TERKINI :

Friday, January 27, 2012

Nampak gayanya bulan 3 nie tak jadi lagi pilihanraya 13.. Najib dok cari tarikh baru pulak...!!!!

http://us.123rf.com/400wm/400/400/gibsonff/gibsonff1109/gibsonff110900022/10627967-calendar--march-2012.jpg
Berikut 11 sebab kenapa mengadakan PRU-13 tidak akan diadakan dalam masa terdekat atau pada bulan Mac 2012 tahun ini.
 • Jentera kerajaaan yang ada tak sempat buat persediaan disebabkan cuti berpanjangan dari cuti sekolah sehingga cuti tahun baru cina. Sebahagian besar daripada jentara pilihanraya kerajaan terdiri daripada para pegawai kerajaan yang masih dalam mood bercuti.
 • Masalah dalam UMNO masih berserabut. Najib umumkan mahu 'calon winnable'. Maknanya ramai golongan veteran termasuk Pak Lah terpaksa lepaskan kerusi merekakepada yang lebih muda dan lebih digemari oleh penyokong. Kononnya nak buat transformasi. Tapi masalahnya majoriti kumpulan veteren ni tidak mahu lepaskan kerusi mereka. Masalah ini tidak dapat di selesaikan dalam masa terdekat.
 • Sebahagian daripada pemegang jawatan Menteri Besar juga mahu disingkirkan oleh kumpulan Najib tetapi terdapat banyak halangan yang perlu diselesaikan sebelum PRU-13 yang nampaknya sukar dalam masa terdekat ini.
 • Isu panas rasuah, kronisme, nepotisme dan lain-lain yang buat Najib atau BN atau lebih tepat lagi Umno masih tak berkesudahan. Contohnya isu Lembu Shahrizat masih berkeliaran makan rumput serta anak pokok orang kampung. Orang UMNO sendiri dah naik lemas dengan skandal macam tu. Selagi isu ni tak selesai kalau Najib bubarkan parlimen alamat dia sengaja cari mampuih. Mana nak sempat bersih semua tu sebelum March. Najib perlu tunggu sehingga isu ini reda untuk mendapatkan momentum yang baik.
 • Sabah dan Sarawak yang jadi simpanan tetap kemenangan BN banyak hadapi masalah. Umno tak dapat selesaikan semua masalah tersebut sebelum March ni. Kalau mereka tak ambil perhatian dengan Sabah dan Sarawak, alamat Putrajaya bakal dikuasai oleh PR.
 • Pakatan Rakyat semakin lama semakin kuat dan berada dalam keadaan yang paling kuat sepanjang sejarah Pakatan Rakyat. Ramai kumpulan bermasalah telah dibuang atau lari keluar parti. Yang terakhir adalah Hasan Ali baru-baru ini. Tak ada lagi yang boleh menghalang PR untuk maju ke depan sekarang ini, ini menakutkan BN.
 • Datuk Seri Najib perlu menunggu ratingnya naik lebih baik sedikit sebagaimana mula dia mengambil kuasa iaitu 72%. Ratingnya yang agak buruk sekarang ada kemungkinan akan naik semula dengan beberapa perubahan dan janji manis yang telah dilakukannya dan ia akan hanya naik selepas suku kedua tahun ini bukan dalam masa terdekat.
 • Penyenaraian Felda pada April 2012 ini dijangkan dapat memberikan faedah kepada lebih 10,000 para peneroka Felda yang merupakan harapan kuat Datuk Seri Najib. Kesannya hanya akan ada selepas April jadi tak mungkin PRU13 akan di adakan sebelum itu.
 • Beberapa perubahan pembaikan yang dijanjikan Najib seperti pembaikan sistem pilihanraya serta akta keselamatan masih dalam proses untuk dilaksanakan. AUKU juga masih dalam proses perbincangan. Ini perlu dikemaskinikan dulu bagi menaikkan rating kerajaan yang ada sekarang dan tidak mungkin semua ini mampu dilaksanakan sebelum Mac 2012.
 • Kerajaan yang ada sekarang sudah tentu mahukan Parlimen serta dewan uindangan negeri dibubarkan serentak di seluruh negara. Dengan melewatkan PRU-13 boleh membuatkan semua negeri yang dikuasai PR akan menurut sama. Jika diadakan pada Mac ini berkemungkinan negeri PR tidak akan turut serta bubarkan DUN.
 • Banyak projek yang mempunyai impak tinggi pada rakyat seperti MRT dan lain-lain hanya akan berjalan selepas suku kedua tahun ini. Kerajaan BN perlu tunggu semua ini berjalan lancar untuk menaikkan ratig mereka di mata rakyat.
Semua alasan diatas membuatkan PRU-13 pada bulan Mac adalah terlalu awal untuk kerajaan BN bertempur dengan yakin bagi menguasai majoriti 2/3 kerusi Parlimen. Berkemungkinan PRU hanya akan diadakan paling awal pada Jun 2012 dan paling lewat pada September 2012.

Mengikut telahan seorang Ustaz berdasarkan ayat Quran, sesebuah kumpulan atau golongan itu akan Allah naik dan turunkan silih berganti. Daripada rekod PRU negara sejak dahulu lagi menunjukkan setiap kali BN menang besar akan dituruti oleh hampir kalah pada tahun berikutnya dan begitulah sebaliknya.

Jadi menurut ustaz tersebut, BN telah hampir kalah pada PRU-12 lalu dan berkemungkinan besar BN akan menang besar pula pada PRU-13 nanti. Itu semua hanyalah sekadar andaian. Tiada sesiapa yang tahu apa yang akan terjadi pada masa depan, Allah lebih mengetahuinya.

Sumber di ambil daripada Utusan Meloya dengan beberapa pembaikan dan tambahan daripada saya.

http://wartashubhi.blogspot.com/2012/01/kenapa-pru-13-bukan-pada-mac-2012.html

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...