TERKINI :

Thursday, October 11, 2012

KCS sendiri taja penentangan terhadap Datuk Rasli?

Oleh: Mata KCS


Ahli Majlis Daerah Kubang Pasu yang juga ketua whip ahli majlis lantikan politik PR umumkan dalam akhbar New Straits Times hari Selasa kelmarin bahawa mereka telah mencetak 15,000 poster dan 500 banner untuk digantung seluruh negeri Kedah bagi mendesak Datuk Rasli Basir meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri.

Baru kelmarin juga para penguatkuasa MBAS dan MBKP bertungkuslumus bekerja sehari suntuk membuat poster dan banner tersebut di kedua-dua daerah tersebut. Di Wisma Darul Aman, pusat pentadbiran kerajaan negeri Kedah, rumos bertiup kencang bahawa gerakan menjatuhkan Datuk Rasli ini sebenarnya ditaja oleh kumpulan KCS juga, yang tidak bersetuju dengan beliau. Benarkah?


Ada logiknya kerana empat sebab utama:

1) Apabila Rasli menyambung kontrak sebagai KCS sebanyak 2 kali, ia menyebabkan tidak berlaku kekosongan peringkat tertinggi, jadi tidak berlaku aliran kenaikan pangkat untuk banyak pegawai. Ada yang terpaksa menghitung hari pencen tanpa kenaikan pangkat, semuanya angkara Rasli.

2) Rasli sentiasa utamakan anaknya (juga KCS), sedara mara yang dalam KCS serta kroni terdekatnya dalam pelantikan dan kenaikan pangkat. Yang bukan kroni terabai walaupun senior dan layak.

3) Rasli banyak membebankan pegawai bawahannya, sedangkan kerja tersebut sepatutnya adalah tanggungjawabnya sendiri. Dia banyak relax dan makan gaji buta.

4) Campurtangan isteri dan anak dalam beberapa isu hingga ada yang diambil tindakan, ini sungguh merimaskan KCS.

Campurtangan KCS sendiri untuk jatuhkan Datuk Rasli menjawab bahawa tuduhan ahli MDKP mendesak Rasli letak jawatan bukanlah penentangan terhadap keseluruhan KCS. Majoriti KCS sendiri tidak suka kepada beliau yang sudah dua kali membaharui kontrak.

Sementara itu kumpulan penentang Rasli dalam KCS ini dilaporkan sedang menyalurkan maklumat yang banyak kepada beberapa ahli MDKP, guna membantu mempercepatkan kejatuhan Rasli jika beliau terus berdegil enggan letak jawatan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...