TERKINI :

Thursday, March 8, 2012

Mansuh SBPA: Siapa Yang Paling Untung?


Berlambak-lambak blog Pakatan Rakyat memaparkan berita mengenai pemansuhan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dan kembali kepada Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang disolekkan dengan kenaikan gaji pelbagai lapisan dalam sektor kerajaan.

Aku malas nak komen pasal kenaikan gaji sebab ada dua puak yang bakal meraih laba besar dari pengumuman Najib Altantuya pagi tadi.

Pertama tentulah tauke besar dan pemborong sebab setiap kali gaji naik, untung malaon penghisap darah ini pasti akan naik berlipat kali ganda!

Kedua tentulah Najib Altantuya sendiri walaupun Pakatan Rakyat jelas menempelak tindakan flip-flop yang sudah semestinya berimpak besar dalam pilihanraya umum akan datang.

Buka sedikit penjawat awam berang dengan SBPA tetapi persoalan besar buat mereka: puas hatikah kenaikan cuma 13 peratus di saat harga barang melambung, contohnya tong gas di Bario, Sarawak yang harganya "cuma" RM130!

Tindakan populis Najib Altantuya membuktikan dua perkara:

Pertama, dia sendiri tidak yakin dengan tindakannya malah membuktikan komen pengkritiknya bahawa daya kepimpinannya sangat lemah

Kedua, menyedari sokongan terhadap kerajaan semakin lemah, maka sekali lagi Najib Altantuya terpaksa meniru sekali lagi idea yang terkandung dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat.

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim tentunya sekali lagi meneruskan serangannya usai dengan keputusan yang sudah dijangka sebelum ini.

Menang pilihanraya umum lebih penting dari membiarkan kemarahan lebih 1.2 kakitangan awam memangkah Pakatan Rakyat kerana Buku Jingga ternyata lebih realistik berbanding dasar 1Malaysia yang kosong umpama telunjuk lurus kelingking berkait.

Jangan terkejut sekiranya Umno-APCO menang dalam pertarungan hidup mati kali ini, SBPA pasti akan dilaksanakan semula tanpa mendengar lagi suara rakyat!

JALAN PULANG

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...