TERKINI :

Tuesday, February 14, 2012

90 peratus konflik dalam jemaah dan persatuan adalah berpunca dari komunikasi.

http://2.bp.blogspot.com/_mtin7cFWhVY/S2ojeI_ZDFI/AAAAAAAADTs/ndu5oePBwDg/s640/komunikasi1.gif
Di tempat kerja saya, untuk mengelakkan pertikaian berlaku berkaitan tugasan harian, kami sering berkomunikasi dalam mesyuarat, perbincangan. Banyak sekali komunikasi adalah melalui e-mel. Perbincangan melalui e-mel digalakkan di kalangan orang bawahan hinggalah ke pengurusan syarikat secara telus.

Ada kalanya satu topik perbincangan dibalas lebih 10 kali dalam 1 hari, agar semua pekerja di syarikat faham apa masalah yang berlaku, dan apa tindakan yang perlu dibuat. Dan dalam kitaran e-mel tersebut, pihak pengurusan tertinggi memantau dan memberi pandangan bila perlu.

Ingat, 90 peratus konflik di kalangan kita adalah berpunca dari komunikasi yang kurang berkesan atau lemah. Perbaikilah komunikasi sesama kita.

Jika di tempat kerja dengan semua kemudahan komunikasi, telefon, sidang video, e-mel dan sebagainya dapat menyelesaikan 90 peratus masalah tersebut, bayangkan jika kita hanya berjumpa setahun sekali ketika mesyuarat agung, sebulan sekali ketika mesyuarat bulanan dan sebagainya, sudah pasti 90 peratus masalah akan timbul.

Ada e-mel gunakan untuk perbaiki komunikasi. Ada SMS gunakan untuk perbaiki komunikasi dan seterusnya.

http://waghih.blogspot.com/2012/02/90-peratus-konflik-antara-ahli-kita.html

Senjata Terakhir UMNO nampaknya sedang digunakan..!!!

Isu agama senjata akhir Umno?

ADA suatu catatan panjang mengenai bagaimana Umno dan British menipu Melayu dengan menggunakan isu agama ketika zaman darurat komunis. Inilah catatannya. Pertamanya, kita mesti sedar bahawa yang paling ditakuti penjajah British ialah ketika Melayu bangkit menentangnya atas nama agama, rajaraja dan penentangan bersenjata.

Penentangan ini wujud ketika zaman penaklukan British sebelum pendudukan Jepun di Malaya pada 1942-1945.

Ambil sahaja contoh penentangan Megat Terawis, pembunuhan pegawai JWW Birch di Pasir Salak, penentangan Tok Janggut (Kelantan), Abdul Rahman Limbong (Terengganu) dan Dato’ Bahaman (Pahang) atau di mana-mana lagi.

Semuanya atas nama agama Islam, raja-raja Melayu dan bercorak senjata.

Golongan Melayu kiri ini menentang penjajahan British sebelum gempuran Jepun di Malaya selama tiga tahun. Ini fasa penentangan Melayu yang pertama ke atas British, iaitu lewat pem berontakan bersenjata berseruankan agama, raja-raja dan memilih pertumpahan darah sebagai langkah penyelesaian. Setelah Jepun beredar, maka British datang kali kedua dengan wajah BMA (British Military Army).

Ketika ini, dengan meninjau pengalaman lalu, British sedar bahawa perjuangan bersenjata dalam kalangan Melayu sangat berbahaya.

Tetapi, ketika penjajahan Jepun sebelum ini pun, British terlanjur dan terpaksa membentuk Force 136 dalam kalangan Melayu, sekali gus melatih Melayu dan Cina (Bintang Tiga) mengguna senjata api.

Lalu, Jepun menyerah. Dan Cina komunis (Bintang Tiga atau MPAJA; Malayan People Anti Japanese Army) pun turut menolak British yang sebelum ini pernah membantu mereka mengganyang Jepun.

Komunis Cina, dengan bantuan kepakaran yang diterima daripada British dahulu telah merekrut pengikut baharu, khasnya daripada Melayu. Igauan ngeri British terhadap pemberontakan Melayu secara berdarah ini masih ada dalam lipatan kenangan lama mereka. British tahu jika Melayu bersama komunis, maka kuasa mereka tidak kekal lama di Malaya.

Ini kerana, perjuangan komunis Melayu di hutan adalah lanjutan perjuangan Melayu (sebelum Jepun) yang melawan British dengan jalan pemberontakan seperti Tok Janggut, Mat Kilau itu.

Jadi, bagaimana British mahu jarakkan hubungan Melayu dengan komunis yang dikhuatiri akan membuat pemberontakan? Maka, salah satu perkara yang dibangkitkan British adalah komunis itu menolak faham agama, khasnya Islam. Jadi, bagaimanakah British melaksanakan kaedah ini?

Perlu diingat bahawa, Jepun meninggalkan Malaya pada 1945 dan pada masa sama, PKMM ditubuhkan.

Lalu, Umno ditubuhkan setahun kemudian (1946) dengan restu British bagi menenggelamkan kemasyhuran PKMM. Pada tahun itu juga, elit bangsawan Melayu Umno mula menurut kehendak British yang inginkan komunis dijarakkan daripada orang Melayu.

Lalu, kempen yang dibuat adalah seruan agar Melayu tidak sertai komunis yang menolak agama Islam tadi. Sentimen keagamaan mula dimainkan British buat pertama kalinya secara besarbesaran dengan propaganda British yang sungguh licik dan tersusun pada saat itu.

Rancangan Briggs bermula dengan penyusunan semula desa Melayu bertujuan menggagalkan fahaman komunis daripada meresap kepada Melayu. British sedar jika Melayu sertai komunis, maka British pasti kalah sebab Melayu pernah angkat senjata seperti pengalaman British sebelum penjajahan Jepun.

Kesimpulannya isu agama Islam pernah dimainkan British (dengan bantuan Umno) seawal kemuncak komunis mencari pengaruhnya di Malaya. British ini menakut-nakutkan Melayu (dengan bantuan Umno), kononnya jikalau Melayu mendukung komunis, maka agama Islam tercabar kerana faham komunis itu menolak agama.

Arakian, pada hari ini, setelah merdeka lima dekad, Umno mengguna strategi British yang sama, iaitu menyerang Pakatan Rakyat atas nama agama. Ada juga yang menyalur fitnah bahawa fahaman liberal Anwar Ibrahim akan menyesatkan Melayu, walhal laras bahasa faham itu terpaksa diselaraskan dengan tahap fikiran masyarakat antarabangsa sekali gus untuk mencari jalan tengah. Ini antara cara Umno untuk memikat Melayu agar menjauhi Pakatan Rakyat itu.

Arakian, baru-baru ini, Umno memperalat Dr Hasan Ali atas projek ‘road-show’ beliau itu dengan menyarung jubah agama. Di dalam ‘road-show’ itu, pakar motivasi itu berteriak menangis dengan suara sebak depan ramai orang, berdoa untuk memelihara akidah umat Islam. Maka, seperti British, Umno (anak asuhan penjajah) itu telah memperalat Hasan pula.

Jadi, bagaimanakah hal itu terjadi? Iaitu setelah disebut bahawa PAS memecatnya setelah beliau membela akidah umat Islam, maka dengan tiba-tiba beliau menyeru agar jangan mengundi Pakatan Rakyat atas pesan-pesan ketauhidan tadi. Rupanya, Umno sudah membuat kempen pilihan raya lebih awal atas nama agama de ngan mengguna Hasan Ali itu! Inilah yang terjadi hari ini sebenarnya!

BN matikan minat rakyat jadi pengundi

KUALA LUMPUR, 14 Feb: Kerajaan BN bertanggungjawab di atas kegagalan 3.7 juta rakyat Malaysia yang tidak mendaftar sebagai pengundi yang mana 2 juta ialah Melayu Bumiputera.

60 peratus daripada jumlah itu adalah mereka berusia bawah 40 tahun.

“Fenomena ini amat merbahaya kepada hala tuju negara pada masa hadapan,” kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad (gambar) kepada Harakahdaily.

Katanya, pemimpin BN telah mematikan minat politik di kalangan rakyat di negara ini untuk menjadi pengundi.

Beliau berkata, budaya takut disuburkan di dalam masyarakat sehingga rakyat lebih suka menjadi pemerhati sahaja daripada menangung risiko.

Tambahnya, ceramah dan pendedahan isu semasa yang membangkitkan kesedaran rakyat untuk berpolitik cuba dihalang.

Katanya, faktor tekanan hidup yang memaksa rakyat hanya bersikap untuk mencari keperluan hidup dahulu sehingga mereka tidak memperdulikan soal daftar pemilih.

Menurutnya lagi, mereka bertungkus lumus bekerja siang malam untuk survival keluarga akibat kenaikan harga barang.

Begitu juga, ujarnya program yang dihidangkan kepada rakyat terutama generasi muda yang tidak membangunkan minda kesedaran berpolitik.

“Ia lebih kepada program khayalan dan tidak membangunkan intelektual, walau pun pada asalnya ia bertujuan supaya remaja khayal dan tidak mempedulikan soal rasuah, ketirisan, pembaziran yang dilakukan oleh pemimpin BN,” ujarnya.

Akibatnya, kata beliau ia telah menjadi senjata makan tuan, sehingga ramai remaja tidak mendaftar.

“Berapa banyak pelajar yang belajar di universiti yang tidak memperdulikan politik kampus dan tidak turun mengundi,” katanya.

Katanya, mereka tidak mempedulikan apa yang berlaku di dalam kampus, malahan terpaksa pihak Hal Ehwal Pelajar mewajibkan pelajar turun mengundi.

“Semua ini gara-gara pemimpin BN hanya menyuruh pelajar menumpukan kepada pelajaran, tanpa mempedulikan apa yang berlaku sekeliling mereka, akhirnya perkara ini terbawa-bawa pula ketika mereka keluar daripada universiti sehingga tidak memperdulikan soal daftar pemilih,” katanya.

Nama saja PAKATAN RAKYAT KEDAH tapi tengok kelaku macam haram tak PAKAT..!!!

oleh AnakKedah007

Gua bab berebut KERUSI nie gua dah cakap dah dulu macamana mai seattle tapi nampaknya penyakit BENGONG tu mai balik.... Luuuu Orang nie nama jaa PAKATAN tapi perangai macam haram bejadah pakat dok guna MEDIA nak habaq kat KAWAN sebelah... hangpa nie pakat apanya... Jika macam nie bukan PAKAT namanya... nie semua GILA JAWATAN jaa...

Cuba tengok sehari dua nie... PAS cara PAS... PKR cara PKR dan DAP cara DAP.... semua guna MEDIA nak tunjuk hebat sedangkan musuh UTAMA sekarang ialah BN/UMNO....

Mula PAS buat kelaku berlagak dia dok ugut KAWAN dalam MEDIA lepas tu mai PKR jawab lepas tu pecah tembelang pulak kawasan bagi tak sama rata dengan DAP... lalu DAP pulak tanya... oiiii apa nie... HANGPA ingat kami suka kelaku HARAM BERJADAH hangpa nie... hangpa dok pulun berebut KAWASAN tu ingat kami nak PANGKAH hangpa kaa.. JIKA dok buat kerja bengong macam.. hangpa nie kira kelaku lebih terok drpd BN/UMNO... depa tu gaduh2 pon tak guna media tembak sahabat...

Tapi mai yg kita PAKATAN RAKYAT KEDAH nie dok gila microphone dan wartawan.... masalah nie hangpa hingaq laa dalam MESYUARAT PEMBAHAGIAN KERUSI nuuu.. dalam tu hangpa nak tunggin langgang nak penerajang penyepak penampaq hang aku lantak laa.. belasah dalam mesyuarat tersebut... nie dak sikit2 nak masuk dalam surat habaq....

Mula PAS UGUT..
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/395411_2607526469982_1309530202_32086050_1354737847_n.jpg

Lepas tuuu PKR jawab.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/422890_10150547602332157_319981142156_9010063_152826866_n.jpg

Lepas PKR jawab pecah lubang.. DAP pulak melenting...
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/422455_10150552516977157_319981142156_9024399_1904586773_n.jpg

lalu dok kalut mintak PENJELASAN..... nak mintak mintak laa apa kami peduli.. MASALAH skrg hangpa guna MEDIA riuh satu kampung tunjuk kebodohan hangpa.... nampak sangat hangpa nama ja PAKATAN tapi haram tak PAKAT pun.....

Awat susah sangat kaa nak duduk semeja lepas tu bawak berbincang dan bahagi laa macamana pun dalam mesyuarat tuuu selepas tu bila dah setuju mai habaq kat kami di bawah nie...

kami naik meluat laa pimpinan2 kelaku macam nie... macam orang BODOH jaa bila dilihatnya... cakap nak perintah negara tapi nak seattle benda macam nie pun dah huru hara dah mengata hang aku tu pun tak berani kata depan tapi guna media.....

Bermula hari nie TOBAT buang laa kelaku hebiaq nie.... fokos pada sasaran UTAMA bab masalah dalam KELAMBU nie hangpa seattle laa cara dalam KELAMBU.....

Selepas PADI JANTAN.. kini DETGUAQ pula mencipta popularity menjaja cerita SEX di Kedah..!!

Ramai pakat dok cari DETGUAQ... nak ligan sampai lubang cacin!

PEMFITNAH NO. 1 KEDAH!!!

Tiba-tiba nama DETGUAQ jadi terkenal di alam maya gara-gara fitnah jahat yang disebarkan kononnya ada video sex YB Dato' Dr Hamdan. Khabar yang diterima, DETGUAQ telah dibayar oleh pihak tertentu supaya mencipta fitnah untuk menjatuhkan Dr. Hamdan di Tanjung Dawai.

Mungkin pada perkiraan UMNO ni, Dr. Hamdan menang aritu cuma 79 undi, jadi serang sikit jatuhlah dia. Puak ni ni lembab sikit ilmu matematik, depa ingat pengundi Tanjung Dawai statik macam tu..takdak mati, tak dak pengundi baru, takdak berubah sikap? Silap banyaklah UMNO.


Fitnah yang standard dan satu-satunya fitnah yang mampu difikir oleh blogger UMNO ialah sex. Jadi dengan tak peduli soal dosa pahala halal haram maka DETGUAQ pun cipta fitnah sex terbarunya.

Tapi DETGUAQ ni lupa, dia ingat dia samseng sangatlah di alam maya semua orang takut kat dia, rupanya ramai orang nak tengok dia takut pulak lepas ni.

Cuma info mengenai DETGUAQ ni sangat diperlukan. Jadi sapa2 yang ada maklumat tolong panjangkan maklumat di alam maya.. elehh dunia ni bukan luas sangat pun. Dia nak lari mana...?

Beban, Bebal dan Fenomena Hasan Ali

Walaupun rakyat secara umum sudah makin celik politik, tidak dapat dinafikan, masih ramai lagi yang mengambil sikap berdiam diri.

Ada yang berpendapat, sekiranya banyak kerusi PAS tumbang pada PRU ke 13 nanti, ia disebabkan oleh Hasan Ali (gambar kanan). Dengan pengalaman sebagai motivator dan mempunyai karakter tersendiri, beliau cukup mudah memaut hati pendengar lebih-lebih lagi di kalangan ibu-ibu dan bapa-bapa. Sedikit sebanyak, kebarangkalian sokongn pengundi juga boleh berubah begitu sahaja. Legasi AKRAB tidak hilang biarpun Hasan Ali terjun ke kancah politik.

Dalam konteks Hasan Ali, isunya bukan apa yang dibawa, tetapi siapa. Contohnya kalau Umi Hafilda yang membawa isu murtad, mungkin orang tidak ambil pusing. Ya. Minda masyarakat kita telah lama dipesongkan.

Saya masih ingat bagaimana pertama kali saya mendengar pidato Hassan Ali ketika ceramah sulung beliau di Dataran Kampung Sungai Tapah, Gugusan Manjoi Ipoh sekitar awal tahun 2000 yang lalu. Dengn gaya, lenggok bahasa dan emosi yang tersusun, cukup saya katakan; pandangan baik saya terhadap UMNO berubah selama-lamanya. Orang mungkin boleh membuat andaian bahawa saya peminat Hasan Ali tapi terpulanglah. Ini pengalaman saya.

Sebab itu saya katakan, Hasan Ali sedang mencetuskan fenomena.

Beliau juga tidak malu untuk menamakan perjuangannya sebagai kuasa ketiga walaupun perkara tersebut telah lama diperkatakan sejak PRU yang lepas.

Apapun pandangan anda, bersikap sinis atau sebaginya. Fenomena Hasan Ali bukanlah sesuatu yang boleh dipandang remeh. Ia tidak sama dengan Ezam Mohd Nor, Zulkifli Nordin (gambar kiri, sebelah kiri), Gobalakrishnan mahupun Ibrahim Ali (gambar kiri, sebelah kanan) yang berpaling dari perjuangan pro-demokrasi dan pro-rakyat.

Kenapa fenomena Hasan Ali? Lihatlah pada roadshow yang diadakan. Hampir semuanya mendapat sambutan. Jauh sekali dengan ceramah Zulkifli Nordin mahupun Ezam yang lebih banyak kerusi dari pendengar. Pengaruh mereka tidak sehebat Hasan Ali dan orang pun tidaklah membenci beliau sepertimana membenci Ibrahim ali.

Natijahnya, sekarang Hasan Ali bebas. Bebas bersuara dalam kerangka ruang demokrasi yang tersedia. Bebas untuk menuntut dan menyatakan pandangan-pandangan beliau yang lantang menyuarakan kebimbangan terhadap kemaraan Pakatan Rakyat dengan gambaran buruk terhadap akan terhakisnya kedudukan Raja-Raja Melayu, survival umat Melayu dan Islam sebagai agama persekutuan. Turut diheret adalah PAS sendiri dengan dakwaan bahawa parti itu didominasi oleh pemimpin sekular.

Walau apapun cemuhan dan dakwaan Hasan Ali terhadap Pakatan Rakyat, kesemua tomahan tersebut sama seperti apa yang telah UMNO suarakan sebelum ini.

Dengan memburuk-burukkan imej Pakatan Rakyat, Hasan Ali secara tidak langsung menjadi jurukempen bagi Barisan Nasional. Ironinya, ia seperti bertukar shift, beliau kini telah menggalas beban UMNO terhadap kesilapan lampau mereka sepanjang mentadbir kerajaan. Pertukaran shift ini bererti, UMNO boleh menumpukan terhadap kerja-kerja politik mereka yang lain dalam memaut semula hati rakyat.

Mungkin kalangan pimpinan maupun penyokong Pakatan Rakyat memandang sinis Fenomena Hasan Ali ini dan menyifatkannya sebagai "perkara biasa", "gila meroyan" dan sebagainya. Walau bagaimanapun, tanggapan ini mungkin saja suatu kesilapan besar.

Di saat rakyat makin terdedah dengan maklumat penyelewengan dan salah guna kuasa yang dilakukan pentadbiran Barisan Nasional, Pakatan Rakyat pula telah digoncang dengan dakwaan dan pendedahan negatif pentadbiran dan persefahaman mereka.

Kita tidak berani meletakkan apa-apa konklusi lagi terhadap penilaian rakyat melaikan selepas keputusan pilihanraya diumumkan, akan tetapi Pakatan Rakyat haruslah lebih serius dalam menangani Fenomena Hasan Ali ini.

Hasan Ali, walaupun kita mendakwa beliau sebagai orang yang mempunyai fikiran tipikal, kolot, ia langsung tidak memberi impak terhadap pandangan masyarakat yang juga masih tipikal. Inilah bahayanya. Mungkin, kuasa ketiga acuan Hasan Ali akan menambah bilangan undi rosak mahupun mengurangkan peratusan yang keluar mengundi. Apakah itu yang kita mahu?

*Hafiz Zainuddin ialah kolumnis MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

Penangan facebook... DOSA bawa sampai ke kubur...!!!

bak kata pepatah '' nasi sudah menjadi bubur'' beringatlah sebelum meletakkan gambar yg mendedahkan aurat di facebook kerana apabila meninggal dunia tidak ada siapa lg yang boleh men'' delete'' gambar kita itu kerana hanya kita sahaja yang tahu kata laluan profile kita...oleh itu beringatlah selagi masih bernyawa didunia ini...

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/394006_310076632375609_113886428661298_793016_1309485534_n.jpg

Shahrizat wanita Bani Makhzum versi Umno

Hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

Bahawa orang-orang Quraisy digelisahkan oleh perkara seorang wanita Makhzum yang mencuri. Mereka berkata: Siapakah yang berani membicarakan masalah ini kepada Rasulullah s.a.w.? Mereka menjawab: Siapa lagi yang berani selain Usamah, pemuda kesayangan Rasulullah s.a.w. Maka berbicaralah Usamah kepada Rasulullah s.a.w. Kemudian Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Apakah kamu meminta syafaat dalam hudud Allah?"

Kemudian baginda berdiri dan berpidato:

"Wahai manusia! Sesungguhnya yang membinasakan umat-umat sebelum kamu adalah apabila seorang yang terhormat di antara mereka mencuri, maka mereka membiarkannya. Namun bila seorang yang lemah di antara mereka mencuri, maka mereka akan melaksanakan hukum hudud atas dirinya. Demi Allah, sekiranya Fatimah puteri Muhammad mencuri, nescaya akan aku potong tangannya." (hadis riwayat Muslim)

Ketika berkunjung ke pejabatnya pada suatu hari di tahun 1995, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Dato' Megat Junid Megat Ayub (Allahyarham) pernah menceritakan kisah seorang polis trafik berpangkat sarjan yang dibuang kerja tiga bulan sebelum bersara.

Kesalahannya kerana menerima wang rasuah bernilai RM50 daripada seorang pemandu lori.

Kita juga pernah mendengar kes pecah amanah membabitkan bekas Pengurus Cawangan Pejabat Pos Putrajaya melibatkan wang berjumlah RM95,500. Tindakannya itu didorong oleh desakan kewangan bagi membiayai belanja perubatan beliau yang menghidap penyakit barah rahim.

Banyak lagi cerita-cerita rakyat marhain yang dihukum mahkamah kerana kesalahan rasuah dan pecah amanah. Bila rasuah makin membarah, tentunya yang menjadi mangsa adalah rakyat dan negara.

Buku Jingga yang menggariskan dasar dan program Pakatan Rakyat turut memaparkan krisis yang dihadapi negara ekoran budaya rasuah dan penyelewengan ini. Walaupun dibakulsampahkan seorang Timbalan Menteri Kerajaan BN dalam program penerangan membabitkan wakil-wakil rancangan Felda seluruh negara baru-baru ini, fakta-fakta berhubung gejala rasuah yang dimuatkan dalam buku itu gagal dinafikan kerajaan BN yang menguasai Putrajaya.

Sebagai contoh, Malaysia jatub 26 anak tangga dalam indeks integriti institusi awam dalam laporan Daya Saing Global oleh Forum Ekonomi Dunia dari tahun 2007 ke 2009.

Sejumlah RM28 bilion kerugian ditanggung negara setiap tahun akibat ketirisan, penyelewengan perolehan dan rasuah yang berleluasa; tiga kali ganda hasil negara hilang melalui rasuah berbanding yang dibelanjakan untuk subsidi minyak rakyat.

Persepsi rakyat tentang rasuah negara juga teruk. Sejumlah 46% rakyat yang ditinjau Transparency International menyatakan bahawa gejala rasuah semakin berleluasa dalam tahun 2010 berbanding 2009.

Paling akhir adalah skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC) membabitkan pinjaman mudah kerajaan berjumlah RM250 juta yang dianugerahkan kepada syarikat anak beranak Menteri Pembangunan Masyarakat, Wanita dan Keluarga, Dato' Seri Shahrizat Jalil yang juga Ketua Wanita Umno.

Skandal ini mula menarik perhatian umum apabila kegagalan NFC didedahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2011. Maklumat dalaman yang diterima KeADILan menunjukkan bagaimana di sebalik kegagalan itu, NFC didapati berbelanja mewah menggunakan dana diperolehi dari kerajaan.

Ini termasuk pembelian dua unit kondominium mewah di Bangsar, Kuala Lumpur, tiga lagi unit kondominium mewah di Singapura, dua bidang tanah di Putrajaya, pembelian kereta mewah serta pakej percutian untuk keluarga Shahrizat, tidak terkecuali belanja untuk melakukan ibadah umrah!

Walaupun dikecam hebat oleh pihak luar dan dalam parti, Shahrizat masih bertegas mengatakan dirinya tidak bersalah. Dengan menyingsing lengan, beliau mencabar dua pemimpin KeADILan yang mendedahkan skandal lembu fidlot itu sambil menerima sorakan sokongan para perwakilan Wanita Umno, November tahun lalu.

Beliau akhirnya mengambil keputusan untuk bercuti selama tiga minggu dan terbang ke Makkah untuk menunaikan umrah; satu lagi amalan biasa ahli politik Umno yang ditimpa masalah.

Sekembalinya daripada bercuti, Shahrizat dipanggil memberi keterangan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan disoalsiasat selama dua jam di ibu pejabat SPRM Putrajaya.

Namun dia terus berpendirian bahawa NFC adalah urusan suami dan anak-anaknya dan tiada kaitan langsung dengan dirinya.

Bagaimanapun silat pencak Shahrizat mengelak diri daripada skandal penyelewengan NFC itu dipayahkan lagi oleh kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohamed Nazri Abd Aziz.

Nazri menasihatkan ahli keluarga rakan kabinetnya itu supaya membayar balik RM250 juta yang dipinjamkan kerajaan jika tidak mahu isu ini berlarutan.

Tindakan itu adalah penyelesaian terbaik bagi masalah berkenaan tanpa perlu Shahrizat meletak jawatan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

"Beliau (Shahrizat) tak perlu letak jawatan. Apa yang paling utama, kembalikan semula wang itu kepada kerajaan," katanya dipetik akhbar Sinar Harian, 13 Fabruari lalu.

Nampaknya dengan syarat mengembalikan wang RM250 juta kepada kerajaan, Shahrizat dan keluarganya diberi jaminan oleh menteri yang menjaga SPRM akan bebas daripada segala dakwaan penyelewengan, pecah amanah dan salah guna kuasa.

Maksudnya, yang penting bagi Nazri adalah duit dan bukannya intergriti, kredibiliti, sikap amanah dan kejujuran menteri terbabit dan ahli keluarganya.

Sifir Nazri ini juga mungkin boleh digunakan kepada sarjan polis dan bekas Pengurus Cawangan Pejabat Pos yang dinyatakan di atas.

Tapi adakah pelawaan Nazri itu turut terpakai kepada para penerima rasuah berskala kecil yang berita pendakwaan mereka menghiasi dada-dada akhbar saban hari dan saban minggu.

Atau ia hanya terpakai kepada Shahrizat kerana statusnya umpama wanita Bani Makhzum yang dinyatakan dalam hadis riwayat Muslim di atas. Jika Nazri boleh diibaratkan wakil Bani Quraisy untuk bertemu Rasulullah s.a.w. bagi meminta hukuman hudud tidak dilaksanakan, masih adakah pemimpin Umno yang akan bangun mencontohi sabda Rasullah s.a.w. yang bermaksud; "Demi Allah, sekiranya Fatimah puteri Muhammad mencuri, nescaya akan aku potong tangannya."

ABU sentimen yang mampu jatuhkan Bn : Md Sabu

Saya akui, perubahan pemerintahan itu bukan matlamat akhir perjuangan rakyat. Dia mesti menegakkan justice dan keadilan. Sebab itu saya cukup suka apabila melihat munculnya kumpulan ABU ini," kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, sebelum menambah, bahawa beliau melihat ABU "...boleh menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional, mereka juga mampu menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat kalau menyeleweng nanti."

Demikianlah penilaian Mohamad Sabu terhadap ABU, singkatan kepada "Asal Bukan UMNO" - satu kempen untuk menolak UMNO-Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum akan datang. Seperti biasa, pemidato terkenal ini tidak lupa mencuit rakan seperjuangannya dalam Pakatan Rakyat, mendakwa bahawa orang yang berkuasa menunjukkan kecenderungan yang hampir sama, lantas memerlukan pengawasan yang rapi.

"Amar makruf nahi mungkar, sebut senang nak laksana payah!" sindirnya dengan nada berjenaka, mencungkil gelak ketawa kira-kira 150 orang hadirin di bawah pentas, dalam "Forum Kiri: Kebangkitan Dunia Arab: Apa telah terjadi selepas satu tahun?", anjuran Parti Sosialis Malaysia (PSM) di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, semalam.

Beliau yang lebih dikenali dengan Mat Sabu, sempat berkongsi pengamatannya terhadap pergolakan politik yang berlaku di Timur Tengah, selepas genap satu tahun beberapa regim digulingkan. Malah, Mat Sabu sempat mengaitkan beberapa fenomena yang berlaku di Timur Tengah, dengan apa yang berlaku di tanahair kita sekarang.

Sebelum ini, Penyelaras Antarabangsa PSM Choo Chon Kai (gambar kiri) selaku panelis, menekankan bahawa perjuangan tidak seharusnya dibubuh noktah apabila satu regim digulingkan dan digantikan dengan kerajaan yang baru, kerana perubahan struktur yang menyeluruh tidak semestinya berlaku.

Choo Chon Kai antara tahanan EO (di bawah Ordinan Darurat) ketika kerajaan Barisan Nasional cuba mematahkan perhimpunan BERSIH 2.0. Menurut Choo, revolusi yang berlaku di Timur Tengah setahun yang lalu masih belum selesai, memandangkan sistem yang lama masih wujud, dan isu-isu seperti kemiskinan, pengangguran, kenaikan harga dan sebagainya, masih belum diselesaikan.

Kalau tak dapat semua, jangan tinggal semua

Seorang lagi panelis, Hishamuddin Rais mengambil sikap yang lebih sinikal terhadap kebangkitan rakyat yang disifatkan "Arab Spring" oleh media Barat. Beliau cuba mengetengahkan kontradiksi utama di sebalik manifestasi di mana demonstrasi raksasa berlaku, mengaitkan kepentingan Amerika Syarikat dalam pergolakan ini. Malah, untuk beliau, pertukaran kerajaan hanya pertukaran sekumpulan pelawak yang baru untuk berkuasa, tanpa perubahan dari segi struktur.

Mat Sabu (gambar kanan) bersetuju dengan sebahagian pengamatan itu, bahawa ada kalanya kebangkitan rakyat itu di-hijack oleh sesetengah pihak. Malah beliau sempat bergurau dengan merujuk apa yang berlaku di Malaysia, di mana secara tiba-tiba bekas menteri datang dan mengakui dirinya pun ABU, malah mengutuk UMNO lebih kuat daripada pembangkang.

Bagaimanapun, beliau cuba melihat ciri-ciri positif daripada apa yang berlaku di Timur Tengah setahun yang lalu, satu perjuangan untuk mendaulatkan keadilan, dan sekurang-kurangnya rakyat negara berkenaan telah keluar dari alam diktator yang teruk selama 50 tahun sebelum ini.

"Memanglah kita ada satu idealistik yang kita perlu capai, tetapi dalam konteks perjuangan, kalau kita tidak dapat semua, jangan kita tinggal semua," kata Mat Sabu.

Projek Alaf Baru untuk Amerika Syarikat

Berucap sebelum Mat Sabu, Hishamuddin Rais menyeru agar hadirin tidak terpengaruh dengan manifestasi tanpa meneliti kontradiksi sebenar yang berlaku di Timur Tengah. Sambil mendakwa bahawa demonstrasi raksasa di Dataran Tahrir itu hanyalah manifestasi yang dicetuskan kontradiksi yang lebih utama, Hishamuddin Rais memperkenalkan "Projek Alaf Baru untuk Amerika Syarikat" (Project For The New American Century) kepada hadirin. Menurutnya, projek ini difikirkan otak-otak yang cerdik-pandai, graduan dari Universiti Havard dan Universiti Yale tetapi berhaluan kanan.

Beliau mengimbas sejarah, perjanjian pada tahun 1923 antara Amerika Syarikat dengan Arab Saudi, di mana Amerika berjanji mempertahankan Arab Saudi dengan syarat minyak akan dijual-beli dengan menggunakan dollar Amerika. Lantas Amerika Syarikat terselamat dengan hanya mencetak wang dollar Amerika. Ia menjelaskan juga mengapa media seperti Washington Journal, New York Times berdiam diri, apabila pencabulan hak asasi berlaku secara berleluasa di Arab Saudi?

"Tidakkah anda rasa itu sesuatu yang pelik?" tanya Hishamuddin Rais, merujuk kepada bagaimana kuasa Barat yang sering lantang dalam isu pencabulan hak asasi apabila berlaku di Dunia Ketiga. Malah, Hishamuddin Rais menyatakan bahawa pernah wujud gerakan sayap kiri yang progresif di negara-negara Timur Tengah ini, namun digagalkan oleh Amerika Syarikat. Beliau menambah, bukan lagi rahsia di mana wujudnya hubungan yang intim antara badan perisikan Amerika Syarikat, CIA dengan Ikhwan Muslimin, badan yang memperjuangkan gerakan Islam.

Untuk Hishamuddin Rais (gambar kanan), apa yang berlaku setahun yang lalu di Libya, Mesir, Tunisia dan sebagainya, adalah "pembocoran" yang terpaksa dilakukan, ketika kuasa Amerika berdepan dengan ombak kuasa rakyat, untuk menangguhkan revolusi agar perubahan struktur secara total dapat dielakkan. Dalam perhitungan Amerika Syarikat, musuhnya bukan Syria, Libya, Tunisia dan sebagainya, tetapi China. Kewujudan projek Alaf Baru untuk AS itu adalah untuk memastikan kuasa Amerika tidak dicabar mana-mana bala tentera di dunia ini.

Hishamuddin Rais berkata, perjuangan ini belum berakhir dan masih berjalan, kerana kontradiksi utama masih kekal. Sebagai penyelesaiannya, satu sistem ekonomi di mana manusia tidak dijadikan hamba, lebih demokrasi dan terbuka, di mana manusia saling menghormati sesama manusia perlu diwujudkan, katanya. - petikan merdeka riview(BM)

Mana Lebih Bahaya: Anwar atau Najib ?

Oleh Shahbudin Husin

Tindhttp://www.keadilandaily.com/wp-content/uploads/2011/10/anwar-najib.jpgkan Najib menghadiri sambutan Thaipusam di Batu Caves bersama jutaan penganut agama Hindu dengan berpakaian Kurta kuning baru-baru ini, yang kemudian disifatkan oleh Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria sebagai perbuatan yang menggadai akidah dan ke arah syirik, kini menjadi isu baru yang memalukan Najib dan umat Islam seluruhnya.

Jika mengikut pandangan Harussani itu bahawa nasihat mengenai perkara itu sudah diberikannya sebelum ini tetapi tidak didengari oleh Najib, jelas memberi gambaran bahawa Najib tahu tindakannya hadir ke Batu Caves itu adakah suatu yang salah dan bertentangan dengan kehendak agama.


Apakah semata-mata Najib memikirkan kepentingan politik dan undi yang mungkin boleh diperolehi bagi meneruskan tempoh hayat UMNO dan BN sebagai parti pemerintah, maka soal akidah dan pegangan hidup boleh diketepikan begitu saja?

Jika itulah pendirian dan mazhab politik yang cuba diamalkan oleh Najib, sebenarnya tidak ada apa-apa lagi yang boleh kita harapkan daripada Perdana Menteri Keenam ini? Ini kerana akidah dan pegangan hidup adalah nilai yang paling tinggi dalam kehidupan seseorang sebelum mereka mahu bercakap soal-soal lain seperti kepentingan keluarga, kasih sayang, membela rakyat, keharmonian, kekeluargaan, agama dan sebagainya.

Keikhlasan dan kejujuran seseorang akan segera diragui apabila pegangan agamanya tidak kuat dan mudah dipengaruhi oleh faktor-faktor lain yang bersifat sementara dan keduniaan.

Apa yang boleh kita rasakan sebagai orang Melayu dan Islam bila Najib dikata oleh mufti telah menggadai akidahnya ialah hanya perasaan sedih dan malu kerana mempunyai seorang Perdana Menteri yang begitu lemah iman sehingga sanggup tunduk kepada hal-hal sebegitu.

Di merata tempat dan di pelbagai kelompok masyarakat Melayu sekarang ini memperkatakan tentang tindakan Najib itu dan tidak ada satu pun kedengaran suara yang memuji dan menyokong beliau. Rata-rata sedih dan kecewa.

Dengan kesediaan Najib menggadaikan akidah (sebagaimana yang disebut oleh Harussani sendiri) kerana politik bermakna kebolehpercayaan rakyat terhadapnya dalam soal membantu rakyat dan memperjuangkan hak orang-orang Melayu dengan automatik terpadam sama sekali. Bagaimana kita mahu percaya Najib betul-betul serius mahu menolong rakyat dan memperjuangkan nasib masa depan Melayu sedangkan nilai paling tinggi yang ada dalam dirinya pun boleh ditolakansur dengan kepentingan lain untuk mendapatkan undi serta sokongan.

Adakah Najib berfikir bahawa nilai paling penting dalam hidup ini hanya semata-mata dapat mengekalkan jawatan Perdana Menterinya sahaja tanpa memikirkan bahawa ada kehidupan lain selepas kematian nanti?

Dalam hal ini umat Islam dan orang Melayu memang berhak berasa malu dengan tindakan Najib itu, lebih-lebih lagi beliau baru saja menunaikan haji di Mekah tahun lalu.

Dalam soal ini turut dipersoalkan ialah ke manakah perginya penasihat-penasihat agama di sekeliling beliau seperti Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Baharom, timbalannya yang petah berbicara Mashitah Ibrahim, penasihat agama di Jabatan Perdana Menteri, Dr Abdullah Md Zain dan para mufti yang semuanya berkelulusan tinggi dalam bidang agama.

Turut ditanya ialah di manakah suara Dr Hasan Ali yang baru dipecat dari PAS yang kononnya salah satu asas perjuangannya ialah berkaitan dengan Islam dan murtad?

Adakah mereka takut menegur dan menasihati Najib kerana takut kehilangan jawatan dan kemewahan dunia yang dinikmati selama ini? Atau apakah mereka beranggapan oleh kerana Najib Perdana Menteri kepada semua kaum, maka dia berhak melakukan apa saja dan tidak perlu ditegur?

Kalau sebelum ini sebahagian daripada mereka ini begitu lantang bercakap dan mengkritik Anwar Ibrahim berkaitan isu pluralisme yang kononnya diucapkan oleh Anwar di sebuah persidangan di London, apakah tindakan Najib yang dianggap menggadaikan akidah ini hanya perkara remeh dan isu kecil oleh mereka berbanding pluralisme. Lebih-lebih lagi pluralisme yang dikaitkan dengan Anwar itu pula hanya tafsiran mereka sahaja dan Anwar sendiri sudah menjelaskan pendiriannya yang tidak bermaksud demikian. Ini berbeza dengan Najib yang terang lagi nyata hadir di Batu Caves bersama-sama kaum India sambil berpakaian Kurta dan sedia pula dikalungkan dengan bunga manggar paling besar. Dalam masa yang sama, ramai juga rakyat ingin melihat sesekali Najib berjubah dan berserban ketika ke masjid pada hari Jumaat.

Jika dalam isu pluralisme, Jamil Khir begitu lantang bersuara dan mahu menyiasatnya dan meluahkan pelbagai kecaman terhadap Anwar, tidak mahukah isu akidah Najib ini turut disiasat atau ditubuhkan sebuah jawatankuasa untuk menilai mengenainya pula.

Berbanding Anwar yang tampil berani menafikan ucapannya sebagai berunsur pluralisme, Najib sebaliknya memilih hanya berdiam diri dan bungkam seribu bahasa dalam hal ini. Ketakutan Najib untuk bersuara sama ada mengakui keterlanjurannya atau tampil dengan hujah-hujah yang menghalalkan kehadiran meraikan Thaipusam itu, tidak lain memperlihatkan bahawa Najib memang mengakui kesilapannya tetapi dalam masa yang sama juga taksub kepada undi dan kepentingan politik.

Maka berdiam diri adalah jalan terbaik sambil mengharapkan isu ini akan reda dengan sendirinya ditelan masa dan dalam masa yang sama undi kaum India yang diharap-harapkan tidak pula berkurangan. Namun hakikatnya ini memperlihatkan keperibadian Najib yang sanggup melakukan apa saja untuk kepentingan politiknya. Orang Melayu mesti menghadkan sokongan kepada Najib mulai sekarang ini.

Lebih-lebih lagi dalam soal kehidupan, perbuatan menggadai akidah dan syirik adalah jauh lebih besar daripada pluralisme. Akidah bukanlah komoditi dagangan yang boleh dinilai dan ada tanda harganya. Apakah rupa manusia kalau akidah dan pegangan hidupnya sudah boleh digadai dan dijualbeli?

Najib gelabah selar Negara Berkebajikan

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB

http://1.bp.blogspot.com/-1GMuGLdvIb0/TaI3KD9v88I/AAAAAAAAAhY/24k8rq4O6-Q/s1600/najib+pening.jpgTindakan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak menyelar konsep Negara Berkebajikan yang diutarakan PAS memperlihatkan beliau ‘menggelabah’ dalam menafikan konsep berkenaan sebagai suatu konsep yang sangat baik.

Malah, tuduhan kononnya konsep Negara Berkebajikan akan menyebabkan kegawatan ekonomi adalah suatu kenyataan yang dangkal dari seorang Perdana Menteri

Demikian kata pakar ekonomi, Dr Rosli Yaakob kepada Harakah ketika diminta mengulas kenyataan Najib 7 Februari lalu.

Najib dalam satu laporan Malaysiakini, antara lain berkata, negara yang mencuba model Negara Berkebajikan seperti yang cuba diperkenalkan PAS hanya berakhir dengan kegawatan ekonomi.

Najib berkata, dasar BN menyediakan jaringan keselamatan sosial, yang berbeza daripada dasar negara kebajikan yang diamalkan di beberapa negara Eropah.

Mengulas lanjut, Dr Rosli berkata, Negara Berkebajikan yang dilihat pernah dilaksanakan oleh Khalifah Umar Abdul Aziz, sangat amat menjadi ikutan dan memakmurkan negara selain pemacuan ekonomi yang sangat jitu.

Di zaman Umar Abdul Aziz, pemerintahan selama dua tahun setengahnya menjadikan rakyat menikmati hasil ekonomi yang sama rata dan mereka berebut- rebut untuk menyerahkan zakat kepada kerajaan, katanya.

Dr Rosli berkata, idea Negara Berkebajikan yang mahu dijalankan PAS bukanlah meniru negara kebajikan yang dijalankan di Amerika Syarikat yang menyebabkan rakyatnya terlalu bergantung kepada kerajaan.

Sebaliknya kata Dr Rosli, Negara Berkebajikan yang mahu dijalankan PAS adalah sebuah konsep negara yang memberikan ruang ekonomi yang sama rata kepada seluruh rakyatnya.

Dalam konsep ini, rakyat boleh menjana pendapatan dengan kemahiran dan kebolehan yang mere- ka ada di samping kerajaan membuka peluang yang baik kepada mereka, katanya.

Tidak seperti yang dilakukan oleh kerajaan Umno- BN sejak dahulu yang mana mereka mengamalkan dasar ekonomi monopoli yang menyebabkan hanya kroni sahaja mampu untuk mendapat peluang meraih kekayaan negara, katanya.

Sistem monopoli ekonomi yang diamalkan kerajaan hari inilah sebenarnya yang menyebabkan kegawatan ekonomi, bukan kerana jika mengamalkan Negara Berkebajikan, katanya.

Mana tidaknya, kata Dr Rosli, kerajaan memberi peluang hanya kepada kroni Umno-BN sahaja dalam mengawal bekalan beras, gula, perniagaan kereta (permit import) dan pelbagai kontrak kerajaan.

Ia menyebabkan, rakyat yang berpotensi tidak mampu untuk mendapat peluang menceburi bidang tersebut kerana ianya sudah dimonopoli oleh kroni pimpinan negara, katanya.

Sistem monopoli ini juga, kata Dr Rosli, menyebabkan rakyat terpaksa membayar pada harga yang mahal untuk mendapatkan perkhidmatan mahu pun barangan.

Ia menyebabkan rakyat semakin tertekan, ditambah lagi dengan sistem cukai kerajaan yang tidak efisyen, katanya.

Beliau turut melahirkan kebimbangan dengan dasar insuran kesihatan yang sedang diperkenalkan kerajaan hari ini yang hanya akan menyebabkan manipulasi terhadap per khidmatan kesihatan.

Hal ini berlaku di Amerika Syarikat dengan hospital swasta kebanyakannya mengenakan caj yang tinggi kepada rakyat Amerika dalam mendapatkan rawatan kesihatan melalui kad kesihatan ini, katanya.

Natijahnya, kerajaan terpaksa menanggung beban yang tinggi terhadap bayaran khidmat kesihatan yang dikenakan ke atas rakyat oleh hospital, katanya.

Justeru, beliau menyeru rakyat menerima konsep Negara Berkebajikan yang diutarakan PAS bagi menjamin kesejahteraan, keamanan dan kegemilangan kepada ekonomi dan sosial negara.

"Jika tiada rakyat yang miskin tegar seperti zaman Umar Abdul Aziz, insya- Allah negara akan selamat dan mampu memacu ekonomi yang jauh lebih baik," katanya.

Pakatan janji kembalikan undang-undang dirombak Dr M jika memerintah


Mohd Dzaiddin mendakwa perubahan yang dilakukan oleh Dr Mahathir telah melemahkan sayap badan kehakiman. — Gambar fail

PETALING JAYA, 13 Feb — Pakatan Rakyat (PR) hari ini menegaskan ia akan mengembalikan kepada asal segala undang-undang yang telah dirombak Tun Dr Mahathir Mohamad semasa beliau menjadi perdana menteri sekiranya perikatan pembangkang itu berjaya memenangi pilihan raya yang akan datang.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata sekiranya mereka berjaya menjadi pemerintah dalam pilihan raya umum akan datang, perubahan seperti yang dikenakan ke atas Perkara 121 dalam Perlembagaan Persekutuan akan dikeluarkan supaya ia kembali kepada keadaan sebelum tahun 1988.

“PR bersetuju dengan pandangan bekas (ketua hakim Tun Mohd Dzaiddin Abdullah) itu, dan kami akan mengembalikan undang-undang tersebut kepada asal sekiranya memerintah, iaitu dengan mengembalikannya kepada sebelum tahun 1988,” kata Lim kepada pemberita dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula menegaskan, kenyataan bekas ketua hakim itu adalah sangat berat memandangkan kenyataan beliau itu mengesahkan bahawa rombakan tersebut memberikan implikasi kepada keputusan awal penghakiman berkaitan politik.

“Kenyataan itu mengesahkan berlakunya campurtangan politik dalam badan kehakiman negara yang mana setiap keputusan perundangan dipengaruhi unsur politik.

“Sebagai contoh kes yang berlaku seperti krisis di Perak dan penghakiman terhadap diri saya sendiri,” tegasnya.

Menurut Ketua Umum PKR ini lagi, PR mahukan sebuah badan kehakiman yang bebas, dan sekiranya berjaya memerintah, perikatan pembangkang ini akan memperbetulkan perubahan yang dilakukan Dr Mahathir.

Menurut Mohd Dzaiddin, Dr Mahathir merupakan pihak yang bertanggungjawab merombak undang-undang berkenaan dan melemahkan sistem kehakiman dengan meletakkan kuasa Parlimen sebagai penentu kehakiman negara.

Bagaimanapun, Dr Mahathir Mohamad telah membidas kenyataan Dzaiddin itu dan menegaskan, dakwaan itu merupakan satu fitnah terhadapnya.

Namun begitu, beliau bagaimanapun tidak akan menyaman mereka kerana menurutnya, itu adalah perbuatan sia-sia.

Beliau turut menjelaskan, tuduhan-tuduhan itu tidak berasas dan sekiranya benar seperti dakwaan tersebut, beliau sudah pasti akan menukarkan jawatan ramai individu dalam badan guaman ketika zaman pemerintahannya itu.

“Tiada peruntukan seperti itu, dan kalau saya ada kuasa, saya akan tukar ramai orang kalau saya boleh buat demikian,” katanya lagi.

Mohd Dzaiddin Jumaat lalu dalam ucapan dasarnya meraikan ulang tahun Tunku Abdul Rahman dan Institute of Democracy and Economic Affairs (IDEAS) di Tunku Abdul Rahman Memorial berkata, pindaan terhadap Perkara 121 Perlembagaan Persekutuan semasa pentadbiran Dr Mahathir pada tahun 1980-an telah melemahkan sayap badan kehakiman.

“Akibat pindaan, kuasa kehakiman mahkamah-mahkamah telah dikurangkan dan mereka hanya mempunyai kuasa apabila diberikan Parlimen,” kata Mohd Dzaiddin, dan menambah bahawa “Parlimen lebih hebat daripada badan kehakiman”.

Menurut Mohd Dzaiddin, pada tahun 1988, Ketua Hakim Tun Mohamed Salleh Abas telah disingkirkan oleh Dr Mahathir, yang merupakan perdana menteri ketika itu.

Mohd Dzaiddin berkata kejadian itu adalah disebabkan perbezaan dalam pendapat antara Dr Mahathir dan Salleh atas peranan-peranan dua cabang kerajaan berkenaan.

Namun demikian, Dr Mahathir menjelaskan, perkara itu bukan berlaku di atas kehendaknya, sebaliknya berdasarkan persetujuan daripada Agong ketika itu.

“Agong yang hendak Salleh Abas digugurkan, bukan atas kehendak saya,” katanya lagi.

Ustaz Azizan tak kenal wajah sebenar Gapena?

Oleh Abdul Halim A Karim

http://3.bp.blogspot.com/_VuxvN2xqa-c/TNZXJ8oHfcI/AAAAAAAABmc/sCYf-EG-qak/s1600/0+(7).jpgHampir mustahil Kerajaan Negeri Kedah yang diterajui PAS dan Dato` Seri Diraja Ustaz Azizan sebagai Menteri Besar, tidak mengetahui wajah sebenar GAPENA. Adalah satu penghinaan kepada Ustaz Azizan dan penasihat-penasihat yang mengelilingi beliau jika dianggap mereka tidak tahu siapa pemimpin Gapena, apa perjuangannya, dan bagaimana Gapena menampilkan diri sepanjang empat dekad dalam isu-isu kenegaraan

Ya, mustahil mereka tidak tahu yang Gapena itu adalah satu bahagian daripada Umno. Jikapun mereka tidak begitu mengenali Gapena dek kurang minat tentang isu persuratan dan bahasa, yang kononnya diperjuangkan oleh Gapena selama ini, sudah pasti mereka tahu juga di mana Gapena berada semasa hangat isu PPSMI, atau apabila orang kuat Gapena menikam Mat Sabu dalam isu Mat Indera

Tetapi jika mereka tahu dan sedar, mengapakah Kerajaan Negeri Kedah masih sanggup bersekongkol dengan Gapena untuk mengadakan Simposium Empat Dekad Gapena (bukan simposium bahasa dan persuratan!)

Pada 27-29 Januari, bertempat di Hotel Seri Malaysia Alor Setar, Gapena dan Kerajaan Negeri Kedah dengan kerjasama Majlis Kebudayaan Negeri Kedah, Perbadanan Perpustakaan Negeri Kedah, dan ASASI, telah menganjurkan Simposium yang bertemakan `Kemelayuan dan Keislaman di Nusantara`.

Simposium ini disertai oleh lebih seratus peserta yang terdiri dari ahli kerabat Gapena, termasuk beberapa wakil dari Indonesia, Brunei dan Thailand.

Sebanyak 14 kertas kerja telah dibentangkan di bawah empat bidang kelompok tajuk: 1. Gapena dan Pembinaan Tamadun Bangsa; 2. Gapena dan Pemerkasaan Bahasa dan Sastera Kebangsaan; 3. Gapena dan Penyatuan Melayu Nusantara; 4. Gapena dan Penyatuan Diaspora Melayu; dan satu sesi forum di bawah tajuk Gapena dan Cabaran Globalisasi. (Entah kemana hilang `keislaman` seperti yg dinyatakan sebagai temanya)

Adalah zalim jika kita sengaja memfokus acara besar Gapena ini sekadar dari sudut penganjuran sahaja: siapa menganjur dan mengapa dengan kerajaan PAS Kedah yang sanggup menganjur dengan curahan belanja wang rakyat yang tidak kurang lumayan itu.

Begitu hebat makalah dan pemakalah yang membentang idea dan kajian mereka, maka sepatut dan sewajarnya di tumpu kritikan atau ulasan. Namun bagi para peserta yang terdiri dari penulis-penulis besar, budayawan dan pemerhati kritikal, persoalan penganjuran itu juga yang merusuh minda mereka.

Bagi setengah mereka, Gapena berjaya menjinakkan PAS, khususnya Ustaz Azizan, untuk agenda mereka membuat satu acara gemilang `menghantar pulang` Ketua Satu Gapena (anak Kedah) setelah berkhidmat dengan cemerlang selama empat dekad.

Setengah pula beranggapan Gapena mula menopeng wajah baru sementelahan terkilan apabila Perdana Menteri menabur fulus melalui tangan PENA, yang dilihat seolah mahu menyarung topeng lama mereka. Tetapi rata-rata peserta yang lebih matang lebih mahu melihat sudut kematangan dan keilmuan Ustaz Azizan dalam mentadbir sebuah negeri secara penuh hikmah dan berhemah.

Apapun anggapan atau teori di atas semuanya beralasan kukuh: Apabila Kerajaan Kedah sanggup berbelanja duit rakyat bagi menganjur acara ini; apabila Ustaz Azizan dalam ucapan perasmian pada malam pembukaan mengatakan dia menolak 2-3 acara lain kerana amat bangga dan mahu bersama pada malam itu sambil memuji Gapena dan `Cik Mey`(Tan Sri Ismail Hussein) yang asal sekampung dengannya; apabila YB Hamdan (Pengerusi Majlis Kebudayaan dan Exco Kebudayaan Negeri Kedah) mengisytiharkan Tan Sri Ismail Hussein sebagai anak Kedah yang amat berjasa yang akan diberi layanan istimewa berstatus tetamu negeri: maka benarlah andaian bahawa Gapena yang menang dalam permainan `la la li tamplung` dengan PAS.

(Ada rakan bertanya, adakah YB Hamdan tahu dan kenal siapa mereka yang berada dalam Majlis Kebudayaan Negeri Kedah yang dipengerusinya itu?)

Namun sesiapa yang mengenali Ustaz Azizan dan sudah biasa dengan stail dan pendekatan yang diambilnya dalam menangani isu-isu besar, akan tahu bahawa inilah cara Azizan mahu memenangi hati orang, sehingga kadang-kadang kita tidak dapat menduga. Dan dalam banyak keadaan beliau telah berjaya mengatasi masalah atau isu yang dihadapi sambil menempelak pemimpin BN.

Dalam ucapan perasmiannya dia menumpukan tentang kepentingan seni dan budaya dalam ketamadunan manusia dan kepentingan Ilmu dalam Islam dan tamadun yang dibawa melalui pentadbiran Islam.

Walau apapun, beberapa peserta yang cenderong kepada PAS berasa kerajaan PAS Kedah kurang pintar jika dengan menganjur Simposium Gapena ini PAS berharap akan berjaya menunjukkan PAS mentadbir lebih profesional dari Umno, kerana tidak memilih bulu.

PAS akan kecewa jika berharap dapat mengubah set-minda pemimpin Gapena yang sudah tegar dengan mentaliti Umno yang tidak dapat dikikis walau dengan berus tembaga sekalipun.

Persoalan timbul, jikapun kerajaan PAS Kedah berdegil mahu menganjur simposium tersebut, mengapa tidak Ustaz Azizan dan YB Hamdan mengambil kesempatan berdakwah sedikit secara nyata dengan menyeru bahawa sudah sampai masanya setelah lebih empat dekad Gapena mengubah menjadi NGO yang benar-benar berjuang untuk bahasa dan budaya dengan membuang imej keUmno-annya.

Perkara ini haram sedikit tidak disentuh, sehingga membuat pemimpin PAS yang memimpin Kerajaan Negeri yang terlibat dalam penganjuran simposium ini dilihat tak lebih sebagai pegawai kerajaan yang diarah menganjurkan program kerajaan Persekutuan.

Namun apapun kita mengharapkan agar sedikit sebanyak semua pihak belajar dari episod ini: Kerajaan PAS Kedah harus belajar bahawa jangan terlalu gairah `mengampunkan` orang atau `mentulikan` telinga terhadap kritikan, atau sekurang-kurangnya buat sedikit kajian dan bertanya kepada orang yang tahu tentang siapa kawan siapa lawan.

Pemimpin Gapena pula yang selalu benar menonjol kecendekiawanan mereka, sudah semestinya dapat melihat bagaimana hebatnya ilmuan dan pimpinan berteraskan Islam yang begitu berhikmah dan berjiwa besar, sanggup menjadi tuan rumah walaupun berlainan ideologi (yang tidak pernah wujud di kalangan pemimpin Umno) dan sentiasa memusuhi PAS.

Sewajarnyalah Gapena benar-benar dapat menilai diri, seperti keikhlasan Setiausaha Dua Prof Madya Dr Hashim Ismail lewat kertas kerjanya di simposium tersebut, yang bernuansa kritikan kendiri apabila beliau mengungkit tentang Gapena dengan`sindrom orang pencen` dan `siri berjalan-jalan` ; ` tidak mengutamakan Islam dalam objektif utama`; program-program `yang masih tidak berjaya mendominasi ciri Gapena berbanding dengan gerakan “Mencari Melayu”—mencari pupu-pupu yang hilang`; pesta-pestaan—kenduri kampung; kepimpinan Ismail Husein yang terlalu panjang, unsur feudalisma dalm kes diarak menaiki gajah di Kampung Sungai Limau Dalam; `rakan baik Umno`; “ketidakrelevanan” Gapena dll.

Apapun, sedikit sebanyak Gapena mula membuka ruang apabila dalam sesi soaljawab dalam simposium tersebut peserta mula mempunyai ruang untuk bersuara menyatakan pandangan mereka terhadap masa depan Gapena, sambil menyeru agar Gapena di bawah peneraju baru lebih lantang dan berani. Namun seorang rakan membisik, “Jika mereka ada maruah harus berundur secara en masse dan bagi orang baru memimpin Gapena, barulah boleh lebih lantang dan berani!”

Begitulah Simposium Empat Dekad Gapena yang lebih merupakan sesi “Selamat Bersara dan Terima Kasih” kepada pemimpin NGO yang paling lama mencurahkan bakti dalam memperjuangan bahasa, sastera dan budaya, yang dianjur dengan bangganya oleh Kerajaan PAS Kedah dan Gapena.

Shahrizat senasib dengan Najib

http://kayteeze.files.wordpress.com/2009/08/najib.jpg?w=358&h=238
MENTERI Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil muncul setelah menghilang diri seketika dari kegawatan isu penggembalaan lembu oleh suami dan anak-anaknya rupanya menunaikan umrah.

Ia satu amal bagi mendekatkan diri kepada Allah, mengadu kepadaNya pada masa kepayahan, moga-moga dapat membersihkan diri atas sebarang salah silap dengan Allah. Mekah dan umrahlah tempat terbaik berdoa.

Bagaimana pun masalah dengan negara, rakyat saja yang dapat mengampunkan kiranya berdosa. Mengadu kepada Allah di Mekah melalui umrah atas kekecohan isu lembu itu, jika ada dosa mengenainya kena sebutkan kepada Allah dan minta Allah lembutkan hati sekalian rakyat untuk memaafkan.

Sekembalinya ke tengah masyarakat Shahrizat mengaku tidak bersalah atas kekecohan perniagaan suami dan anak-anaknya, bahkan dia semua pihak dikira menuding jari terhadapnya, iaitu pembangkang yang mendakwanya melanggar adab anggota kabinet dan orang-orang UMNO yang mintanya mengambil tanggungjawab melepaskan jawatan kabinetnya.

Dia dalam kesusahan gara-gara kesan penternakan besar suami, sepatutnya disokong bulat oleh gerakan wanita yang dipimpinnya, tetapi ada yang tidak membantunya, mencabarnya melepaskan pimpinan Wanita UMNO.

Itulah senario reaksi Shahrizat atas masalah yang dihadapinya gara-gara penglibatan suaminya mendapat kemudahan tidak terhingga dari kerajaan.

Biar kita lupakan orang lain yang terlibat dalam pemberian lesen dan pinjaman dari kerajaan kepada suaminya dalam penggembalaan itu. Kita tumpukan kepada suaminya saja.

Suaminya baik betul mahu pun tidak cara memperoleh persetujuan dari kerajaan, dikira oleh semua telah mendapat sesuatu dari kedudukannya sebagai seorang menteri yang berpengaruh.

Shahrizat memimpin sayap Wanita UMNO yang anggotanya 1.3 juta orang dan menjadikannya menteri yang berpengaruh.

Suaminya mendapat kemudahan dari kedudukannya yang berpengaruh itu. Semua merasakan, seorang yang tiada pengalaman dalam gembalaan besar sukar memperoleh anugerah dari kerajaan. Maka orang terasa dia dapat kemudahan dari kedudukan isterinya. Mungkin orang boleh menyangka dia dapat kesempatan atas kedudukan isterinya.

Masalah yang Shahrizat hadapi mungkin sama dengan Perdana Menteri Najib hadapi. Suami Shahrizat mudah dapat sesuatu dari kedudukan Shahrizat manakala isteri Najib pula mudah dapat apa saja dari kedudukan dan pengaruh suaminya.

Suami Shahrizat dikira bertuah kerana beristerinya seorang menteri dan Ketua Wanita UMNO yang berpengaruh, manakala isteri Najib pula bertuah kepada dapat bersuaminya seorang Perdana Menteri yang amat berpengaruh.

Semua kata isteri Najib seolah-olah lebih berkuasa dari suaminya. Apa dia mahu semua dapat dan dia minta dari kerajaan sama ada Najib tahu atau tidak tahu, payah kerajaan tidak meluluskannya.

Kalau adab, tingkah laku dan perbuatan isteri itu menjadi masalah kepada Najib sebagai suami dan Perdana Meneri, maka masalah yang sama terpaksa dihadapi oleh Shahrizat atas suaminya.

Akan kelangsungan isteri Najib ke atas kerajaan dan suaminya telah diketahui oleh semua dan bising semua kerananya. Macam-macam orang kata tentangnya dan kerana itulah ramai mahu Najib tidak menjadi Perdana Menteri lagi.

Kalau orang yang tidak senang dengan suami Shahrizat mahu Shahrizat berhenti dari menteri dan pimpinan Wanita UMNO, orang yang tidak senang dengan isteri Najib mahu Najib meninggalkan kuasa. Sekurang-kurangnya dua bekas ADUN UMNO menyertai DAP kerana tidak percaya kepada Najib dan UMNO.

Maka kira-kira sama masalah yang Shahrizat hadapi dengan Najib. Tetapi Shahrizat tidak secerdik Najib. Apa yang isteri Najib buat itu tidak sekencang yang dibuat oleh suami Shahrizat. Tetapi Shahrizat menghadapi masalahnya seperti ibu ayam bertelur. Riuh sekampung.

Shahrizat hentam orang itu dan orang ini yang bising atas suaminya. Tetapi Najib diam seribu bahasa atas apa saja orang kata pada isterinya. Najib sama seperti tembok. Katuklah tembok semahunya tembok tetap membisu.

Oleh itu Najib tidak berbalah dengan sesiapa yang mengata isterinya begitu dan begini. Tetapi Shahrizat mengamuk bila suaminya disentuh.

Najib tidak ada reaksi atas nasib Shahrizat kerana dia juga menghadapi nasib yang sama.

Nukilan@Subky Latif

Bekas pegawai KFA didakwa seleweng gaji

Wartawan Sinar Harian
13 Februari 2012
KFA belum temui pengganti WJ

ALOR SETAR - Seorang bekas Pegawai Akaun Persatuan Bolasepak Negeri Kedah (KFA) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tiga tuduhan penipuan membabitkan wang berjumlah RM76,026 lima tahun lepas.

Izhan Abdullah Sani, 45, minta dibicarakan selepas semua pertuduhan dibacakan terhadapnya oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Mohd Rosli Osman.

Bagi pertuduhan pertama dan kedua, Izhan didakwa memalsukan baucar bayaran gaji dan elaun 14 pemain Liga Super Kedah Musim 2006-2007, bagi bulan Julai dan Ogos 2007 yang dilampirkan bersama sekeping cek dan penyata kredit gaji bagi dua bulan itu, di pejabat KFA di sini.

Setelah dokumen itu ditandatangani oleh KFA, dia kemudiannya menyediakan penyata kredit gaji yang lain dengan memasukkan namanya sebagai salah seorang pemain sebelum menghantarnya ke bank dan dia menerima gaji berjumlah RM5,817 bagi bulan Julai dan Ogos 2007.

Bagi pertuduhan ketiga, dia didakwa sengaja membuat bayaran gaji sekali lagi bagi tiga pemain import berjumlah RM64,392, bagi September 2007 sedangkan gaji mereka bagi bulan itu telah dibayar lebih awal.

Setelah baucar bayaran gaji tiga pemain import itu ditandatangani KFA, Izhan kemudiannya sekali lagi menyediakan penyata kredit gaji yang lain dan memasukkan namanya sebagai pemain bola sepak Liga Super Kedah dengan niat untuk memperoleh wang RM64,392 itu.

Izhan yang kini bertugas sebagai Pembantu Tadbir di sebuah institusi pengajian tinggi awam di negeri ini, dituduh melakukan kesalahan mengikut Seksyen 11 (c) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang jika sabit boleh dipenjara maksimum 20 tahun dan denda minimum RM10,000 bagi setiap pertuduhan.

Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Fieza Fazlin Fandi turut menawarkan pertuduhan pilihan terhadap Izhan iaitu melakukan tiga pemalsuan kira-kira bagi maksud hendak menipu KFA dan dengan itu akan didakwa menurut Seksyen 477A Kanun Keseksaan (Akta 575) yang jika sabit boleh dipenjarakan sehingga tujuh tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali.

Hakim menetapkan jaminan RM17,000 dengan seorang penjamin dan 18 Mac sebagai tarikh sebutan semula kes serta menasihati Izhan mendapatkan khidmat peguam sebelum tarikh berkenaan.- Bernama

Timbalan Speaker DUN Kedah santuni golongan daif

KOTA KUALA MUDA, 12 Feb 2012 – Seramai 11 orang termasuk pesakit kronik, Orang Kurang Upaya (OKU), orang kurang berkemampuan dan warga emas dilawati oleh Timbalan Speaker DUN, YB Ustaz Ahmad I’zzat Mohamad Shauki sempena Program Mesra Rakyat Kerajaan Negeri Kedah, peringkat Daerah Kota Kuala Muda, di sini.

Beliau yang terkenal dengan keramahan terutama dengan warga emas turut menyampaikan sumbangan sempena lawatan tersebut.

Lawatan yang melibatkan lima buah kampung iaitu Kampung Simpor Besar, Alor Bemban, Kampung Lembah, Pengkalan Batu Lintang, Bukit Kechil dan Kampung Perlis mendapat sambutan baik dari masyarakat setempat.

Antara mereka yang dilawati termasuklah Mariam Baharom (pesakit kencing manis) dan Yusuf Yakkob( lumpuh) dari Kampung Simpor Besar. Kamaruddin Abdullah (lumpuh) dan Madihah Hambali (OKU) dari Alor Bemban. Zainon Osman (kencing manis) dan Dahali Ahmad (kurang berkemampuan) dari Kampung Lembah.

Mohd Shukur dan Ismail Khamis (warga emas) dari Pengkalan Batu Lintang. Mohd Safar Bakar (warga emas ) dan Ismail Abdul Ghani (lumpuh) dari Bukit Kechil. Akhir sekali Saodah Haron (sakit buah pinggang) dari Kampung Perlis.

Lawatan beliau turut diiringi oleh kakitangan Pejabat Daerah Kota Kuala Muda, MKK kampung terlibat dan masyarakat setempat.

Wan Jamak ibarat 'mati hidup semula'


WAN JAMAK kembali membimbing skuad Kedah selepas selesai tempoh penggantungan.


SETELAH hanya menjadi 'penonton' dalam tempoh penggantungan tujuh perlawanan, Wan Jamak Wan Hassan kembali 'menyentuh' bola.

Kembalinya ketua jurulatih Kedah ke padang itu bagaikan 'mati hidup semula' dan seakan memberi semangat baru kepada pembimbing skuad Hijau Kuning itu.

Beliau yang pertama kali menjejakkan kaki di rumput hijau Stadium Darul Aman, Alor Setar musim ini memantau latihan ringan pemain menerusi segmen latihan berbeza berbanding pembantu jurulatihnya sebelum ini.

Wan Jamak yang ditanya perasaannya sepanjang tempoh penggantungan hanya tersenyum.

"Saya rasa bagai mati hidup semula dalam sukan bola sepak ini," katanya.

Dalam tempoh penggantungan itu, Kedah dibimbing jurulatih skuad Piala Presiden, Mohd. Nidzam Adzha Yusof sebelum diambil alih oleh penolong jurulatih, Radzi Mat Din.

Wan Jamak didakwa mengkritik mutu pengadilan ketika menyaksikan anak-anak didiknya beraksi sekadar seri 1-1 menentang Perak pada perlawanan terakhir Kumpulan A saingan Piala Malaysia pada 28 September tahun lalu.

Tambahnya, selepas mengharungi tujuh perlawanan, sesuatu perlu dilakukan bagi mengembalikan semangat dan moral pemain selain mereka perlu kembali kepada latihan sebenar.

Katanya, kehadiran Safi Abdel Fatah juga dilihat mampu meningkatkan momentum jentera serangan bagi memburu gol dan meraih kemenangan.

"Pada perlawanan menentang Sabah kita mampu lakukan sesuatu dan kehadiran Safi banyak memberi kesan positif kepada corak permainan Kedah, terutamanya di bahagian serangan.

"Safi adalah pemain yang bijak dan berkemahiran tinggi. Pemain tempatan memerlukan masa bagi menyesuaikan diri dengan corak permainan masing-masing," katanya.

Skuad Kenari itu juga berkemungkinan diperkuatkan dengan seorang lagi penyerang import dari Ghana, Mohammed Hamidan sekiranya pendaftaran pemain itu dapat dilakukan segera bagi menghadapi Terengganu malam ini.

Menyentuh pertemuan dengan skuad Penyu itu, Wan Jamak memberitahu, beliau mempunyai ramuan tersendiri dan akan menyusun strategi bagi meraih tiga mata penuh.

Banyak kejayaan dicatat oleh kerajaan negeri dalam 4 tahun

ALOR SETAR – Kerajaan Negeri memperoleh kutipan hasil hutan melibatkan kawasan balak iaitu sebanyak RM74 juta pada tahun 2011.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Pembangunan Usahawan, YB. Abd Ghani Ahmad berkata, perolehan dari sumber itu secara tidak langsung mampu meningkatkan ekonomi negeri.

“Bijih besi yang terdapat di Daerah Kuala Muda dan Kubang Pasu yang akan dibuat pengeluaran pertama merupakan sumber perolehan negeri yang baru,” ujarnya.

http://www.kuin.edu.my/v3m/images/stories/newcanselori.jpg
Menurutnya, kampus tetap Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kampung Pantai Chicar, Kuala Ketil kini giat dibangunkan mengikut jadual dan kini 54 peratus siap.

“Kemasukan pelajar ke kampus tetap berkenaan akan bermula pada awal tahun 2013. Apabila siap kelak, kampus tetap berkenaan mampu menampung seramai 9,000 pelajar dan Dewan Utama yang dibina di kampus itu turut mampu memuatkan seramai 3,000 hingga 4,000 pelajar,” katanya.

YB. Ghani menjelaskan, antara jurusan yang ditawarkan di kampus tetap itu ialah Syariah, Usuluddin dan Bahasa Arab.

“Kampus tetap KUIN di Kuala Ketil itu dijangka siap sepenuhnya pada akhir tahun 2012 dan mempunyai tasik buatan manusia sepanjang 1.2 kilometer untuk aktiviti sukan dan riadah serta pertandingan sukan air,” jelasnya.

Tambahnya, Taman Insaniah turut dibina oleh Bina Darulaman Berhad (BDB) sebanyak 1,000 unit bagi kemudahan pelajar-pelajar KUIN, pensyarah serta orang ramai.

“Tapak kampus berkenaan berkeluasan 832 ekar dan kawasan kampus yang dibangunkan ialah seluas 360 ekar membabitkan pembinaan bangunan pentadbiran termasuk dewan-dewan kuliah,” ujarnya.

Tambahnya, asrama pula didirikan di zon dua dan tiga dalam fasa pertama yang boleh memuatkan kapasiti penuntut seramai sehingga 7,000 orang kerana penggunaan tanah secara berhemat.

Iklan Berbayar Oleh UMNO

‘Hari Kekasih’ menggalakkan maksiat, perlu dielak

ALOR SETAR, 13 Feb 2012 – Hari Kekasih atau lebih dikenali dengan ‘Valentine Day’ bukanlah dari budaya Islam lebih-lebih apabila mengamalkan pergaulan lelaki perempuan yang belum sah ikatannya di sisi syarak.

Demikian antara pandangan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, YB Dato’ Ustazah Siti Ashah Ghazali ketika ditemui di pejabatnya.

“Islam mengajar kita mencintai Allah, rasul, keluarga serta masyarakat sekeliling dan bukannya memuja seseorang yang akhirnya boleh membawa ke kancah maksiat.

“Sebagai seorang Islam, kita kena kembali kepada fitrah asal iaitu memfokuskan diri kita sebagai hamba Allah dan mencari redhaNya. Dalam usaha ini, kita tidak boleh mencampur adukkan antara yang baik dengan yang tidak baik,” jelasnya lagi.

Tambahnya, pemikiran masyarakat terutama golongan remaja perlu diubah kerana dengan meraikan Hari Kekasih ini seolah-olah kita merestui budaya agama Kristian dan menghalalkan hubungan yang tidak sah serta jelas bercanggah dengan syariat Islam.

“Lainlah kalau kita raikan isteri untuk suami, suami untuk isteri.” sambung beliau.

Beliau juga beranggapan masalah sosial yang melanda masyarakat kita pada hari ini juga merupakan salah satu kesan atau rentetan dari budaya-budaya sedemikian yang mendorong kepada pergaulan bebas lelaki perempuan.

“ Allah adalah kekasih sebenar kita. Curahlah kasih sayang kita kepada Nya kerana itu lebih membawa kebaikan kepada kita.

“Saya berharap kepada para remaja Islam khususnya agar tidak melibatkan diri dengan meraikan Hari Kekasih ini. Bergaullah mengikut batasan yang ditetapkan oleh Islam dan kembalikanlah kasih sayang kita kepada pencipta kita, yakni Allah SWT,” nasihatnya.

Apabila ditanya pandangan beliau, adakah larangan ini seolah-olah seperti melanggar hak-hak asasi manusia, beliau berkata, semua agama tidak menganjurkan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan dan larangan kepada orang-orang Islam sebenarnya lebih kepada menjaga hak-hak orang Islam agar tidak terjerumus ke kancah maksiat dan sebagainya.

Israel: Anwar tarik balik kenyataan atau saman WSJ

KUALA LUMPUR, 13 Feb: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menggesa Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya mengenai Israel seperti dilaporkan di Wall Street Journal (WSJ) atau menyaman majalah itu.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan membuat gesaan itu dengan dipersetujui oleh seluruh ahli Majlis Syura Ulama PAS.

“Sekiranya kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka saya dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman Wall Street Journal bagi membersihkan nama beliau,” ujarnya dalam kenyataan media yang dikeluarkan malam ini.

Berikut kenyataan penuh beliau.

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengulangi pendirian yang berterusan dan tetap dengan prinsip, sekali-kali tidak mengiktiraf negara haram Israel sebagaimana yang juga ditegaskan menerusi pendirian di kalangan gerakan Islam antarabangsa, serta menyokong sepenuhnya perjuangan rakyat Palestin yang dihina di bumi sendiri.

Negara haram Israel diwujudkan oleh kuasa besar dunia secara zalim tanpa sifat perikemanusiaan dan sepatutnya ditentang oleh semua peradaban manusia. Wajib ke atas umat Islam bukan sahaja di bumi Palestin malah seluruh dunia, berusaha sedaya upaya untuk membebaskan Palestin sepenuhnya. Adalah haram menerima kewujudan negara yang haram. Maka PAS menolak penyelesaian dua negara, satu untuk rakyat Palestin dan satu lagi bernama Israel untuk Yahudi Zionis.

Keselamatan negara haram Israel juga bukanlah menjadi tanggungjawab yang dipikul oleh orang Arab atau umat Islam, kerana ditegakkan negara haram itu sendiri di atas dasar kezaliman. Islam sebagai agama yang sangat mementingkan hak asasi, keadilan, keharmonian dan hubungan baik antarabangsa, tentu sekali tidak dapat berkompromi dalam isu kezaliman ini.

Saya, selaku Mursyidul Am Parti Islam Se-Malaysia (PAS), dengan dipersetujui oleh seluruh ahli Majlis Syura Ulama PAS, menggesa Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya seperti dilaporkan di Wall Street Journal. Sekiranya kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka saya dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman Wall Street Journal bagi membersihkan nama beliau.

Datuk Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat
Mursyidul Am Parti Islam Se-Malaysia (PAS)
13 Februari 2012/ 20 Rabiul Awwal 1433H





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...