TERKINI :

Tuesday, November 27, 2012

Taklimat Scorpene diadakan di Singapore sebab dihalang masuk Malaysia oleh KDN

Taklimat Scorpene sedang berlangsung di Singapura

KUALA LUMPUR: Taklimat Scorpene oleh peguam dua Perancis kepada Ahli Parlimen Pakatan Rakyat sedang berlangsung ketika ini di sebuah hotel di Singapura.

Ketika ini, Pengarah Eksekutif Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Cynthia Gabriel sedang memberi penerangan awal.

Antara Ahli Parlimen yang hadir Dr. Mohd Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai), Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara) dan Tian Chua (PKR-Batu).

Kedua-dua peguam Perancis William Bourdan dan Joseph Breham dijangka akan memberikan taklimat sebentar nanti.

Taklimat tersebut terpaksa diadakan di Singapura ekoran kedua-dua peguam itu didakwa dihalang masuk ke negara ini oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia.

Taklimat yang sepatutnya diadakan pada Khamis lalu tetapi ditunda ekoran masalah kebenaran memasuki Malaysia.

William dan Breham akan memberi maklumat terperinci mengenai perbicaraan Scorpene di Mahkamah Perancis.


Pada Julai 2011, kerajaan bertindak menghantar pulang William ketika tiba di KLIA untuk memberi taklimat pada majlis makan malam Suaram di Petaling Jaya.

Kapal selam Scorpene yang dibeli dari DCNS di Perancis – melibatkan komisen lebih RM500 juta dibayar kepada Perimekar Sdn Bhd, syarikat milik rakan baik Perdana Menteri – Abdul Razak Baginda.

Skandal ini dikatakan turut berhubung kait dengan pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shaaribuu yang dibunuh mengguna bom C4 pada 2006.

Hakim Roger Le Loire dan Serge Tournaire kini sedang meneruskan siasatan terhadap kes berkenaan di Mahkamah Tribunal deGrande Instance Perancis.

Tujuh saksi dinamakan termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi; penyiasat persendirian, P Balasubramaniam, Abdul Razak Baginda, isteri Razak, Mazlinda Makhzan, pembantu kanan beliau, Jasbir Singh Chahl serta Ahli Perniagaan, Lodin Wok Kamaruddin.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...