TERKINI :

Thursday, June 21, 2012

Isu Jenayah di Selangor - Hati Busuk ! Sanggup salah taip demi nak kondem negeri PR..!!!

Kasar Jenayah Selangor
UBN Terludah Batang Hidung Sendiri
 

Kesilapan mengenai indeks jenayah di Selangor yang diberikan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) mungkin kerana kelemahan dan kesilapan manusia. Ia juga mungkin disebabkan niat busuk hati manusia maka kesilapan yang ketara itu berlaku dan Tuhan membayar secara cash atas kejahatan itu.

Mungkin juga kerana terlalu ghairah untuk memburuk-burukkan kerajaan Selangor di bawah Pakatan Rakyat menyebabkan kerja jahat itu terpaling ke muka sendiri. Padan muka.

Itu yang dapat dirumuskan mengenai kesilapan KDN (kononnya kesilapan taip) memberi indeks jenayah di negeri Selangor seperti mana dinyatakan dalam jawaban bertulis dikemukakan oleh Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Phua. Malunya KDN

Jawaban itu menghuraikan indeks jenayah di Selangor pada 2006 sebanyak 51,393 kes; tahun 2007 sebanyak 58,592; tahun 2008 sebanyak 57,752; tahun 2008 sebanyak 54,994; tahun 2010 sebanyak 49,469 dan 2011 sebanyak 44,302 kes.

Jelas indeks itu menunjukkan pertambahan kadar jenayah Selangor merungsingkan sedangkan hakikatnya ia menurun 19.4 berbnding 27.5 purata di seluruh negara.

Tony tidak puas hati dengan penjelasan itu dan beranggapan NKRA dan GTP yang diperkenalkan kerajaan tidak berhasil. Secara tidak langsung angka-angka berhubung jenayah itu menunjukkan tindakan pentadbiran Najib yang seronok dan bangga akan menghapuskan jenayah gagal.

Menyedari hakikat itu yang berasaskan kepada indeks yang diberikan itu menyebabkan KDN terpaksa membetul balik indeks berkenaan dengan alasan ianya tersalah taip. Pelik dan 'gomba' sungguh macam mana ia tersalah taip sedang dokumen itu penting dan dikemukakan kepada parlimen.

Apakah tidak ada penyemakan di kalangan pegawai di KDN atau semuanya takut menggeletar kepada menterinya. Janganlah sampai jenayah pun hendak dipolitikan. Sudah tentu kalau tidak ada kesedaran dan kepekaan Tony Phua orang Umno khasnya yang otak kemetot akan beranggapan jenayah di Selangor tinggi dan mereka akan jadi modal dalam pilihan raya.

Kalau saya jadi Hishamuddin Hussein saya akan letak jawatan kalau pun tidak memohon maaf bagi pihak pegawai KDN yang sudah tentu atas arahnnya. [wm.kl.11:47 am 21/06/12]
 
Mohd Sayuti Omar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...