun gerakan yang tuntas masih dilihat lemah olah rakyat.

Kes-kes penyelewengan wang rakyat baik dalam isu NFC, Zakat, KLIA2, kerugian Proton, skandal saham MAS, skandal PKFZ hinggalah ke skandal Perwaja Steel harus diperjuangkan secara konsisten hingga ia mampu menjadi ‘gula-gula getah’ oleh rakyat – mudah difahami oleh masyarakat seperti mengunyah chewing gum. Inilah cabaran Pakatan Rakyat untuk memujuk, menterjemah dan meyakinkan rakyat.

Kes-kes salah guna kuasa lain seperti juga NFC, kes pita Linggam yang mendedahkan kepincangan sistem kehakiman hinggalah kepada kes pemberian kad pengenalan kepada warga asing hendaklah diiklankan setaraf dengan iklan Coca Cola, Hugo Boss atau paling tidak iklan “Ubah Sekarang, Bersihkan Malaysia!”

Aktiviti mempromosikan penyelewengan UMNO-BN menerusi iklan dan media, akan lebih mudah difahami oleh rakyat. Jika dilakukan secara betul di samping promosi tawaran PR, ia mampu mengubah persepsi menjadi undi kepada Pakatan. Hanya itu yang kita mampu.

Setidak-tidaknya rakyat bersama dengan Pakatan untuk membawa perubahan, selain membantu negeri-negeri pimpinan Pakatan melaksanakan ikrar yang jauh lebih baik daripada janji-janji manis UMNO-BN.

Biarlah UMNO-BN berbelanja sakan merasuah rakyat. Sebaliknya, Pakatan Rakyat harus menunjukkan contoh teladan yang baik dan sopan untuk meraih undi rakyat.

Mustahil rakyat Malaysia yang waras tidak boleh membezakan antara amalan politik buruk dengan yang baik. – Roketkini.com

PKR: Malaysia tak pernah konsisten isu Israel-Palestin


Saifuddin Nasution Ismail

SHAH ALAM - PKR mendakwa pemerintah Malaysia memperlihatkan pendirian tidak konsisten dalam isu membela nasib rakyat Palestin dengan pernah menolak kerajaan sah yang dipilih enam tahun lalu.

Dengan merujuk kepada kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak, yang membidas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai bersikap dua wajah dan menegaskan, kononnya Malaysia sentiasa memberi sokongan secara konsisten terhadap perjuangan Palestin, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail menyoal sama ada Perdana Menteri perlu diingatkan bagaimana layanan kerajaan Malaysia terhadap pemimpin negara Palestin, yang sah dipilih secara demokrasi pada pilihan raya 25 Januari 2006.

Pendirian ini dikeluarkan ketika kenyataan Anwar dalam temu bual dengan Wall Street Journal bulan lalu muncul kontroversi dengan pemimpin-pemimpin Umno dan pertubuhan bukan kerajaan mengecam Ketua Umum Pakatan Rakyat itu.

Semalam, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menggesa Anwar menarik balik kenyataan itu ataupun menyaman akhbar tersebut.

"Perdana Menteri Palestin Ismail Haniyeh dipilih sebagai ketua kerajaan yang kemudiannya melantik Menteri Luarnya, Dr Mahmoud AlZahar. Malaysia pada Mei 2006 telah menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Negara-negara Berkecuali (NAM), anehnya telah membelakangkan kehadiran Dr Mahmoud AlZahar sebagai Menteri Luar sah kerajaan Palestin dan sebaliknya mengiktiraf Farouk Qadummi iaitu bekas Menteri Luar Palestin, sewaktu kerajaan Fatah sebelum pilihan raya 25 Januari 2006," kata Saifuddin lagi.

Saifuddin menambah, "pada persidangan tersebut Farouk Qadummi dijemput berucap sebagai wakil rasmi kerajaan Palestin."

"Hal ini tidak sukar difahami kerana Perdana Menteri Ismail Haniyeh dan Dr Mahmoud ALZahar adalah pemimpin Palestin yang mewakili Hamas yang pada kaca mata Amerika Syarikat dan Israel adalah satu kumpulan pengganas," katanya lagi.
Menurut Saifuddin, hakikat bahawa Hamas menang pilihan raya secara bebas dan demokratik tidak sama sekali mengubah pendirian Amerika Syarikat dan Israel terhadap Hamas yang telah berjaya membentuk kerajaan Palestin yang sah.

"Amerika Syarikat dan Israel tidak mengiktiraf kerajaan Palestin pimpinan Hamas. Adalah menjadi pengetahuan umum Amerika Syarikat dan Israel lebih bersikap lunak terhadap kumpulan Fatas yang tewas pilihan raya," katanya lagi.

Menurut Saifuddin, Mahmoud AlZahar yang kecewa dengan layanan Malaysia kemudiannya memulau Sidang Kemuncak NAM tersebut.

"Beliau menemui pimpinan Pas termasuk Timbalan Presiden ketika itu Nasarudin Mat Isa. Mahmoud AlZahar turut mengutuk tindakan kerajaan Malaysia menjemput Qaddoumi dan menganggap keputusan itu sebagai sesuatu yang tidak dapat diterima oleh kerajaan beliau.

"Malahan Nasarudin kemudian mengeluarkan kenyataan mengecam kerajaan Malaysia sebagai ‘biadap'," kata beliau lagi.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang menambah, insiden tersebut memberikan bukti jelas bagaimana tidak konsistennya dasar kerajaan Malaysia terhadap Palestin.

"Insiden ini menjadi bukti bahawa dasar luar Malaysia terhadap Palestin sebenarnya berkiblatkan dasar Amerika Syarikat dan Israel terhadap Palestin.

"Insiden ini mengesahkan Kerajaan Malaysia tidak dapat membezakan antara kerajaan sah yang dipilih oleh rakyat Palestin dengan pemimpin Palestin yang ditolak dan tewas dalam pilihanraya," katanya.

Tegas beliau, hanya kerana Amerika Syarikat dan Israel tidak mengiktiraf kerajaan Palestin pimpinan Hamas pada ketika itu, maka Malaysia juga akur.

"Bukankah fakta ini dengan sendirinya menolak kenyataan Najib, sebaliknya mengesahkan bahawa dasar kerajaan Malaysia terhadap Palestin sebenarnya tidak konsisten?" katanya.

Gaya pidato Najib juga hebat; kenapa takut berdebat?

Oleh Dr Muhammad NurManuty
Ketua Penerangan PKR

KEADILAN menyatakan rasa amat kesal terhadap keengganan pihak Dato Seri Najib Tun Abdul Razak (Perdana Menteri dan pemimpin utama UMNO/BN)menyahut seruan Dato Seri Anwar Ibrahim (Ketua Pembangkang dan pemimpin Pakatan Rakyat) untuk berdebat secara terbuka mengenai beberapa isu kritikal semasa – politik, ekonomi dan kebajikan rakyat - yang sedang hangat diperkatakan kini.

Alasan yang diberikan begitu memual dan menjengkelkan. Sikap ini menampakkan betapa purbanya cara berfikir kepimpinan parti ini dan betapa gentarnya UMNO untuk berbicara secara bersemuka mengenai hak rakyat.

Jelas, UMNO belum berhenti dari muslihatnya terus memperbodoh dan menindas minda rakyat.

Dengan ini, kuasa memerintah negara terus kekal di tangan dan pelbagai penyelewengan mudah diteruskan tanpa sekatan.

Apa yang kita pasti, sikap ini adalah manifestasi dari lesunya daya fikir dan intelek kepimpinan mereka dalam menghadapi realiti politik semasa dunia yang mengamalkan budaya telus dan terbuka.

Sesungguhnya, KEADILAN ingin menegaskan pendirian bahawa debat antara pemimpin adalah tradisi mana-mana kepimpinan silam bagi semua tamadun.

Di dalam Al Quran sendiri Allah SWT menjelaskan: “Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berdebatlah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk.” (An-Nahl: 125)

Hakikatnya, budaya debat adalah amalan lumrah para ilmuan dan kepimpinan silam. Melaluinya, kebenaran akan lebih terserlah dan “insight” baru dapat dicernakakan demi kepentingan negara dan rakyat.

Lebih penting, rakyat diberi peluang menilai secara empirikal dan adil akan ketrampilan dan keikhlasan kepimpinan yang akan diberikan amanah mengurus negara pada masa depan. Inilah demokrasi sebenar yang dituntut oleh rakyat.

Kita pun merasa aneh mengapa pula pihak DS Najib tidak punyai keberanian menyahut cabaran ini. Sedangkan, beliau sendiri dikatakan selalu mempamirkan gaya pidato yang tidak kurang hebatnya semasa berucap di khalayak umum di mana-mana.

Beliau sebenar lebih beruntung kerana dikelilingi ratusan pegawai dan pembantu yang bersiap siaga denganbekalan idea dan maklumat jika diperlukan.

Sesungguhnya, KEADILAN merasa kesal akan betapa hina dan rendahnya pandangan UMNO/BN terhadap rakyat Malaysia yang bersifat majmuk ini.

Selepas memerintah negara selama 54 tahun, jika benarlah rakyat masih belum mampu menerima debat kepimpinan secara terbuka, bukankah ini merupakan bukti kegagalan UMNO/BN sendiri?

Pemimpin yang enggan bersemuka dan bertentang mata memberikan persepsi ketidakikhlasan dan ketidakjujuran. Ia mempamirkan bahawa ada rahsia yang mahu disorokkan. Apakah sebenarnya mahu disembunyikan dari rakyat itu? UMNO/BN wajib menjelaskannya.

SEMAKIN BANYAK RAHSIA DR MAHATHIR TERBONGKAR


Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) meminta Tun Dr Mahathir menutup mulut dari membuat sebarang penafian berhubung kritikan yang dilontarkan terhadap beliau ketika zaman pemerintahannya. Ini berikutan pendedahan yang dibuat oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohd Dzaiddin Abdullah bahawa pindaan terhadap Perkara 121 Perlembagaan Persekutuan semasa pentadbiran Dr Mahathir pada tahun 1980-an telah melemahkan sayap badan kehakiman. Tun Dzaiddin Abdullah juga menyatakan bahawa mahkamah-mahkamah Malaysia hari ini telah akur kepada kehendak ahli-ahli politik dalam cabang eksekutif kerajaan dan ia berpunca daripada Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bagi DPPM, kenyataan Tun Dzaiddin Abbullah merupakan suatu dakwaan yang amat serius. Sebagai seorang Bekas Ketua Hakim Negara, tentulah beliau bercakap dari sudut pengalaman beliau selama berkhidmat dalam kerajaan. Lebih lagi beliau seorang yang berpengaruh, maka pastilah kenyataan Tun Dzaiddin amat berasas dan boleh diterima.

DPPM meminta kerajaan membersihkan nama dengan penjelasan bahawa mahkamah di negara ini bebas dari sebarang pengaruh politik. Bagi DPPM, kenyataan Tun Dzaiddin boleh menjejaskan reputasi badan kehakiman negara di mata dunia. Masyarakat dunia akan menganggap institusi kehakiman negara masih terkongkong dan tidak bebas sepenuhnya. Kenyataan beliau membenarkan lagi telahan ramai bahawa mahkamah di Malaysia masih lagi terbelenggu di bawah kuasa poliitik.

Dalam hal ini, DPPM meminta Tun Dr Mahathir menerima kritikan yang dilontarkan dengan hati terbuka dan tidak menyalahkan pihak lain pula. Ini kerana semakin banyak penafian yang dibuat oleh Tun Dr Mahathir semakin banyak rahsia di zaman beliau dibongkar. Tun Dr Mahahir sebaiknya menyerahkan kepada kerajaan untuk meneliti dakwaan tersebut dengan tidak membela diri. DPPM juga mengesyorkan supaya Tun Dr Mahathir terus bersara dari arena politik dan menumpukan perhatian kepada kehidupan keluarganya. Akuilah bahawa sememangnya dengan cengkaman kuasa politik itulah beliau mampu berkuasa selama 22 tahun lamanya tanpa mampu digugat oleh sesiapa.


Disediakan oleh;

RIDUAN MOHD NOR
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Malaysia

ISLAM.. Penang & DAP... apa yang dulunya tak ada sekarang ada..???

Apa yang dilakukan oleh pentadbiran negeri Pulau Pinang untuk Islam
– Oleh Kuda Ranggi (Syed Imran)

http://www.islamgrid.gov.my/mosque/images/img/14-penang.jpg

Saya menghabiskan lapan hari di Pulau Pinang dan dalam tempoh tersebut dapat melihat dan meneliti beberapa perkara yang sering dijadikan ‘berita sensasi’ mengenai untung nasib Melayu/Islam. Jika mempercayai sepenuhnya laporan-laporan yang dimuat dalam akhbar dan media elektronik ‘arus perdana’, kita pasti akan marah dan melemparkan 1001 tuduhan kepada pentadbiran negeri.

Sebagai anak jati Pulau Pinang, saya sedar dan tahu akan kedudukan sebenar atau apa yang berlaku dan dilakukan sebelum pilihan raya 2008. Banyak masalah berkaitan orang Melayu/Islam bermula sebelum 2008 dan berterusan hingga ke hari ini.

Banyak perkampungan Melayu dalam kawasan bandar raya dan pinggirnya wujud atas tanah milik bukan Melayu termasuk golongan pemberi hutang yang digelar ‘Ceti’ dan apabila tuan tanah jual harta mereka itu, maka orang Melayu yang ‘menumpang’ di situ terpaksa berpindah. Akibat daripada perpindahan itu, berkuranglah jumlah atau bilangan orang Melayu dalam kawasan bandar raya atau pinggir bandar.

Dalam kawasan bandar raya, kampung Melayu/Islam yang masih kekal adalah atas tanah wakaf seperti di Lebuh Aceh (Acheen Street – wakaf Syed Hussein Idid) walaupun hanya tinggal beberapa buah rumah sahaja, Kampung Makam di Jalan Dato’ Keramat (wakaf Sheikh Kassim) dan Kampung Syed di Jalan Burma (wakaf Kupima Ku Zainal Abidin/Syed Mohamad Alhabshee).

Ketiga-tiga buah kampung itu kini bernilai tinggi dan dilihat sebagai ‘lombong emas’ yang mengundang banyak pihak menaruh minat tetapi oleh kerana tarafnya sebagai harta wakaf, maka pihak tertentu tidak boleh menyentuhnya. Bayangkan apa akan berlaku jika ketiga-tiga kawasan atau hartanah itu bukan harta wakaf?

Sekitar tahun 1970-an ada pihak yang ingin membangunkan Kampung Makam selaras dengan kehendak dan wasiat pewakif untuk memastikan ia selari dengan kemajuan dan pembangunan sekitarnya. Malangnya, usaha tersebut dibantah oleh segelintir penduduk dan akibatnya Kampung Makam kekal seperti sedia kala hingga sekarang.

Kebelakangan ini, pentadbiran negeri sering dijadikan sasaran dan kecaman oleh pihak-pihak tertentu yang antara lain menuduhnya menganaktiri dan menzalimi orang Melayu dan orang Islam. Mereka melempar tuduhan dengan merujuk kepada pentadbiran negeri sebagai “kerajaan DAP” sedangkan ia adalah sebuah kerajaan campuran tiga buah parti politik yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat. Mungkin dengan merujuk kepada pentadbiran negeri sebagai “kerajaan DAP” pihak berkenaan berharap ia dapat membakar semangat marah di kalangan orang Melayu dan Islam.

Banyak masalah yang dibangkitkan oleh mereka sebenarnya bukan perkara baru. Ia mula berlaku semasa pentadbiran Barisan Nasional/Perikatan dan diwarisi oleh pentadbiran Pakatan Rakyat. Kebanyakan daripada masalah yang bersangkut-paut dengan isu tanah dan perumahan membabitkan soal undang-undang dan pentadbiran yang mengambil alih selepas pilihan raya umum 2008 tidak seharusnya dipersalahkan.

Pentadbiran Pakatan Rakyat yang berkuasa di Pulau Pinang, walaupun dicemuh oleh pihak tertentu, telah membuktikan kecemerlangan khususnya dalam aspek pentadbiran kewangan dan memelihara kebajikan rakyat.

Belanjawan atau Bajet 2012 Kerajaan Negeri Pulau Pinang berjaya mengukuhkan kesihatan dana negeri dengan mengurangkan hutang yang ditinggalkan kerajaan terdahulu daripada RM630.13 juta kepada RM29.66 juta dalam tempoh tiga setengah tahun sahaja.

Pengurangan hutang sebanyak RM600.47 juta atau 95.29 peratus adalah kadar yang paling cemerlang di antara semua negeri di Malaysia. Hasil daripada pengukuhan kewangan, penjimatan dan perbelanjaan berhemah yang diperolehi melalui prinsip tadbir Cekap, Akauntabiliti dan Telus (CAT) telah disalurkan untuk keperluan pembangunan dan kesejahteraan rakyat.

Antara program yang dilancarkan atau diperkenalkan sejak 2008 – Program Membasmi Kemiskinan Tegar, Program Penghargaan Warga Emas, bantuan kepada golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) dan ibu tunggal serta Penghargaan Anak Emas yang bermul pada 2011.

Mulai tahun ini, kerajaan negeri bertekad untuk membantu 743 Ketua Isi Rumah (KIR) yang majoritinya orang Melayu, memperolehi pendapatan sekurang-kurangnya RM600 sebulan yang membabitkan bantuan sebanyak RM4.0 juta setahun. Kerajaan negeri mensasarkan sebelum 2015, Pulau Pinang menjadi negeri pertama di Malaysia yang berjaya menghapuskan miskin tegar sepenuhnya.

Sudah tentu ada pihak yang kurang senang dengan apa yang saya nyatakan tetapi itulah hakikatnya dan itulah kenyataan. Saya tidak memihak kepada sesiapa tetapi sebagai anak Pulau Pinang, saya kena akui dan terima kenyataan tanpa mengira siapa atau parti politik mana yang berkuasa.

Saya perturunkan fakta kewangan berkaitan Hal Ehwal Agama Islam yang dilaksana oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang sejak ia mentadbir negeri pada 2008. Ia adalah fakta, bukan sesuatu yang direka-reka untuk menyedap hati atau sebagai hiasan jendela. BN merujuk kepada pentadbiran Barisan Nasional pimpinan Parti Gerakan dan PR merujuk kepada pentadbiran Pakatan Rakyat pimpinan DAP.

1. PERUNTUKAN BERKAITAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM

Tahun 2008 (BN) …………..RM25.7 juta

Tahun 2009 (PR)……………RM33.2 juta

Tahun 2010 (PR)……………RM38.9 juta

Tahun 2011 (PR)……………RM45.7 juta

Tahun 2012 (PR)……………RM64.03 juta

2. SAGUHATI TAHUNAN GURU KAFA

Tahun 2008 (BN)…………..RM659,000.00

Tahun 2009 (PR)……………RM879,000.00

Tahun 2010 (PR)……………RM913,200.00

Tahun 2011 (PR)……………RM900,000.00

Tahun 2012 (PR)……………RM900,000.00

3. PERUNTUKAN TAMBAHAN TAHUNAN UNTUK SEKOLAH AGAMA RAKYAT (SAR)

Tahun 2008 (BN)………….TIADA

Tahun 2009 (PR)…………..RM1.50 juta

Tahun 2010 (PR)…………..RM1.75 juta

Tahun 2011 (PR)…………..RM1.75 juta

4. SUMBANGAN DAN PENGIKTIRAFAN AL-HUFFAZ

Tahun 2008 (BN)…………TIADA

Tahun 2009 (PR)………….RM75,000.00

Tahun 2010 (PR)………….RM100,000.00

Tahun 2011 (PR)………….RM130,000.00

5. SUMBANGAN EKYA’ RAMADAN (KEPADA SELURUH MASJID)

Tahun 2008 (BN)…………TIADA

Tahun 2009 (PR)………….RM213,000.00 setahun bermula tahun 2008 selepas ambil alih pentadbiran negeri

6. PROGRAM BULANAN AL-QURAN

Tahun 2008 (BN)……….TIADA

Tahun 2009 (PR)………..RM100,000.00 setahun

*FAKTA ADALAH DARIPADA JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM PULAU PINANG

Saya tidak pasti sama ada berita ini mendapat tempat dalam media arus perdana tetapi percaya ianya tidak dilaporkan. Apa yang dilaporkan lebih merupakan laporan negatif yang mencemuh dan memberi gambaran buruk terhadap pentadbiran negeri semata-mata kerana ia diterajui oleh DAP.

Rencana ini telah disiarkan dalam blog http://kudaranggi.blogspot.com/2012/02/apa-yang-dilakukan-oleh-pentadbiran.html

Kerajaan jangan lupa bela nasib golongan 'pertengahan tinggi'

KEBELAKANGAN ini kerajaan memperkenalkan pelbagai insentif mudah, mesra kepada golongan pendapatan isi rumah kurang daripada RM3,000.

Saya tidak mempersoalkan tindakan tersebut malah menyokong segala insentif yang diadakan.

Itu adalah tanggungjawab kerajaan yang memerintah apabila diberi undi oleh rakyat, iaitu untuk memakmurkan kehidupan rakyat yang memilihnya.

Yang saya ingin nyatakan di sini ialah, dalam kerajaan memberi pelbagai bantuan kepada golongan ini, kerajaan bagaikan lupa kepada golongan 'pertengahan tinggi'. Mereka merupakan golongan yang paling banyak membayar cukai pendapatan, cukai perkhidmatan dan merupakan pencarum kepada Skim Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Golongan pertengahan tinggi ini dikategorikan oleh kerajaan sebagai golongan berkemampuan. Tetapi mereka sebenarnya terpaksa membayar segala bentuk perkhidmatan yang diperlukan.

Antaranya yuran asrama anak yang tinggi, kos makanan anak di asrama, bayaran bulanan pembelian rumah, tol, minyak, kenderaan, khidmat Internet, khidmat kesihatan serta cukai perkhidmatan yang dikenakan kerajaan di restoran.

Mereka ini adalah pembayar cukai yang tinggi sehingga gaji bulanan yang dikategorikan sebagai tinggi dan mampu oleh kerajaan sebenarnya adalah rendah dan menyesakkan.

Namun golongan ini bagaikan tidak mendapat langsung insentif kerajaan. Yang ada mungkin hanya wang RM100 untuk bantuan persekolahan anak dan baucar buku bernilai RM200 bagi anak mereka yang belajar di universiti.

Perkhidmatan asas seperti bantuan penuh untuk anak di asrama, pengecualian cukai perkhidmatan di restoran, diskaun tol dan diskaun perkhidmatan kesihatan patut diperkenalkan kerajaan bagi membantu golongan pertengahan tinggi ini dalam memastikan mereka juga patut menikmati hidup yang lebih makmur.

Mengapa UMNO harus berkubur dan terkubur

Oleh: lifeofaku

Bismillah walhamdulillah…

Mengapa UMNO harus berkubur dan terkubur … Statement ni sangat-sangat ikhlas. Saya tetap dengan pendirian saya dalam menulis isu ini. Hanya tulisan rakyat biasa. Jadi tidak ada paksaan untuk akur dengan statement di atas. Kalau tak setuju, atau rasa satetement ni buat ‘line panas’

lalu anda nak buat ‘line clear’ maka silakan. UMNO sebagai sebahagian dari anggota kerajaan persekutuan mempunyai pilihan pelaburan. Hasilnya ada dua. Sama ada pahala atau dosa. Saya tak sebut syurga dan neraka kerana sangat keras bunyinya. ‘Ala kulli halnya, kalau UMNO salah guna kuasa, itu menyalahi peraturan namanya. Saya tak sebut zalim. Tapi membawa kepada dosa. Allah sebut, dalam Surah Al-Maidah ayat 2 :

Dan tolong menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong menolong dalam berbuat dosa dan permusuhan. Bertakwalah kepada Allah, sungguh, Allah sangat berat siksa-Nya.” (Al Maidah: 2)

Natijahnya : Orang yang menyokong kumpulan yang menyalahgunakan kuasa juga akan dapat natijah yang sama iaitu dosa.

Antara lain sebab mengapa UMNO Harus Berkubur dan Terkubur

Sebab per-1 :

Pemimpinnya yang lupa diri akan agamanya.

ke-2 :

Matlamat ada, perlaksanaan sangat bercanggah.

Ke-3 :

Lebih pentingkan Melayu dari Islam. Sikit-sikit melayu. Saya sangat berbangga dengan Melayu tapi tak ada apa pun sebenarnya kerana mati Melayu, andai Islam digadai, ke mana agaknya kita akan pergi ?

ke-4 :

Program pembangunan modal insan yang sangat pelik. Itulah UMNO. Mentarbiyah dan mengajak remaja berhibur secara berlebihan, dan mengikuti aktiviti lagho.

Buat orang UMNO, kalau terasa , baik TINGGALKAN UMNO. Jika tidak, berkuburlah bersamanya.

Life Of Aku

“Kuasa di tangan Melayu, mengapa kita kata orang Melayu dalam bahaya?”

Wawancara Roketkini bersama A. Samad Said

Bahagian Kedua (Terakhir)


Seniman muda dilihat lebih terjurus kepada menerbitkan karya mereka sendiri. Bagaimana Pak Samad melihat fenomena ini?

Kelompok muda ini saya fikir, memang ramai berusaha menerbitkan bukunya sendiri, dan kadang-kadang menerbitkan secara agak terdesak oleh kerana tuntutan masa. Ambil misalan antologi Puisi Jadi Senjata (kumpulan puisi dedikasi kepada Bersih 2.0), itu boleh dikatakan secara mendadak tumbuh daripada (Editor Suara Keadilan) Fazallah Pit.

Dia yang mengumpulkan anak-anak menulis puisi dan dia datang kepada saya, dia kata, “Pak, ini sesuai dengan iklim sekarang ini yang sedang berlaku.” Makanya, dia hendak saya tulis prakata, dan saya tulis itu jam juga. Antologi puisi itu memang laku bila ada acara-acara kecil-kecilan di sana sini. Tetapi secara menyeluruh, ia belum lagi diterima. Tetapi permulaan itu sesuatu yang amat bagus.

Dari segi demografi sosio budaya dan sosio politknya dalam dunia demokrasi, tidak dapat dinafikan yang muzik, filem, penulisan sastera, lukisan yang bergerak secara mandiri juga banyak membantu.

Saya fikir, demokrasi mempunyai jalan-jalannya sendiri. Ada jalan besar, ada jalan kecil, ada harus melalui denai, ada melalui sungai. Semua itu, asalkan cita-citanya ialah untuk menunjukkan keadaan sebenar yang berlaku yang tidak diterima lagi oleh orang dahulu dan harus dibantah dan itu saya fikir sebanyak-banyaknya ia harus bagus.

Ia boleh untuk menyeluruh, tidak harus sahaja penulis itu datangnya bila dia berkumpul di Kuala Lumpur. Dia boleh bermula di Johor baru, Perlis, di Pahang, di mana-mana. Semua bibit-bibit itu akan nantinya menunjukkan ke arah yang sama. bahawasanya keadaan sosial sekarang ini dan jentera siasah waktu ini dan cengkaman waktu ini yang tidak adil di waktu ini harus dibantah.

Sudah tentu sahaja bantahan itu secara kecil-kecilan tidak ternampak impaknya, tetapi akan tiba satu waktu di mana mereka ini akan bersatu berkumpul untuk menyatakan bantahan yang lebih berdasar.

Ruang-ruang yang telah dihasilkan oleh perubahan demokrasi. Kalau kita neutral dalam beberapa isu, kita digambar memihak kepada Pakatan Rakyat. Bersih, bukan memihak kepada Pakatan atau Barisan Nasional, tetapi bagaimana nak tonjolkan bahawa Bersih ini gerakan rakyat, bukan parti politik?

Kita tidak dapat menjernihkan pandangan sekelompok yang sudah berkuasa, UMNO, Barisan Nasional contohnya. Tentu sahaja apa yang sedang berlegar mengarah kepada menggigit kuasanya, dia akan memberikan penentangan, dia tidak menerima. Itu sebab kelompok-kelompok dalam dunia penulisan.

Sudah ada, anda tahu baru-baru ini kerajaan memberi RM5 juta kepada PENA (Persatuan Penulis Nasional) misalnya. Itu bererti sudah ada kesedaran bahawasanya persatuan penulis itu boleh menggegarkan. Tetapi oleh kerana kerajaan yang memberi duit kepada PENA, maka tentunya PENA merasakan terhutang budi, dan giginya tidak terjaga. Kadang-kadang sifat kita… Kerana orang memberi, kita menjadi tidak manis untuk menggigit tangan yang memberi.

Adakah ini sememangnya dilema kelompok masyarakat Malaysia?

Memang, ada dah lama. Saya tak runsing soal itu. Kadang-kadang ada seorang dua orang penulis yang berbakat yang bersikap yang berwibawa yang jujur boleh menggegarkan. Kita tidak perlu 500 orang penulis. Seorang pun boleh sebenarnya kalau suaranya itu suara hati nurani, suara yang jujur, suara yang bersih suara yang membina, tentu ada sanggahan tetapi itu tidak menjadi satu soal.

Bagaimana Pak Samad melihat campur tangan kerajaan dalam kes pemberian RM5 juta kepada PENA?

Bergantung kepada kebijaksanaan orang yang menerima wang itu. tentunya, ini andaian saya, kalau ada sesuatu tindakan bahasa, atau gerakan seni dan budaya, orang yang menerima tentunya berfikirlah atau pun dia jujur menyatakan atau dia diam sahaja. Itu bahayanya saya fikir.

Dalam ruang-ruang yang dianggap sebagai kelompok-kelompok yang memperjuangkan suara awam, seniman, karyawan dan sebagainya, perlu bertindak neutral. Tetapi ada masanya kita gigit, ada masa kita tak gigit. Bagaimana nak wujudkan suasana begitu?

Itu terpulang kepada pemimpin-pemimpin itu. Mesti ada sikap, ada pegangannya… Dan kalau pemimpin itu autokratik, memang dia boleh mendiamkan orang-orang yang di bawahnya yang menggunakan kuasa autokratik menyuarakan sikapnya, tapi yang membawa sikap organisasinya juga. Tapi setakat ini saya lihat ada satu dua insiden. Saya tangkap, PENA berhati-hati. Bila kita berhati-hati, bererti sebelah kaki kita sudah tidak sama.

Ini yang sedang dihadapilah. Tetapi akhirnya, bergantung kepada kekuatan individu itu sendiri. Sebuah institusi sebenarnya adalah pancaran individu itu sendiri, tetapi kadang-kadang seorang individu tidak perlu sertai institusi untuk mejadi diri sendiri. dia sendiri tetapi dia juga institusi. Orang seperti itu saya fikir memang sedikitlah, untuk dapat melakukan pengimbangan kuasa, apa lagi kuasa yang terlalu kasar.

***

Unggun Bersih

Semakin lara kita didera bara—

kita laungkan juga pesan merdeka:

Demokrasi sebenderang mentari

sehasrat hajat semurni harga diri.

Lama resah kita—demokrasi luka;

lama duka kita—demokrasi lara.

Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;

suara bebas yang utuh, kita idami!

Dua abad lalu Sam Adams berseru:

(di Boston dijirus teh ke laut biru):

Tak diperlu gempita sorak yang gebu,

diperlu hanya unggun api yang syahdu.

Kini menyalalah unggun sakti itu;

kini merebaklah nyala unggun itu.

24-25 Jun 2011

***

Mungkin awalnya dengan ucapan terima kasih, tetapi diakhirnya, korup… Bagaimana jika begitu terjadi?

Memang sukar kita mendapat seorang watak luhur. Watak luhur ini kan dibangunkan oleh lingkungannya, oleh keluarganya, interaksinya dengan orang-orang tertentu?

Tampak beberapa contoh di mana orang yang tak tersangka misalannya masuk dalam politik tidak sampai dua tiga bulan dapat upahan yang bagus, terus saja melompat. Seperti yang sedang berlaku kekacauan sekarang antara (Datuk Dr) Hasan Ali (yang dipecat PAS) menubuhkan Jati, Ibrahim Ali dengan dia punya Perkasa.

Di tengah-tengah masyarakat Melayu itu terbelah. Apabila fikiran kita tidak diterima, kita keluar kita tubuhkan parti yang lebih kecil dan menyangka parti kecil itu akan mengatasi parti yang kita tinggalkan. Ini ada beberapa sudut yang boleh dipandang. Berguna kepada orang itu, tetapi tidak berguna atau pun bahaya kepada institusi yang ditinggalkannya.

Yang terbaru, Hasan Ali berkata kalau DAP naik, DAP akan bergabung dengan Singapura lah, nak jadi republiklah. Semua itu mainan agama, mainan kaum. Apabila orang main agama, main kaum, bererti jalan siasah itu memang sudah resah di sana sini.

Kuasa di tangan orang Melayu, mengapa kita perlu katakan orang Melayu itu dalam bahaya? Semua Perdana Menteri Melayu, Raja dan Sultan semua Melayu, Menteri Besar semua Melayu… Mengapa kita nak waraskan yang Melayu dalam bahaya?

Kecuali orang Melayu yang memerintah itu yang bobrok. Memungkinkan sesuatu mulai rosak di bawahnya. Tidak terjaga ekuiti Melayu dengan betul, tidak terjaga bahasa Melayu dengan betul, tidak memantapkan universiti, sekolah Melayu…Tapi lepas itu mereka kata, kita dalam bahaya. Dan tentunya musuh mereka (UMNO-BN) yang utama, DAP lah. Oleh kerana kebetulan sahaja DAP melalui sejarah dari PAP.

Tapi kan sudah 54 tahun (merdeka). Dan contoh baik dari pemimpin-pemimpin Singapura harus kita hormati, boleh dikata sedikit sangat yang rasuah. Itu jenis pemimpin yang kita mahu di sini. Contoh bagaimana sebuah pulau kecil yang tidak punya hasil bumi yang boleh diniagakan, boleh menjadi sebuah negara yang menjalankan perniagaan perkhidmatan yang sangat bagus.

Itu harus ditiru. Kita harus meniru, harus meneladani pemimpin-pemimpin di Singapura, bagaimana mereka menjalankan pemerintahannya, bagaimana mereka memperhimpunkan hartanya, bagaimana memperkembangkan interprenuarnya dan bagaimana suaranya.

Ambil contoh (bekas Perdana Menteri Singapura) Lee Kuan Yew. Beliau cuma bercakap tentang lunas-lunas yang penting sahaja. Tidak seperti (Tun Dr) Mahathir (Mohamad), semua perkara beliau nak cakap…Masih bergantung dengan Ibrahim Ali dan Perkasa. Malah tidak mustahil suatu hari nanti akan bergantung dengan Jati (NGO yang ditubuhkan oleh Hasan Ali).

Kita harus sebagai pemimpin yang diseganilah. Bukan Najib ada di situ, dia ada di situ, Najib cakap ini, dia pun cakap ini. You ganggu satu kemungkinan. Jadi itu pun dalam susunan hirarki siasah diperhatikan.

Pandangan Pak Samad sebagai pemerhati, penulis, malah mungkin boleh memberi sedikit kritikan mengenai DAP terutamanya Melayu yang menyertai DAP umpama semut hurung gula?

Saya fikir DAP sedang melakukan sesuatu. Itu yang betul, ertinya membuktikan bahawa parti itu bukan parti Cina, tetapi dengan mendapatkan beberapa watak Melayu yang boleh dipercayai, ini yang susah, yang boleh dipercaya untuk turut membantu membangunkan sebuah parti yang kebangsaan.

Ini adalah ujian awal. Dan ujian itu sangat bagus di waktu ini. Waktu inilah yang terbaik bagi DAP untuk menyerlahkan diri sebagai parti yang kebangsaan. DAP ini mempunyai pemimpin-pemimpin yang dipercayai. Pemimpin-pemimpin yang sejauh ini tidak rasuah, ini membangunkan sebuah masyarakat Malaysia.

Jadi harapan kita akan ada, watak-watak Melayu yang boleh berikan sumbangan yang jujur kepada DAP di samping DAP pun harus menilai watak-watak yang diterimanya itu. Sebab kalau tidak nanti, orang sediakan RM2 juta, lompat pula.

Tapi bagus, sudah ada keberanian orang Melayu sertai DAP adalah bagus. Dan dia harus belajarlah menerima hukum hakam dalam DAP itu. Jika tidak macam begitu, itu amat susah.

Kerajaan menyerang DAP, tapi penyerangan itu tidak bererti sebab DAP belum berkuasa. Dan oposisi belum pernah berkuasa, kecuali beberapa negeri yang dikuasai oposisi ekonominya munasabah, hutangnya sudah berkurangan dan pemimpin-pemimpinnya tidak rasuah.

Itu yang nak disuburkan. Malangnya semua media utama di tangan kerajaan, tapi tidak bererti media alternatif tidak ada gigi, biasanya media utama reaksi apa yang berlaku dalam media alternatif. sudah timbul dalam media alternatif, media utama akan balas, jadi memang ertinya media alternatif berkesan.

Terbaru, Pak Samad dilantik sebagai Pengerusi Bersama Bersih. Dan seandainya lapan tuntutan Bersih tidak dilaksanakan selepas PSC tamat bermesyuarat, bagaimana Bersih akan bereaksi?

Demonstrasi. Ya, Kita akan turun ke jalan raya berdemonstrasi. – Roketkini.com

Macam Kelaku Puak-Puak yang duduk atas Pokok Sahaja geng bendera penimbang nie..!!
Dok Melalak Buat Apa Bro... Buatlah Pilihan yang mana satu pilihan kalbu... hujah jawab hujah... jika dok melalak melolong macam nie macam orang tak betul sahaja...


Permodalan Kedah Berhad bina hotel di Langkawi

LANGKAWI – Anak syarikat Kerajaan Negeri Kedah, Permodalan Kedah Berhad (PKB) bakal bangunkan hotel bertaraf tiga bintang di Pekan Kuah, di sini bagi menampung keperluan penginapan berikutan peningkatan pelancong.

Pengarah Urusan Kumpulan PKB, Haji Harun Khalib berkata, hotel 14 tingkat ini menelan belanja RM50 juta dan diuruskan berasaskan konsep ‘halalan toyyiban’.

“Satu kelainan hotel ini adalah kita akan menguruskan hotel berasaskan halalan toyyiban, sebagai contoh, kita akan adakan dua kolam renang, iaitu dipisahkan untuk lelaki dan perempuan, belum ada lagi hotel di Langkawi yang ada dua kolam renang berasingan.

“Berprinsipkan halalan toyyiban juga, minumam keras sama sekali tidak disediakan di hotel ini,” jelas beliau pada majlis pecah tanah hotel projek hotel 14 tingkat, di sini.

Tambah beliau, PKB memilih membina hotel taraf sederhana, yang mana golongan berpendapatan rendah mampu untuk menginap di hotel ini.

“Sebelum ini belum ada hotel kepunyaan anak syarikat kerajaan negeri di Langkawi, jadi kita berbangga dengan usaha ini, separuh pembiayaan hotel ini diperolehi daripada Affin Islamic Bank.

“Hotel 14 tingkat ini dilengkapi dengan 206 bilik penginapan, di samping itu kita juga ada suite sebanyak 26, jadi mereka yang inginkan bilik yang lebih luas boleh tempah suite, ada bilik persidangan, dan kepada mereka yang mahu buat kenduri di tempat-tempat khas, hotel ini juga menyediakan ruang untuk reception

Menyentuh mengenai nama hotel, Haji Harun memberitahu mereka belum menetapkan nama sehingga ia siap.

Apabila siap kelak, hotel ini diuruskan oleh anak syarikat PKB, PKB Hotel Management Sdn Bhd.

“Nama hotel tak bubuh lagi, sebab ikut hukum syarie, bila siap baru bubuh nama, kami juga ikut ungkapan YAB Dato’ Seri DiRaja Ustaz Azizan, bubuh nama bila dah beranak,” ujar beliau.

Paip baru SADA atasi masalah air di Jeniang

GURUN, 9 Februari 2012 – Bagi memulihkan sumber bekalan air kepada kira-kira 19 ribu penduduk di kawasan Jeniang maka Syarikat Air Darul Aman (SADA) dengan kerjasama 60 Rejimen Askar Wataniah membina talian paip baru sepanjang 3.1 kilometer dari Loji Baru Gurun ke Jeniang bagi menggantikan talian paip lama.

Exco Perumahan & Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Bekalan Air, Suber Air dan Tenaga, YB Phahrolrazi Zawawi berkata, projek tersebut adalah di bawah program Corporate Sosial Responsibility (CSR) di antara SADA dengan Kor Jurutera Di Raja Angkatan Tentera Malaysia.

Beliau berkata demikian semasa berucap di sidang media majlis perasmian Projek (CSR) Rejimen Askar Di Raja (RAJD 60).

“Setelah projek ini siap kelak ianya akan memberikan manfaat kepada 3,800 pemegang akaun domestik iaitu 19 ribu pengguna di kawasan Kampung Batu 3, Kampung Batu 4, Kampung Batu 5 serta kawasan sekitarnya.

“Kos sebenar projek ini dianggarkan kira-kira RM800 ribu dan dengan program (CSR) ini ianya hanya menelan kos sebanyak RM402 ribu, jadi kita telah menjimatkan kira-kira RM400 ribu,” terangnya.

Sementara itu, dengan projek ini juga, bekalan air di R&R Gurun dan beberapa kawasan di Pekan Gurun akan pulih kerana sumber air mentah daripada Loji Air Pinang Tunggal tidak lagi membekalkan air kepada pengguna di laluan Gurun ke Jeniang.

Apabila siap kelak, hotel ini diuruskan oleh anak syarikat PKB, PKB Hotel Management Sdn Bhd.

“Nama hotel tak bubuh lagi, sebab ikut hukum syarie, bila siap baru bubuh nama, kami juga ikut ungkapan YAB Dato’ Seri DiRaja Ustaz Azizan, bubuh nama bila dah beranak,” ujar beliau.

Liga Super : Terengganu 1-1 Kedah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...