TERKINI :

Monday, November 21, 2011

“Buatlah apa sahaja wahai BN/UMNO, insya Allah ini adalah khidmat terakhir untuk rakyat sebelum PRU 13,”

Kenapa menyusahkan guru, ibu bapa hanya RM100?

KUALA LUMPUR, 21 Nov: “Kalau pun hendak pancing undi janganlah menyusahkan ibu bapa dan guru ketika memberi wang RM100 kepada setiap pelajar,” ujar Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Katanya, pada mulanya janji Datuk Seri Najib Tun Razak wang itu akan disalurkan melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) tetapi apa yang terjadi pihak sekolah terpaksa diiringi oleh polis ketika mengambil wang di bank.

Justeru, beliau mempersoalkan apa jaminan keselamatan, terhadap wang yang hendak diagihkan kepada pelajar-pelajar.

“Jika terjadi suatu yang tidak diingini siapa yang akan menggantikan wang tersebut?” ujarnya kepada Harakahdaily.

Menurutnya, pihak sekolah pening kepala memikirkan masalah keselamatan wang yang berada kepada guru-guru sebelum diagihkan kepada pelajar-pelajar.

Katanya lagi, ibu bapa juga turut susah, kerana umpan politik BN.

Beliau menambah, ada ibu bapa terpaksa pergi ambil di tempat yang jauh daripada sekolah anak mereka belajar kerana di sana ada majlis yang dihadiri oleh wakil rakyat BN.

Ujarnya, sebelum ibu bapa diberi wang, mereka akan dengar kuliah yang bertema "bersyukurlah kepada kerajaan BN".

“Bukankah kerja ini menyusahkan ibu bapa?” soalnya lagi.

Apa yang paling malang, katanya ada ibu bapa yang marah kepada pihak sekolah, kenapa mereka perlu ke tempat lain untuk mengambil wang, sedangkan sebahagian yang lain hanya ambil di sekolah.

“Semua ini gara-gara pilihanraya sudah dekat, maka BN akan buat apa sahaja walaupun pada mulanya untuk masuk ke dalam akaun BSN sahaja, kemudian menukar strategi supaya ibu bapa pula datang ambil.

“Buatlah apa sahaja, insya Allah ini adalah khidmat terakhir untuk rakyat sebelum PRU 13,” ujarnya.

Mahathir Lambung, Udin Anak Yassin Libas


UDIN anak Yassin bersependapat dengan Dr Mahathir Mohamad bahawa Umno ada masalah dalaman bagaimana pun masalah itu sedang diatasi. Menurut Udin, Umno bermasalah apabila ia dipimpin oleh Abdullah Badawi. Kata Udin juga masalah dalaman Umno itu sedang diatasi tetapi masih belum mencukupi.

Perlu apa Udin anak Yassin berterusan begitu kepada media?

Apa yang boleh difahami dengan kenyataan Udin anak Yassin itu, 'dia sependapat dengan Mahathir' yang masalah dalaman berlaku dalam Umno kini disebabkan kelemahan Abdullah Badawi. Dalam pada itu Udin anak Yassin juga bersetuju dengan kritikan pedas Mahathir kepada Umno. Kenapa beliau mengharap Mahathir terus mengkritik Umno (Najib)?

Selama lebih empat tahun Abdullah memimpin Umno, tidak ada satu perkara pun yang Dr Mahathir berkenaan. Siang malam beliau mengkritik Abdullah. Kemuncaknya ialah mengkritik penglibatan menantu Abdullah, Khairy Jamaluddin dalam pentadbiran Abdullah. Sampai sekarang ini saya hairan dengan telatah dan perangai Mahathir dalam hal ini - membenci Abdullah.

Umum faham kenapa kalau Udin anak Yassin bersetuju dengan Mahathir yang mengkritik Abdullah. Udin anak Yassin tidak begitu mersa dengan Abdullah. Pertukaran potfolio Muhyuddin dari menteri MITI kepada menteri pertanian salah satu sebab kenapa Udin anak Yassin terkilan.

Walaupun Abdullah mahu menjadikan menteri pertanian sebagai menteri kanan, tetapi ia tidak dapat diterima oleh Udin anak Yassin. MITI dilihat lebih kanan dan penuh glamour oleh Udin. Bermula dari situlah Udin anak Yassin terus menyerang Abdullah Badawi. Serangan pula secara terbuka sehinggakan meminta Abdullah berundur dari kerusi PM dan Presiden Umno.

Abdullah terasa hati dengan tindakan Udin anak Yassin itu yang dilihat dimonitor oleh Mahathir. Kerterkilanan Abdullah itu dizahirkan pada ucapan penggulungan beliau untuk terakhir kali di perhimpunan agung Umno. Kata Abdullah; saya maafkan Muhyuddin Yassin. Perwakilan memahami dengan kerendahan diri Abdullah itu.

Permainan sambung menyambung antara Udin anak Yassin dengan Mahathir ini berterusan. Kalau dulu untuk menjatuhkan Abdullah kini nampaknya ia berubah kepada Haji Mohd Najib Razak juga. Mungkin disebabkan sikap begitulah menyebabkan ada sesetengah ahli Umno cuak dengan Mahathir.

Apa ertinya apabila Mahathir mengatakan Umno masih bercakaran? Dan apa pula ertinya bila kenyataan itu disetujui oleh Udin anak Yassin. Najib sudah memimpin Umno selama dua tahun. Apabila Mahathir dan Udin anak Yassin tetap mengatakan Umno masih belum lendik dan bercakaran, ia membawa maksud Najib gagal untuk memimpin dan memulihkan Umno.

Maksud di sebalik pandangan itu bagi menggambarkan Najib juga tidak berwibawa untuk memulihkan Umno. Najib lemah dan tidak ada kekuatan (karismatik) bagaimana hendak menghentikan percakaran dalaman Umno. Mesej yang hendak disampaikan bahawa sudah sampai kalau Najib juga berundur seperti mana Abdullah berundur bagi menjamin keutuhan Umno. Pandangan ini seakan sengaja diprediction awal untuk meletakkan kesalahan kepada Najib kalau Umno menghadapi musibah.

Sebab itu Mahathir memberi peringatan supaya UBN tidak mengadakan pilihan raya dalam waktu terdekat. Mahathir mungkin sudah dapat menghidu akan nasib UBN kalau diadakan pilihan raya dalam sebulan dua ini. Apa di namakan percakaran dalaman itu mungkin jelas dan dirasai oleh Mahathir. Selain itu Mahathir juga sudah dapat membayangkan bahawa orang Cina, India dan sebagaian anak-anak muda tidak akan menyokong UBN lagi. Pergolakan di Timur Tengah mempengaruhi pengundi muda. Masalah dihadapi anak muda gagal diselesaikan oleh Haji Najib.

Dari sudah lain Mahathir ada agenda sendiri kenapa beliau mula mengkritik Najib dan cuba mengangkat Udin anak Yassin. Mahathir tidak akan melakukan sesuatu kalau bukan untuk kepentingannya. Politik Mahathir politik yang bervariasi dalam keputusan dan maksudnya - semua untuk kepentingan dirinya. Tindakan politik Mahathir berlapis-lapis macam kueh lapis. Dalam perhatian saya motif utama dia menyokong Udin anak Yassin bukan kerana Udin dilihat lebih tegas dan komited dengan Melayu. Sebalinya rahsia daripada itu ialah kerana Mahathir mahu mengirimkan anaknya, Mukhriz berganjak ke atas.

Mahathir sudah membaca peta politik di masa depan. Perjalanan anaknya Mukhriz untuk naik ke atas mungkin agar sukar kalau Mukhriz melalui denai dan jalan biasa. Maka ia perlu dijemput agar melompat dari jalan biasa. Mahathir mungkin sudah membayangkan jalan atau pun liku untuk naik ke atas dalam Umno semakin runcing dan sukar untuk masa akan datang. Juteru ia perlu diangkat segera. Anaknya itu memerlukan junjung untuk 'mendolornya' ke atas.

Orang-orang seperti Hishamuddin, Zaid Hamidi akan menjadi penghalang kepada Mukhriz. Sementara orang ini berada ditakah hari ini maka Mukhriz perlu diganjakkan segera. Untuk naik mesti ada junjung. Junjung terbaik ialah Udin anak Yassin. Dalam hal ini Mahathir kena meneguhkan jujung dan memberi markah tinggi kepada Udin anak Yassin. Dalam masa sama kerja Mahathir itu ialah untuk menanam budi bagi dia menunai bakti apabila Udin anak Yassin naik menjadi PM kelak.

Salah satu pasukan yang akan menegakkan Udin anak Yassin dan menggoncangkan Najib ialah para veteran Umno yang bersemangat nasionalis. Apa dinamakan pertubuhan bekas wakil rakyat Umno (Penawar) adalah salah satu instrument untuk menyalurkan racun ke bumi politik Najib.

Sikap atau pun kegiatan Udin anak Yassin yang bersahutan dengan Mahathir hari ini tidak ubah seperti tekung dengan apik di dalam takraw. Tekung tukang lambung, apik tukang smash. Begitu juga dalam kerja untuk mendamagekan Najib ini, Mahathir lambung, Udin anak Yassin libas.

Eloka kalau para pak pacat Najih mengikuti perkembangan ini dan mengintip apakah kerja sulit seterusnya yang dilakukan Udin anak Yassin dan Mahathir. Kalau ia dibiarkan tidak mustahil Najib akhirnya akan sampai ke dinding dan ketika itu dia juga kena mengaku kalah seperti Abdullah. Apa lagi Najib lebih kurang sama saja dengan Abdullah tidak mahu melawan, lebih banyak menyerah.

Perhimpunan agung Umno hujung bulan ini akan cuba memberi gambaran bahawa Najib ditekan dari dalam. [wm.kl.5:30 21/11/11]

Mohd Sayuti Omar

He He He... ada masalah dalaman rupanya UMNO nie..???

Muhyiddin akui Umno masih dilanda masalah dalaman

KAJANG, 21 Nov — Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bersetuju dengan pandangan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Umno masih berhadapan dengan masalah dalaman tetapi memberi jaminan perkara itu sedang ditangani.

“Kita semua tahu bahawa selepas Perdana Menteri (Datuk Seri) Najib Razak mengambil alih (kepimpinan) daripada (Tun) Abdullah Ahmad Badawi, masih ada masalah seperti pertengkaran dalaman,” kata Muhyiddin (gambar) kepada pemberita pada sidang media di sini.

“Bagaimanapun, untuk mengatakan bahawa parti tidak bertindak bagi mengatasi masalah adalah tidak benar. Tetapi, saya percaya itu tidak cukup. Lebih banyak perlu dilakukan,” katanya lagi sambil berkata bekas perdana menteri itu masih mengambil berat tentang parti dan mahu melihat ia kekal relevan dan menerajui kerajaan.

Malah Muhyiddin dan Najib sendiri telah berulang kali menasihatkan ahli-ahli Umno supaya mengelakkan masalah dalaman untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Semalam, Dr Mahathir antara lain mendakwa Umno selaku parti teras perikatan itu berhadapan dengan masalah mendapatkan pemimpin terbaik.

Bekas perdana menteri itu berkata, Umno diselubungi masalah mencari pemimpin — pendirian yang mengesahkan pandangan banyak pihak selama ini.

Katanya, tanggapan kebanyakan rakyat ialah Umno dipimpin oleh orang yang korup dan “kita dapati orang yang ada kelayakan tidak dibenarkan masuk dan pegang jawatan.” “Ini adalah perkara yang benar, malah kita hendak cari pemimpin dalam Umno sekarang pun susah.

“Di Selangor begitu ramai orang Melayu tapi hendak cari pemimpin cukup susah, boleh tak kita bayangkan tentang hal ini,” kata beliau sambil menambah, “kita sebenarnya yang merosakkan parti kita kerana melayan orang semacam ini.” Selangor merupakan salah satu negeri dikuasai Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum lalu.

Menjawab soalan sama ada Umno masih ada harapan, Dr Mahathir yang bersara pada Oktober 2003 selepas 22 tahun memimpin Umno dan kerajaan berkata, “saya harap kita boleh menang tapi kalau kita tidak jaga, mungkin kemenangan itu kecil sahaja.”

“Jika kemenangan kecil kita akan jadi kerajaan yang lemah dan lebih banyak masalah akan berlaku,” kata beliau lagi.

Hari ini, ketika mengulas lanjut Muhyiddin berkata antara cabaran besar yang dihadapi oleh pemimpin dan anggota Umno ialah untuk memperbetulkan persepsi masyarakat terhadap Umno dan BN.

Justeru kata Muhyuiddin, cabaran yang dihadapi oleh parti pada masa ini bukan mudah.

Katanya, jika zaman dahulu, parti lebih mudah mendapat sokongan rakyat kerana banyak yang pada waktu itu memahami dan dapat menghayati sejarah lampau.

Sehubungan timbalan presiden Umno ini menambah, “jadi, cara nak menguruskan perubahan ini tidak serupa dahulu.”

“Dulu mudah sahaja, orang cakap semua orang ikut.

“(Tetap) hari ini dengan ilmu, teknologi dan informasi, kita kena bijak menguruskan keadaan,” kata beliau lagi.

Oooo Pasai nie rupa-rupanya Kutipan Cukai Hiburan di Kedah meningkat


Tu dia menteri sekoq nie.. penyokong Indon punya pasai pon salah Pakatan Rakyat... Isu Rogol Amah dia tak ingat kot..??

Subhanallaah...sengaja tak amik tau fakta atau saja membodohkan diri dgn kenyataan yg sengal? Dah Indon dari zaman Sukarno lg anti-Malaysia bermula dgn slogan "Ganyang Malaysia" sehinggalah pd isu dera amah & 'maling budaya', ini dipupuk oleh pembangkang ke? Dgn layanan & kebencian rakyat Indon terhdp Malaysia yg menebal sampai pemain2 kena naik keta kebal, still last2 nak salahkan pembangkang ke?

Pakatan 'racuni' peminat Indonesia benci M'sia

Timbalan Menteri Sukan Datuk Razali Ibrahim, hari ini, menyalahkan pemimpin-pemimpin pembangkang berhubung layanan buruk yang diterima pasukan Malaysia oleh peminat sukan Indonesia pada Sukan SEA ke-26 yang sedang berlaku di Jakarta.

NONE"Mengapa mereka pendam kebencian sebegitu terhadap kita? Kenapa tidak Thailand? Mengapa tidak orang lain? Ia bukan kerana persepi penganiayaan terhadap rakyat Indonesia.

"Pada pendapat saya, ia adalah kerana pemimpin-pemimpin pembangkang yang seringkali ke Indonesia dan memburuk-burukkan negara ini.

"Mereka melabel perkataan buruk terhadap Malaysia, umpamanya ‘Maling’ yang dalam bahasa Indonesia bererti pencuri," kata Razali semasa penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang Bekalan 2012, kementerian itu di Dewan Rakyat hari ini.............................

Final Bola : Malam nie peluang NAJIB & SUSILO mengeratkan semula jambatan hubungan antara dua negara..!!

MALAYSIA VS INDONESIA: KENAPA IA BUKAN SEKADAR BOLA SEPAKPerlawanan akhir di antara dua negara serumpun malam ini tentunya menjanjikan aksi hebat dari pasukan bawah 23 tahun Malaysia dan Indonesia.

Seakan ulangan kepada perlawanan akhir Piala Suzuki AFF 2010 yang mana Malaysia memenangi kejuaraan ini untuk kali pertama, Indonesia sekali lagi muncul sebagai pencabar di perlawanan akhir bola sepak Sukan Sea 2011 Jakarta.

Perlawanan ini menarik perhatian luar biasa di Indonesia sehingga kesemua tiket habis di jual dan ada sebahagian daripada mereka yang tidak sempat membelinya sanggup membakar kaunter tiket di Stadium Gelora Bung Karno semalam.

Sememangnya daya penarik bagi penyokong dan peminat bola sepak di Indonesia begitu hebat apabila lawan mereka ialah Malaysia. Bagi mereka, bukan sekadar pingat emas yang di pertaruhkan bahkan perlawanan ini bakal menjadi 'medan tempur' dua negara.

Kontinjen Malaysia dalam semua acara yang di sertai di dalam kejohanan Sukan Sea ini turut menerima layanan 'istimewa' dari penyokong-penyokong tuan rumah dengan cacian, jeritan dan layanan yang menghina. Ternyata penyokong Indonesia begitu membenci Malaysia sehingga tidak menghormati lagu 'Negaraku' dan membuat bising apabila ianya di mainkan di stadium.

Majoriti rakyat Indonesia begitu membenci Malaysia yang pada mereka adalah 'maling' atau pencuri budaya, penindas yang menzalimi tenaga kerja Indonesia di Malaysia, perampas tanah Indonesia dan berbagai tuduhan yang tidak berasas lain.Krisis diantara dua negara serumpun yang mempunyai hubungan darah dan sejarah bersama bermula pada tahun 1963 apabila Malaysia di bentuk merangkumi Sabah dan Serawak. Indonesia melancarkan operasi 'Ganyang Malaysia' selama 3 tahun kerana menyifatkan pembentukan Malaysia merupakan bayangan penjajahan Inggeris di Asia Tenggara.

Perjanjian di antara kedua negara menyaksikan hubungan ini pulih seketika namun kembali 'panas' apabila Malaysia mendapat hak ke atas Pulau Sipadan dan Ligitan di Sabah pada tahun 2002 setelah menang di Mahkamah Antarabangsa The Hague, Belanda.


Media Indonesia yang berpusat di Jakarta adalah terdiri daripada 15 rangkaian TV dan 20 syarikat akhbar, suatu jumlah yang agak besar bagi bandar yang berkepadatan 12 juta orang. Media ini mempunyai kebebasan total didalam membuat laporan dan liputan seringkali menyiarkan berita yang kurang tepat dan isu yang dapat menarik perhatian pembaca demi untuk mengejar rating dan jualan.

Media mereka juga sentiasa menjadi kuda tunggangan pembangkang Indonesia yang gemar menimbulkan isu murahan untuk menarik simpati politik dan perhatian rakyat mereka yang majoritnya di himpit kemiskinan dan kesusahan hidup. Mereka menanamkan semangat kebencian pada Malaysia yang di dakwa sombong dan perlu di ajar.

Pelbagai isu dimainkan sebaiknya oleh media Indonesia untuk memburukkan Malaysia seperti isu layanan buruk pada Tenaga Kerja Indonesia yang di dera dan di zalimi, isu tahanan nelayan dan pegawai maritim yang di tahan oleh Malaysia, isu perampasan tanah di Borneo, isu pencurian budaya Indonesia seperti Batik, tarian dan lain-lain.

Hasilnya lahirlah golongan-golongan di Indonesia yang kononnya hadir bagi membela bangsa dan negara meraka seperti kumpulan Bendera, Laskar Merah Putih, Forum Kebangsaan Indonesia dan Forum Betawai Rempug.

Mereka membuat demonstrasi di kedutaan Malaysia di Jakarta setiap kali timbul isu panas di antara kedua negara dan pernah bertindak diluar batasan apabila mereka sanggup menyerang dan menyapu najis pagar kedutaan dan membakar bendera Malaysia.Kumpulan Bendera dan Laskar Merah Putih pula melancarkan operasi sekatan jalan raya di Jakarta dengan bersenjatakan buluh runcing yang di tajamkan hujungnya untuk membersihkan Indonesia daripada rakyat Malaysia.

Golongan ini juga dipercayai iri hati dengan kemajuan dan kemakmuran Malaysia sedangkan mereka masih di himpit kemiskinan. Berdasarkan laporan majalah antarabangsa 'Newsweek', Malaysia berada dikedudukan ke 37 berbanding Indonesia di no 73 didalam senarai 'The Best Country in The World'.

Apapun, penulis menyifatkan hubungan di antara Malaysia dan Indonesia pada umumnya adalah masih baik dan perhubungan darah dan sejarah di antara kedua-dua negara adalah terlalu utuh dan kuat untuk dirosakkan oleh anasir-anasir jahat yang berkepentingan tersendiri.


Ini terbukti apabila hubungan di antara kerajaan Malaysia dan Indonesia di dalam bidang ekonomi, pendidikan dan politik berlangsung tanpa sebarang masalah besar. Malaysia dan Indonesia ternyata amat memerlukan di antara satu sama lain dan ini terbukti dengan kehadiran pelabur-pelabur dari kedua-dua negara di Malaysia dan Indonesia dan kehadiran tenaga kerja Indonesia yang terus mencari rezeki di Malaysia.

Mereka yang berdemonstrasi di jalanan di Indonesia itu juga adalah di dapati berasal daripada golongan miskin dan merempat yang sanggup melakukan apa sahaja termasuk membakar bendera Malaysia dengan upah serendah RM1 beserta sebungkus nasi dan seketul tempe.

Perlawanan akhir bola sepak Sukan Sea malam ini sepatutnya menjadi penghubung dan jambatan di antara Malaysia dan Indonesia dan bukannya menjadi pentas permusuhan dan kebencian. Setidak-tidaknya kita boleh dan bisa melupakan masalah perhubungan ini selama 90 minit. Sukan ialah medan pertandingan yang bertujuan membina semangat kesukanan dan disiplin yang tinggi dan juga perasaan kecintaan kepada negara.

Sekolah Cina India & Mubaligh dapat duit Beratus Juta..Mai SAR dapat belas juta saja..??

Macam nie punya pukulan Orang Batu Pahat.. Patut laa depa meroyan..!!


Mai nak habaq apa itu Subsidi dengan cerita Sharizat Dapat Projek Ladang Tembikai

Kebenaran Tentang ‘Subsidi’… Sharizat Dapat Projek Ladang Tembikai

Oleh reformisanakmuda


Semasa cuti dihujung minggu ini, mari kita memahami keadaan sebenar yang sedang berlaku di negara ini, apakah dia yang dimaksudkan ‘Subsidi’ yang kononnya diberi oleh kerajaan BN :

....... Seorang lelaki yang dipanggil Maha memiliki sebuah ladang yang boleh menghasilkan 10 biji tembikai setiap hari. Beliau mempunyai 5 orang pekerja yang mengendalikan ladang. Setiap daripada mereka makan sebiji tembikai setiap hari.

Baki 4 biji tembikai yang tinggal, tuan rumah menjual pada harga RM10 setiap satu dan dia memperolehi RM40 jualan. Dia gunakan RM25 untuk kos operasi ladang, beri RM2.00 kepada setiap pekerja dan dia menyimpan RM5.00 sebagai keuntungan.

Hari demi hari, ladang itu dimajukan dengan baik dan kesemua 5 pekerja berpuas hati dengan simpanan wang mereka.

Meningkatkan Kualiti Ladang

Apabila Maha meninggal dunia, tuan tanah yang baru, Najib, datang untuk meneruskan operasi ladang.

Dia berkata kepada para pekerja: "Kita perlu untuk meningkatkan kualiti ladang dan mentakrif semula cara kita berfikir. Mulai sekarang anda semua hanya perlu membayar RM1.00 bagi setiap tembikai yang anda makan. Ia sangat murah jika dibandingkan dengan harga RM10 setiap satu di luar ladang”.

Para pekerja tiada pilihan tetapi terpaksa membayar RM1.00 bagi sebiji tembikai yang mereka makan setiap hari. Pendapatan mereka berkurangan dari RM2.00 kepada RM1.00 bagi setiap orang.

Seperti biasa, Najib menjual 4 biji tembikai dan dia mendapat RM40. Beliau menggunakan RM25 untuk kos ladang dan membayar gaji RM10 kepada pekerja. Beliau mendapat RM5.00 sebagai keuntungan. Selain itu, beliau mendapat keuntungan RM5.00 dari tembikai yang dijual kepada pekerja-pekerjanya. Secara keseluruhan, dia mendapat RM10 sebagai keuntungan setiap hari.

Penswastaan

Sekarang .... dengan kenaikan harga barang, Najib menaikkan harga tembikai kepada RM20 setiap satu. Najib mendapat keuntungan yang lebih tinggi kerana dia mendapat jualan RM80 untuk 4 biji tembikai setiap hari.

Kemudian, beliau memutuskan untuk memberikan kontrak perladangan untuk diswastakan kepada salah seorang teman rapat, Sharizat.

Sharizat berkata : “Harga tembikai naik, peningkatan kos ladang juga naik”.

Jadi, peningkatan kos ladang dinaikkan dari RM25 kepada RM50. Pada hakikatnya, peningkatan kos hanyalah RM30. Jadi lebihan RM20, Najib dan Sharizat berkongsi sama rata yang dikenali sebagai komisyen.

Mari kira berapa banyak Najib dapat setiap hari :

keuntungan bersih jualan - RM20
untung dari peningkatan kos ladang - RM10
jualan tembikai kepada pekerja - RM5

Secara keseluruhan, Najib mendapat RM35 sehari berbanding RM10 pada mulanya apabila beliau mengambil alih ladang dari Maha. Keuntungannya bertambah RM25 dan pekerja masih mendapat gaji RM1.00 sehari.

Subsidi

Atas desakan isterinya, Najib menjadi tamak tidak mahu berhenti di sini :

Satu hari, dia berkata kepada pekerja-pekerja yang lain : “Anda lihat, harga pasaran semasa untuk satu tembikai adalah RM20 dan anda hanya membayar RM1”.

“Lihatlah betapa bertuahnya anda! Saya telah memberi SUBSIDI RM19.00 bagi setiap biji tembikai anda beli. Secara keseluruhan, saya beri SUBSIDI RM95.00 untuk tembikai yang anda beli”.

“Ini amat membebankan ladang dan kita mungkin menjadi muflis jika kita terus seperti ini”.

“Untuk mengelakkan kebankrapan, saya perlu tingkatkan harga tembikai yang anda beli dari RM1.00 kepada RM1.50 , dan saya akan tanggung RM18.50 baki sebiji tembikai sebagai subsidi saya kepada anda semua”.

Jadi, dengan pengurangan subsidi, Najib menambah RM2.50 dari pekerja dan keuntungan menjadi RM37.50 .......

Apa Rakyat Perlu Buat

Selepas anda membaca cerita ini, saya pasti anda telah memahami makna 'SUBSIDI' yang diberikan oleh kerajaan.

Pertama sekali , subsidi RM95 TIDAK PERNAH WUJUD dan begitu juga dengan subsidi RM52 bilion petrol dan barangan lain yang kononnya bermurah hati 'diberikan' oleh kerajaan.

Pemotongan subsidi minyak sebenarnya hanya DIREKA-REKA dan alasan untuk mencuri wang dari poket Rakyat sendiri …

Sekarang anda faham mengenai subsidi ! . . ..

Reformis Anak Muda memohon anda memberitahu kepada seluruh Rakyat, terutamanya golongan Pekerja... mengenai penipuan pemimpin UmnoBn dan hakikat sebenar siapa sebenarnya yang mendapat subsidi…

Dan… beritahu mereka apa yang boleh kita buat? ... Mengundi dengan bijak.

K'jaan Negeri Kedah anjurkan Mahligai Sejahtera 2011 untuk rakyatnya..


Pergi stadium naik 'Baracuda' balik Malaysia naik 'Pesawat khas'

Pesawat khas bawa Harimau MudaPARA pemain negara menjalani latihan ringan di luar hotel penginapan mereka di Jakarta semalam sebagai persiapan menghadapi aksi final menentang Indonesia malam ini.


JAKARTA - Sebuah kapal terbang khas akan membawa pulang skuad bola sepak negara ke tanah air sejurus tamat aksi me- nentang Indonesia pada aksi final di Stadium Gelora Bung Karno malam ini.

Perkara itu telah dimaklumkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pada sidang media di Stadium Tenis Tertutup Senayan semalam.

Menurut Ahmad Shabery, keputusan untuk membawa pulang barisan Harimau Muda dengan pesawat komersial itu telah diputuskan oleh Kabinet baru-baru ini.

Ia bertujuan memberi ruang masa kepada skuad kendalian Ong Kim Swee itu berehat sebelum mereka berdepan dengan Syria pada aksi kelayakan Olimpik 2012 di Stadium Nasional, Bukit Jalil esok (23 Novem- ber).

"Atas dasar keprihatinan kepada pasukan bola sepak negara yang terpaksa beraksi dalam tiga perlawanan (bagi tempoh seminggu), pihak Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah membawa perkara ini ke Kabinet pada Jumaat lalu.

"Jadi kerajaan telah bersetuju untuk membawa pulang pasukan negara menggunakan kapal terbang khas dengan kerja- sama Air Asia.

"Mereka (skuad Harimau Muda) akan berlepas selepas perlawanan (menentang Indonesia). Dengan cara ini membolehkan para pemain berehat sebelum menentang Syria pada 23 November nanti," jelas Ahmad Shabery.

Hakikatnya, anak-anak buah Kim Swee jelas menghadapi masalah keletihan sebelum berdepan Syria kerana terpaksa mengharungi tiga perlawanan dalam tempoh seminggu.

Jadual padat Harimau Muda bermula apabila mereka berdepan Indonesia pada 17 November lalu sebelum turun menentang Myanmar dalam saingan separuh akhir dua hari kemudian.

Hari ini, mereka sekali lagi akan membuat perhitungan dengan Indonesia dalam misi memburu pingat emas Sukan SEA buat kali kedua berturut-turut sebelum mengalihkan fokus bagi kempen kelayakan Olimpik 2012 menentang Syria esok.

"Keputusan ini dibuat juga sebagai pengiktirafan kepada mereka apabila layak ke final. Kejayaan layak ke final buat kali kedua berturut-turut amat membanggakan.

"Bola sepak merupakan acara berpasukan paling sukar dan berprestij pada Sukan SEA. Walaupun menghadapi pelbagai hala- ngan dan rintangan, mereka (skuad Hari- mau Muda) telah memberikan aksi yang baik dan tidak pernah tewas.

"Saya ingin mengucapkan tahniah kepada pasukan bola sepak negara dan berdoa agar mereka beraksi dengan baik (pada saingan final) seterusnya memenangi pingat emas," jelasnya.

Mengulas mengenai provokasi melampau daripada penyokong-penyokong fanatik Indonesia sehingga mungkin mencetuskan kemungkinan skuad Harimau Muda akan sekali lagi menaiki Barracuda (kereta perisai milik polis Indonesia), Ahmad Shabery berkata:

"Para pemain sudah ada pengalaman menaiki Barracuda.

"Mungkin kali ketiga mereka akan menaiki Barracuda esok (hari ini). Tetapi dari segi impak psikologi, saya percaya para pe- main negara mampu mengatasi setiap rinta- ngan yang datang.

"Saya percaya para pemain mampu berhadapan dengan tekanan psikologi, bukan sahaja kerana terpaksa menaiki Barracuda tetapi juga penyokong-penyokong Indonesia.

"Jika mental mereka kuat, tidak mustahil kita mampu meraih emas acara bola sepak yang dianggap memiliki prestij tersendiri."

UPSR: Tips Nak Dapat 5A

Saya tak pasti perlu tulis ka tidak, kalau tulis takut nanti jadi riak; tapi kalau tulis boleh kot jadi pengajaran dan panduan untuk orang lain pulak.

Lagi pun dalam Mukadam surah Adh-Dhuha, ayat last sekali, Allah SWT ada berfirman yang marhumnya:

“Ada pun ni’mat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebut (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya”.

Tak ada apa sebenarnya, ini cuma cerita budak-budak dapat 5A masa UPSR baru-baru ini.Untuk ibubapa yang ada anak-anak kat sekolah rendah mungkin berminat dengan cerita ini.

Alhamdulillah, perjalanan hidup mentakdirkan saya suami isteri dikurniakan 9 orang anak. Dan, Alhamdulillah jugalah, setakat ini 5 anak yang pertama semuanya dapat 5A UPSR – termasuklah anak lelaki saya yang menduduki UPSR baru-baru ini.

Bila orang tanya apa petuanya nak bagi anak dapat 5A ini, saya tak tau nak habag macam mana; cumanya yang sering saya tekan, sama seperti dalam satu ceramah motivasi untuk waris yang pihak sekolah jemput hari tu, saya kata:

“Petua yang pertama sekali ialah KENA MINTA KAT TUAN dia. Saya kata, 5A ini macam kita juga, dia adalah sejenis MAKHLUK yang dijadikan Tuhan dan diberi nama 5A. Bila kita nak Makhluk, kita tak boleh minta kat Mahkluk, tetapi kita kena pi minta kat Tuan punya Makhluk itu. Dalam kes ini, Tuan dia tak lain tak bukan ialah Allah SWT; nak anak-anak dapat 5A, suka tak suka ka kita kena minta kat Tuan dia ini!”

Petua ini bukan saya saja-saja tulis atau saja-saja kata, tapi memang saya buat pun. Dan, saya amat-amat dan teramat-amat yakin yang petua inilah satu-satunya sebab musabab yang membolehkan anak-anak saya dapat 5A UPSR ini. Sebab utamanya – mcm yg saya sering cakap dlm ceramah motivasi saya tu – anak2 saya tak serupa macam anak-anak orang lain yang dapat 5A ini.

Anak-anak orang lain yang dapat 5A itu kebanyakannya gifted/pandai semula jadi, kata orang beranak-beranak itu, keluar dari perut mak dia itu dah memang pandai dah pun,dari darjah satu sampai darjah 6 dok kerja dapat nombor satu sampai sepuluh ja; cikgu ajaq pun senang!

Tak macam anak-anak saya, semua yang 5 orang macam tu, sebulan lagi nak UPSR masih tak dapat 5A lagi. Macam si Irfan anak saya yang ambik UPSR baru-baru ini, jenuh dok pulun, dari 1A 4C masa darjah 5 dulu, last sekali sebulan sebelum UPSR, peperiksaan percubaan cuma dapat 2A 3B.(Irfan anak saya dalam aktiviti Jln-Jln Masuk Kampung NGO WARGAKILANG)

Pendek kata, boleh give dah kalau nak kira, dari 2A 3B nak pi score 5A dalam jangkamasa sebulan memang tak logic melainkan ada kuasa magic, ringkas ceritanya memang tak ada harapan dah la.

Mungkin kerana itu barangkali, di sekolahnya di Padang Serai, Kedah ini, dalam 42 orang budak-budak darjah 6 RIA 1, beberapa bulan sebelum UPSR, bila 40 orang budak-budak lain dapat Batch/Butang Besar bertulis 5A lekat kat baju depa – menandakan 40 orang adalah budak2 harapan sekolah utk dpt 5A – anak saya tak dapat; cikgu pun tak letak harapan untuk dia dapat 5A.

Kalau cikgu pun tak harap & tak yakin, mak bapak apa entah lagi.

Bayangkan inferiornya anaknya saya ini; daripada 42 orang tu, cuma 2 orang saja yang tak dapat Butang 5A itu.

Nak jadi cerita, lepas habis UPSR cikgu bawa budak2 yg 40 orang tu pi rombongan KL (naik keretapi, nasib baik tak naik bas). Anak saya tak boleh pi sebab dia bukan dlm list 40 org pelajar harapan untuk dapat 5A tu, cuma kebetulan dua tiga orang budak kansel tak dapat pi, anak saya dapat juga pi - jadi bidan terjun.

Keluar mai UPSR, dalam 300 orang lebih budak-budak tahun 6 di sekolah itu, 28 orang dapat 5A, termasuklah anak saya. Saya pun tak sangka sebenarnya sebab w/pun saya dah pulun habis dah, sebulan nak periksa itu rasanya tiap-tiap malam tak miss buat latih tubi, tapi anak saya ini memang tak improve-improve.

Sebab itu bila anak saya dapat 5A, dalam facebook saya tulis:
“Mungkin ini adalah berkat rally doa di hari-hari terakhir”

Sesungguhnya, saya yakin dan teramat yakin faktor doa adalah sebab utama anak saya ini dapat 5A. Saya pernah dengar ada orang alim kata, bila kita berdoa, bila Tuhan nak makbulkan doa kita, dia buka pintu jalan dan ilham untuk kita menjadikan doa kita itu jadi realiti.

Misalnya, bila saya dok ulangkaji dengan anak saya tu subject yang dia lemah Bahasa Malaysia Pemahaman, yang tak pernah dapat A, paling tinggi pun B saja; saya dok ingatkan dia lemah PEMAHAMAN bab yang ada karangan/rencana/artikel panjang-panjang yang dia perlu baca dan PAHAM, kemudian perlu jawab soalan ABCD di bawah itu, rupa-rupanya setiap kali buat latih Tubi, bab itu dia memang ok, yang dia lemahnya ialah bab TATABAHASA.

Bukan kata dia saja yang lemah, Ayah dia ni pun lemah juga. Nak pi sekolah tanya kat cikgu segan, tapi sebab dok ingat anak punya pasal gagah jugaklah pi sekolah dua tiga hari sebelum UPSR hari tu. Saya tanya cikgu, apa bezanya perkataan MENGHADIAHKAN dgn MENGHADIAHI?

Saya tak pastilah cikgu nak gelak ka tidak kat saya, umur dah lebih 40 tahun, TATABAHASA level UPSR pun tak reti. Cikgu Jefri habag kat saya kata satu digunakan untuk orang, satu untuk bukan orang. Misalnya: “En Monier menghadiahkan sebuah buku untuk isterinya” vs “En Monier menghadiahi isterinya sebuah buku”.

La, mcm tu ka, awat la cikgu BM Cikgu Shaariah Deraman tak ajaq macam tu waktu saya kat MRSM Kulim dulu? Cikgu Jefri kata, benda ni cuma baru-baru ini saja digunapakai. Oo, macam tu ka.

Pointnya, sebagai ibubapa kita kena sama-sama ulangkaji dengan anak, tak paham kalu jangan segan silu pi sekolah tanya cigu. Saya pun hari tu tak terlintas nak pi sekolah pun, tapi mungkin berkat doa itu yang menggerakkan hati saya untuk berbuat demikian – sebab itu saya kata DOA itu yang penting.

Sebenarnya bukan saja dalam bab anak-anak nak ambik UPSR, tapi dalam bab apa pun, kita kena banyakkan berdoa dan ikhlaskan doa kita itu, insyaallah Allah SWT akan bukakan kita jalan.

Hah – ini kot point yang saya nak habag - bab pentingnya berdoa, bukan bab UPSR pun.

Sekian, moga tulisan yang tak seberapa ini ada pengajarannya buat semua.
(Kalau ada mana-mana sekolah nak jemput mtvc pun insyaallah boleh diadjustkan..:-)

moniermatdin@yahoo.com
20.11.11
http://dcckkilang.blogspot.com/2011/11/upsr-tips-nak-dapat-5a.html

Cityliner henti khidmat di Kelantan, Terengganu, Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Pahang

Cityliner henti khidmat di enam negeri

KOTA BHARU - Konsortium Transnasional Bhd. (KTB) mungkin menghentikan sepenuhnya perkhidmatan bas henti-hentinya, Cityliner, di enam negeri bulan depan sekiranya tidak ada pihak dapat membantu menyelesaikan masalah syarikat itu yang mengalami kerugian.

Pemberhentian perkhidmatan itu dijangka berlaku di Kelantan, Terengganu, Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Pahang melibatkan 80 laluan dan 400 buah bas.

Pengarah Eksekutif KTB, Tengku Hasmadi Tengku Hashim (gambar) berkata, dengan kerugian kira-kira RM300 juta yang ditanggung kini, syarikat tersebut terpaksa mengambil tindakan itu bagi mengelak terus menanggung kerugian setiap tahun.

"Kami juga belum menerima sebarang hitam putih daripada pihak-pihak yang dikatakan berjanji mahu membantu menyelesaikan isu ini termasuk kerajaan-kerajaan negeri dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD)," katanya di sini semalam.

Tengku Hasmadi berkata, pihaknya akan berunding dengan kerajaan Negeri Sembilan hari ini dalam usaha membantu pihak syarikat menyelesaikan isu itu.

"Begitu juga dengan kerajaan negeri Kelantan yang belum ada tindakan proaktif diambil walaupun mereka pada dasarnya bersetuju membantu meringankan kerugian syarikat," katanya.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini dilaporkan berkata, kerajaan negeri memperuntukkan bantuan RM100,000 sebulan selama empat bulan kepada anak syarikat KTB, Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) yang mengendalikan perkhidmatan Cityliner di negeri itu bagi mengurangkan beban kos operasi. - Bernama

Facebook & Twitter : Haram jika tidak ikut syariat

Haram jika tidak ikut syariat

KUALA TERENGGANU – Laman sosial seperti facebook dan twitter yang kini seolah-olah menjadi satu kemestian kepada setiap orang boleh menjadi haram jika ia digunakan secara membabi buta dan tidak mengikut syariat Islam.

Imam Besar Terengganu, Aizi Saidi Abdul Aziz berkata, ramai orang tidak sedar bahawa teknologi dari barat itu juga sebenarnya mampu memusnahkan diri sendiri apabila ia tidak diguna dengan baik iaitu dengan kehendak Islam.

Menurutnya, perlakuan paling mudah mendatangkan dosa dalam penggunaan facebook dan twitter adalah dengan mengemaskini status berunsur fitnah atau pembohongan dan tindakan itu kurang diambil perhatian.

“Kita lihat ramai pengguna laman sosial mengambil mudah hal ini tetapi mereka kena sedar fitnah atau pembohongan ini boleh memutuskan hubungan dan menjatuhkan orang lain sekali gus mendatangkan dosa.

“Apatah lagi dalam Islam, dosa memfitnah itu besar iaitu seolah-olah membunuh,” katanya kepada Sinar Harian ketika mengulas trend penggunaan laman sosial yang menjadi fenomena sekarang khususnya golongan muda.

Selain itu Aizi Saidi berkata, dalam keghairahan memuat naik (upload) gambar untuk tatapan kenalan laman sosial masing-masing, orang Islam khususnya wanita juga seharusnya tidak keterlaluan menonjolkan diri sendiri.

Katanya, memuat naik gambar yang tidak menutup aurat dengan pelbagai jenis aksi memalukan sudah pasti mendatangkan dosa kerana ia jelas melanggar syariat Islam, lebih-lebih lagi gambar itu dilihat oleh satu dunia.

“Gambar tidak sopan juga akan merancakkan nafsu kaum lelaki yang melihat dan bermula dengan ini mereka mungkin melakukan perkara negatif lain termasuk mengeksploitasi gambar tersebut.

“Bagi wanita yang sudah bertunang atau berkahwin pula, tindakan sebegini merosakkan hubungan bersama pasangan masing-masing dan oleh itu mereka perlu menjaga maruah masing-masing dengan menutup aurat.

“Tapi seboleh-bolehnya, tidak perlulah memuat naik gambar yang banyak terutamanya wanita takut timbul fitnah pula, zaman teknologi sekarang macam-macam boleh berlaku,” katanya.

Mengulas lanjut, Aizi Saidi memberitahu, facebook dan twitter tidak memberi keburukan seratus peratus sebaliknya ia mampu membawa perpaduan serta menyuburkan Islam jika individu itu menggunakannya dengan betul.

Beliau berkata, semuanya bergantung kepada iman masing-masing dan menjadikan Islam sebagai panduan. [Sinar Harian]

Muharam dalam pandangan Islam

Oleh : ABU NUMAIR NAWAWI SUBANDI
Muharam dalam pandangan Islam

ALLAH SWT berfirman (maksudnya), “Sesungguhnya bilangan bulan di sisi ALLAH adalah 12 bulan sebagaimana ketetapan ALLAH ketika DIA menciptakan langit dan bumi. Di antaranya ada empat bulan haram. Itulah (ketetapan) agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu.” (Surah at-Taubah, 9: 36)

Nabi SAW bersabda, “Waktu itu telah berputar sebagaimana biasa sejak ALLAH menciptakan langit dan bumi. Satu tahun ada 12 bulan, di antaranya empat bulan haram. tiga bulan berturut-turut, iaitu Zulkaedah, Zulhijah, Muharam, dan satu lagi ialah Rejab yang terletak di antara Jamadilakhir dan Syaaban.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Muharam ialah bulan yang mulia dan ia memiliki keutamaannya tersendiri. Nabi SAW menyatakan Muharam ialah bulan ALLAH, dan puasa yang paling afdal setelah Ramadan ialah puasa dalam Muharam.

Kata Nabi SAW, “Puasa yang paling afdal setelah puasa Ramadan ialah puasa di bulan ALLAH, al-Muharam. Solat yang paling afdal setelah solat yang difardukan adalah solat pada malam hari.” (Hadis Riwayat Muslim)

Dalil-dalil ini semuanya menunjukkan kemuliaan di bulan haram, terutamanya Muharam. Selain itu, di dalamnya turut ditegaskan lagi akan larangan menganiaya diri. Ini menunjukkan perbuatan maksiat di bulan haram lebih diharamkan lagi berbanding bulan-bulan selainnya. Sebaliknya, amalan soleh pula akan diberikan ganjaran yang besar.

Cuma dalam sebahagian kepercayaan masyarakat Melayu pada hari ini, mereka ada yang mempercayai Muharam ini adalah bulan yang membawa sial sehingga mereka sangat takut untuk menikahkan anak-anak mereka pada bulan ini. Kepercayaan ini sangat popular dalam kalangan masyarakat jawa khususnya. Wallahualam, setakat kajian penulis tidak ditemui sebarang dalil yang menguatkan kesahihan kepercayaan tersebut. Maka kepercayaan yang tidak dilandaskan kepada dalil yang benar ini, ia hanya tinggal khurafat dan tahyul semata-mata.

Hikmah bulan haram

Di antara hikmah dijadikan empat bulan haram di mana tiga bulan secara berturut-turut dan satu bulan lagi dengan menyendiri adalah bagi memberi ketenangan kepada umat Islam yang melaksanakan ibadah haji. Iaitu Zulkaedah merupakan satu bulan pertama sebelum bermulanya bulan haji. Seterusnya bulan Zulhijah di mana umat Islam disibukkan dengan ibadah haji dan melaksanakan manasiknya. Kemudian dijadikan bulan yang seterusnya juga sebagai bulan haram, iaitu Muharam supaya pada bulan tersebut mereka dapat kembali ke wilayah atau negara mereka masing-masing yang saling berjauhan secara aman.

Manakala Rejab yang berada di pertengahan tahun pula adalah supaya pada bulan tersebut umat Islam di sekitar Jazirah Arab dapat mengunjungi Kaabah dan melaksanakan umrah dengan aman. (Lihat: Tafsir Ibnu Katsir, 4/148)

Ini adalah kerana dalam bulan-bulan haram, umat Islam diharamkan untuk berperang melainkan sekiranya umat Islam lebih dahulu diserang atau diperangi. Pada ketika umat Islam lebih dahulu diserang, mereka dibolehkan untuk mempertahankan diri serta membuat serangan balas.

Amalan sunnah Muharam

Di antara amalan sunnah yang disebutkan secara khusus pada Muharam adalah berpuasa sunnah.

Sebagaimana disebutkan dalam hadis di atas, puasa yang paling afdal setelah puasa Ramadan adalah puasa Muharam. Maksud puasa dalam hadis tersebut adalah puasa sunnah secara umum. Memperbanyakkan amalan puasa sunnah dalam bulan ini (Muharam) terutamanya pada hari ke-10 Muharam adalah termasuk sunnah-sunnah yang sangat dianjurkan.

‘Abdullah B ‘Abbas r.a berkata, “Nabi tiba di Madinah dan beliau mendapati orang-orang Yahudi sedang berpuasa ‘Asyura (hari ke-10 Muharam).” Nabi bertanya, “Puasa apakah ini?”

Orang-orang menjawab, “Hari ini adalah hari yang baik, iaitu hari di mana ALLAH telah menyelamatkan bani Israel daripada kejahatan musuhnya, maka Musa pun berpuasa sebagai tanda syukur beliau kepada ALLAH dan kami pun turut serta berpuasa.

” Nabi SAW pun berkata, “Kami lebih berhak terhadap Musa daripada kamu semua.” Akhirnya Nabi pun berpuasa dan memerintahkan umat Islam untuk berpuasa.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Sejarah penetapan puasa ‘Asyura mengalami beberapa fasa. Pada awalnya, ketika di Makkah Nabi berpuasa ‘Asyura tanpa memerintah orang lain untuk berpuasa. Kemudian apabila sampai di Madinah, beliau tetap terus berpuasa di hari Asyura dan memerintahkan umat Islam agar turut berpuasa.

Tetapi setelah perintah kewajiban berpuasa Ramadan turun, puasa pada hari Asyura menjadi sunnah dan tidak diwajibkan. Rasulullah mengatakan, “Sesiapa yang hendak berpuasa (pada hari Asyura), silakan berpuasa, bagi yang tidak berpuasa, juga tidak mengapa.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Kemudian ketika di penghujung hayatnya, Rasulullah SAW bertekad untuk tidak hanya berpuasa pada hari Asyura (hari ke-10) Muharam, tetapi juga bertekad untuk puasa pada hari yang ke-9.

Ibnu ‘Abbas r.a berkata, “Ketika Nabi sedang berpuasa pada hari Asyura dan memerintahkan para sahabatnya untuk turut berpuasa, para sahabat berkata, “Wahai Rasulullah, hari Asyura adalah hari yang diagungkan oleh Yahudi dan Nashara.”

Maka Rasulullah SAW berkata, “Jika begitu, tahun depan insya-ALLAH kita puasa sekali pada hari yang ke sembilannya.” Ibnu ‘Abbas berkata, “Tetapi belum sempat sampai tahun depan, beliau telah wafat terlebih dahulu.” (Hadis Riwayat Muslim)

Dari hadis ini, umat Islam tidak hanya disunnahkan agar berpuasa di hari ke-10 Muharam atau dikenali sebagai hari Asyura, tetapi juga turut disunnahkan agar berpuasa pada hari ke sembilan Muharam.

Rasulullah mengisyaratkan tentang kelebihan puasa ‘Asyura sebagaimana sabdanya, “Adapun puasa di hari Asyura, aku memohon kepada ALLAH agar ia dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu.” (Hadis Riwayat Muslim)

Salah faham Muharam

Dalam kalangan masyarakat Islam hari ini, terdapat beberapa salah faham tentang Muharam. Selain kepercayaan khurafat sebagaimana telah penulis sentuh, terdapat beberapa amalan lain yang turut perlu diambil perhatian. Antaranya adalah seperti amalan doa khusus awal dan akhir tahun hijriah, perayaan maal hijrah, puasa awal dan akhir tahun, dan perayaan meratap kematian Hussein B ‘Ali r.a.

Kata Syaikh Bakr B Abdillah Abu Zaid rahimahullah, “Tiada dalam syariat ini sedikit pun doa atau zikir-zikir khusus untuk awal tahun Muharam. Umat Islam pada hari ini banyak membuat tokok-tambah (bidaah dalam agama) berupa doa, zikir, atau saling bertukar ucapan selamat. Demikian juga dengan puasa awal tahun baru, menghidupkan malam pertama Muharam dengan solat, zikir, atau doa-doa yang khusus, serta puasa akhir tahun dan seumpamanya yang sebenarnya semua ini tidak ada dalilnya sama sekali.

Tidak juga ada satu pun doa atau zikir-zikir khusus sempena akhir tahun yang memiliki sandaran dalil syarak’. Di setiap akhir tahun, ramai orang yang berdoa dan menyusun doa-doa khusus tertentu yang tidak pernah ditetapkan oleh syarak’. Ini semua adalah contoh perbuatan bidaah yang padanya tidak memiliki asas sandaran dalam agama.” (Tashhiih ad-Du’a, m/s. 107 – Daar al-‘Aashimah)

Demikian juga dengan amalan khusus ratapan sempena kematian Saidina Hussein B Ali r.a dan perayaan maal hijrah sempena bertukarnya angka tahun baru hijriah. Tidak ada sama sekali sandaran dalinya dari sunnah Rasulullah SAW mahupun contoh daripada amalan para sahabat ridhwanullah alaihim ajma’in sedikit pun.

Maka, cukuplah sunnah Rasulullah dan contoh pedoman para sahabatnya sebagai qudwah tauladan dalam beragama.Wallahualam.

Umuq rakyat Malaysia semakin pendek...

No.1 yang tidak boleh dimegahkan
Oleh : ABDUL JALIL ALI
Tarikh : November 17, 2011

Tidak ada apa hendak dibanggakan walaupun fakta dengan jelas menunjukkan Malaysia sekarang berada pada kedudukan No.1 dalam kalangan negara-negara Asean. Sebab ini bukan tempat pertama dalam pertandingan tandas terbersih, atau terunggul dalam bola sepak.

Seperti diumumkan Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, di Parlimen Isnin lalu, kita juara dalam masalah obesiti di Asean, dan tempat keenam di rantau Asia Pasifik.

Dengan penduduk 28 juta, negara kita paling ramai orang bertubuh sendo @ gempal @ debab @ gedempol @ tembam, atau apa sahaja istilah seerti dengannya. Satu kajian pada 2006 mendapati 43.1 peratus orang dewasa kita mengalami masalah berat badan, 14 peratus daripadanya obes.

Tentu sekali No.1 jenis ini bukan membanggakan, sebaliknya membimbangkan. Hakikatnya ialah obesiti selalu dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik, terutama kencing manis. Seperti dijelaskan Rosnah, kini tiga juta orang menderita penyakit kencing manis, peningkatan dua kali ganda berbanding 1.5 juta pada 2006. Tidak sahaja kencing manis, kegemukan juga selalu dikaitkan dengan darah tinggi, lemah jantung dan kanser.

Walaupun tidak disebut di Parlimen, semua orang mengakui gemuk meningkatkan belanja hidup. Sekiranya menempah pakaian, tukang jahit akan mengenakan upah lebih tinggi sebab kain yang digunakan lebih dari biasa. Di pusat-pusat membeli belah, saiz ‘XXL’ lebih mahal berbanding ‘L’, ‘M’ atau ‘S’. Lagi banyak ‘X’, lagi mahal.

Maaf cakap, obesiti juga boleh menafikan hak orang lain. Contoh: tempat duduk dalam bas yang boleh isi dua penumpang, hanya muat seorang penumpang bertubuh besar, maka seorang penumpang lagi terpaksa berdiri.

Sebenarnya obesiti lebih dari sekadar saiz coli, saiz seluar dalam atau tempat duduk dalam pengangkutan awam. Ini soal hidup dan mati. Seperti yang diketahui kencing manis, darah tinggi dan serangan jantung adalah antara pembunuh utama di negara kita. Sebab itu kita kena elakkan kegemukan.

Pengambilan gula berlebihan telah dikenal pasti sebagai salah satu punca kegemukan. Malangnya dulu, kini dan selamanya, orang kita memang suka bermanis-manis. Sebahagian besar makanan kita bergula – tepung pelita, kuih lapis, lopes, pengat, dan banyak lagi.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan pengambilan gula tidak melebihi 10 peratus atau bersamaan dengan 200 kalori daripada jumlah tenaga harian, iaitu untuk orang dewasa tidak melebihi 10 sudu teh sehari yang bersamaan dengan 50 gram.

Orang kita terlebih gula. Kajian pada 2002 dan 2003, mendapati jumlah pengambilan gula kita mencecah 51 gram iaitu 21 gram gula pasir dan 30 gram susu pekat manis dalam minuman. Kempen kerajaan mengurangkan pengambilan gula sejak 1991, belum berkesan.

Saya teringat salah satu slogan kempen tersebut: ‘Kurangkan gula dalam minuman, tambahkan manis dalam senyuman.’ Ternyata sehingga kini senyuman kita tidak bertambah manis – malah semakin masam! – seperti dipamerkan di kebanyakan kaunter yang berurusan dengan pelanggan.

Selain terlebih gula, pada hemat saya, orang kita juga sejak akhir-akhir ini terlebih makan.

Di KL orang makan sepanjang 24 jam. Banyak gerai memulakan perniagaan pada tengah malam, untuk memenuhi selera warga kota yang kebulur tanpa mengira waktu.

Ada bistro, cafe, dan sekian banyak restoran mamak yang semakin kerumuni selepas lewat malam. Malah ada yang tidur awal, tetapi terjaga tengah malam, makan di restoran, kemudian pulang semula ke rumah untuk menyambung tidur.

Bayangkan pada jam 2 tengah malam orang kita boleh makan besar – nasi kandar, nasi minyak, nasi lemak, sup tulang, sup kambing, roti canai, tose, kebab, rojak, ABC, teh tarik, kopi Tongkat Ali, pendek kata apa sahaja.

Tentu sahaja dengan makan semewah itu berguni-guni kalori masuk ke dalam tubuh. Sekiranya selera besar larut malam itu diteruskan setiap hari, jumlah kalori yang dikumpul tentu berlori-lori. Jadi tidak menghairankan tubuh orang kita besar seperti guni.

Makan tengah malam sudah menjadi gaya hidup sebahagian orang kota. Mereka tahu makan tengah malam ada bahayanya. Mereka tahu pengambilan gula berlebihan boleh mempercepat kemungkinan mati. Tetapi, tanda-tanda semakin jelas bahawa orang kita tidak takut mati.

Maka saya ucapkan selamat menjamu selera!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...