TERKINI :

Saturday, January 14, 2012

TGNA Mahu BERS✔H 3.0 Digerakkan

Mursyidul AM PAS, Tuan Guru Datok Nik Aziz Nik Mat menyeru supaya BERSIH 3.0 di gerakkan bagi memastikan Pilihanraya Umum ke-13 akan datang dilaksanakan dengan adil, telus dan bersih.

Dalam perutusan yang di edarkan hari ini, beliau berkata tindakan Kerajaan Umno/BN yang di terajui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menggunakankan taktik melengah-lengahkan lapan tuntutan BERSIH 2.0 menerusi Pengistiharan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC).

"Ia satu usaha yang dipertikaikan keikhlasannya. Ini tidak lebih dari usaha pengalih perhatian umum dari menyerang SPR. Ia satu taktik supaya rakyat lupa lapan tuntutan BERSIH 2.0."

Berhubung Konvensyen yang sedang berlangsung, Menteri Besar Kelantan itu berkata perpaduan yang terjalin dengan komponen PR membolehkan PAS menyampaikan kebaikan Islam kepada masyarakat bukan Islam.

"Umno pula tidak putus-putus mengkhianati perjuangan PAS dengan menuduh PAS menjadi kuda tunggangan DAP.

"Sebab itu Umno tidak layak menjadi rakan PAS dan jauh sama sekali untuk di jemput menjadi rakan dalam PR.

Sehubungan itu menurut beliau sudah tiba masanya menerusi konvensyen ini untuk menggarap dan meningkatkan kerjasama untuk menjayakan agenda BERSIH 3.0 akan menjadi sebuah realiti.

"Ini adalah usaha dan kerjasama yang pasti akan memartabatkan lagi PR selepas 901 iaitu keadilan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, kerjasama politik dalam PR memenuhi prinsip Tahaluf-Siasi yang merupakan kebajikan sejagat yang mendapat keredhaan Allah.

Justeru katanya, keadilan untuk pelbagai kaum yang diperjuangkan PR selepas 901 mempunyai harapan yang cerah untuk menguasai Putrajaya. -tvsnews

Lembu kak Jat kena beku... tu pun dah berkandang di bongkarnya..!!

Semua aset NFC telah dibekukan, kata PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kesemua aset Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) telah dibekukan pada masa ini.

Katanya, beliau juga sudah menyerahkan kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar untuk mengkaji apakah penyelesaian yang terbaik dalam isu NFC, dengan siasatan polis yang dijalankan dan masa depan NFC itu sendiri.

NFC ialah projek 'Lembah Daging' di Gemas, Negeri Sembilan bagi meningkatkan pengeluaran daging tempatan dan mengurangkan pergantungan negara terhadap daging
import.

Perdana menteri juga menyifatkan keputusan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mengambil cuti selama tiga minggu adalah keputusan yang tepat.

Katanya, ia akan membolehkan pihak berkuasa membuat siasatan terhadap Shahrizat sama ada beliau terbabit atau tidak dengan isu Perbadanan Fidlot Nasional (NFC).

Najib berkata ia termasuk siasatan dari awal lagi sama ada Shahrizat sebagai seorang menteri, terbabit dalam proses pemberian projek itu kepada keluarganya.

"Ya, saya dah berbincang dengan Shahrizat. Keputusan untuk ambil cuti itu adalah keputusan yang tepat untuk membolehkan pihak berkuasa jalankan siasatan yang rapi.

"Dan Datuk Seri Sharizat beritahu dia sanggup disiasat sepenuhnya dan apa yang akan berlaku kemudian tertakluk kepada hasil siasatan itu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan di Parit Buntar hari ini.

Shahrizat dalam satu kenyataan Khamis lepas mengumumkan telah memohon bercuti rehat selama tiga minggu mulai semalam daripada menjalankan tugas sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Shahrizat berdepan isu NFC, yang diterajui suaminya Dr Mohamad Salleh, apabila Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada Oktober lepas menyatakan NFC gagal memenuhi matlamat penubuhannya.

Isu itu semakin panas berikutan dakwaan pembangkang wujud penyelewengan peruntukan kerajaan berjumlah RM250 juta yang disalurkan kepada NFC.

Konvensyen PR ke 3 - Ucapan Timb. Presiden PAS


Isu SONGKOK : Masa kena kat DAP macam-macam hangpa belasahnya.. Masa kena MCA macam-macam alasah hangpa baginya...

MB Perlis: Pakai songkok hanya opsyen
KHAIRIL ANWAR MOHD AMIN
January 12, 2012
Md-Isa-Sabu

KANGAR - Arahan mewajibkan pemakaian songkok sewaktu menghadiri sesuatu mesyuarat atau majlis rasmi melibatkan Kerajaan Negeri Perlis tidak pernah dilaksanakan sehingga kini, sebaliknya hanya satu opsyen kepada pegawai kerajaan.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu berkata, isu larangan menyertai majlis angkat sumpah Ahli Majlis Perbandaran Kangar (MPK) bagi sesi 2011/2012 ke atas tiga ahli disebabkan gagal memakai songkok tidak seharusnya timbul kerana tidak wajib.

Menurutnya, sehingga kini pemakaian songkok sewaktu menghadiri majlis rasmi Kerajaan Negeri termasuk sidang Dun hanya bersandarkan adat istiadat dan tidak tertakluk di dalam peraturan rasmi majlis.

"Terdapat kekeliruan berhubung peraturan mesyuarat dan upacara angkat sumpah pelantikan ahli majlis antara MPK dengan tiga ahli majlis terlibat. Pertelingkahan yang timbul tidak sepatutnya berlaku kerana merupakan perkara kecil.

"Saya sudah berjumpa dengan pihak terlibat dan memutuskan mereka bertiga yang dilarang mengangkat sumpah sebelum ini, akan diminta berbuat demikian dalam masa terdekat," katanya sewaktu ditemui media di sini hari ini.

Mengenai dakwaan tiga ahli majlis iaitu dua dari MCA dan seorang Gerakan yang diugut akan digantung tugas oleh parti disebabkan menurut arahan pemakaian songkok yang dikatakan mendapat persetujuan semua ahli majlis sebelum ini, Md Isa menegaskan perkara itu akan diselesaikan di peringkat dalaman.

Md Isa turut menyuarakan kehairanan bagaimana isu pemakaian songkok boleh timbul sekiranya kesemua ahli majlis menyatakan persetujuan untuk mematuhi peraturan itu dalam mesyuarat terdahulu.

"Sekiranya peraturan pemakaian songkok dipersetujui ramai, bagaimana kemelut pertikaian antara MPK dan ahli majlis boleh berlaku?

"Saya minta semua pihak berbincang secara berhemah dan menfokuskan kepada agenda sebenar MPK iaitu memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat Perlis ke arah mencapai sasaran negeri maju pada tahun 2015," katanya.

Kemelut pertikaian pemakaian songkok antara tiga ahli majlis dengan MPK berlaku apabila dua ahli majlis dari MCA, Ooi Kock Hong dan Tan Ah Kau alias Tan Wei Chong serta Sim Eng Hock dari Gerakan dilarang mengangkat sumpah untuk lantikan semula bagi sesi 2011/2012 disebabkan gagal mematuhi peraturan memakai songkok.

Keputusan MPK itu dikatakan menimbulkan kemarahan ketiga-tiganya dan MCA Perlis sehingga menyebabkan tiga lagi ahli majlis dari MCA yang mematuhi peraturan, diugut akan digantung daripada jawatan yang disandang.

Wakil ahli majlis MPK yang diugut, Chan Poo Pee menyatakan beliau bersama Tan Kai Pain dan Shon Mei Hon rela dipecat daripada jawatan itu sekiranya tindakan mereka mengikut peraturan ditetapkan dalam mesyuarat ahli majlis dan majlis perlantikan baru-baru ini dipertikai parti.

Wakil ahli majlis yang enggan mengikut peraturan pemakaian songkok, Sim Eng Hock pula menyerahkan nasib mereka kepada Md Isa untuk tindakan lanjut.

ISU MADRASAH SALIHIAH - Patut ada yang sakit hati..sebab bila siap itulah salah satu simbol K'jaan PR di Kedah dibina..!!

Negara Islam Malaysia akan jadi pengeluar kondom utama dunia... tahniah...!!!

Malaysia bakal pengeluar kondom utama dunia

NEW DELHI: Malaysia kini diambang menjadi pengeluar kondom utama di dunia pada tahun ini, dengan meninggalkan Thailand di belakang sebagai peneraju pasaran, demikian menurut Majlis Promosi Eksport Getah Malaysia (MREPC).

MREPC berkata Malaysia kini menguasai satu pertiga daripada pengeluaran dunia, yang dengan mudah melepasi paras satu bilion.

"Kita boleh menjadi pengeluar nombor satu dunia tahun ini berikutan banjir di Thailand. Angka pengeluaran tahun lepas boleh melepasi angka satu bilion kondom," kata Pengarah Pemasaran dan Pembanguan majlis itu, Low Yoke Kiew kepada Bernama.

Pada 2010, Malaysia, pengeluar getah asli keempat terbesar dunia, telah mengeksport sarung kontraseptif bernilai hampir RM300 juta, iaitu hampir tiga kali nilai eksport pada 2005.

Pengeluar utama Asia - Thailand, China, India, Jepun dan Malaysia - terus membanjiri pasaran global dengan jumlah lebih 10 bilion keping, yang dijual di dalam pelbagai warna, walau pun di negara yang konservatif seperti India.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menggalakkan pengguna kondom berikutan kesedaran terhadap kesihatan.

Di China, lebih dua bilion kondom dijual, di Jepun terjual 580 juta setahun manakala pengeluaran India telah melepasi satu bilion keping.

"Kondom Malaysia mendapat permintaan yang baik dan kompetitif. Kami kini banyak membekalkan kepada program PBB. Kita menjangka pertumbuhan yang baik bagi kesemua produk lateks kita tahun ini, yang termasuk kondom," kata Low.

Pengeluar kondom bergantung kepada getah asli kerana lebih 90 peratus daripada sarung kontraseptif itu dibuat menggunakan lateks manakala usus biri-biri adalah satu lagi bahan yang digunakan di dalam industri itu.

Kondom getah yang pertama dikeluarkan pada 1855, yang mempunyai ketebalan tiub dalam tayar basikal tetapi perkembangan teknologi telah menjadikannya lebih murah, ringan nipis dan berpelincir. - BERNAMA

Konvensyen PR ke 3 - Kita KIV dulu manifesto kita jangan bagi BN tiru..!!

ALOR SETAR, 14 Jan: Pakatan Rakyat membuat keputusan akan merahsiakan dahulu kandungan manifesto pilihan raya ke 13 mereka sehinggalah Parlimen dibubarkan.

Pengerusi Jawatankuasa Tawaran Jingga iaitu manifesto Pakatan Rakyat, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar) berkata, langkah ini terpaksa diambil ekoran tanda-tanda pilihan raya ke 13 masih kabur.

Beliau mengumumkan dalam konvensyen Pakatan Rakyat ke 3 hari ini.

Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke-3 bertemakan 'Bersihkan Malaysia' bermula di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti, Alor Setar, bermula hari ini, 14 Januari 2012.

Konvensyen diadakan pada saat Pakatan Rakyat berada di landasan terbaik dan kukuh, selepas semua tohmahan yang melanda kepimpinannya, sama ada yang bersifat peribadi, mahu pun serangan kepada Kerajaan-Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat, dapat ditepis dengan sebaik-baiknya.

Sebelum pembebasan Datuk Seri Anwar dari fitnah Liwat 11, Pakatan Rakyat merancang untuk melancarkan manifesto bersama mereka malam ini.

Perkara ini dinyatakan oleh Pengarah Konvensyen ini yang juga Exco kerajaan negeri Kedah, Datuk Phahrolrazi Zawawi dalam satu sidang medianya baru-baru ini.

KLIK UNTUK SIARAN LANGSUNG KONVENSYEN PAKATAN KE 3

Demi selamatkan BN...

Oleh Abdul Aziz Bari

NONEAnwar telah berulang-kali mengatakan bahawa Pakatan Rakyat pasti menguasai Putrajaya pada pilihan raya umum yang akan datang jika beliau dihumbankan ke penjara. Tetapi jika tidak, Pakatan tetap mempunyai peluang yang cerah untuk menumbangkan BN.

Adalah sukar untuk meyakinkan rakyat yang merasakan diri mereka telah sekian lama ditipu oleh BN bahawa keputusan 'tidak bersalah' semalam sebenarnya bertujuan menyelamatkan BN daripada terus terjerumus.Bagaimana pula dengan pengaiban dan label-label negatif yang dilemparkan oleh pemimpin-pemimpin Umno dengan tujuan memburuk-burukan keperibadian Anwar selama ini?

Itulah sebabnya saya katakan keputusan perbicaraan liwat II semalam tidak banyak dapat membantu nasib BN.

Mahkamah juga perlu menjawab mengapa ia menunggu sehingga sekarang membuat keputusan itu, selepas begitu banyak masa dan wang yang dicurahkan untuk perbelanjaan perbicaraan.

Rakyat yang membayar cukai masih mempunyai alasan untuk tidak berpuas hati dengan cara BN memperkudakan mahkamah untuk kepentingan mereka.

Keputusan penghakiman yang memutuskan Anwar tidak bersalah meliwat pembantu peribadinya itu tidak bermakna bahawa badan kehakiman benar-benar bebas dan berkecuali. Bagaimanapun, sememangnya, itu adalah apa yang BN dan hakim-hakim akan kata.

Tetapi kebebasan badan kehakiman adalah satu persepsi dan ini bergantung kepada fakta-fakta tertentu, mereka perlu menerima apa yang rakyat memikirkannya.

Hakikatnya, bahawa pilihan raya umum akan datang perlu diadakan dalam masa kira-kira setahun dari sekarang dan BN telahpun terus tergelincir akibat pelbagai skandal dan sebagainya.

Konvensyen PR ke 3 - Coretan Bergambar untuk tatapan semua..


terima kasih sahabat yg kami ambil gambar nie
nak tulis mai mana pon dah tak tau dah
pakai ambik saja... kira halal dunia akhirat laa noo...

Apakah Melayu Mahu Bersorak Dalam Neraka?

Oleh Mohd Sayuti Omar

http://topnews.in/law/files/Najib-Tun-Razak.jpgBapa pemuda yang membuat laporan polis kononnya Anwar Ibrahim telah meliwatnya di kondo menyatakan kepada media akan merayu pihak pendakwa agar membuat rayuan ke atas keputusan Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah yang dibuat semalam. Bapa remaja yang semasa bersama Anwar kerjanya sebagai pembacuh kopi itu tidak berpuas hati dengan keputusan hakim itu.

Saya termenung dan berfikir ligat mencari apakah signifiken yang bapa si pembacuh kopi itu mahukan. Sebelum ini si pembacuh kopi (tuan punya diri) dalam memberi reaksi kepada keputusan itu mengatakan dia redha dan mengharap mahkamah akhirat pula akan mengadili dakwaannya itu. Apakah ertinya apabila dia berkata begitu dan dalam masa sama terus mendesak agar pendakwa membuat rayuan? Bukan itu tidak amanah dengan kata-kata sendiri dan satu pengkhianatan? Satu dendam tidak berpuas hati?

Pendakwa sedang meneliti hujah penghakiman. Kalau di dalam hujah itu ada ruang untuk mereka merayu, mereka akan membuat rayuan. Itu kerja mereka. Di tahap ini bukan pembacuh kopi, bapaknya atau kumpulan yang menyokongnya yang seramai 45 orang hadir dan duduk dalam masjid Wilayah Persekutuan itu perlu mendesak pendakwa.

Pendakwa yang bekerja secara profesional tahu akan tugas dan tanggungjawabnya. Mereka tidak akan mengikut telunjuk sesiapa, begitu juga kepada pihak yang memberi pandangan rayuan itu tidak perlu.

Ada bahayanya juga kalau pendakwa di desak. Orang akan menyuluh ada agenda lain di sebalik desakan itu. Orang akan berfikir dan mencari sebab kenapa si pembacuh kopi itu beriya untuk melihat Anwar dipenjara. Getah nangka desakan itu tentu akan terkena dan terleset kepada pihak kerajaan dalam hal ini Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor.

Bila ini berlaku orang tidak akan melihat si pembacuh kopi itu menuntut keadilan untuk dirinya. Dia hanya mungkin menjadi alat atau watak yang diajar supaya berlakon demikian. Ingat atau tidak si pembacuh kopi ini pernah berjumpa dengan seseorang yang membenci kepada Anwar di Rawang dari jam 9 malam hingga 4 pagi. Untuk apa perjumpaan itu? Pertemuan selama itu bukan setakat bersua muka melainkan untuk membincang dan mengatur sesuatu strategi.

Dari senario ini saya melihat pembacuh kopi bukan ada agenda untuk dirinya sendiri. Dia tidak ada apa-apa kepentingan politik. Tidak pernah dia melafazkan kata untuk menjadi perdana menteri. Jadi tidak perlu dia bertindak lebih jauh. Justeru ada orang lain yang menjadi dalang kepadanya dan mahu mengambil kesempatan ke atasnya.

Berdasarkan itu saya cukup yakin dalang inilah yang mengajar si pembacuh kopi agar mendesak pihak pendakwa membuat rayuan. Dalang inilah yang tidak puas hati. Mereka kini dalam kecemasan dan menggeletar kerana Anwar berada di luar. Buat ketika ini Anwar bersama isterinya Dr Wan Azizah berada di Turkey dalam majlis bersama Tyoib Erdogan sedangkan dia (si dalang malang) masih melungu di gerai kopi di Shah Alam.

Memang ada yang puas hati dan tidak puas hati dengan keputusan semalam. Bagi pembacuh kopi dia sepatutnya sudah berpuas hati kerana laporannya berjaya diambil tindakan sehingga Anwar didakwa dan telah menyebabkan Anwar bersusah payah berulang alik ke mahkamah. Bayangkan betapa perasaan dan maruahnya tercalar balar dengan pendakwaan itu.

Kalau si pembacuh seorang beriman, ikhlas dan jujur sebaik keputusan dibuat dia akan berjalan ke arah Anwar memohon maaf kepada apa yang berlaku. Tidak salah, dan itulah budaya atau natijah yang mahu diterbitkan dalam sesuatu perbicaraan dalam Islam. Saya rasa kalau dia melakukan itu dia akan disanjung tinggi atas keberanian dan sikap kejantanan agamanya.

Kita semua orang Islam. Anwar orang Islam yang dituduh sebagai pluralisme, pembacuh kopi itu juga Islam, dan para dalang yang menjadi penasihat kepada pembacuh kopi juga saya yakin masih berakidah sama dengan Hasan Akidah, iaitu Islam. Apabila mahkamah memutuskan demikian ketepikan sementara agenda politik dan dendam masing-masing. Kita bina maufakat baru untuk bangsa dan negara. Dalam politik kawan tidak kekal, musuh juga tidak abadi. Sesiapa yang mengekalkan perbalahan dan mengabdikan musuh dia sebodoh-bodoh ahli politik.


Islam menyuruh kita bermaaf-maafan. Pemancuh kopi dan keluarganya kena menerima keputusan itu adalah muktamad. Keadilan sudah diberi kepada semuanya. Saya tidak fikir Hakim telah bertindak tidak adil dan khilaf dalam membuat keputusan. Dan kalau Hakim dipengaruhi pun tujuannya adalah demi kebaikan juga.

Jangan pula kerana kita terlalu ghairah dan mempercayai kita saja yang betul dan agenda kita saja terbaik. Sikap dan pegangan itu salah. Kalau kita terlalu sombong nanti akan berlaku sesuatu yang lebih mengaibkan kita. Ingat Tuhan disamping maha pengampun Dia juga maha pembalas. Balasan Tuhan tidak akan tertanggung.

Apa yang berlaku kini Tuhan memberi jalan kepada semua untuk bertawakuf dan bermunajat serta memikir kembali apakah perbuatan, tindakan, kerja-kerja kita sebelum ini elok atau tidak. Maka gunalah masa ini untuk menjernihkan keadaan, menenangkan jiwa dan mensucikan seluruh jasad dan kalbu kita.

Percayalah dunia ini hanya sementara sahaja. Betapa kita hebat, punya ijazah berjela-jela hingga ke peringkat Phd, selalu menang, berjaya, berharta ia tidak akan membawa kita ke mana-mana pun. TV3, Utusan Malaysia, Berita Harian, Harakah atau pun Suara Keadilan hanya ada di dunia ini saja dan dibaca oleh makhluk di Malaysia saja. Di mahsyar besok kita akan didedahkan oleh media Rabul Jalil yang telus, bebas, adil dan benar ditulis dan dirakam oleh Rakib dan Atiq.

Di mahsyar nanti kita akan berjumpa dalam keadaan asal, realiti bertelanjangan. Nah, saat itulah nanti kita akan mengenali di antara satu sama lain dalam keadaan penuh originaliti. Cubalah bayangkan itu nescaya kita akan tenang dan selepas ini Melayu sesama Melayu (MSM) tidak akan saling khianat mengkhianti lagi.

Dalam hidup ini yang paling penting setelah kita mentakruhkan diri dengan Allah ialah kita membangunkan ummah. Untuk bangun ummah kita perlu saling bergandingan di antara satu sama lain. Ini tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan kepada kita sebenarnya. Bacalah ayat Quran dalam surah Ali Imran ayat: 103 bermaksud;


"Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya."

Kalau kita tidak melaksanakan amanah ini yang kita terima dan ikrar dengan Tuhan di alam luh mahfuz itu maka kita semua adalah pendusta, pengkhianat, zalim yang akhirnya membawa kita semua ke dalam Neraka. Apakah kita semua (Melayu) mahu bersorak sorai dalam Negara?

Dikesempatan ini saya mengucapkan terima kasih kepada perdana menteri Haji Najib Razak yang nampaknya menerima keputusan hakim dengan baik dan tidak pula terlampau mengambil kesempatan untuk menjual dirinya baik, demokratik dan langsung tidak mencampuri urusan penghakiman.

Mohd Sayuti Omar

Konvensyen PR ke 3 - Senator DAP mulai ucapan junjung sembah Sultan Kedah jadi Agong

Ucapan pembukaan Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3 pagi tadi oleh wakil DAP bernama Senator Tunku Abdul Aziz Ibrahim menjunjung sembah Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Shah yang baru dimahsyurkan sebagai DYMM Yang DI-Pertuan Agong.

“Semoga kesihatan baginda di atas Istana sana akan terus menyemarakkan demokrasi di negara ini,” ujarnya di Dewan Tertutup Sultan Abdul Halim dekat Alor Setar, Kedah.

Beliau berkata, kali pertama Tuanku Sultan Abdul Halim menjadi Agong pada tahun 1970, baginda berjaya menyelesaikan ketegangan kaum “Tragedi 13 Mei 1969″ yang dicetuskan oleh parti-parti perkauman pemerintah.

“Pada waktu itu (1970-an), negara kita sedang menghadapi rusuhan kaum dan Parlimen digantung.

“Tetapi, pemerintahan baginda telah berjaya mengembalikan suasana yang demokratik di Parlimen di samping normalisasi kaum,” ujarnya.

Beliau mewakili DAP turut menyatakan komitmen untuk bersama-sama PAS dan PKR untuk membawa Pakatan Rakyat ke Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13 ini.

“Saya berharap PAS akan sekali lagi menunjangi Kerajaan Persekutuan kelak, tetapi bersama-sama DAP dan PKR (atas wadah) Pakatan Rakyat.

“Marilahlah bersama-sama bersihkan Malaysia,” ujarnya.

Sebelum pada itu, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berucap, menganggap konvensyen kali ini merupakan konvensyen paling penting kerana akan membincangkan mengenai Tawaran Jingga kepada rakyat selain memperkasa persiapan untuk menumbangkan Umno BN di pilihan raya umum ke-13 kelak.

Zainulfaqar Yaacob@nota.merah

Konvensyen PR ke 3 : Slogan Baru Untuk BN dari Timb Presiden PAS - "BN Menang Malaysia Bangrap"

Mat Sabu ajak PAS, PKR & DAP hayati semangat Piagam Madinah tumbangkan Umno

Timbalan Presiden PAS Tuan Mohamed Sabu pagi ini mengajak Pakatan Rakyat menghayati semangat Piagam Madinah bagi menumbangkan kezaliman Umno Barisan Nasional di pilihan raya umum ke-13.

Ketika menyampaikan ucapan pembukaan di Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3 pagi ini, beliau berkata mana-mana pemimpin tidak boleh mengkhianati persefahaman bersama antara PAS, PKR dan DAP dalam agenda menyelamatkan Malaysia.

“Sepanjang mana semua pihak tidak mengkhianati perjanjian Piagam Madinah ini, maka semua pihak yang memeterainya sama-sama junjung persefahaman ini untuk tumbangkan kezaliman,” ujarnya di Dewan Tertutup Sultan Abdul Halim dekat Alor Setar.

Beliau berkata pemimpin rasis Barisan Nasional khususnya Umno akan terus melaga-lagakan pemimpin pelbagai kaum dalam Pakatan Rakyat kononnya akan menghakis keistimewaan Melayu di negeri ini.

Menurut beliau, piagam yang dikemukakan oleh Rasulullah s.a.w sendiri sebenarnya menerima partisipasi tiga Kaum Yahudi dan Majusi demi menyelamatkan negara moden Madinah.

“Rasulullah s.a.w bergabung dengan puak-puak Yahudi dan Majusi untuk menghadapi kezaliman, maka tidak salah kalau PAS bersama dengan kaum-kaum lain dari DAP dan PKR untuk tumbangkan kezaliman Umno di pilihan raya umum nanti,” ujar beliau.

Justeru, beliau mencadangkan slogan “BN menang, Malaysia Bankrap” sebagai ganti kepada slogan “BN menang, rakyat senang” sebagaimana yang digendangkan sempena menempuhi musim pilihan raya umum kali ini.

Slogan Mohamad itu disambut dengan penuh gema oleh peserta-peserta konvensyen yang hadir.

Turut berucap, Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali pada sesi ucapan pembukaan ini.

Zainulfaqar Yaacob,
http://networkedblogs.com/sFWRQ

RM13,000 dalam 5 TAHUN...!! Ponzi Swish Cash ala Najib 1Malaysia di lancarkan....

RM13,000 dalam 5 TAHUN? Najib Terdesak Guna SKIM PONZI Untuk Dana

"Skim Amanah Rakyat 1 Malaysia" adalah Skim Ponzi - Skim Cepat Kaya?


Nampaknya kerajaan 1Malaysia Najib betul-betul sudah kekeringan duit.

Skim yang dikenali sebagai "Skim Amanah Rakyat 1 Malaysia" atau "Sara 1 Malaysia" yang baru diperkenalkan, membolehkan rakyat yang pendapatan seisi rumahnya RM3,000 dan ke bawah untuk membeli 5,000 unit Amanah Saham 1 Malaysia (AS 1Malaysia) dengan RM1 setiap satu dan mendapat pulangan yang dijamin dua kali jumlah pelaburan mereka selepas lima tahun.

"Anda tidak boleh menemui pakej seperti ini di tempat lain," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada majlis pelancaran skim itu di Pusat Dagangan Dunia Putra.

Di bawah Sara 1 Malaysia, pemohon boleh memilih untuk melabur RM5,000 daripada simpanan mereka untuk membeli unit-unit pelaburan atau memohon pinjaman dari bank-bank yang mengambil bahagian. Menurut PM, orang yang melabur dalam skim ini menggunakan simpanan mereka akan diberi dividen yang tetap RM134 sebulan. Tetapi jika mereka memilih untuk melabur semula dalam skim ini, mereka akan berpeluang untuk menerima RM13,000 pada akhir jangka hayat lima tahun program ini.

Mereka yang membuat pinjaman perlu membayar RM84 sebulan sebagai pembayaran balik, baki wang RM50 digunakan untuk melabur semula dan menerima RM10, 000 dalam tempoh lima tahun. Skim ini bagaimanapun terhad kepada 100,000 isi rumah.


Hentikan semua dekorasi dan kosmetik

Pertama sekali SARA 1M bukanlah satu skim pelaburan.

Ini adalah jelas apabila ia dengan jelas menyebut terdapat pulangan dividen yang tetap. Pelaburan tidak akan memberikan pulangan yang tetap, kerana sesuatu pelaburan bergantung kepada kuasa pasaran yang menentukan nilai sesuatu komoditi dari semasa ke semasa. Apabila seseorang membeli saham entiti perniagaan tertentu, seseorang itu tertakluk kepada entiti perniagaan yang membuat keuntungan dan ini menentukan pulangan ke atas pembelian saham anda. Tetapi ini tidak berlaku dalam kes dengan SARA 1M. Anda membeli satu unit 'saham' dan anda dijamin akan mendapat pulangan sebanyak RM134 sebulan. Dimana sahaja pun tempat kerajaan melaburkan wang anda, ia ternyata mempunyai ROI yang benar-benar buruk kerana sekadar memberikan anda kembali wang sebanyak RM134 sebulan.

Kedua, dengan menggelarnya sebagai pelaburan sedangkan hakikatnya tidak, SARA 1M hampir seperti skim Ponzi (Skim Cepat Kaya). Skim Ponzi sering menetapkan pulangan kepada pelaburan yang diberikan oleh pembeli. Pelabur diberitahu bahawa wang mereka telah digunakan untuk membeli produk yang memberikan pulangan tinggi. Namun, dalam kes pelaburan SARA 1M, kita tidak tahu di mana kerajaan melaburkan wang itu sehingga mampu memberikan pulangan yang tetap. Di mana wang itu datang untuk memberikan pulangan sebanyak RM134 sebulan dan akhirnya memberikan keuntungan sebanyak RM8,000 pada akhir tempoh lima tahun kepada pelabur?.

Ketiga, SARA 1M menggalakkan pelabur untuk mengambil pinjaman untuk membeli 5,000 unit saham. Ini adalah nasihat kewangan yang buruk. Pelabur tidak perlu mengambil pinjaman untuk membuat pelaburan. Dengan amaun pembayaran balik sebanyak RM84 sebulan, jumlah tambahan pembayaran balik sebanyak RM5040 perlu dibayar kepada bank termasuk jumlah pinjaman asal RM10,000. Bagi keluarga miskin, komitmen untuk membayar RM84 selama lima tahun boleh memberikan tekanan pada kewangan mereka, terutamanya apabila mereka sekadar menerima pulangan tetap RM50 sebulan. Dan mereka akan memikirkan untuk melaburkan semula RM50 ke dalam skim ini?. Jadi ini adalah jelas, tanpa melabur semula kembali ke dalam skim ini, mereka tidak akan mendapat apa-apa pada akhir lima tahun itu nanti.


Ringkasnya, Najib meminta orang ramai untuk meminjam wang dan dipinjamkan kepadanya

SARA 1M bukan skim pelaburan tetapi lebih kepada isu bon kerajaan.

Bon kerajaan adalah bon yang dikeluarkan oleh kerajaan, yang secara amnya berjanji untuk membayar jumlah tertentu (nilai muka) pada tarikh tertentu, serta bayaran faedah berkala. Bon adalah pelaburan hutang di mana pelabur membuat pinjaman sejumlah wang, untuk kadar masa yang tertentu, dengan kadar faedah tertentu kepada syarikat atau negara.

Bon kerajaan biasanya dirujuk sebagai bon bebas risiko, kerana kerajaan boleh meningkatkan cukai atau mewujudkan mata wang tambahan untuk menebus bon pada tempoh matang. Beberapa contoh memang wujud di mana kerajaan telah memungkiri hutang mata wang domestik, seperti Rusia pada tahun 1998 ("krisis ruble"). Satu lagi contoh ialah Greece pada tahun 2011. Bon dianggap sangat berisiko, sebahagiannya kerana Greece tidak mempunyai mata wang sendiri.

Dan oleh kerana SARA 1M ini adalah isu bon kerajaan, adakah ia mendapat perlindungan daripada inflasi?. Banyak kerajaan mengisukan indeks-inflasi bon, yang melindungi pelabur daripada risiko inflasi dengan meningkatkan kadar faedah yang diberikan kepada pelabur sebagai kadar inflasi ekonomi yang meningkat.

Tetapi SARA 1M tidak termasuk inflasi, kerana pulangan telah ditetapkan pada RM13,000 selepas lebih lima tahun atau RM10,000, jika anda membuat pinjaman bank untuk melabur.

Oleh itu, SARA 1M adalah semata-mata kaedah untuk mendapatkan wang untuk memenuhkan tabung kerajaan, yang sekarang berada pada kadar yang semestinya sangat-sangat rendah. Ini terbukti kerana ia dihadkan kepada hanya 100,000 isi rumah sahaja. Ia adalah untuk menunjukkan bahawa sudah ada jumlah yang ditetapkan oleh kerajaan, dan apabila orang mula mengepam wang mereka, bukankah threshold* ini akan meningkat.

Ini bukan skim pelaburan, tetapi semata-mata cara yang bijak kerajaan untuk mendapatkan wang. Apa yang lebih menyedihkan, golongan miskin telah menjadi mangsa dan dikelirukan supaya menyangkakan bahawa mereka telah mendapat wang yang banyak sedangkan pada hakikatnya mereka sedang disedut sehingga kering semata-mata untuk mengumpul dana kerajaan.

note: threshold' :-
Sesuatu nilai yang ditetapkan oleh Pejabat Kewangan dan Perbendaharaan Negeri bagi sesuatu agensi yang mana nilai digunakan sebagai ukuran untuk menentukan jumlah peruntukan tambahan yang wajar diluluskan oleh Pejabat Kewangan dan Perbendaharaan Negeri di dalam menimbangkan sesuatu cadangan dasar baru/'one-off' itu. Bagi program baru atau 'one-off' yang nilainya melampaui paras 'threshold', peruntukan tambahan akan hanya diberi bagi setakat nilai yang melebihi 'threshold' Jabatan berkenaan.

http://pulakdah.blogspot.com/2012/01/rm13000-dalam-5-tahun-najib-terdesak.html

ISU MADRASAH SALIHIAH - Nie dia Gambaq Madrasah baru yg nak ganti pejabat insuran tuu...

Reka bentuk baru didedah
ROSLINDA HASHIM
January 13, 2012
design-surau

ALOR SETAR - Pelan dan reka bentuk surau baru di kompleks beli belah Aman Central bagi menggantikan Madrasah Salihiah dipersetujui Kerajaan Negeri Jumaat lalu, selepas beberapa pindaan dibuat.

Exco Industri dan Pelaburan, Pertanian dan Industri Asas Tani, Bioteknologi, Pembangunan Luar Bandar & Basmi Kemiskinan Negeri, Datuk Ir Amiruddin Hamzah berkata, surau satu setengah tingkat dengan seni bina bercirikan Islamik moden ini menggunakan cermin separa lut sinar yang dibina atas keluasan 4,800 kaki persegi.

“Saya harap dengan adanya ilustrasi reka bentuk surau ini akan melenyapkan segala tohmahan terhadap Kerajaan Negeri kononnya masih belum mempunyai perancangan mengenai surau baru yang bakal dibina.

“Kedudukan surau ini seolah-olah berasingan walaupun ia adalah sebahagian daripada kompleks beli belah itu. Selain menampakkan ciri-ciri Islamik di bahagian hadapan dan tepi, surau ini dibina dengan kelebihannya iaitu boleh diakses dari luar tanpa perlu masuk ke dalam bangunan kompleks,” katanya.

Amiruddin yang juga Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) berkata, sebuah kubah dan menara turut dibina pada sisi hadapan surau yang bercirikan Timur Tengah di bahagian luar.

Menurutnya, amat jelas imej surau itu adalah tempat beribadat umat Islam, dengan kapasiti yang mampu memuatkan 400 jemaah pada satu masa.

“Ia lebih menyerupai sebuah masjid berbanding peranannya sebagai surau. Surau ini termasuk tempat wuduk dibahagikan kepada dua bahagian berasingan untuk lelaki dan wanita, menjadikannya sebuah surau yang selesa untuk beribadah.

“Kesemua jemaah solat di tingkat bawah, manakala bahagian atas berkeluasan 1,600 kaki persegi menempatkan ruang bermesyuarat, aktiviti, stor termasuk pejabat pengurusan surau,” katanya.

Mengenai kerja merobohkan bangunan Plaza Tunku Yaacob terbengkalai lebih 30 tahun lalu, Amiruddin berkata, ia kini berjalan lancar dan dijangka selesai sebelum Tahun Baru Cina.

“Kesemua bangunan lama terbengkalai akan dirobohkan dahulu dan dijangka selesai sebelum perayaan, manakala bangunan perabot bersebelahan menyusul selepas itu. Bangunan Madrasah Salihiah paling akhir dirobohkan,” katanya.

Menurutnya, difahamkan pemaju akan memulakan kerja menanam cerucuk terlebih dahulu sebelum melakukan kerja merobohkan bangunan terakhir, yang dijangka dijalankan sekitar Mac.

Aduhaiii... Gua nak kata aman macamana bumi Malaysia nie..Umuq 15 tahun dah ada geng mencuri...!!!

Penjenayah Geng Kecik tumpas


WAN ABDUL BARI (kiri) menunjukkan barangan yang dirampas daripada seorang remaja dan dua pembeli barang curi pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Daerah Brickfields semalam.

KUALA LUMPUR - Usianya baru 15 tahun namun seorang remaja lelaki sudah licik mencari pendapatan dengan mencuri di unit-unit kondominium di sekitar Bukit Jalil dan Sri Petaling.

Suspek yang sudah tidak bersekolah bersama abangnya yang berusia 19 tahun dikatakan mengambil kesempatan dengan keadaan fizikal mereka yang kecil untuk menyelinap masuk ke kawasan kondominium yang menjadi sasaran.

Penglibatan dua beradik yang digelar Geng Kecik sejak enam bulan lalu terbongkar apabila si adik diberkas pada Selasa lalu selepas dia dan abangnya baru selesai memecah masuk ke sebuah unit kondominium di Sri Petaling di sini.

Sebelum suspek itu ditahan, seorang pemuda berusia 31 tahun yang sampai ke rumahnya pada pukul 10.30 pagi terkejut apabila mendapati rumahnya berselerak dan barangan miliknya turut hilang.

Dia yang ternampak dua remaja lelaki dalam keadaan mencurigakan berhampiran pagar kondominium segera meminta bantuan pengawal keselamatan, bagaimanapun hanya seorang dapat diberkas manakala suspek si abang sempat lari.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Wan Abdul Bari Wan Khalid berkata, bersama suspek itu, polis menemui bersamanya pelbagai mata wang asing yang kesemuanya berjumlah RM6,000, 15 utas rantai emas, enam bentuk cincin, empat utas jam tangan, pemain MP3. Kesemua barangan itu disyaki dicuri di rumah lelaki berkenaan.

Selamat datang ke Kedah Sempena Konvensyen Pakatan Rakyat ke 3

ALOR SETAR, 10 Jan 2012 – Di jangka 100 ribu rakyat akan hadir ke Rapat Rakyat Perdana dan ceramah sempena Konvensyen Pakatan Rakyat ke-3 termasuk 4000 pemerhati serta perwakilan dari setiap parti pada 14 Januari ini di Stadium Sultan Abdul Halim, Alor Setar.

“Untuk konvensyen kali ke-3 ini, Kedah dipilih sebagai tuan rumah, sebelum ini diadakan di Selangor dan Pulau Pinang,” maklum Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah, YB Dato’ Ir Haji Phahrolrazi Zawawi yang juga merupakan Pengarah Sekretariat Konvensyen pada sidang media di Kediaman Rasmi Menteri Besar Kedah, Seri Mentaloon hari ini.

“Konvensyen kali ini bertemakan ‘Bersihkan Malaysia’ dan akan dihadiri oleh semua tokoh-tokoh utama Pakatan Rakyat, antaranya YAB Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat, YB Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan YB Lim kit Siang,” katanya.

“Ucapan pembukaan akan disampaikan oleh YAB Dato’ Seri DiRaja Ustaz Azizan Abdul Razak sebagai tuan rumah, kemudian diikuti YB Anthony Loke dari DAP, Tuan Haji Mustafa Ali dari PAS dan YB Saifuddin Nasution dari PKR.

“Kita juga berpeluang mendengar ucapan ‘Suara Hati Nurani Rakyat Malaysia’ dari jemputan utama yang terdiri dari Dato’ A. Samad Said wakil Budayawan, Prof. Dr Aziz Bari wakil Akademik serta lain-lainnya yang mewakili Felda, penjawat awam, NGO, Pemuda & Mahasiswa serta tidak ketinggalan wakil dari Sabah dan Sarawak,” jelasnya lagi.

Tambah beliau lagi, disebelah petang, ucapan pergulungan pimpinan yang mewakili setiap parti dalam Pakatan Rakyat akan diadakan dan antara mereka yang akan memberi ucapan termasuklah YAB Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat, YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim, YB Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, YB Karpal Singh, YAB Lim Guan Eng dan YB Mohamed Azmin Ali.

“Pada sebelah malam pula kita menjangkakan kira-kira 100 ribu kehadiran untuk ‘Rapat Rakyat Perdana’ yang bermula dengan solat maghrib, solat hajat dan munajat. Di samping itu kuliah maghrib akan disampaikan oleh Dato’ Dr. Harun Din.

“Ceramah umum akan bermula pada pukul 9.00 malam dan serentak dengan itu juga kita akan mengadakan pelancaran manifesto Pakatan Rakyat pilihanraya umum ke-13,” sambung beliau.

Sementara itu, bagi memeriahkan lagi sambutan konvensyen, kita akan adakan pra-konvensyen pada malam 13 Januari. Antara acaranya akan diadakan ceramah serentak di 15 kawasan parlimen dan melibatkan 40 pemimpin Pakatan Rakyat.

Konvensyen Pakatan Rakyat Kali ke-3 tersebut akan bermula pada pukul 8 pagi sehingga 5 petang dan akan diadakan di Stadium Sultan Abdul Halim, Jalan Suka Menanti, Alor Setar.

Turut hadir semasa sidang akhbar Haji Sanusi Mohamad Nor setiausaha Sekretariat konvensyen, Ustaz Musodak Haji Ahmad Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri Kedah, Vincent Chee wakil DAP Kedah, Ustaz Rosli Azmi Setiausaha Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah dan Mohd Azam Awang Ketua Pemuda PAS Kawasan Alor Setar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...