TERKINI :

Thursday, September 27, 2012

Apa cerita lama...lama kena kat hgpa...perabih harta rakyat lepas tu nak tutup buku.....

Muhyiddin: Isu kerugian Bank Negara 'cerita lama'

muhyiddin visit penang 160612Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Pakatan Rakyat membangkitkan isu lama apabila menimbulkan soal kerugian dialami Bank Negara Malaysia dalam dagangan pertukaran asing dan kenaikan pangkat Tan Sri Nor Mohamed Yakcop sebagai menteri.

"Itu cerita lama, saya tidak mahu ulang. Pembangkang cari modal. Yang penting (kita tumpu) pada belanjawan (yang akan dibentang esok)," katanya dalam satu sidang media hari ini.

Muhyiddin ditanya berhubung kenaikan pangkat Nor Mohamed kepada menteri memandangkan bekas pentadbir kanan Bank Negara itu didakwa bertanggungjawab atas kerugian RM5.7 billion melalui dagangan tukaran asing.

Nor Mohamed sendiri juga enggan mengulas isu berkenaan apabila ditanya pemberita berhubung perkara itu semalam.

Perkara itu ditimbulkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen semalam.

Parlimen diberitahu, Bank Negara mengalami kerugian kerugian berkenaan pada 1992 akibat kegiatan berkenaan.

Dalam sidang Dewan Rakyat itu, Anwar berkata beliau yang merupakan menteri kewangan pada masa itu mengesahkan dagangan tukaran asing berlaku sehingga menyebabkan kerugian besar dan mahu ia dihentikan serta merta.

Katanya, setelah merujuk beberapa pihak, beliau difahamkan bahawa aktiviti itu dilakukan bawah seksyen forex BNM bawah seliaan Nor Mohamed.

mahathir soros meeting circa dec 15 2006 270912 02Isu berkenaan timbul semula apabila bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kembali menimbulkan isu pembiayaan asing kepada NGO tempatan, didakwa bertujuan untuk menjatuhkan kerajaan.

Mahathir turut menyerang jutawan George Soros hujung minggu lalu dengan dakwaan, pertubuhan yang diasaskan oleh dermawan itu menyalurkan dana bagi tujuan itu.

Mahathir sebelum ini menggelarkan Soros sebagai seorang tolol dan turut menyalahkan jutawan berkenaan atas krisis kewangan yang melanda Asia pada 1997.

Namun, Mahathir berbaik semula dengan Soros dan mengadakan sidang media bersama pada 15 Disember 2006.Mahathir turut mengutus surat sepanjang tiga halaman bertarikh 11 Januari 2006 kepada Soros untuk meraih sokongan ke atas projek Forum Keamanan Global yang diusahakannya.

1 comment:

lijitra said...

dari cerita lama tu la kita boleh ambik jadi pengajaran.yang umenongok be end dok ungkit cerita2 lama orang tak kata apa pun.bila kena tang depa,depa melompat.apa la puak2 pencacai ni.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...