KUALA LUMPUR - Malaysia Airlines Bhd (MAS) sekali lagi akan menaja Jersi Putih (Pelumba Terbaik Asia) pada perlumbaan jelajah berprestij, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2012, bermula 24 Feb ini.

Naib Presiden Kanan Serantau MAS (Jualan Malaysia) Azman Ahmad berkata ia merupakan misi perniagaan yang baik untuk menjadi penaja jersi juara Asia itu di kalangan pelumba kejohanan tahunan itu.

"Ia juga menjadi kebanggaan MAS untuk menjadi sebahagian daripada kerjasama strategik dan rakan perkongsian dengan Kementerian Belia dan Sukan, selaku penganjur LTdL 2012," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Perlumbaan LTdL sejauh 1,414.8km dari 24 Feb hingga 4 Mac ini menampilkan 22 pasukan profesional termasuk dua pasukan Malaysia iaitu skuad kebangsaan dan Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG).

Kejohanan 10 hari itu itu bermula dengan perlumbaan peringkat pertama iaitu ujian masa individu sejauh 20.3km di Putrajaya dan peringkat akhir tamat di Kuala Terengganu. - Bernama

KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri Terengganu hari ini menyerahkan cek tajaan bernilai RM1 juta sebagai tuan rumah kepada tiga peringkat terakhir Le Tour de Langkawi (LTdL).

Cek diserahkan oleh Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said kepada Pengarah Pengurusan Sukan Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Ab Jalil Abdullah yang mewakili LTdL.

Ahmad berkata ini merupakan kali pertama kerajaan negeri membuat penajaan kejohanan lumba basikal terbesar Asia itu.

"Saya pasti penganjuran ini akan memberi impak yang besar dan membantu ekonomi negeri terutama aspek yang melibatkan sukan," katanya kepada pemberita selepas majlis tersebut.

Terengganu akan menjadi tuan rumah bagi peringkat Pekan ke Chukai (100.8 km), Kemasik-Kuala Terengganu (165.7km) dan Tasik Kenyir-Kuala Terengganu (114.8km).

Kejohanan akan berlangsung dari 24 Feb hingga 4 Mac ini.

Beliau juga berharap penganjur LtdL menjemput pasukan yang turut diwakili pelumba Terengganu seperti Champion System dari China yang memiliki Anuar Manan dan Adiq Husainie Othman serta OCBC Cycling Team Singapura yang mempunyai Ahmad Haidar Anuwar.

Ahmad berkata bagi memeriahkan lagi LTdL, kerajaan negeri akan turut mengadakan beberapa acara berbasikal. - Bernama